NAV vizsgálaton magánszemélyként kötelező nyilatkozni?


Söndörgő # 2015.01.05. 13:38

Saját ügyben nem kötelező a nyilatkozat megtétele - megtagadható -, én hallgatnék mint a sír. A NAV-on a bizonyítás terhe, tehát neki kell bizonyítani. Én nem segíteném a munkáját, sőt egy szakembert küldenék be meghatalmazással magam helyett, mert egyébként nagyon porul járhatsz. Ettől függetlenül az üggyel kapcsolatos dokumentumot nézd át és türelmesen kísérd végig az ügyedet a háttérből.

pancser72 # 2014.10.17. 19:51

Eszedbe se jusson magánszemélyként besétálni! Küld be az ügyvédedet és kész. Igazat mondanod pedig nem kell... a bizonyítás első körben a NAV kezében van. Ha minden áron be szeretnél sétálni a "színjátékra" , akkor a szádat se nyisd ki. Az ügyvéd ugysem engedi...én csak köszönhettem.

strobli # 2014.10.17. 18:56

Nyilatkozattétel legfontosabb eljárásjogi szabályai:

A tanú jogállása illeti meg, tehát vallomástételi, igazmondási kötelezettsége van. Megtagadhatja, ha hozzátartozót vagy magát bűncselekménnyel vádolná meg.
Tehát megtagadhatod, de Paypales számlák lekérdezhetőek így nyoma van a pénz mozgásnak. Illetve az internetes bankszámlák pénzmozgásai is követhetőek, ha tudomása van a NAV-nak a szla. számláról.

Fontold meg, hogy mit teszel, mert a bírság az adóhiány 50% -a alapesetben amit leírtál.
De, ha az adóhiány a bevétel eltitkolásával függ össze, akkor az adóhiány 200 % alacsonyabb összegű adóbírságot kiszabni nem lehet.
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal által kiadott útmutatóban részletesen te is elolvashatod.


Mérlegképes könyvelö
www.kerelmek-beadvanyok.hu

Guba Jóska # 2014.10.09. 10:15

Pár éve interneten dolgoztam és olyan pénzeket kerestem, amit nem adóztam le, de magyar bankszámlára kiutaltam. Paypales számlákat használtam.

Most valaki feljelentett és hiába volt az egész ügy pár éve, a NAV vizsgálatot indított. A kérdésem az, hogy amikor elmegyek az első találkozóra, kötelező válaszolnom a kérdésekre? A fő probléma pedig az, hogy az internetes számlákról csak a pénz egy részét utaltam haza, így ha nem nyilatkozom, akkor a csak hazautalt résszel foglalkoznak, vagy kiderítik, mennyi volt az internetes bankszámlák teljes összege? Nem mindegy, hogy mekkora büntetést kapok, így érdekemben állna, hogy csak a hazautalt összeg után büntessenek.