Lakáseladás adó és illeték vonzatai 2014.


lajcsó # 2014.08.27. 11:29

Első lépésben - az irányadó jogszabály alapján - pontosan tisztázni kellene a jogosultság feltételeit! Mert nem zárható ki, hogy az ügyintéző adott neked téves felvilágosítást, az átruházás módját (adásvétel, ajándék) érintően.

pohicop # 2014.08.27. 09:43

Na akkor ennek nekiindulok majd még egyszer. Köszönöm a tanácsokat.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.08.26. 08:40

Mondjuk, ha egyenesági leszármazók között köttetik az ügylet, akkor úgyis illetékmentes, ezért igaz lehet, hogy nekik aztán mindegy.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.08.26. 08:38

És ha a vételár jelentősen eltér a forgalmi értéktől, akkor a különbözetet az adóhatóság ajándékozásnak tekintheti. A bíróság pedig hajlamos ebben igazat adni neki. (Én is, csak az kevésbé számít.)

lajcsó # 2014.08.26. 08:01

"Nem adhatod el 1 Ft-ért, csak valós piaci értéken."
Ez így nem egészen igaz. A vételár alku tárgya, ezért az bármennyi lehet.
70. § (1)"Ha a forgalmi értéket a felek nem tüntették fel, nem jelentették be, vagy a feltüntetett, illetőleg bejelentett érték az állami adóhatóság megítélése szerint a forgalmi értéktől eltér, a forgalmi értéket az állami adóhatóság állapítja meg."(Illetéktörvény)

huntah # 2014.08.25. 21:07

De kedves ez az apeh/nav... jól félrevezetett, ékes példája annak, hogy két féligazságból nem lesz egy egész.
Nem adhatod el 1 Ft-ért, csak valós piaci értéken. Még ha valós pénzmozgás nincs is, az adásvételibe csak piaci ár kerülhet. (Később még ennek hasznát is veheted.) Mivel esetedben mindenképp 0 Ft SZJA-t fogsz fizetni, ebből a szempontból mindegy lenne. De az 1Ft-ot meg fogja támadni az adóhivatal értékbecslője, ugyanis nem csak SZJA vonzata van a dolognak, hanem illeték is, amit édesanyádra fognak kiszabni a vagyonszerzés okán. Lakóingatlan esetében 4%-ot. Ez mindenképp költség, na meg az ügyvéd munkadíja, ami 1% körül van, ha nem tévedek.
Az ajándékozás illetéke egyébként drágább.
Azért nézz utána ennek a hitelnek, hogy az ingatlan eladása után valóban teljesül minden feltétel, mert ha valami nem jön össze, jól kiszúrhatsz magaddal.
Ezen kívül, ha mégis áron alul történne az adásvétel, akkor az adóhivatal még jól meg is bírságol. Majd kérdezz rá erre is a kedves ügyintézőnél.

Gondolj arra is, hogy ha ezt a tranzakciót megcsináljátok (nyilván pénzmozgás nélkül), akkor majdan örökléskor neked a most visszaadott 1/4 részednek a fele fog jutni. Azaz a testvéred megtartja az ő 1/4 részét és mellé örökli édesanyátok 3/4 részének a felét. A maradék lesz a tied. Azaz neki lesz 5/8 tulajdoni hányada, neked pedig 3/8.
Kérdés, ez a hitel ér-e annyit, hogy odaadd érte az ingatlanotok 1/8 részét (+az 1/4 rész 5%-át).
10M ingatlanértéket feltételezve, az öcsédnek adsz 1.25M-t, ügyintézésre meg 125 ezret. Persze ezek nem azonnali pénzek, de erősen kétlem, hogy érdemes lenne vagyont elherdálni holmi hitelért cserébe.
A döntés a tiéd, szerintem ez a hátulütő.

pohicop # 2014.08.25. 18:56

Adott szüleim háza. Ebből 1/4-ed rész az én tulajdonom, 1/4-ed rész öcsémé, 1/2-ed rész édesanyámé.
Annak idején teljesen jó szándékból lett ez így szétíratva nem volt arra gondolva, hogy ez okozhat problémákat.
A problémám az, hogy BM hitelt szeretnék a későbbiekben felvenni. Ennek feltétele, hogy nem lehet ingatlan a nevemen. Tehát ez így most nem lehetséges mert 1/4-ed rész a nevemen van. Gondoltam visszaajándékozom édesanyámnak. De ez megint csak probléma, mert akkor sem engedélyezik a Bm hitelt.
Mindenképp el kell adnom az 1/4-ed részem édesanyámnak ami voltaképp egyébként is az övé. Egyébként már vagy 10-15 éve a nevemen van az ingatlan 1/4-e.
Kérdeztem a NAV-ot, hogy ha 1-Ft-ért adom el ezt édesanyámnak az baj e? Azt válaszolták őket nem érdekli, mert egyébként sem vagyok adóköteles az eladás után.
Ebben esetleg meglátásotok? Hátulütő? Nehogy csöbörből vödörbe essek.

lajcsó # 2014.08.25. 15:00

Az lakás eladása után édesanyádnak semmilyen közterhet nem kell fizetnie. Ezért adóbevallást sem kell tennie. Az adásvétel tényét az ügyvéd - a 14B400-as adatlapon - bejelenti a adóhivatalnak.

huntah # 2014.08.24. 21:27

18 év után (sőt már 5 év után) nem kell adózni a lakóingatlan értékesítéséből származó bevételből.
Illetékfizetés vagyonszerzéskor lenne. Bevallani nem kell, mert az adóhivatal a földhivataltól minden információt megkap és megy az ügy a maga útján. Fog kapni egy levelet, amiben leírják, hogy a fizetendő adó 0 Ft. A pénzt zsebreteszi és kész.

lilei # 2014.08.24. 19:23

Üdvözletem
Az én helyzetem a következő:
Férjemmel közösen van egy garzonunk, amit most eladunk 4,5 millióért. a tulajdoni hányad 1/2 és 1/2.
Megvennénk azt a lakást amiben tulajdonképpen élünk. Örökség a nővéremmel. Nekem ebben 1/2 tulajdonom van jelenleg és a nővéremnek is 1/2.
Az ő részét szeretnénk megvenni olyan módon, hogy a férjem 1/4 és én 1/4 részt 1,7 és 1,7 millióért (összesen 3,4 milliót fizetnénk így a lakás feléért).
Illeték miatt kérdezném, hogy ebben az esetben kell-e fizetnünk majd. Tudom, hogy külön-külön számolnak a férjemmel.Azt mondanám kapásból, hogy kisebb értékű lakást veszünk a nagyobb értékűból, tehát nem kell fizetnünk, mivel negatív illetékalap keletkezik.
A kérdésem az, hogy számít-e, hogy egy egész lakásért egy fél lakást veszünk illeték szempontjából, mert csak így igaz az, hogy több pénzünkből kevesebbet fordítunk lakásvásárlásra.

Elnézést a hosszúra nyúlt kérdésért.

gtocus # 2014.08.19. 17:31

Tisztelt Hozzáértők !
Információt szeretnék kérni .
Édesanyám el szeretné adni lakását mivel nyugdíjas otthonba költözik és nem is szándékozik másik ingatlant venni.A lakás 18 éve a tulajdona 100%-ban. A kérdésem a következő lenne :
Kell-e valamilyen adót , illetéket stb. fizetnie?
Be kell-e vallania adó , illeték fizetés miatt?
Szóval mi a teendő az eladás után , hogy jogkövető , törvénytisztelő maradjon az ember?
Várom megtisztelő válaszukat.