Fordított ÁFA - Kellenek papírok?


tom_vall # 2015.04.14. 13:37

Tisztelt Fórumozók!

Az adóalanyiságról való meggyőződéssel kapcsolatban szeretnék segítséget kérni. Bizonyos vállalkozók nagyon komolyan veszik (nyilatkozat, cégbélyegző stb.), mások csak egyszerűen lekérdezik a NAV honlapjáról az adott céget. Melyik út az, melyet a törvény és a kapcsolódó szabályozások megkövetelnek?

Amennyiben elegendő lekérdezni egy vállalkozást adóalanyiságát a NAV adatbázisából, úgy mi a következmény olyan esetben, mikor egy "magánszemély" adóalany vállalkozásnak adja ki magát (és erről az értékesítő vállalkozás nem, vagy csak később szerez tudomást), így nettó értéken jut az adaott termékhez?

Előre is köszönöm a választ

Rexor # 2015.01.28. 12:00

Ebben az esetben termékértékesítés történik, tehát nem kell semmilyen szerződés/építési engedély. Arról kell csak meggyőződni, hogy a vásárló áfa alany vagy sem.

Vilendor # 2015.01.28. 09:02

Tisztelt Fórumozók!

Az alábbi témában kérném segítségüket:

Betonacél vasalás (vtsz:7214) értékesítésével és szerelésével foglalkozunk. 2015 január 1.től a szabályok módosítása miatt kötelező fordított ÁFA-s számlát kiállítanunk minden nem magánszemély részére. Eddig is készítettünk ilyen számlákat, amennyiben építésengedély köteles munkáról volt szó és szerelési munkálatok is történtek. Az ilyen számlák kötelező melléklete a szerződés, fordított ÁFA nyilatkozat és teljesítés igazolás. A kérdésem az, hogy ha valaki (cég nevében) bejön hozzánk venni 10kg vasat, kiállítom a fordított ÁFA-s számlát, akkor minden esetben meg kell hozzá csinálnom a fent említett kötelező dokumentumokat is? Vagy azok továbbra is csak akkor kellenek, ha szerelés is történt?

Valamint lenne még egy témába vágó kérdésem:
Amikor szerelünk 2 opció lehetséges, vagy a telephelyen összeállítjuk a vasalásokat és a megrendelő csak egyben elszállítja és ő beépíti/elhelyezi, vagy pedig kimegyünk a helyszínre és ott beszereljük, valamint építési naplót nyitunk. Utóbbi esetben egyértelmű, hogy fordított ÁFA és a kötelező dokumentumok hozzá, de az előbbi esetben mi a teendő? Elég a fordított ÁFA, vagy ahhoz is kellenek a papírok?

Előre is köszönöm