Kell EHO vagy nem? (diák,bérbeadás,jogviszony)


Rexor # 2014.04.24. 14:17

A kifizető, - kifizető hiányában, vagy ha a kifizető az adó (adóelőleg) alapját képező jövedelem után adót (adóelőleget) nem köteles megállapítani - a jövedelmet szerző magánszemély 27 százalékos mértékű egészségügyi hozzájárulást fizet az adóévben kifizetett, juttatott, a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (a továbbiakban: Szja tv.) szerinti

  1. összevont adóalapba tartozó jövedelemnél az adó (adóelőleg) alap számításánál figyelembe vett jövedelem után.

Az önálló tevékenységből származó jövedelem az összevont adóalap részét képezi ezért kell ehot fizetned.

iwritecode # 2014.04.24. 09:02

Köszönöm a választ!
Azt esetleg röviden le tudod írni, hogy miért?
Nem azért mert kételkedem, csak szeretném érteni/átlátni kicsit jobban a dolgokat.

Rexor # 2014.04.24. 08:17

Kell ehot fizetned.

iwritecode # 2014.04.23. 15:22

Tisztelt Fórumozók!

Pályakezdőként, (volt) diákként kérném a hozzáértők segítségét, első adóbevallásomhoz, pontosabban csak egy részéhez, az EHO fizetéséhez.

Ehhez hivatalos leírás itt található:
http://www.nav.gov.hu/…kedelem.html?…

Röviden tehát (pár kiemeléssel):
Magánszemély vagyok, a tevékenység időszakában diák voltam, az adózandó keresetem internetes hirdetésekből származik (AdSense), „a tevékenység [...] az (ingó) bérbeadással esik egy tekintet alá, [...] ún. önálló tevékenységnek minősül, [...] az önálló tevékenységből származó jövedelem adója 16% [...] a honlap tulajdonosa e tevékenysége alapján - a bevétel összegétől függetlenül - nem válik biztosítottá, így nem kell a Tbj. szerinti járulékokat fizetni [...]. A bérbeadási tevékenység [...] ki van véve a szocho-fizetési kötelezettséget eredményező jogviszonyok alól. [...] Biztosítási jogviszony hiányában az adóköteles jövedelmeket egészségügyi hozzájárulás (eho) terheli.

Értem, hogy 16% SZJA-t fizetek, szocho-t nem fizetek. De itt jön a kérdésem: Azzal hogy (állami finanszírozott majd önköltséges, nappalis) tanuló voltam az egész 2013-as évben, nekem volt biztosítási jogviszonyom, nem? Tehát akkor EHO-t sem kell fizetnem csak SZJA-t?

Nagyon hálás lennék, ha valaki tudna segíteni!
Előre is köszönöm!

"iwritecode"