örökség után fizetett adó és illeték


nandy # 2014.03.14. 16:24

A bank már a kamat kifizetése előtt levonja az adót, járulékot.

monalisa1 # 2014.03.13. 15:36

Az évi 3% körüli kamat miatt nem érdemes a pénzt bankban "fialtatni", helyette államkötvény stb. bár az sem sokkal több hozammal kecsegtet. / A számlanyitás míg ingyenes de a betéti számla megszüntetése külön költséget okoz...

v.aniko30 # 2014.03.13. 06:44

Kedves Fórumozók!
Szeretnék segítséget kérni, az alábbi ügyben.
Édesanyám halála után örököltem egy kis pénzt ami tudom nem adó köteles.
Ha én ezt a pénzt be teszem a bankba és egy év után kiveszem, akkor már kell utánna fizetni adót és ehot?

Kovács_Béla_Sándor # 2014.02.28. 07:18

Alattad a kolléganő írta: egyáltalán nem látszik célszerűnek, hogy a lakást megtartsák közös tulajdonban az örökösök, a felújítás sem ésszerű.
Az illetékről ObudaFan informált részletesen.

Tulajdonképpen mi is az, amihez még tanácsot szeretnél kapni?

Rékuska # 2014.02.28. 05:32

Tudna esetleg valaki további tanácsot adni?

Immaculata (törölt felhasználó) # 2014.02.25. 12:39

Nem gondolnám, hogy a lakást fel kellene újítani, vagy megtartani, hacsak az egyik tulajdonostárs ki nem akarja vásárolni a többit.
A lakást célszerű eladni, az alapítvány miatt nem érdemes fenntartani.

Rékuska # 2014.02.25. 11:23

Köszönöm a gyors reagálást, igyekszem pontosítani.
Az örökösök nem rokonok, hanem végrendeleti örökösök, a szervezetek budapesti ismert gimnáziumok, református egyházközségek és egy közalapítvány, de sajnos a gazdálkodásukról többet nem tudok.

Azt, hogy kinek milyen szándékai vannak az örökséggel, nem tudom, de ha van ajánlás ezen a területen, azt is szívesen vesszük. Az egy főre jutó összeg ahhoz elég kicsi, hogy ingatlanvásárlásra lehessen fordítani, de esetleg felújításra igen (pl. az örökség készpénz részét az örökölt lakás felújítására), ezen kívül szóba került egy oktatási célokat szolgáló alapítvány közös létrehozása is, de ez még bizonytalan.
Az örökösök közötti vita hál'Istennek elég valószerűtlen.
Előre is köszönöm a segítséget!

ObudaFan # 2014.02.25. 09:59

Kik az örökösök? Mert az egyenesági rokonok eleve illetékmentesen örökölnek.
Emellett teljes személyes illetékmentességben részesül többek között a költségvetési szerv, az egyesület, a köztestület, az egyházi jogi személy, az alapítvány, ideértve a közalapítványt is akkor, ha a vagyonszerzést, illetőleg az eljárás megindítását megelőző adóévben folytatott vállalkozási tevékenységéből származó jövedelme után társasági adófizetési kötelezettsége, illetve - költségvetési szerv esetében - eredménye után a központi költségvetésbe befizetési kötelezettsége nem keletkezett.
Illetékmentesség hiányában a lakásingatlan után 9% az illeték, minden más örökség után 18%.
Tehát tudni kellene azt, hogy az örökhagyónak ki kicsodája, a jogi személyek gazdálkodását is ismerni kellene, de emellett még nem ártana tudni azt sem, hogy kinek milyen szándékai vannak az örökséggel, ugyanis egyrészről költségek felmerülhetnek az örökség megszerzése után is, másrészt ha most nincs is vita az örökösök között, később még lehet.

Rékuska # 2014.02.25. 09:40

Kedves Hozzáértők!
Tanácsot szeretnék kérni, mert én elvesztem a százalékok tengerében.
A hagyatéki vagyon egy lakás kb. 10 millió forint értékben és kb. 30 millió forint készpénz.
Az örökösök egyformán részesülnek az ingatlanból és a készpénzből: 70% magánszemélyek (4 család) (20+20+20+10) és 30% iskolák, alapítvány és egyházközségek (6*5%).
Minden örökös kész bármilyen ésszerű egyezségre, lényeg, hogy minél egyszerűbb legyen a folyamat és lehetőleg minimális illetéket, adót, egyebeket kelljen fizetni. Előre is köszönöm, ha van valakinek valamilyen ötlete!