NAV fizetési könnyítés / Részletfizetési kérelem


nandy # 2014.03.23. 22:33

2007. óta él ez a szabály, vagyis nem olyan "fiatal" már. az más kérdés, hogy sokan megelégszenek annyival, hogy most éppen zöld a lámpa...

Ha szociálisan rászoruló vagy, akkor az önkormányzathoz kell elmenni, ott vizsgálják a család egy főre jutó jövedelmét, vagyonát, és az alapján döntenek.

Amiről te írsz, az a méltányosság, vagy elengedik vagy nem... olyanról még nem hallottam, hogy csak az utolsó egy évet kell befizetni.

Ildikó770 # 2014.03.20. 12:57

Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni tőletek egy kérelem beadásához a Nav felé.Tavaly decemberi hónapban kaptam tőlük egy levelet amiben közölték,hogy 2004.03.29-től nem szerepelek az egészségügyi nyilvántartásba mint fizető állampolgár,és küldjem el részükre,hogy miért is nem fizettem eddig eg.biztosítási hozzájárulást.Hozzáteszem a 10 év alatt egyszer sem kaptam semmilyen levelet a nav-tól csak most,és rögtön rosszul is lettem.Felhívtam őket telefonon,ahol közölték,hogy igazoljam hogy szoc.rászorult vagyok az ellátásra.A 10 év alatt soha egy fillért nem kaptam sem munkanélkülit sem szociális segélyt,többször voltam bent az sztk-ba,hogy mit is kellene csinálnom,hogy nehogy később gond legyen a nemfizetésből.Válaszuk annyi volt,hogy semmit nem kell tennem,mert zöld a lámpa a tajszámnál és szociálisan rászorult vagyok.Tényleg nem kaptam semmilyen jövedelmet,a férjem külföldön dolgozik,a lányom után kapok csak családipótlékot és a férjemnek a keresetéből élünk.Közben nekem volt egy pajzsmirigy műtétem,ami sikerült,de azóta sajnos elég sok gondom van egészségileg és hát álló és pakoló munkát nem tudok végezni,máshová meg igen nehéz protekció nélkül bejutni dolgozni.Nemtudom volt- olyan köztetek aki kérelmet írt ilyen ügyben a nav felé és mi lett a végeredmény.Én beszéltem ott az egyik ügyintézővel,aki azzal vigasztalt és nagyon segítőkész volt,hogy álltalában elengedik az ilyen adótartozásokat vagy az egészet vagy csak az utolsó 1 évet kell kifizetnem.

Sherlock # 2014.02.07. 12:58

Biztos, hogy jogi fórumon kell zugírászatot hirdetni?

strobli # 2014.02.07. 12:42

Tisztelt edith76!

Kérdésedre amit írtál:
és nem írtam oda hogy mik a kiadásaim,a blokkokat is kéne csatolnom,hogy mennyit költök a boltban
a válasz (minden olvasónak), hogy bolti csekkek nem kellenek, mert a megélhetésre szánt összeget törlési kérelemnél az Art megfogalmazta.

A megélhetésre súlyos veszélyre lehet következtetni akkor, ha az adózó és a vele közös háztartásban élő közeli hozzátartozók egy főre eső jövedelme a mindenkori legkisebb öregségi nyugdíj összegét nem haladja meg.

Kiadások alatt a rezsi kötelezettségeidet (nem zsömle, kenyér....stb) kérdezik, amit a kérelem mellett az adatlapon is fel kell tüntetni!


Mérlegképes könyvelö
www.kerelmek-beadvanyok.hu

southwind # 2013.12.25. 11:49

Kedves Szakértők,
rehab járadékon vagyok, plusz napi 4 órát alkalmazottként dolgozom, plusz művészeti tevékenységet végzek, ennek következtében alkotásokat adok el…ez eddig még nem gond, de fordítok is és saját publikációim is jelennek meg, és egyre többször kerülök olyan helyzetbe, hogy számlát kérnek… kérnének…most még tudunk a klasszikus (megbízás) megoldásnál maradni, de kérdésem, hogyan terhelne vagy sem ha egyéni adószámot kérnék, miként változnának az adózási kötelezettségeim, hiszen ezek alkalmi dolgok… Előre is köszönöm segítő válaszotok

edith76 # 2013.12.24. 20:21

Köszönöm a válaszokat,lehet hogy rosszul fogalmaztam,most ennyi a tartozás összege,csak maga a tartozás 2008-as.Igen minden évben jött egy levél a NAV-tól,de más nem történt.Most sajnos valóban csak ennyi a jövedelmem,ezt igazolni is tudtam.Hát,valóban a bolti számlákat nem szoktam tartogatni :( Mindenesetre megpróbálom még egyszer..hátha.Egyébként az mit jelent hogy nyugszik az elévülés,amig nincs jogerős határozat?Ha esetleg megint elutasitják,akkor még hivatkozhatok az 5 évre,vagy igy már nem?
Köszönöm és Kellemes Karácsonyt Kivánok !

végrehajtó1 # 2013.12.24. 14:43

akkor az 5 éves elévülési idő nem érvényes?

Öt év az elévülési idő +ha volt vh akkor 6 hónappal meghosszabbodik.De mivel kérelmet adtál be ezért az elévülés nyugszik a beadástól egészen a jogerős elbírálásig.

monalisa1 # 2013.12.24. 13:26

A 15 nap az nem munkanap hanem naptári nap., a kézhezvétel napja még kiesik. Ha azt kérik bizonyítsd a költségeidet, kiadásaidat, akkor elő a számlákkal - mindenféle számlát. (Mondjuk így utólag a bolti stb. számlákat előkeresni...)

Azért mert valaki beírja, hogy x forint a bevétele, az még nem biztos, hogy ténylegesen annyi is., a hivatal sok esetben nem ok nélkül él fenntartással. (Nem rád értettem.)

A fellebbezés illetékköteles mert az iratokat ismét kézbe kell venni, ez pedig munka és idő.

Egy pénztartozás 5 év után elévül, de elég ha évente jön egy-egy levél - az mindig megszakítja az elévülést, illetve újra kezdődik az.

A 2008-as 300e Ft-os tartozás a késedelmi kamatokkal és járulékos költségekkel ma már milliós összegre rúghat, bocs de rossz rágondolni is...

---
  • laikus hozzászóló
edith76 # 2013.12.24. 12:57

Még annyi,hogy ez egy 2008-as tartozás.Ha a NAV minden évben kűldött egy levelet,hogy mennyi a tartozás,de nem indult semmi eljárás,akkor az 5 éves elévülési idő nem érvényes? Csak abban az esetben ha nem jött volna semmi levél 2008 óta?

edith76 # 2013.12.24. 09:24

A következő kérdésem lenne. Kértem a NAV-tól fizetési könnyitést,részletfizteést egy 300.000 Ft-os tartozásra.Igazoltam mindent,mennyi a jövedelmem,...stb.Én jelenleg csak családi pótlékot kapok,a számlákat a párom fizeti,nekem édesanyám ad egy bizonyos összeget minden hónapban,ebből vásárolok.
Ezt a kérelmet elutasitották,azzal az indokkal,hogy nem megalapzott,és még a természetbeni juttatásokat is fel kell tüntetni,és nem irtam oda hogy mik a kiadásaim...de hát mire gondolnak,a blokkokat is kéne csatolnom,hogy mennyit költök a boltban,vagy ha édesanyám esetleg hoz nekem élelmiszert akkor azt is?? Nem értem igazán,hogy ha ez nem indokolt akkor mi lehet az amire megadják a részletfizetést?Még a kisfiam ebédbefizetéséről szóló papirt is csatoltam.
Ez a levél dec.23-án jött..szeretnék fellebbezni mert erre van mód azt irják..viszont 15 napos naptári nap a határidő.
A kérdésem,hogy ilyenkor év végén az ünnepek alatt is érvényes ez a 15 nap? eleve ez a hét már kiesik,a NAV-ban szerintem nem is dolgoznak már?
A másik kérdésem,hogy a fellebbezés illetékköteles?
Hogy inditsam el a folyamtot,irjak egy sima tértivevényes levelet a NAV-nak és ők kiszámolják az illetéket és utána ismét indul előlről az egész folyamat?
Köszönöm

Krisztina0907 # 2013.12.21. 19:04

Nem írtam olyat, hogy nem akarom beavatni a NAV-ot, és nem is vagyok olyan hülye, hogy ilyet írnék nekik, elvégre súlyos problémáink vannak, nem hiszem, hogy nagyon magyaráznom kellene, a számokból látni fogják amúgy is.
Csupán szabályosan szeretném kitölteni a kérvényt, és ha be kell írnom Őt is,akkor be is fogom, de akkor nagy utána járásokkal tudunk a keresetéről igazolást beszerezni, hiteleiről is igazolásokat beszerezni, stb .
Ha meg mégse kell beírnunk, akkor annak nagyon örülnék, mert hamarabb sikerülne útjára indítanunk a kérvényt.Szerintem nem baj az, ha van könnyebb és gyorsabb út, akkor feleslegesen nem bonyolítanám a dolgokat...

gerbera317 # 2013.12.21. 14:47

Ha a fórumot be tudod avatni a megélhetési gondjaitokba, akkor a NAV-ot mért nem akarod? Vagy netán azzal akarsz részletet vagy halasztást kérni, hogy "k*va jól élünk, csak azért nem fizettünk, mert nem hozzá volt kedvünk"?

Krisztina0907 # 2013.12.21. 09:46

Természetesen befizetünk, ez nem kérdés. Persze mùlik az idő és kifizetni a bérét 21-én még mindig nem sikerült a cégnek. De szeretnék halasztást vagy részletfizetés kérni, de a lentebb ismertetett kérdésre nem kaptam választ sehol sem. Nem tudom bekell e irni édesanyámat is a kérvénybe, mint közös háztartásbeli....

gerbera317 # 2013.12.19. 00:04

minden szólítás nélkül végrehajtási határozat jött.

Az adózás rendjéről szóló törvény szerint:
145. § (1) Az adóigazgatási eljárásban végrehajtható okirat: a) a fizetési kötelezettséget megállapító jogerős hatósági határozat (végzés).

Tehát az előíró határozat egyben fizetési felszólítás is, továbbá végrehajtható okirat is. És innentől az adózó dönti el, hogy számára melyik. Az okos adózó ilyenkor nem vár, hanem azonnal fizetési hajlandóságot mutat, és ezt tényleges befizetéssel is alátámasztja. A buta adózó inkább megvárja a kényszereljárást, és közben panaszkodik. A folytatás (mint mindig és minden) fejben, a ti fejetekben dől el.

Krisztina0907 # 2013.12.18. 22:57

Tisztelt Fórumozok!

4 havi járulék(200ezer forint) elmaradás miatt, páromat előzetes felszólítás nélkül végrehajtásra adta a NAV(tegnap kaptuk a határozatot kézhez). Természetesen tudtunk az elmaradásról, és ki is akarjuk fizetni, de rosszul fizető munkahely miatt, a bevételeink a létminimumot sem érik el. Párom még egy munkahelyre nyert felvételt nemrég, s így tudjuk majd vállalni a hátralék részletekbe történő megfizetését.
Szeretnék tanácsot kérni a következőkben:
Nem értem, hogyan nem jött fizetési felszólítás előzetesen, vártuk a levelet és arra szerettünk volna beadni kérvényt, megdöbbentünk, hogy minden szólítás nélkül végrehajtási határozat jött.
Így félek tőle, hogy a pár napon belül párom bankszámlájára megérkező jövedelmét máris lefogják vonni, ezzel abszolút megélhetési problémákat okoznának most nekünk, és kislányunknak is. Vagy van egy bizonyos nap mennyiség amikortól rászállnak a számlájára?
A másik kérdésem a részletfizetési nyomtatvány kitöltésével kapcsolatban lenne, hogy édesanyámmal élünk az ő lakásában párommal és kislányunkkal. Közeli hozzátartozóként édesanyám jövedelmi adatait és kiadásait, tulajdonjogait is be kell írnom?Hisz az ő jövedelméhez semmi közöm, nem tud szegény abból segíteni nekünk, meg vannak az önálló problémái, fizetendői. Igaz a lakást felesbe tartjuk fent, de még az élelmet is felváltva vásároljuk, igazságosan itthonra. Így nem gondolnám, hogy őt be kellene írni párom részletfizetési kérelmébe, mint közös háztartásbeli.
Nagyon nagyon hálás lennék ha segítene valaki, elnézést, hogy ilyen hosszúra sikeredett a levelem :-/
Előre is köszönettel: Kriszti

monalisa1 # 2013.12.05. 19:13

Az adóhivatal ügyfélszolgálatához, személyesen.

bopci # 2013.12.05. 18:37

Tisztelt Fórumozók!

Inkasszót tettek (legutóbb) nov. 19-én a számlámra, azóta összesen 73 000 Ft-ot vett le a NAV különböző időpontokban, van, hogy pár nap eltéréssel - és mindegyik közben levonta a bank az átutalás díját -, közben a GYES + CSP összesen 76 000 Ft, amit kapok, ráadásul nem munkahelyről. Még mielőtt inkasszózta a számlámat a NAV, kértem részletfizetést, elutasítottak és az eredeti követelő céghez (Diákhitel Központ) irányítottak, ahonnan kiráztak a nyakukból, hogy nincs náluk semmilyen diákhitel-tartozásom, menjek a NAV-hoz. A NAV pedig újra és újra visszaküld a DK-hoz.
A NAV nem ad felvilágosítást, hogy pontosan milyen összegekből tevődik össze az a pénz, amit ők inkasszóztak, csak a diákhitelt mondják, azon kívül nem mondanak semmit, hogy milyen tartozásom van szerintük (mert egyébként nincs). Ja, és írásban is kértem a magyarázatot, de nem kaptam úgy sem.
Az ügyhöz tartozik, hogy egész évben össze-vissza levonogatott a NAV különböző összegeket (1700 és 53 000 Ft közti összeget), és mindig azt írták közleménybe a banknál, hogy "1. részt.", holott már legalább 5-6 alkalommal volt "1. részt.". (Azzal tisztában vagyok, hogy általános iskola 1. osztályába kellene visszaküldeni őket, hogy 1 után nekik újra 1 jön, nem 2.)
Hova lehet fordulni ilyen esetben?

Jutka70 # 2013.09.29. 12:04

Itt Fehérgyarmaton és környékén, nem azt, nézik milyen a z autó állapota hanem hogy mit szállít épp, ha nem találnak semmit, akkor keresnek mást, amit am is keresniük kellene. Pl:világítás nem ég stb... Sorolhatnám......... Holott ők a legnagyobb fekete emberkék ilyen téren.... Köszönöm, a segítséget. Üdv

gerbera317 # 2013.09.29. 11:55

Elég xar helyen lakhatsz, ha egy sima "jogosítványt, forgalmit" típusú ellenőrzés végén gyalog mehetsz haza, mert a csomagtartót is áttúrják, és találnak is ott valamit. Mifelénk az ilyennek az a vége, hogy "köszönöm, jó utat". Biztos, hogy csak "rutin" ellenőrzés volt? Egyébként, ha lefoglalták a kocsit, nyilván nem tették volna, ha nem lenne szabályos.

Jutka70 # 2013.09.29. 11:06

Üdv.

Elnézést hogy ide írtam, de nem találtam, megfelelő fórumot, nem volt semmi közben eső, dolog, igazoltattak és voltak ott vámosok és rendőrök, rutin ellenőrzés, azt válaszolták rá a vámosok, hogy 1 dkg-ot sem szabad magánál tartania az embernek, amennyiben 1,5 kg alatt lett volna akkor csak egy helyszíni 20.000Ft bírság és nem vették volna el az autót sem. Azt is hozzá tették hogy ez olyan mint a külföldi nem magyar zárjegyes csempész cigaretta. Ki gondolta volna, igaz nem szabad venni semmiféle adó mentes dohány dolgot. Utána kérdezgettem hogy kb. 30.000Ft lesz a bírságom és mehetek az autómért. Kérem írja meg, szabályos volt-e az autó lefoglalása, és vissza fogják-e adni, ha igen mennyi idő múlva. Köszönöm. Üdv

gerbera317 # 2013.09.28. 12:45

A dohány megvásárlása és az autó elkobzása között valószínűleg volt jónéhány közbülső esemény. Mi az, amit elhallgatsz a történetből?

OFF Mi köze ennek a részletfizetéshez? ON

Jutka70 # 2013.09.25. 14:33

Üdv.

Segítségét kérném, nem rég vásároltam a piacon 2 kg vágott dohányt saját részre, elkobozták érte az autót, ami nem az én nevemen volt, kérdésem az lenne, elvehették-e az autót, és mennyi bírságra számíthatok?
Köszönöm.

Üdv

monalisa1 # 2013.09.25. 10:49

Szerintem akár fellebbezés akár kérelem, mivel érdemben ismét foglalkoznak az üggyel, "ingyen" egy hivatalban már semmi sincs.

Amikor a rokoni segítő összeg be lesz írva csak óvatosan, nehogy a havi saját költségvetésnél a legális bevételt túlszaladjátok...

SteveMester # 2013.09.25. 10:22

Mivel a rezsi nagyjából 40 ezer körül van (számlákon látszik) így a NAV gondolom sejti, hogy nem a 22.800.-ból van kifizetve. A nyomtatványon amit küldtek pedig rajta van hogy amennyiben rokoni segítséget kap úgy azt tüntessük fel egy nyilatkozat keretein belül.

Minden esetre köszönöm a választ, akkor az elengedési kérelmet célozzuk meg.

Másik hogy ez akkor fellebbezés amiért be kell fizetni tizeniksz-ezer forintot, vagy csak egy kérelem, amiért nem kell?

monalisa1 # 2013.09.25. 10:02

Én nem tudok "rokoni segítségről" mint hivatalosság, de azért ezt előbb kérdezze meg telefonon az ügyvédszolgálattól.