kormányrendelet értelmezése


gerbera317 # 2014.07.22. 10:23

A felújítási alap tulajdonképpen egy célirányosan felhalmozott önrész, amihez további hitelt lehet igényelni. És erre a hitelre akkor adható kamattámogatás, ha 1) van megfelelő összegű önrész, és 2) azt nem ad hoc kalapozták össze, csak hogy legyen hitel, hanem dokumentáltan szabályos alapképzéssel, célzottan teremtették elő, és 3) az önrészt is teljes egészében a felújításra használják fel, magyarán: a felújítást nem hitelből fedezik, az önrészt pedig szabadon eltapsolják, hanem a teljes (önrész + hitel) összeget felújításra fordítják.

Minden esetre, érdemes KBS tanácsát megfogadni, és megkérdezni a bankot is, de nem valami fatökű telefonos ügyintézőt, hanem személyes ügyfélfogadáson, és ha az ottani ügyintézőn a bizonytalanság legkisebb jele is megmutatkozik, azonnal a felettesét kérni.

Pamo # 2014.07.21. 20:33

Köszönöm válaszát! Azonban nem értem, mert a kamattámogatást a hitelösszegére nyújtja nem pedig az eddigi megtakarításra.
Természetesen a banknak is írtunk, kértünk állásfoglalást az ügyben, de sajnos ez idáig nem válaszoltak :(

Kovács_Béla_Sándor # 2014.07.21. 20:10

és nem arra vonatkozik hogy ezelőtti években a felújítási alapot mire használta fel a társasház.
De.

Mindamellett inkább a bankot kellene kérdezni, ők hogy értelmezik.

Pamo # 2014.07.21. 19:59

Tisztelt Jogászok!
Azzal kapcsolatban szeretnék kérni egy magyarázatot, illetve állásfoglalást, hogy amit a társasház állami kamatámogatásos hitelt szeretne felvenni a felújítási munkákra, a kormányrendelet szerint hogy értelmezendő ? Tehát az állami kamattámogatás a hitelösszegére vonatkozik, hogy a teljes összeget csak felújításra költheti? és nem a felújítási alapképzésre? Arra gondolok itt, hogy a felújítási alapba történő befizetetésekből a társasház a hitelen kivül eső rész gazdálkodásáról saját maga dönthet ugye? Tehát a kamattámogatás akkor nyújtható, ha a hitel teljes összegét felújításra költi a társasház, és nem arra vonatkozik hogy ezelőtti években a felújítási alapot mire használta fel a társasház. Lentebb bemásoltam a kormányrendelet ide vonatkozó részét. Szeretnénk megerősítést, hogy jól értelmezzük-e.

Előre is köszönöm a segítséget! Sürgős lenne, mert holnap lesz a lakógyűlés és szeretnénk maximálisan tisztába lenni a részletekkel.

A kamtámogatásra vonatkozó 12/2001.(I.31) kormányrendelet
16.§ (3)127 Az (1) bekezdés szerinti támogatás nem nyújtható, ha

  1. társasház vagy a lakásszövetkezet legalább a (2) bekezdés szerinti mértékben felújítási alapot nem képez, az alap pénzeszközei nem hitelintézeti vagy Ltp. szerinti szakosított hitelintézeti elkülönített számlán állnak rendelkezésre, vagy azt részben vagy egészben nem felújítási munkákra használta fel.