Utalványkönyvelés


Dr.Attika # 2015.04.06. 03:46

Mivel a vásárlási utalvány vételét áfafizetési kötelezettség nem terheli, az utalványért kapott ellenértéket nem kell számlázni, de hitelt érdemlő módon dokumentálni kell. A vásárlási utalványok számviteli elszámolása a kapott, az adott előlegek elszámolásával azonosan történik. Az értékesített utalványokért kapott összeget, mint a vevőktől kapott előleget (T 384, 381 - K 453) kell kimutatni. (Jelen esetben a pénztárgép, illetve a 381. főkönyvi számla lesz „érintett” az ügyletben.).

Az utalvány beváltásakor (amikor a vevő vásárol, és az utalvánnyal fizet), a fogyasztói árat árbevételként kell elszámolni az előlegszámlán lévő összeg csökkentésével (T 453 - K 91-92), majd az árbevételt csökkenteni kell a fogyasztói ár fizetendő áfatartalmával (T 91-92 - K 467).

A vásárlási utalvány előállítási költségeit az előállítás időszakában az eredményt terhelő költségként, igénybe vett szolgáltatás költségeként kell elszámolni. A számlázott összeg áfája levonható, ha az utalványokkal megvásárolt termékek ára fizetendő áfát tartalmaz. Az előállított utalványokat értékesítésükig a 0. számlaosztályban kell kimutatni, névleges értékükön, szigorú számadási kötelezettség alá tartozó bizonylatként.

Bandika81 # 2015.04.05. 15:31

Tisztelt fórumozók!

Könyvelésben jártas emberek válaszaira várok. Szeretném megtudni, hogyan kell lekönyvelni az online utalványt.

Tehát, az online utalvány egy törzsvásárlói közösség által kiállított utalvány, amit internetes felületen állít ki a rendszer egy adott üzletbe, adott összegért. A kiállítás után az utalvány értékét a törzsvásárlói rendszer átutalja az adott vállalkozás (legyen élelmiszerbolt pl) számlájára, de az utalvány névre szól, a vásárló nevére. Az utalványon szereplő összegből levonódik az élelmiszerbolt által szerződésben rögzitett kedvezmény (pl 10%) és annak az áfa tartalma, a fennmaradó összeg érkezik a bolt számlájára. Miként kell a boltnak ezt lekönyvelnie?
Persze, tudom a könyvelőnek kell, de bizonytalan benne. (mondjuk ha már könyvelő, talán tudnia kellene)
Ilyen utalványok évek óta vannak használatban a magyarországi kereskedelemben.

A válaszokat köszönöm!