Számlázás végrehajtási eljárásban


Rexor # 2015.01.07. 15:38
  1. Igen
  2. Szerződés szerinti dátummal
  3. Az első
  4. Mulasztási bírság, áfa önellenőrzés sem ártana
actival # 2015.01.06. 16:38

Tisztelt Fórumozók!

Egy állásfoglalást, illetve jogszabályi értelmezést szeretnék kérni az alábbi ügyben.

Egy egyéni vállalkozó ("KATA-s") 2013-ban szerződés szerint elvégzett egy szolgáltatást, aminek a teljesítését a megrendelő nem ismerte el, de a munka elvégzése bizonyítható.
Az egyéni vállalkozó a munkáról nem állított ki számlát, mert a teljesítést nem ismerte el a megrendelő és kijelentette, hogy kiállított számlát sem fog kifizetni.
Ügyvédi segítséggel, és tanácsadásra fizetési meghagyás kibocsátását kérte a vállalkozó, mellyel szemben a megrendelő nem élt ellentmondással, így az jogerőre emelkedett. Ezt követően a vállalkozó még pár hónap türelmi időt adott a megrendelőnek, mivel azonban a jogerős fizetési meghagyás ellenére sem változott a megrendelő álláspontja, a vállalkozó végrehajtási kérelmet terjesztett elő. A vállalkozó követelése végrehajtás alatt áll, mivel az adós továbbra sem szándékozik fizetni, arra hivatkozva, hogy nem került kiszámlázásra az a munka, amelynek a teljesítését továbbra sem ismeri el, sőt jelzi, hogy a számla ellenében sem fizetné ki a vállalkozót.

Az egyéni vállalkozó azért nem állítja ki a számlát, mert ügyvédjének állásfoglalása szerint a számla kibocsátására a teljesítéssel egyidejűleg köteles készpénzes számlázással.

Kérdéseim a következők:

  • A vállalkozó köteles lett volna-e kiállítani számlát a munka elvégzéséről, ha a teljesítést a megrendelő nem ismeri el?
  • Ha igen, milyen teljesítési dátummal, ha a felek között a teljesítés megtörténtéről folyik a vita, a fizetési meghagyásos eljárás során pedig a közjegyző a szerződéses jogviszony körülményeit nem vizsgálta, a fizetési meghagyás ellentmondás hiányában perré nem alakult?
  • A teljesítés kelte a vállalkozó szerinti egyoldalúan megállapított és a megrendelő által el nem fogadott teljesítés elvégzésének dátuma? Vagy a fizetési meghagyás jogerőre emelkedésének dátuma? A végrehajtási kérelem benyújtásának dátuma? A végrehajtási eljárás megindításának dátuma? A sikeres végrehajtás esetén befolyt (rész)összeg megfizetésének dátuma?
  • Milyen következményekkel járhat, ha a jelenleg már SZJA szerint adózó (KATA alól év közben kilépett) egyéni vállalkozó a sikeres végrehajtási eljárást követően állítja ki a számlát a befolyt összegről?
  • Mi szerint adózik (KATA vagy SZJA), melyik időszakot illeti a befolyt összeg?

Köszönettel:
K.I.