Transzferár - nyilvántartás vagy sem ?


Marti_2010 # 2015.02.17. 09:23

Kedves Rexor ! Köszönöm szépen a választ. Ettől tartottam, azaz, hogy konszolidáltan kell megvizsgálni a limit értékeket. Köszönöm a tanácsot is. Üdvözlettel: Marti

Rexor # 2015.02.17. 07:39

Z csak akkor minősül kisvállalkozásnak, ha a konszolidált adatok (kapcsolt vállalkozásokkal együtt számolva) is alatta vannak a limitnek. Ha kisvállalkozásról beszélünk, akkor alapban nem kell transzferár nyilvántartás (függetlenül attól, hogy mennyi az ügylet értéke). Ezt követően kell vizsgálni az értékhatárt. Zárójelben megjegyezném, hogy transzferár dokumentációt csak akkor kezdj el csinálni, ha van benne tapasztalatod, mert ha rosszul csinálod elég komoly problémái lehetnek a társaságnak..

Marti_2010 # 2015.02.16. 16:29

Kedves Fórumozók!
Transzferár nyilvántartással kapcsolatos kérdésem, gondolatzavarom van, hogy jól értelmezem-e a vonatkozó 22/2009 (X.16.) sz. kormányrendeletet. Bizonyára van, aki tud nekem segíteni.

Az alábbi a helyzet leegyszerűsítve:
Létezik egy német székhelyű, német tulajdonú nagy X vállalat, akinek van egy leányvállalata 100%-os tulajdonban Magyarországon (Y).
Y-nak szintén van egy leányvállalata Magyarországon 100%-os egyedüli tagként a birtokosan, ő Z.
Mindhárom vállalat szerződik egymással rendszeresen.
Kérdésem:
Azt nem tudom egyértelműen eldönteni, hogy Z-nek kell-e önálló nyilvántartást vezetni a kapcsolt vállalataival bonyolított szerződéseiről, vagy sem.
Z kisvállalkozásnak minősül. Ügyleteinek értéke, amelyeket a mamavállalattal ( X) és anyavállalattal (Y) bonyolít, nem haladja meg az 50 millió forintot évente szokásos piaci áron sem.Ez utóbbi a KMrendelet 1§ (1) bek, f) pontjában leírt, mely szerint nem kell vezetnie.
Z és Y közötti szituáció más, nekik minden bizonnyal kell vezetniük vagy önálló vagy közös transzferár-nyilvántartást ( legszerencsésebb helyzetben Z-re vonatkozó ügyletekkel együtt).Tudtommal nincs.
Engem Z kötelezettsége érdekel, mivel azt képviselem. Elkezdtem egy nyilvántartást, de nem fogok vele dolgozni, ha nem szükséges.
Jól látom a fentieket ? (Z viszonylatában?)
Köszönöm előre is a választ. Üdv: Marti