ÁFA a külföldön befizetett postaköltségre?!


Zorroka72 # 2014.12.26. 11:36

Tisztelt Fórumtársak!

A segítségüket szeretném kérni egy a DHL nél dolgozó vámos munkatárssal kapcsolatos vitában (illetve hát vitatkozni nem nagyon lehetett velük, mert azt mondták, hogy az van, amit ők akarnak).
December 19-én Dél¬-Afrikából feladtam 3 (használt) Onyx Athena tablettát, aminek a postaköltsége (a DHL-nél) több, mint kétszerese volt, mint a tabletták ára.
A vamkontakt.hu@dhl.com címen válaszolgató hölggyel sikerült azt letisztázni, hogy a küldemény, mivel ajándék (illetve hát az lett volna, ha időben odaért volna és nem most is a DHL-nél lenne), tehát mivel ajándék és az összérték nem haladja meg a törvényben előírt összeget, ezért nem vámköteles.
Viszont a tabletták ÉS A (DHL-nél befizetett) POSTAKÖLTSÉG után ÁFA-t kell fizetni.
Namost, a kedves hölgy kiszámolta, hogy a tabletták értéke 1126 rand, plusz 2360 rand, amit én itt Dél-Afrikában a DHL-nek már (ÁFA-val együtt) kifizettem, tehát édesanyámnak 3486 rand után kellene ÁFA-fizetnie.
Már megbocsássanak nekem, de nem értem, hogy vajon a csomagban található termékek értékén felül, miért kellene a Dél-Afrikai postaköltségre is ÁFA-t fizetnünk.
Már így is sokkal jobban jártam volna, ha elküldöm a pénzt, mert abból nem használt tablettákat, hanem vadonat újakat vehetett volna édesanyám, sőt még maradt is volna a pénzből.
Nem elég, hogy a DHL-es vámosok elrontották a meglepetésemet (17 éve nem küldtem haza semmilyen ajándékot), hanem mégcsak oda sem ért karácsonyra, mert még mindig a DHL-nél van a csomag.
A DHL-es vámosok egyfolytában egy vámjogszabályra hivatkoznak, annak ellenére, hogy (ezt eredetileg ők mondták nekem) én többször felhívtam a figyelmüket arra, hogy a küldemény nem vámköteles, tehát nem számolhatják bele a Dél-Afrikai postaköltséget a vámba, mert nincsen vám.
Ez őket sajnos nem nagyon hatotta meg, mivel a Dél-Afrikai postaköltséget is hozzávették a tabletták értékéhez és összesen 3486 rand (kb. 77000 forint) után akarnak ÁFA-t fizettetni az édesanyámmal.
Én a postaköltségre kivetett ÁFA-t jogtalannak tartom és soha nem is hallottam mégcsak hasonlóról sem.
Én vásároltam már nem egyszer termékeket, amiket a DHL szállított ki, mégcsak soha, senki megsem kérdezte, hogy a feladó mennyit fizetett a csomag feladásánál, nemhogy arra nekem még ÁFA-t felszámoltak volna (kifizettem a vámot, ha volt rá és kész).

Nagyon szépen kérem, ha bármilyen úton a segítségünkre tudnának lenni, azt hálásan megköszönnénk.
Én már írtam a DHL nek, hogy küldjék a számlát (akár a postaköltséges ÁFA val is), de úgy néz ki, hogy vagy szándékosan szívatnak vagy ötletük sincsen, hogy mit kellene tenni, de még azt is el tudom képzelni, hogy elmentek szabadságra.

Segítségüket előre is nagyon köszönöm.

Tisztelettel,

Zorroka