Munkaszüneti nap


Mr. Hankey # 2005.06.28. 22:36

Ha jól értem the big cat előző hozzászólásában alkalmazott képletet, akkor ez májusra levetítve:
31-(9+1+0)=21

Mr. Hankey # 2005.06.28. 22:21

Hűha, micsoda parázs vita alakult ki az ügyemben...
Elnézést, talán rosszul tettem fel a kérdést, nem vagyok egy jogi guru. Csak a dolgok tisztázása végett elmondom "parasztosan" :) (bár asszem the big cat jól látja, hogy mire akartam kilyukadni).
A munkahelyemen egy füzetben van vezetve, hogy az adott dolgozó hány órával dolgozott többet, vagy kevesebbet az adott hónapban, mint a törvényes napok ill. órák száma. Ha hó végén többlet, vagy hiány keletkezik, akkor ide elkönyvelik, aláírják ill. aláíratják a dolgozóval is. A nézeteltérés abból következett, hogy véleményem szerint ebbe a kis füzetkébe +8 órának kellett volna bekerülnie a májushoz a semmi helyett, mivel 22x8 órát dolgoztam. Aztán év végén kiderül, hogy mi az ábra. Vagy kiadják pihenőnapként, vagy kifizetik, vagy mittudomén... Így már oké? Nem kérem én, hogy most azonnyomba' adjanak nekem egy pihenőt, csak legyenek számontartva ezek az órák, ha jár. Ha nem, akkor meg mondják meg, hogy eddig miért járt? 9 éve dolgozom a cégnél, voltam már 3 műszakos, folyamatosban, munkaidőkeretben is másik üzemegységnél. Akkor mindig jóváírták ezeket az úgymond "csúszó" órákat. Most kétműszakosban, más munkakörben dolgozom, szintén munkaidőkeretben és azt mondják, hogy nem jár. Furcsának találom, ezért bátorkodtam felvetni.

picurkának: elnézést kérek, ha esetleg kellemetlen perceket szereztem Neked. Bár a nick alapján nem ugrik be, hogy melyik bérosztályos hölgyről van szó :)

the big cat # 2005.06.23. 13:28

Könyörgöm, milyen plusz pihenőnapról beszélsz? Én egy szót sem szóltam erről.

Egyébként alapvetően azt a hibát követed el, amit nagyon sok munkáltató. nema pihenőnapok száma korlátozott, hanem a munakanpoké, illetve munakidőkeret esetén a munkaóráké. Az, hogy mennyi pihenőnapja lesz egy szimpla következmény.

A túlóra rendkívüli munkavégzésre jár, nem napra, hanem órára.

ha a munakidőbeosztása olyan, hogy csak annyi órát dolgozik, amennyi a (365-(hétvégi pihenőnapok+fizetett ünnepek+szabadságnapok))*8, akkro automatikusan megkapja a szükséges pihenőidőt, és nem lesz túlórája, csak épp nem tudsz rámutatni, hogy melyik napot kapta pontosan a máj 16 helyett, de megkapta. ha meg ennél több órája lesz, akkor azt túlóraként 100%-kal ki kell fizetni. Pont.

Munkaidőkeretben berendelés esetén sincs túlóra fizetés, az csak a munkaidőkeret végén van.

picurka # 2005.06.23. 13:02

Azt hiszem, hogy ezt a problémát valóban ne ragozzuk tovább, mert én úgy érzem, hogy elbeszélünk egymás mellett.

Ha egy munkavállaló olyan cégnél dolgozik, ahol szombat, vasárnap és fizetett ünnepen is munkát kell végezni, mert szolgáltató üzem, tehát nem berendelve van, hanem ezekre a napokra is esik munkanapja a munkarendje szerint (vagyis ő már most tudja, hogy például karácsonykor dolgozni fog-e vagy sem) és ráadásul megkap minden rá járó juttatást, miért kellene még plusz pihenőt is kapnia. A túlórát meg főleg nem értem, hiszen az rendkívüli munkanapra jár. Tehát ha valakit mondjuk fizetett ünnepen berendelnek. (Maradok ennél a feszegetett napnál.)

De azért nagyon köszönöm, hogy foglalkoztál a témával.
Majd Mr. Hankey eldönti a továbbiakat.

Kösz mégegyszer.

the big cat # 2005.06.23. 11:47
  1. Továbbra is tartom az álláspontom, a Kollektív szerződés "munkáért járó bére" kifejezését lehet úgy érteni, hogy az az Mt. szerint előírt összes juttatás.
  2. Tudom, hogy éves munakidőkeretben dolgozik, nem értem mi a probléma ezzel, eddig is pontosan így válaszoltam.

A havi munkaidőbeosztásnak nem értem mi köze a munakidőkerethez, vagy a pihenőnapokhoz. Mindenképpen csak év végén derül ki, hogy a havi munakidőbeosztások alapján végzett munkából mennyi lesz rendes munkaidő, és mennyi a túlóra. nem januártól májusig kell annyi munaknpjának lenni, mint aki nem munkaidőkeretben dolgozik, hanem januártól decemberig annyi ÓRÁJÁNAk lenni. Ezen nincs mit tovább ragozni, nincs olyan, hogy a pihenőnap jár vagy nem jár (eltekintve most azoktól a szabályoktól, amik előírnak bizonyos egséz napokat bizonyos időszakokra). Ezért nem tudom milyen alapon kér pihenőnapot, én eddig is ezt magyaráztam, most sem mondok mást.

Te meg azt nem érted, hogy ő mit akar. ő azt firtatja, hogy mikor lesz meg a szabadideje, ami szerinte járna neki. Nos ez avgy meglesz vagy sem. Vagy úgy kapja a munkaidőbeosztást, hogy hogy ugyannnyi pihenőideje legyen, mint egy másik 58 órásnak, ebben az esetben nem lesz jogosult túlóra díjazásra az év végén, mert neki olyan nem lesz (Ez az ésszerű munkáltatói magatartás, hiszen így a legolcsóbb a munkaerő, még akkro is, ha a létszám nagyobb, de cserébe nincs túlóra - és ha jól értem ti is így csináljátok). Vagy nem kap annyi pihenőt, mert túlóradíjazást kap. Mint egyébként az az 58 órában dolgozó, aki hétvégén túlórázik. tehát vagy 200% amit most megkapott és pihenőidő, vagy 300%, amiből 100-at majd év végén kap meg, és nincs pihenőidő.

Most már csak azt kellene tisztázni, hogy akkor most májusban 21 vagy 22 napot dolgozott, mert szerinte ha jól értem 22-t. Egyébként remélem, most már kristálytiszta, hogy ettől függetlenül az elszámolás év végén történik meg.

Még csak annyit, hogy azok, akik nálatok május 1-én dolgoztak, szintén jogosultak a fizetett ünnep pótlékára, erre figyeljetek.

picurka # 2005.06.23. 11:26

Bocs!

Tévesztettem.

Természetesen az 5*8 órás munkavállaló hétköznapra eső fizetett ünnep esetén nem a munkabérén felül kapja a fizetett ünnepre járó díjat, hanem csak az átlagkeresetét kapja (a mi esetünkben), munkabért nem. És pihen.

picurka # 2005.06.23. 10:51

Üdvözlet!

1. A Munka Törvénykönyvének 149.§.(1) bekezdését idézném:
"Munkaszüneti napon a munkaidő-beosztás alapján munkát végző havidíjas munkavállalót - a havi munkabérén felül - a munkaszüneti napon végzett munkáért járó munkabére, távolléti díja illeti meg."

Kollektív Szerződés idevontkozó pontját idézem:
"Beosztása szerint munkaszüneti napon munkát végző munkavállalót a végzett munkáért járó béren felül átlagkeresete is megilleti."

Hogy lehet az utóbbit úgy érteni, hogy a távolléti díjon felül még esetleg az átlagkereset is jár? Azt hiszem, hogy ez tényleg kötözködés lenne. Mert különben a Kollektív Szerződésben biztos, hogy az a megfogalmazás lenne, hogy munkabérén felül a törvényes távolléti díj és átlagkeresete is megilleti.

2. Mr. Hankey ÉVES MUNKAIDÕKERETBEN DOLGOZIK!!!
A munkaidő keret tehát egy évre szól, ezen belül van a munkaidő beosztás, ami ugye havonként történik. Nem keverendő a kettő össze. Januártól májusig pontosan annyi munkanapja volt, mint aki 5*8 órában dolgozik. 01. hóban 20., 02. hóban 20., 03. hóban 21., 04. hóban 21., 05. hóban 21. ledolgozott munkanapja volt. A tiszta munkabérét csak ezekre a npokra kapta. A fizetett ünnepen végzett munkájáért járó díjakból tiszta munkabérén felül részesedett.

Azt írod, hogy a pihenőnep nem a LEDOLGOZOTT NAPOKRA jár. Oké. Akkor Mr. Hankey milyen alapon kér plusz pihenőnepot a ledolgozott munkaszüneti napjaira??
Én megmondom neked. Mert ő úgy gondolja, hogy aki 5*8 órában dolgozik, az, ha a munkaszüneti nap hétköznapra esik, kap a munkabérén felül egy fizetett ünnepi díjazást nálunk átlagkeresettel számolva. Ez mellett még otthon is van. Hát ez az ő problémája. Nem elég a pénzbeni juttatás, még plusz pihenni is akar. Csakhogy, amint már említettem, ÉVES MUNKAIDÕKERETBEN DOLGOZIK.

Ha szerinted sem jár a ledolgozott napokra pihenőnap, akkor nem értem, hogy év végére hogy lesz Mr. Hankynak túlórája, mikor még egy nappal sem dolgozott többet, mint az 58 órások, és egy nappal sem pihent kevesebbet, mint az 58 órások, hanem pontosan annyit. És ez egész évben így fog működni.

the big cat # 2005.06.23. 10:05

Néhány dolog:

  1. A kollektív szerződés véleményem szerint nem térhet el az ott előírt munakszüneti napi díjazástól, csak abban az esetben, ha az így adott juttatás magasabb, mint az ott írt. Az átlagkereset pedig vagy magasabb vagy sem, de biztosra nem állítható. Elismerem, hogy általában magasabb. Továbbá, a Kollektív szerződés rendelekezését lehet úgy érteni, és ha egy kicsit is kötöszködni akarnék akkor úgy is érteném, hogy az átlagkereset szerinti pótlék a törvényes juttatásokon (tehát a távolléti díjon) felül jár. Javaslom a Kollekytv szerződés szövegezésének pontosítását, vagy egy értelmező nyilatkozatot a szerződő felek között, ami ezt a vitát kiküszöbölné.
  2. A pihenőnap kérdése, mint azt már legelőször is írtam értelmezhetetlen 1 hónapra, ha éves munakidőkeret van. a pihenőnap nem aledolgozott napokra jár. Az éves munakidőkeretben van x kötelezően ledolgozandó óra, ha azt 8 órás műszakokkal dolgozza le valaki, akkor x/8 napot kell dolgonia, a többi pihenőnap. nem lehet megmondani, hogy melyik pihenőnap melyik vasárnap, szombat, vagy fizettet ünnep miatt van. Ez különösen értelmetlen lenne, ha mondjuk 12 órás műszakokban dolgoznának, hiszen ott jóval több pihenőnap jönne ki.

Folyamatos munkarendben, de nem munkaidőkeretben dolgozóknál egyébként az általad vázolt 300%-os eset áll fenn, és ha jól belegondolsz, nála is ez lesz, csak az elszámolás a túlórákkal az év végén van. Ugyanis a kötelező munakideje neki sem több mint a heti 5*8 órában dolgozóké, így ha mégis többet dolgozik, mert folyamatosan, munakidőkeretben dolgozik, akkor a végén túlórának kell kijönnie. a 300% úgy jön ki, hogy alapbár+távolléti díj+ munkaszüneti napon végzett túlmunka pótléka. Ez utóbbit esetünkben év végén számolják el.

picurka # 2005.06.23. 07:28

Üdvözlet!

Mr. Hankey problémájára szeretnék reagálni. Szerinte a fizetett ünnep díjazásában, mivel ő ezen a napon munkát végzett, meg van rövidítve. Tömören elmondanám, hogy milyen díjazásban részesült.

Mr. Hankey folyamatos műszakban, reggel és délután dolgozik. Neki szombatra, vasárnapra és fizetett ünnepre is eshet munkanap.

Mr. Hankey havibéres.
Május hónapban a TÖRVÉNYES NAP 22 volt. Ebből 21 MUNKANAP, PLUSZ 1 NAP FIZETETT ÜNNEP. Május 16-ára, fizetett ünnepre, mivel ő munkát végzett, a következő díjazást kapta:
Ledolgozott MUNKANAP 21 vagyis 168 óra. Ebből számoltunk neki időbért. Ez az alapbére. Ezután jönnek a BÉRKIEGÉSZÍTÉSEK PLUSZBAN.

Fizetett ünnep 8 óra, aminek a díja egy napi átlagkereset (több, mint 100 %). Nálunk nem távolléti díjat fizetünk, mint amit az Mt. előír, hanem átlagkeresetet, ami tudvalevőleg több, mint a távolléti díj. A Kollektív Szerződésünk ezt írja elő. Idézem: "Beosztása szerint munkaszüneti napon munkát végző munkavállalót, a végzett munkáért járó béren felül, átlagkeresete is megilleti."
Ezután kap egy LEDOLGOZOTT MUNKASZÜNETI NAPOT 8 órával, ami a napi bére (100 %). Vagyis 1 LEDOLGOZOTT FIZETETT ÜNNEP DÍJAZÁSA TÖBB, MINT 200 %.

Mr. Hankey problémája az, hogy szerinte az előzőekben felsorolt díjazásokon felül, ha munkaszüneti napon dolgozik, még jár neki 1 PIHENÕNAP IS. Ez további 100 % lenne, vagyis már TÖBB, MINT 300 %-OS díjazásban részesülne 1 ledolgozott munkaszüneti napra.

Egyébként sem a Munka Törvénykönyvében, sem a Kollektív Szerződésünkben nem szerepel, hogy az előzőekben leírt díjazáson felül járna még pihenőnap is. Vagy talán csak mi nem találtuk meg a Munka Törvénykönyvében??

Szeretnénk tudni, hogy a fent leírtak szerint hol nem tartottuk be a törvényt, vagy a Kollektív Szerződést és hol lettek átejtve (hogy "the big cat" szavaival éljek) Mr. Hankey és Munkatársai?

VAJON VALÓBAN JÁR-E NEKIK MÉGY EGY PIHENÕNAP IS A FENT LEÍRT DÍJAZÁSOKON FELÜL?
EZ A NAGY KÉRDÉS!
HA IGEN, MELYIK TÖRVÉNYBEN TALÁLHATÓ?

A türelmet köszönöm, választ mielőbb várunk.

the big cat # 2005.06.21. 15:32

Hát ha jár 100% pótlék, az extra, de ettől még jár a távolléti díj is, ami további kb 100%, szóval itt ha jól nézem átejtettek benneteket.

Mr. Hankey # 2005.06.21. 14:54

the big cat: köszi. Éves keret szerint dolgozunk, akkor ezek szerint év végén derül majd ki, hogy mi a helyzet. De ha jól veszem ki a szavaidból, akkor a májusi keret akkor sem 22, hanem csak 21 nap, tehát ha én májusban 22x8 órát dolgoztam, akkor valamikor az év során jár majd ez a 8 óra.
A 100% "pótlék" úgy jön ki, hogy a KSZ.-ünk szerint a munkaszüneti napon végzett munkavégzésre az alabéren kívül jár az átlagkereset is.

kispali2 # 2005.06.20. 08:20
Kettő kérdés a témához
az úm. pótlékolás szempontjából igaz az, hogy csak a személyi alapbér úm.- pótlékolható (, hogy csaka z lehet a különféle pótlékszámítási alap?, és pl. treljesítménybér nem???) (ez nemrég egy ítéletindokolásban hallottam, és ezért kérdeném);
az, hogy ha 'csak' 21 munkanaposra jön ki az adott havi sima munkanapok száma, az miből következik, hogy a "hiányzó 1 napot" (a 22/hó-hoz) vagy máshonnan nem csippentheti le a munkáltató a jog szerint, és hogy pl. a havi fix. fizut is arányosan nem csökkentheti?

(Nyilvánvalóan nem gondolom, hogy ezt tehetné, de egyes munkakörökben, ahol az egyéb bérjellegű járandóság a domináns, - én úgy látom - ez gyakorta előfordul, és mivel ilyen 21 napos munkahónap viszonylag ritkán van, ~elenyészget)
- munkaidőkeretben, ha ugyan nincs még elérve a kerethatár (pl. heti 60 óra munkaidőkeret), és vezénylés, vagy munkarend sincs, de szombaton kell dolgozni, akkor mizu? A szomban 'bezanzálásáért' jár e vmi (s mivel előre az nem került kihirdetésre?
Azaz pótlék-ok lehet-e a munkarend késedelmes közlése?

the big cat # 2005.06.20. 06:42

Ja, és mi volt az a 100% pótlék amit kifizettek?

the big cat # 2005.06.20. 06:41

A pihenőnap nem a ledolgozott napok után jár. De!

Ha valaki a munakrendje szerint be van osztav munkavégzésre fizetett ünnepen, akkor neki a fizetett ünnepre távolléti díj jár. Ha nincs beosztva nem jár. Túlmunka pótlék csak akkor jár, ha a munkaidőkeretben összeségében túlóra jön ki. Viszont a munkáltató érvelése téves, májusban csak 21*8 órát lehet a munkaidőkeretre elszámolni. Elég gyakori az össznépi tévedés, hogy a fizetett ünnepeket normál munkanapnak minősítik a munkaidőkeretben, és ezt gyanítom a TB naptárból szedik, de azt más szempontok alapján állítják össze, ebben az esetben nem irányadó. Viszont mint mondtam, ettől még nem automatikus a túlmunka pótlék, ha elég valószínű is.

Mr. Hankey # 2005.06.20. 00:57

Folytonos, 2 műszakos munkarendben dolgozom, munkaidőkeretben. Ha pünkösd hétfőn dolgoztam, akkor jár-e ez után nekem egy pihenőnap? A 100% pótlékot kifizették, de túlmunka pótlékot nem (munkaidő keret miatt nem is szoktak). A főnököm szerint 22 törvényes munkanap volt májusban, szerintem a pünkösd hétfő miatt csak 21.

the big cat # 2004.11.11. 17:31

Igen.

lüki # 2004.11.11. 16:48

Azt szeretném kérdezni ha okt.23.-án dolgoztam jár-e?A fizetett ünnep

Rebecca # 2004.11.10. 11:02

Köszönöm a segítséget. Egyébként egy átlagos vasárnapról van szó, amikor berendelték a dolgozót munkára és mellesleg éjszakára.

the big cat # 2004.11.03. 15:47

Távolléti díj persze csak akkro, ha fizetett ünnep az a munkaszüneti nap.

the big cat # 2004.11.03. 15:46

A műszakpótlék természetesen jár. A túlmunkapótlék is jár. Plusz a távolléti díj is jár.

Rebecca # 2004.11.03. 14:38

Az a problémám, hogyha valaki munkaszüneti napon dolgozik, de egyben éjszaka is, akkor jár-e neki a műszakpótlék annak ellenére, hogy a munkaszüneti napon 100%-ot kap pluszban.