Méltányossági kérelem a NAV felé.


gerbera317 # 2018.08.10. 08:38

Akkor még egyszer a válasz: Kérni lehet. De annak senki nem köteles helyt adni.

Az miért van, hogy egy másik topikban számodra ismeretlen személy kap felszólító levelet a te lakáscímedre, ebben a topikban pedig már konkrét végrehajtási ügyről érdeklődsz, meglehetősen érteltlenül, de ahhoz képes igencsak türelmetlenül?

wersnek és latratusnak: Igen, éppen azért néztem be ide, mert kíváncsi voltam, ki ez a gyökér, de aztán láttam, hogy ez egy régi topikcím, ő csak rátalált a topikra, ezért nem kötekedtem. Na, majd ez után...

wers # 2018.08.09. 15:30

:)tuti

ius latratus # 2018.08.09. 15:08

Off

Hogy tetszhet gerberának a topic elnevezése!
:)

On

gerbera317 # 2018.08.09. 14:48

A hitelező úgy engedi el a követelését, ahogy akarja, de nem kötelezhető rá. Az adós méltányosságból legfeljebb a végrehajtás felfüggesztését, vagy a letiltás mértékének csökkentését kérheti.

Kovács_Béla_Sándor # 2018.08.09. 13:23

Elengedést a tőkére? Kérni lehet.

NagyZizi # 2013.05.26. 14:15

Köszönöm !
Elég nagy a káosz mifelénk,remélem,hogy sikerül már végre elküldeni a mérséklési kérelmet ,ha már ott van akkor már nemigen lép a NAV a felszámolás útjára.
Az előzőekhez még annyit tennék hozzá,hogy az ügyvezetőnk utaltatta volna a 3000ft közzétételi díjat ,a könyvelő várta az e-mailre a visszajelzést,hogy küldheti a beszámolót ,jó sokáig elhúzódva ez januárban meg is történt,május helyett.
Mindent tagad ,írás nincs ,hogyan tudnánk rábizonyítani valamit is. 33 %-om van ,de lehet,hogy nem érné meg a több hónapos idegeskedés.
Azért van min gondolkodnunk.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2013.05.26. 13:38

Mivel nálatok az írásbeli forma nem érvényesül:), így nehezen fogja az üzletvezető azt bizonyítani, hogy utasította a könyvelőt az utalásra. Szerintem a könyvelő egyedül, aláírás nélkül nem is tud utalni. Ehhez kell az üzletvezető aláírási engedélye.

KKT esetén bármelyik tagtól korlátlanul lehet behajtani.
Ha egymagad eléred a 10%-ot, akkor magad is fordulhatsz bírósághoz az üzletvezető felelősségének megállapítása érdekében.

NagyZizi # 2013.05.26. 10:24

Nagyon,nagyon köszönöm!
De sajnos a képviselőnk / KKT vagyunk , vagy ügyvezetőnk ,szerintem mindegy hogyan hívjuk, / Ő mindent letagad,szerinte a levelet is elküldték E-mailben a régi könyvelőnek.Hiába mondom én és egy másik tag is,hogy ilyet nem levélben küldenek,hiszen a 250 ezrest is levélben kaptuk meg ,az 500 -ast sem küldik E-mailen.
jelenleg én tp.-en vagyok már egy jó ideje,és kívülről teljesen másképp látom a társaság működését.
A tagi gyűlésem márciusban egyhangúlag döntöttünk az eladás mellett ,Jegyzőkönyv ismét nem készült ,igaz,hogy máskor csak szóbeli beleegyezések voltak,de azok nem ilyen mértékűek voltak.
Hiába mondom,hogy készítsen,semmi.DE ha most még tovább várnak a mérséklési kérelemmel,attól félek,hogy a NAV elkezdi a felszámolást,mert májustól nincs fizetve semmi.Már második éve nincs kp.fizetve ,csak havi X X összegű támogatás megy oda egyenesen az X X Minisztériumból.
Hát ez van ,már a vevő is látja,hogy nagyon húzódik a kérelem küldése.
Üdv. További szép napot.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2013.05.26. 08:12

Az ügyvezető korlátlan felelősséggel tartozik a társaságnak az általa okozott károkért.

A cégjegyzék egy közhiteles nyilvántartás, melyből megtudható pontosan, hogy egy bizonyos cégnek ki az ügyvezetője, ki az, aki a cég nevében önállóan, vagy együttesen járhat el. A NAV a cég nevében eljáró részére kézbesíti a levelet. Ha nálatok a postát külön személyzet veszi át, akkor is a cégvezető felel, a beosztott mulasztása miatt. Ugyanígy a könyvelő is beosztott, vagy megbízott személy, aki nem felel a mulasztásért, pláne, ha felhívta az ügyvezető figyelmét a teendőkre. Azt nem tudhatom, hogy nálatok kinek a feladata az utalás, de mivel az ügyvezető felelőssége a céggel kapcsolatos valamennyi ügymenet, így ebben az esetben is az ő felelőssége, hogy időben nem került átutalásra mind az eljárási költség, mind pedig a bírság.

A társaságnak kell helytállnia az ügyvezető által okozott károkért a NAV felé, azonban a társaság legfőbb szerve ülésén megállapíthatja az ügyvezető felelősségét és kötelezheti a károk megtérítésére.

A döntés ellen az ügyvezető is, de bármely tag is polgári bírósághoz fordulhat 30 napon belül.

NagyZizi # 2013.05.26. 07:23

Immaculata!Köszönöm !

Akkor jól mondta a régi könyvelő,hogy nem lezárt kell.Május 15-e óta ott van az új könyvelőnél a nem lezárt főkönyvi kivonat,és nem küldte el mert nincs lezárva. Holott nagyon sürgős lett volna ,mert a társaság ingó és ingatlanját szeretnénk átruházni,és a vevő kifizetné a felhalmozott mínuszt a Nav-nál,de tudni kéne minél hamarabb.hogy pontosan mennyit engednek el.
Ezek szerint csak arra vár a Közös képviselőnk,hogy ne kelljen kifizetni a régi könyvelő utolsó / dec / elmaradt munkadíját.Mert ha odaadja ,akkor elbúcsúzhat attól a pénztől ,itt van mindjárt a hó vége.

És ha már ilyen pontos választ kaptam tőled,szeretném azt is megkérdezni,hogy a könyvelőnek kötelessége-e többször rákérdezni a közös képviselőre,hogy átutalta-e már a 3000 ft közzétételi díjat,mert nálunk az régi könyvelő szólt ,és még okt-ben sem volt utalva, akkor kaptunk 250 ezres büntit és nov.ben utalt volna ,de a bank betette a sorban állási tételek végére.Ezt kinek a kötelessége ellenőrizni,hogy elment.e a pénz vagy nem?
Végül is januárban el lett utalva a 3000 ft ,de februárban ,jött az 500 ezres büntetés.
Ami érdekes ebben az,hogy erről nem tudott senki sem ,most,hogy lekértük az adás-váéelhez a folyószámla kivonatot,most derült ki .
Lehetséges ilyen? a közös képviselő állítja,hogy ilyen levelet nem kapott.Bement az Nav-hoz ,közölték vele,hogy 4 oldalas levelet írtak.El is olvasta ott helyben.
De így is mindent a régi könyvelőre fognak.

Nagyon megköszönöm ha ismét válaszolsz,esetleg a véleményed is szívesen fogadom.
Üdv.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2013.05.26. 06:10

:) Nem kell lezártan, mivel a lezárthoz a teljesítési határidő még nem telt le. Ha elkészült a lezárt, azt is el kell küldeni.

Az új könyvelőt meg figyelmeztetni kell, ha a társaság azért veszíti el a kamatkedvezményt, mert visszatartja az iratokat, az az ő felelőssége lesz, amit érvényesíteni fogtok vele szemben.

NagyZizi # 2013.05.25. 19:25

Köszönöm,de akkor talán megmondaná már valaki,hogy az a főkönyv hogyan kell a mérséklési kérelemhez?

Tegnap még azt hittem,hogy egy egyszerű kérdésre egyszerű választ kapok,de úgy néz ki,hogy tévedtem.

Lehet,hogy az elmúlt 24 órában nem fórumozott az a személy aki nekem erre választ tudna adni,pedig tényleg fontos lenne. Ezt nem hiszem el.

gerbera317 # 2013.05.25. 17:38

Tehát akkor a mérséklési kérelemhez a tavalyi főkönyv lezártan vagy nem lezártan kell.

Nem állíthatsz valamit és rögtön az ellenkezőjét ugyanabban a mondatban.

NagyZizi # 2013.05.25. 13:15

Köszönöm,a választ! Már beszéltünk egy a Nav illetékessel.Úgy gondolom,hogy leírom az előzményeket ,akkor talán érthetőbb lesz.A társaság megszűnés előtt áll,igen van jócskán elmaradásunk a Nav felé,és az illetékes azt mondta,hogyha befizetésre kerül egy összegben az elmaradás,akkor szoktak engedményeket adni.Tudjuk pontosan mennyi az összeg,de ha elengednék a kamatokat ,már az is több mint a semmi.
Én kilépés előtt állok,jelenleg táppénzen vagyok.Ez év januártól,könyvelőt váltott a cég ,aki 1 hó fizetését / dec !/ még nem kapta meg. .A régi könyvelő megcsinálta a 2012-es főkönyvi kivonatot,elküldte E-mailben az új könyvelőnek.Aki azt mondta,hogy nem küldi el így a Nav felé a mérséklési kérelmet ,mert nem a lezárt főkönyvet küldte el ,ő szerinte az kell.
Szerintem csak arra megy ki a játék,hogy a tavalyi lezárt főkönyv kész legyen , hisz úgyis küldeni kell május 31-ig,és akkor már futhat a pénze után a régi könyvelő.
A Nav oldalán olvastam,hogy a főkönyvi kivonat, mérleg és eredménykimutatási adatok kellenek.De a kérelem benyújtását megelőző 3 hónapnál nem régebbi adatokat tartalmazó főkönyvi kivonat legyen.

Tehát akkor a mérséklési kérelemhez a tavalyi főkönyv lezártan vagy nem lezártan kell.

monalisa1 # 2013.05.25. 11:32

Ahány késedelmes fizetés annyifél ok, az engedményre ill. mentességre nincs séma szöveg.

monalisa1 # 2013.05.25. 11:27

E-mailban érdeklódj a NAV ügyfélszolgálatánál.

monalisa1 # 2013.05.25. 11:26

A tartozás megfizetésével késedelemben vagytok, emiatt jelenleg is ketyeg a kamat. Mielőbb rendezzétek a sarat, azt követően érhető a méltányosság alkalmazása.
Mert "előre" miért is...

NagyZizi # 2013.05.25. 10:41

gerbera317!

Ha választ kapnék a kérdésemre a mérséklési kérelemmel kapcsolatban ,nagyon megköszönném !!! Fontos lenne !!
Üdv.

gerbera317 # 2013.05.24. 21:56

tudok helyesen írni” - :-))))))))))))))))

NagyZizi # 2013.05.24. 19:10

Bocsánat, a helytelen írásért ,tudok helyesen írni,
ami így hangzik: Ehhez tudni kell ,hogy ..........

NagyZizi # 2013.05.24. 15:42

Üdvözlök mindenkit!
Szeretnék segítséget kérni a következő problémában.
Egy Kkt tagja vagyok,és mi úgy tudjuk,hogy ha a Nav felé a tartozásunkat kifizetjük egy összegben,akkor a kamatok elengedésre kerülnek.
Persze előtte kérelmet kell írni a Nav felé.
Ehhez tudni kekk,hogy ez évben váltottunk könyvelőt.
A régi könyvelő megcsinálta a főkönyvi kivonatot a 2012 -es évről,az új könyvelő csinálja az ez évit.
A probléma ott van,hogy az új nem küldi a Nav felé ,mert azt mondja ,hogy lezárt főkönyvi kivonat kell 2012-ről ,a régi azt mondja,hogy nem kell lezárt.

Arra szeretnék részletes választ kapni ,hogy mi kell pontosan a Nav felé a Mérséklési kérelemhez?

Köszönöm.Üdv.

gerbera317 # 2013.03.15. 10:51

És a kérelemben lehetőleg ne úgy szólítsd meg a NAVot, hogy "Tisztelt NAV felé!", mert ki fognak röhögni!

kovi8484 # 2013.03.14. 22:39

Az adatlap mellé érdemes kérelmet is mellékelni, amiben bővebben kifejthetőek azok az érvek, ami a rászorúltságot támasztja alá. Mivel a részletfizetés nem jár alanyi jogon és nem automatikus, ezért a kérelemben felhozott érveknek megalapozottnak és szilárdnak kell lennie úgy, hogy az a törvényben előírtakkal is összhangban legyen. Nem ajánlatos szóbeszédre hagyatkozva vagy kéretlen tanácsokat követve kísérletezgetni, mert egy rosszul megírt kérelem, vagy hibásan kitöltött adatlap akár visszájára is fordulhat.

http://www.kerelmek-beadvanyok.hu


Mérlegképes könyvelés
Pénzügyi és számviteli ügyintézés
www.kerelmek-beadvanyok.hu

ájlavnav # 2012.10.09. 18:19

Le lehet tölteni a NAV honalpjáról a nyomtatványt, vagy lehet elektronikus úton is benyújtani (ügyfélkapus regisztrációval). Papíralapon is lehet, persze, de ez nyilván lassabban ér oda.
Lehet fizetési könnyítést kérni (részlet, halasztás), bár, ha nincs miből, ez - gondolom - nem alternatíva. Vagy adómérséklést (elengedés, mérséklés). Itt magánszemélyként azt kell igazolni majd, hogy a tartozás megfizetése a "család" megélhetését veszélyeztetné. Ha van vagyon, "csak" jövedelem nincs, nem valószínű, hogy elengedik.

Vattacukor2 # 2012.10.08. 12:35

A segítségüket kérném. Adósságom van a NAV felé és sajnos nem tudom megfizetni mivel munkanélküli vagyok. Azt hallottam, létezik ilyen méltányossági kérelem az Apeh felé. Hol lehet ehhez hozzájutni? Le lehet tölteni valahonnan vagy hogy megy ez?