albérlet, kaució visszafizetése


Axia # 2012.07.30. 14:13

Kedves Fórumozók,

2012 júniusában beköltöztem egy budapesti albérletbe. Letettem a kéthavi kauciót és az első havi albérleti díjat. A lakás azonban olyan egészségügyileg nem megfelelő állapotban volt (van), hogy nem tudtam "lelakni" a kifizetett 31 napomat. A lakás tele volt (van) (már a kezdetektől fogva) csótányokkal és (a második hét elejétől kezdve) ágyi poloskákkal, amik úgy összecsípkedtek, hogy dolgozni sem tudtam menni. Az egész testem feldagadt, vörös, gennyedző csípésekkel volt tele. A bérleti díjnak így csupán a felét tudtam lelakni, mert egészségügyileg nem bírtam tovább. A tulajjal úgy egyeztünk meg, hogy az albérleti díj felét, a még le nem lakott összeget kifizeti és a kaució teljes összege is természetesen visszajár. A tulaj azonban nem hajlandó fizetni azóta sem, se a kauciót (ami még a szerződésben kötöttek alapján is visszajár) sem az utólag egyeztetett összeget, az albérleti díj felét. Mit lehet ilyenkor tenni, hogy fizessen?
Válaszotok előre is köszönöm.

paszkabéka # 2012.08.22. 20:24

Én első körben az kérdezném meg hogy az albérlet be volt e jelentve az apehnál, tehát ő adózik e az abból bejött jövedelem után. mert ha nem akkor adócslással esetleg kicsit rá lehet ilyeszteni, akkor talán visszaadja.
Ha kötöttetek szerződést ( írásban) akkor azt kellene megnézni, hogy abban mi van a renkívüli felmondásról. Egyébként szerintem ha nem áll kötélnek, akkor csak polgári peres uton tudod behajtani. De én nem vagyok jogász, ezt csak ugy a saját tapasztalat után mondom, én is laktam albérletben.
sok szerencsét

kadaj01 # 2012.08.28. 10:14

Nincs is már apeh, ráadásul bejelenteni sem kell semmit.

paszkabéka # 2012.08.28. 16:44

akkor NAV, tök mindegy hogy hivjuk
kötekedni jöttél vagy segiteni?
a bérleményből származó jövedelem adóköteles, tehát be kell jelenteni, be kell vallani.
ha nem vallja be az adócsalás

lufi69 # 2013.03.07. 18:33

Kedves Fórumozók!

Határozatlan idejű szerződéssel költöztünk be az albérletbe, és most mondtuk fel, jelenleg telik a felmondási idő. Tisztán látszik, hogy a kauciót nem tudja visszafizetni nekünk a bérbeadó, márpedig elismerte, hogy a lakásban nem tettünk kárt, tartozásunk nincs, minden hónapban rendszeresen fizettünk (és nagyon sok mindent eltűrtünk tőle). Úgyhogy most kitalálta, hogy nekünk van 100 ezer forint tartozásunk átalány díjból, holott mikor beköltöztünk, azt mondta, 20 ezer forint a közös költség, ebben víz és fűtés benne van, és minden hónapban ennyi, hogy ki legyen egyenlítve. A szerződésben a fizetésre vonatkozó rész így hangzik: "A közös költséget, melynek összege jelenleg 20000 Ft (változást követően) a bérleti díjjal egyidőben kerül átadásra a bérbeadónak. Az elektromos áram elszámolása az ÉMÁSZ felé havi diktálós rendszerben történik, melyet a bérlők a fogyasztásnak megfelelően kötelesek fizetni a szolgáltató felé."

Kérdezem ezek után, jogos, hogy minden előzetes ismertetés nélkül ezt számonkéri rajtunk, holott azt mondta, 20 ezerben minden benne van? Ha ezt tudjuk, az életbe be nem költözünk, főleg, hogy alig vagyunk otthon, erre ekkora túlfizetés mutatkozik???

Mi itt a megoldás? Az utolsó havi díjat ne adjam oda? De még azzal is bukunk 45 ezer forintot...

Persze ő nem jelentett be minket.

Köszönöm előre is a tanácsokat...!

Bettike0523 # 2013.05.22. 21:27

Kedves Jogi fórum látogatók!

Aprócska problémám adódott a tulajjal az albérletemet illetően. Segítségeteket szeretném kérni, nem vagyok tisztába a jogszabályokat illetően.

Röviden elmesélném az én kis történetemet.
januárban beköltöztem az albérletbe. Fizettem egy havi kauciót. Az ő általa megírt szerződést megkötöttük persze nem hivatalos úton, amiben letisztázta a tulaj h határozatlan időre adja ki az albérletet, szobát az én részemre...
Na eddig minden szép és jó volt. Beköltözésemre és rá két napra baleset történt velem, 3 hónapig táppénzre kerültem, persze a felépülésem idejét otthon töltöttem a családi házunkban. Ugyanúgy elkérte a havi díjat az albérlet tulaja... kértem tőle engedményt mivel fix összegbe voltunk megállapodva, hogy engedjen el legalább belőle valamennyit mivel nem is tartózkodtam az albérletbe. Nagy duzzogva elengedett nekem 5ezer forintot.
Na már most nekem lesz egy műtétem ami miatt megint 1 hónapra el kell mennem táppénzre, ugyebár nem leszek megint egy hónapot a kérdéses időszakban.
A tulajjal közöltem h a jövő hónaptól nem leszek és szeretném vissza kérni a kauciómat, amit a beköltözéskor ugyebár elkért.
Erre az ő válasza az volt h neki nincs pénze lakjam le... na ez most azért vicces mert mint már pár sorral ezelőtt említettem is kórházban leszek illetve otthon a kérdéses időben.
A bejelentésem nem történt meg hivatalos módon.
Ez ügyben szeretnék némi információhoz jutni, milyen jogaim vannak ilyen esetben.
Köszönöm előre is!
Betti

ttip # 2013.05.22. 22:20

Bettike0523: ugye felmondtál írásban? A szerződésben kikötött felmondási időre jár a lakbér, utána viszont nem. A jogszabály szerint a bérlő a hónap végére mondhat fel, de a felmondási idő legalább 15 nap. Ha a szerződés megszűnése után a bérbeadó tartozik neked, és ezt bizonyítani is tudod, akkor fizetési meghagyásos eljárást indíthatsz.

jogguru # 2013.05.24. 10:15

Bettike0523:

Az igazság megállapításához azt is tudni kell, mi áll a szerződésben, mert amit nem tartalmas a szerződés, azt szóban kell megbeszélni, és a szóbeli megállapodás ugyanannyira jogerős.
Sok részletet nem írsz, de az eddigiekből kiderül, hogy nagyon engedékeny a bérbeadó, mivel csökkentette a lakbéredet, mert attól függetlenül hogy nem tartózkodsz ott ,máshol nem engedélyeznek semmilyen díjcsökkentést, mivel ahogyan írtad, ez a díj állandó, fix és határozatlan ideig tart.
Kérlek írj részletet, hogy a kaucióról miben állapodtatok meg?
,, A tulajjal közöltem h a jövő hónaptól nem leszek és szeretném vissza kérni a kauciómat, amit a beköltözéskor ugyebár elkért. ,,
Kiköltözéskor visszafizetésben, vagy pedig úgy tárgyaltatok a kaució összegéről, hogy nem lenne visszafizetés, hanem az utolsó hónapot fedezi? Mert ez döntően befolyásolja az ügy kimenetelét.
Ha a szerződésbe/szóbeli megállapodásba nincs feltüntetve/megbeszélve a kaució összegének ,, sorsa,, akkor automatikusan a kiköltözés bejelentése utáni hónapra érvényes a kaució felhasználása lakhatásként.( abban az esetben, ha nincs károkozás)
Kérlek írd meg, mennyi összegről, és hány havi kaucióról van szó.

Gondolom mindig időre, dátumra pontosan fizetted az összeget.
A fizetési meghagyásos eljárást csak akkor célszerű kérned, ha ésszerűen mérlegeled a visszajárandó összeget, és az általad fizetett ügyintézés díját.
Abban az esetben ha meghaladja a kaució az 60-80000 ft akkor érdemes csak foglalkozni az üggyel, de mivel ahogyan írtad, szoba lett kiadva a részedre, így ha nem haladja meg a 32.800 ft ot a havi lakhatás összege, nincs helye jogi pernek, illetve eljárásnak, hiszen a havi háztartási költséget nem múlná felül az összeg, így haszon nem származik a bérbeadónak, így eljárás sem indítható annak ellenére, hogy nincs hivatalosan lepapírozva. Ez tájékoztató jellegű, kérlek ezért írd meg a pontos összeget.

ttip # 2013.05.24. 11:08

Ha a szerződésbe/szóbeli megállapodásba nincs feltüntetve/megbeszélve a kaució összegének ,, sorsa,, akkor automatikusan a kiköltözés bejelentése utáni hónapra érvényes a kaució felhasználása lakhatásként.” - jó nagy zöldség ez.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.05.24. 11:30

:) Annyira nem is. De a kolléga kétségkívül ki van téve némi kihívásnak a fogalmazás terén.

jogguru # 2013.05.24. 12:12

Bettike0523
A kaució (magyarul: óvadék) általában az elmaradt bérleti díjak, rongálás, illetve a nem megfizetett közös költség fedezésére szolgál. A bérleti szerződésben/szóbeli megállapodásban általában rögzítik az óvadék pontos rendeltetését és szabályozzák annak felhasználási lehetőségeit.( pl visszafizetés, illetve lakhatásra való felhasználása, előre bejelentett felmondást követő hónapra)
Amennyiben a bérlő a szerződés szerinti fizetési kötelezettségeinek határidőben nem tesz eleget, úgy a bérbeadó jogosult igényét a kaucióból közvetlenül kielégíteni. Abban az esetben, ha a bérlő a határidőn túl fizet a megállapodott dátum mellett, abban az esetben a kaució az a havi lakhatási díjat automatikusan felcseréli, így a bérbeadó követelheti a kaució felhasznált összegének pótlását, tehát a fedezet kiegészítését.

Az Önök esetében a bérleti díj ha határidő előtt mindig rendezve volt, akkor Önre ez a jogszabályi rész nem vonatkozik, mindezek csak tájékoztató jellegűek, segíteni szeretnék milyen jogi hátterei vannak az esetnek.

Ilona67 # 2013.05.24. 12:39

Mindenesetre szükségesek még további információk ahhoz, hogy segíteni tudjunk, mint ahogyan jogguru is érdeklődik.Szóltál előtte hogy elhagyod a lakást legalább 15. nappal? Mert ha nem akkor sajnos jogosan kérte a bérlő, hogy használd fel az összeget a következő hónapban ha megállapodtatok, ha nem, hiszen neki is kell haladék, hogy új bérlőt szerezhessen.
Azt a tényt én is megtudom erősíteni, hogy a lakbér költségének csökkentésére nem jelent indokot az, hogy nem tartózkodtál ott. Horribilis összegtől esnél el? Szerintem ha 30-35 ft környékén fizetted a szobát -viszonylag alacsony összeget írtam- szerintem nem éri meg bajlódni az üggyel, húzd fel az orrod, és távozz nőhöz illően, büszkén és kívánom hogy gyógyulj meg mihamarabb.

ttip # 2013.05.24. 14:26

Tehát a felmondási idő alatt az óvadék beszámítása a lakbérbe ellenkező megállapodás hiányában jogszerű? Vagy csak arról van szó, hogy a bérbeadó jogilag tehetetlen ilyen magatartás esetén? A szerződés megszűnésének pillanatában az óvadék 0 lenne, a bérbeadó alighanem nagy bánatára.

Bettike0523 # 2013.05.25. 12:34

Köszönöm ezt a rengeteg hozzászólást... Jól esik hogy ennyien segíteni akarnak nekem...:)

25000ft-t azaz 1 havi kauciót kért... tisztában vagyok vele hogy nem nagy pénz, de a mai világban ez is sokat jelent számomra.
Az érdekessége a dolognak az, hogy a tulaj édesanyja megkeresett egy közösségi oldalon és ott szinte minden rossznak elhordott és közölte, hogy fejezzem be ezt a viselkedést és azonnal hagyjam el az albérletet... ez a tegnapi nap folyamán történt... ma munka után mentem volna fel az albérletembe és a kulcsom nem volt jó a zárba... lecserélte a zárat...

Ilyet nem tehet meg valaki azok után, hogy a májusi albérleti díjamat is rendeztem ami azt jelenti, hogy az albérletnek teljes jogú lakója vagyok június 13-ig...

A szerződésben egyébként az áll, hogy határozatlan időre ő mint tulaj kiadja számomra az egyik szobát...

Sajnos nagyon csalódott vagyok... nem is a pénz miatt már... inkább az emberi oldalára gondolok... kicsukott az albérletemből... egyszerűen nem tudom felfogni, hogy lehet valaki ennyire anyagias... és még az éppen kialakuló barátságot is félre dobja pár garasért...

köszönöm még egyszer a hozzászólásokat.

Pearlanswer # 2013.05.25. 19:33

Kedves Betti. Sajnálom ami történt,de nekem kicsit sántít a történet. Azért irtal ide,h jogilag tájékozott legyél hogy milyen jogi uton tamadhatnád a bérbeadót hisz 25000 ft- tol esnél el. Valóban sajnálom ,de pl bejelentett albi összege legalább 50 000 ft lenne, és.1000 ft- ot sem engednének el akkor sem,ha egy percet sem lennél a hónapban. Úgy érzem valami van az ügy mögött, zárcsere szerintem egy bizonyos negatív magatartás,fenyegetés következtében jöhetett létre,vagy lakótársak kérelmezésére,ha esetleg nem egyedül bérelted a lakást.A szülő hogy került a képbe? Követeli azt a kevés 25000 ftot?/mert ha valaki ebben a nehéz világban kiadó lakással rendelkezik,nem hiszem h fenyegetőzne pár ezer ft-ért úgy hogy nincs is bejelentve/ Határzatlan idejű ,,szerződés,,mellett sem esett szó,hogy szólni kell előtte?/ 30 napos felmondási idő/ Én biztos h 20-25000 ért nem adnék senkinek kulcsot a lakasomhoz. Félre ne értsd, nem akarlak támadni,csak sántit a dolog, meghallgatnám a másik részről is. Szakmai tanácsadóként szerintem érdemes a teljes történet kiderítése

ttip # 2013.05.25. 20:02

lecserélte a zárat” - ezzel magánlaksértést követett el, ezért feljelentheted. Valamint a jegyzőtől birtokvédelmet kérhetsz (akár néhány órán belül beengednek a lakásba), valamint addig is megszállhatsz egy szállodában, melynek költségét a téged kizáró bérbeadó viseli.

Pearlanswer # 2013.05.25. 22:08

ttip: szerintem ezt a kijelentést te sem gondolhattad komolyan. Előtte járjunk utána ideiglenes lakcímkártya van e a tulajdonába? A szerződés pontos tartalmát,címét ismertetnéd velünk Betti0523, es így pontosabb teendőkkel tudunk informálni,valamint lakcímkártyád van- e. ttip, lakcímkártya hiányában senki nem fog feltörni egy ajtót,csak mert azt allitja hogy ott él.

ttip # 2013.05.27. 08:40

Pearlanswer: teljesen komolyan gondoltam. A birtokvédelmi eljárásban a jegyző a birtoklás tényét (azt, hogy a kérelmező ténylegesen a lakásban lakik-e) vizsgálja, amit számtalan módon lehet bizonyítani. Egy bérleti szerződés már nem rossz.

Bettike0523 # 2013.05.31. 19:39

lezárult az ügy szerencsére...

elmesélem és ez lesz az utolsó levelem...
a rá következő napokban próbáltam a barátommal bejutni a "régi" albérletembe a ruháim végett.
Ugyebár a zárt ajtókhoz értünk... nem jött ki senki, aztán a lépcsőházban találkoztunk a tulajjal és mondtam neki, hogy engedjen be a ruháimhoz... erre közölte, hogy kigorja kukászsákokban az ajtó elé... ez így is történt... nem akart beengedni, hogy szétnézzek a "volt" szobámban... Erre a barátom kihívta a rendőrséget... az ő jelenlétükben bemehettem és mivel nem kaptam akkor még meg az egy havi kauciómat ajánlotta a rendőr a feljelentést.
Persze ennek a kis akciónak köszönhetően normális hangnemre váltott a tulaj és ideadta a kauciómat.

így az ügy rendeződött...

Az előző hozzászólónak pedig csak annyit mondanék, hogy én teljesen korrekt voltam... egy hatalmas hibát követtem el, hogy nem írtunk igazi szerződést... illetve amit még ettől is jobban sajnálok, hogy megbíztam a tulajban és szinte már barátnőmként is tekintettem rá... nem kellett volna...
erre az oldalra csak azért írtam, mert nem voltam tisztában a jogszabályokkal... ez volt az első albérletes élményem...a továbbiakban tudatosan fogok választani.

Betti

Dorothyea # 2013.08.06. 12:45

Tisztelt Fórumozók!

Albérleti kaució problémámra keresek megoldást! E hónap elsejével felmondtam az albérletem meg is beszéltünk mindent a főbérlőmmel. Azt is,hogy az egyik szekrénye kissé megnyeklett míg ott laktam,mondta is,most mikor felmondtam,hogy nem gond majd a bátyja megszereli. Azután ma küldött nekem 1 emailt,hogy beszélt a bátyjával az a szekrény már nem lesz jó, kuka így a 60.000 Ft kauciót bukom. (a bátyja a szekrényt nem látta!) Na most én írtam neki,hogy azért én megnézetném a szekrényt egy szakemberrel és megcsináltatom,mert nem tört szét csak valahol az illesztésben vagy a merevítéssel lehet gond így a kár biztosan nincs 60.000 Ft.-erre,hogy ő nem szeretné ha én azt megszereltetném,mert az már nem olyan .......ilyen esetben mi a teendő? Köteles vagyok elfogadni,hogy ő nem akarja megszereltetni a szekrényt vagy én megcsináltathatom és ha nincs 60.000 ft. a kár a fennmaradó összeg visszajár nekem?

Válaszotokat előre is köszönöm!!!

Immaculata (törölt felhasználó) # 2013.08.06. 13:02

Rendeltetésre alkalmas állapotban kell visszaadni. A javítás után az a szekrény használható lesz, így a bérbeadó nem tagadhatja meg a javításodat.

paglos # 2013.11.22. 08:19

Tisztelt Fórumozók!

Segítséget szeretnék kérni. 2012 augusztusban kötöttünk albérlet szerződést 1 évre, 100.000 Ft kauciót tettünk le. Az egy év leteltével szóban abban egyeztünk meg, hogy 2 hónap felmondás él továbbra is és szólni fogunk ha el akarunk menni. A lakással már az első hónapban is felmerültek problémák, kettő konnektor is kiégett és használhatatlanná vált. Jeleztük ezt a főbérlőnek, de több mint egy év elteltével sem történt meg a kijavítása. Tegnap pedig kikapcsolták az áramunkat, mert kiderült, hogy a főbérlő egy éve nem fizette már be a villanyszámlát. Ezt úgy intéztük, hogy amikor jött a bérleti díjért, akkor hozta az aktuális számlákat is és kifizettük egyben neki. A villany kikapcsolása után (természetesen nem kulturált hangnemben) lemondtam az albérletet és kiköltözünk a napokban. Monndtam a tulajdonosnak, hogy a 100.000 Ft-ot kérem vissza. Természetesen nem tud fizetni, mert "honnan teremtene most elő ennyi pénzt". Mit tehetek? Nem riadok vissza a rendőrség, bírós és NAV megkeresésétől sem, mert 900e Ft-ot tett el feketén. Köszönöm előre is az ötleteket!

Trunkco # 2014.07.24. 09:32

Segítséget kérnénk kauciónk visszaszerzése ügyében:

Röviden a történet:

  • 2008-tól béreltünk a családi vállalkozásunk részére egy üzlet helységet, 3 év szerződés, 3 havi kaució, majd újabb hosszabbítással idén máj 31-ig, mikor lejárt a határozott idejű bérleti szerződés.
  • Elégedett bérbeadó, tovább szerette volna velünk béreltetni a helyiséget, mert jó bérlőként mindig időben fizettünk, ha csúsztunk 1-2 napot, arról előre tudott, sosem volt probléma.
  • A gazdasági válság, a forgalom csökkenés... miatt a bérlő nem emel bérleti díjat, ezzel is marasztalva minket. Szóbeli megegyezés. Ezek után a változatlan összeget számlázza, mi fizetjük, semmi észrevétel, semmi hiány, semmi probléma.
  • Mivel kinőttük az üzletet, erről már kb 2013-ban tájékoztattuk a tulajt, aki nem örült, de megértette a helyzetünket, marasztalt. A viszony még jó volt.
  • 2014. február végén értesítettük a bérbeadó Kft-t, hogy találtunk egy számunkra kedvezőbb, nagyobb helyet, ezért nem tudjuk meghosszabbítani a bérleti szerződést június után. Azonnal stílusváltás, felháborodott, anyagi kiesésre hivatkozik...
  • 2014. június elején tájékoztattuk a helység átadásának pár napos csúszásáról (a festő késett). Tudomásul vette, de jelezte, kiszámlázza a pár napot, egyetértettünk.
  • 2014,06.05. teljesen kifestve, kitakarítva átadjuk az üzlethelyiséget. Semmi kifogás, semmi panasz, semmi reklamáció az átadás körülményeiről. Kiszámlázzuk a kauciót, ezzel egy időben lejelentjük nevünkről a közműveket. Semmi tartozás a közmű szolgáltatók fele sem.
  • 2014.07.04. levél a bérbeadó kft-től az állítólagos bérleti díj elmaradásunkról. Ez szerinte abból adódik, hogy a bérleti díj emelést nem számlázta ki visszamenőleg 3 évig, most ezt egyben megteszi. Kiszámláz br 1.351.760.- Ft-ot, amiből nem vitatjuk a kis mértékű vízdíjat, és a 2014.06-havi 5 napi bérleti díj töredéket, ami összesen 113.513.- Ft, csak a nem jogos 1.238.247.- Ft-ot.

Bérleti szerződés, melyet kötöttünk, tartalmazza:
"A szerződő felek akként állapodnak meg, hogy a bérleti díj összege... minden év jan 1-i hatállyal a felek automatikusan, a felek erre irányuló kifejezett nyilatkozata hiányában is megemelkedik a KSH által hivatalosan közzétett, a tárgyévet megelőző évi inflációs ráta összegével... "

Szerintünk a tulajdonos számlázása, azzal a fizetések problémamentes ráutaló magatartásával, 3 évi problémamentes, hiányt nem jelző viselkedésével nem támasztja alá követelését, de sajnos az általa adott bérleti díj emelés mentes ajánlatát csak szóban adta, bizonyítani csak a feleségemmel, mint szem és fültanúval tudom.

Segítségét kérnénk ebben az ügyben, mert ez nem csak a vállalkozásunk, hanem a családunk jövőjére is meghatározó veszélyt jelentő probléma számunkra.

falimano # 2016.03.10. 18:28

Üdvözlet,

Olyan kérdésem lenne, ha kivettem egy albérletet és kifizettem 2 havi kauciót meg "biztosítékot", ha lenne közüzemi számlán tartozás (összesen 160.000 Ft-t). Persze pár hónap után kiderült, hogy aki kiadta az nem a tulajdonos, hanem egy "alapítvány" tagja akiktől a tulajdonos csak annyit kért, hogy a rezsit fizessék és tartsák lakható állapotban az albérletet.

Az igazi tulajék egyszer felbukkantak és remegtek az idegtől, mert hihetetlen tartozásokról kaptak felszólításokat, de ez az ő történetük, ahol fel is jelentették rendőrségen, ügyvédet is fogadtak a csaló ellen aki nekem kiadta.

Tehát a kérdésem az lenne, hogy van-e valami jogi fortély arra, hogy visszaszerezzem valamennyi részét annak amit odaadtam a csalónak? Annyit még megemlítenék, hogy igazi tulajék 7 hónap alatt nem láttak 1 ft-t se, a nőt nem lehet elérni és lefogadom, hogy nincs is semmi a nevére íratva és ha lehet a csalónak hinni kicsit is sokat van külföldön.

Van értelme fárasztanom magam rendőrséggel meg jogi praktikákkal?

Springfield # 2016.06.15. 09:40

Érdeklődnék szeretnék, hogy lenne egy albérlet magánszemélytől vennénk ki.
Kézzel írott szerződést irtunk két példányban meghatározott idő nincs benne. Az első havi lakbért oda adtuk foglalóként
Jelen helyzetben holnap költöznénk de közben találtunk egy olcsóbb albérletet.
A kérdésem az lenne, hogy ebben az esetben a kiadott első havi lakbér/foglaló -t vissza kapjuk e ha úgy döntenénk a másik albérletet választanánk.

Válaszukat előre is köszönöm.