Hitelkártya tartozás miatt folyószámla 'inkasszó'


Eraboo # 2014.10.15. 20:26

Tisztelt Szakértők!

Úgy alakult, hogy a lezárt hitelkártyám tartozásáról kötött részletfizetéssel sajnos elmaradtam.
A havi részleteket a bank automatikusan a folyószámlámról vonta. Jelenleg a családi pótlékon kívül más jövedelem nem érkezik részemről a családnak, ez érkezik csak a folyószámlámra - a cég ahol dolgoztam fizetésképtelenné vált már jó-néhány hónapja.

A bank a szerződésben foglaltaknak megfelelően mindig a pontos részlet összegét vonta le a rögzített 09-ei forduló napot követően.
Most, hogy felgyűlt a tartozás összege ezt a nagyobb összeget (115 eFt) próbálta vonni szeptember végéig.

Viszont két héttel ezelőtt az október 09-ei fordulónapot megelőzően harmadikán, amikor jóváírásra került a családi pótlék a teljes 12200 forintos összeget levonta - ráadásul hétvége előtt...
Tudom ez egyéni szociális probléma, de mi ezzel az összeggel számoltunk a családi bevásárláshoz, ráadásul igen kínos volt, mert a pénztárnál derült ki, hogy nincsen fedezet a folyószámlán.

Bankfiókban azonnal érdeklődtünk, ahol azt a felvilágosítást kaptuk, hogy a 115 eFt erejéig minden egyes forintot ami a számlára érkezik azonnal levonja a bank.
Tájékoztattam a bankot, hogy csak a családi pótlék érkezik rá, más jövedelmem nincsen és ez az egyetlen folyószámlám. Észrevételeztem továbbá, hogy havi fix részletösszeget állapítottak meg, így végrehajtási határozat hiányában ezt nem értem.
Az ügyintéző kedves volt, együttérzően mondta, hogy nem áll módjukban visszaadni a családi pótlékot.
Konkrét kérdésemre, hogy inkasszó - zárolás alatt áll-e a számlám érdemi választ nem kaptam, annyit mondott a kedves ügyintéző, hogy ilyet ők nem tehetnek, ezt ő nem mondhatná, viszont igen ahhoz hasonló...
A hivatalos verzió az az, hogy szúrópróba szerűen nézik a számlát és ha éppen van rajta valamennyi pénz azt levonják a fent-említett tartozás erejéig.

A családi pótlékból lehet vonni tartozást - akár a teljes juttatást ?
Ez tényleg jogos, hogy az összes létező forintot levonja a bank folyamatosan a folyószámláról ?

Én eddig úgy tudtam - erről tájékoztatott a bank a szerződés megkötésekor, hogy az esetleges részletfizetési elmaradás a még fennmaradó tőke összegét fogja növelni a hitelkártyaszámlán, és ezt kell majd a szerződés lejártakor egy összegben kifizetni. Ezzel nincs is semmi gondom - ezt vállaltam, az élethelyzetem további romlását nem tudtam előre belekalkulálni...

Most a bankfiókban arról tájékoztattak, hogy a részletfizetési szerződés lejártakor - novemberben - nem csak a hitelkártyaszámlát hanem ezt a folyószámlát is eladja a bank a faktoring cégnek és ezzel megszűnik a folyószámlám, mivel ez a 115 eFt a folyószámlám tartozásává vált...
Ezt nem egészen értem - hiszen ez olyan, mintha egy közüzemi számla kiegyenlítésére kötött rendszeres közüzemi átutalási megbízás nem teljesítése esetén a felhalmozódott tartozás összegének erejéig minden egyes forintot levonna a szolgáltató a folyószámláról, ha pedig maradna fent tartozás a behajtó cégnek eladná a folyószámlámat is mivel ez a tartozás ilyen formán azt terheli.
Persze lehet, hogy nem jól látom.

Szeretnék tanácsot kérni, hogy mit tudok tenni annak érdekében, hogy a folyószámlám megmaradjon, illetve a november 03-án érkező családi pótlékot ne vonja le ismét a bank.
Azt tudom, hogy a családi pótlékot kérhetem lakcímre is, de ennek a módosításnak az átfutási ideje 21 nap, így a novemberi még biztosan a folyószámlára fog érkezni.

Elnézést kérek a bőségesre sikerült helyzet-leírásért! Igyekeztem röviden összefoglalni - ennyire sikerült.

Előre is köszönöm a válaszokat!
Era