Használtcikk kereskedelem ÁFA körben


ngab82 # 2014.08.20. 20:23

Kedves Fórumozók!

Segítséget szeretnék kérni, mert sem én, sem a könyvelőm nem állunk a helyzet magaslatán az vállalkozásom jelenlegi helyzetét illetően. Felsőfokú tanulmányok mellett egyéni vállalkozóként használtcikk kereskedelemmel foglalkozom, főleg régiségekkel, műtárgy jellegű dolgokkal kereskedem. Megveszem magánszemélyektől vételi jeggyel, és továbbadom számlával, egy részüket Magyarországon, egy részüket külföldre. Eddig alanyi adómentességet élveztem, de idén hamarosan át fogom lépni a 6 millió forintos bevételi határt, így tudomásom szerint be kell jelentkeznem az ÁFA hatálya alá.

Ugyanakkor más kereskedőktől láttam, hogy a "különbözet szerinti adózás" szabályai szerint adóznak, vagyis az eladási ár - beszerzési ár különbözete után fizetnek ÁFA-t, de a terméket 0%-os ÁFA tartalmú számlával adják el, ráírva a számlára, hogy különbözet szerinti adózás.

A kérdésem az, hogy pontosan mi fog történni, illetve mit kell tennem, ha átlépem a hatmillió forintos bevételi határt? Hogyan kell bejelenteni, hogy a különbözet szerinti adózás szerint szeretnék adózni?

Milyen adók fogják az ÁFA körben terhelni pontosan a bevételeimet? Vagyis ha például megveszek egy doboz gyufát 70 forintért, eladom 100 forintért, akkor pontosan mennyi ÁFA-t, és egyéb adókat kell fizetnem?

Mi a helyzet a külföldi (3. országbeli) eladásokkal, hogyan módosulnak a számlázási és adózási szabályok ebben az esetben?

Előre is köszönöm a segítséget!