Kvázi mögöttes kötelezett


Nocsak107 # 2014.06.16. 14:40

Kedves Fórumozók!

Édesanyámtól örököltünk egy céget, aki 2013. 02. 01-jén elhunyt, de már előtte egy jó fél évvel nehezen látta el a cég hivatalos ügyeit, így az elmaradt adóbevallások miatt egy nagyobb tartozással vettük át nővéremmel a vállalkozást. A fizetési kedvezmények osztályánál előterjesztettünk egy kérelmet a felhalmozott tartozás részletekben történő megfizetésére, amit pozitívan bírált el a hatóság, ezeket a részleteket azóta is rendesen fizetjük.

2012. október 15. óta az egyik dolgozónkkal szemben végrehajtási eljárást folytatott a NAV, melyről először 2012. október 8-án, 2013. április 9-én majd 2014. február 26-án hívták fel a cég figyelmét. (munkabérletiltással kapcsolatban) A társasági szerződés módosítására 2013. november 27-én került sor, innentől számítva vagyok én a cég hivatalos ügyvezetője.

Magyarul először 2014. február 26-án értesültem először a munkabérletiltásról, aminek kapcsán 2014. március 22-én nyilatkozatot tettem hogy a továbbiakban 2014. április 5-től eszközölni fogom a letiltást.

Ezzel szemben a NAV határozattal kötelezte a céget a 2012. október - 2014. február közti levonni elmulasztott összeget kvázi mögöttes felelősként való megfizetésére.

A határozat ellen határidőn belüli fellebbezést nyújtottam be, melyben előadtam hogy legelőször 2014. februárjában értesültem a letiltással kapcsolatosan és, hogy a határozatban rögzített összeg megfizetése nagyban veszélyeztetné a családi cég és ezzel együtt a családom megélhetését. (Egyébként a letiltást a nyilatkozatomnak megfelelően 04. 05-től eszközöltem a mai napig is, minden hónap 5. napjáig)

Nemrég érkezett meg a fellebbezésre a válasz, miszerint azt elutasítják, ugyanis a fellebbezés nem és alapos és hogy a határozat a kézbesítéssel jogerős és további fellebbezésnek helye nincs.

Szeretnék érdeklődni, hogy milyen egyéb lehetőségeim vannak még arra nézve, hogy a határozatban szereplő összeget ne egy összegben kelljen megfizetnem? A legutolsó felhívásnak ami abban az időszakban érkezett, amikor már én vettem át a leveleket és voltam hivatalos ügyvezető, annak eleget tettem, az előzőeknek sajnos nem tudtam, mert azokat a felhívásokat nem láttam.

Elnézést, ha sokat és bonyolultan írtam, ha bármilyen kérdés felmerül nyugodtan kérdezzenek!

Segítő válaszaikat előre is köszönöm: Dávid