Törlesztési biztosítás elszámolása jogszerű?


Anthea80 # 2014.09.05. 07:24

Tisztelt Szakértők,

a legnagyobb hazai banknál van lakáshitelem, amelyre törlesztési biztosítást kötöttem. A káresemény bekövetkezett, a biztosító fizet havonta a banknak.
582 CHF a havi hiteltörlesztés, árfolyamgátasként kb. 104 ezer Ft-ot fizetek havonta. Azonban a biztosító az aktuális árfolyamon fizet a hitelszámlámra, 150 ezer Ft-ot utalt a banknak.
Kérdésemre a bank telefonos ügyintézője elmondta, hogy a biztosító teljesítése esetén nem rögzített árfolyamon, hanem aktuális árfolyamon könyvelik a törlesztőrészletet, így a biztosítási időszak alatt a gyűjtőszámlahitelem nem nő. Én úgy gondolom, ezzel megsértették a velem kötött rögzített árfolyamra vonatkozó szerződésmódosítást. Jól gondolom?
A gyűjtőszámlán viszont csak a tőke halmozódik, a kamatot úgy tudom, törvény alapján átvállalja az állam és a bank 50-50%-ban. A biztosító által utalt 150 ezer Ft-ban viszont ez a kamat is benne foglaltatik. Arra a kérdésre, hogy ennek az összegnek mi lesz a sorsa, az ügyintéző nem tudott válaszolni.
24 hónap alatt 275 ezer Ft halmozódott fel a gyűjtőszámlámon, ez havi szintre lebontva átlag 12 500 Ft. Ha a biztosító által utalt összegből levonjuk az árfolyamgátas törlesztést (104 ezer) plusz a gyűjtőszámlán havonta átlagban halmozódó összeget (12 500), még mindig marad kb. 33 ezer Ft, amivel a bank pillanatnyilag nem "tud" elszámolni. Úgy gondolom, hogy a törvény erre az esetre is ugyanúgy vonatkozik, hogy az állam és a bank átvállalja a kamatokat, azaz ha a bank ezt a biztosító által küldött pénzből rendezi, véleményem szerint jogszerűtlen.

Elnézést a hosszúságért. Nagyon köszönöm, ha valaki véleményezi a fentieket!