Banki elszámolás és a jogalkotó


sutyo2010 # 2015.06.10. 09:10

Röviden az én történetem. A Raiffeisen banktól felvettem X összegű svájci frank személyi kölcsönt. Ezt a kölcsönt kiváltottam, kifizettem ennél a banknál egy euró személyi kölcsön felvételével azért hogy kevesebb legyen a havi törlesztés. A svájci frankos hitelről meg is kaptam a hitel visszafizetéséről szóló értesítést. Majd rendesen törlesztettem az euró hitelt, de időközben fizetési gondjaim voltak, ezért a bank átadta az euró hitelt az EOS Faktornak.
Pár napja megkaptam a Raiffeisen-től a svájci frankos hitel elszámoló levelet, amelyben X összeg került tisztességtelenül felszámítva. Bementem a bankba, hogy akkor milyen módon kaphatom meg ezt az összeget. A banki munkatárs azt mondta, hogy nem kapom meg ezt a pénzt, mivel a törvény időközben változott, így ezt majd az EOS Faktoring számolja el nekem. Hiába más szerződés számon volt a frankos hitel, az utolsó hitel számít, ha van tartozásom akkor abból jön le. Én ezt nem értem. Kihez forduljak? Mit tanácsol? Ez így igaz?
Köszönöm a válaszát!

world # 2015.06.10. 07:47

Sziasztok!
Első sorban az itt lévő ügyvédek segítségét kérném.

A banki elszámolásban van egy olyan rész, hogy a szerződésmódosítás után 60 napon belül lehet felmondani úgy a szerződést, hogy a szerződés szerinti többlet költségeket ne kelljen megfizetni.

Normál esetben (ha nem kértük a forintosítás mellőzését) ez az elszámoló levél kézhezvételétől számított 31. nap.

Nincs halasztó hatálya annak ha valaki panasszal él a bank vagy a békéltető testület felé (netán bírósághoz is fordul).
Tehát mire tisztázódik hogy mit is szeretnénk esetleg felmondani, addigra lehet már rég kicsúszott az ügyfél a 60 napból, mivel a baki válaszra is 60 napja van a baknak.

Én több fórumon próbálkoztam, hogy felhívjam a jogalkotó figyelmét, hogy ez így nem jó, mivel hogy akarnék felmondani valamit, aminek mondjuk az összegében sem egyeztünk még fel. És így hogy menjek ajánlatot kérni más bankhoz.

Egy képviselőnek már jeleztem a problémát, de nem kaptam választ, és nem látom, hogy valami történne.
Az MNB-nak is írtam, akik csak visszaírták, hogy így van a törvényben és valóban nem árt az ügy tisztázása előtt már felmondani a hitelt.

A kérdésem az lenne, hogy milyen lehetőség van a jogalkotóval kapcsolatot teremteni?

Vagy ez csak úgy lehet, hogy rengeteg helyen elhintem az infót, és max. ezen csámcsog mindenki, és hátha valami akkor megmozdul...

Bízom benne, hogy létezik valami hivatalos út is, ami talán hamarabb hoz érdemi változást, hogy elérjük:
A felmondási jogra halasztó hatállyal legyen az amíg maga a hitel összege vitatva van (banki levelezés, békéltető testületi döntés, nem peres bírósági eljárás).

Segítségeteket előre is köszönöm.
Zoltán