Betéti társaság KATA alatt


Rolex72 # 2015.08.19. 14:24

Tisztelt szakértők!

Feleségemmel egy Katás Kereskedelmi Bt viszünk, 2.éve váltottunk Katára, éves bevételünk 5M. forint aminek a 70% nyereség. Főállásu kisadózóként műkodöm a cégben nem munkaviszonyban, feleségem csak kültgag. A tulajdoni arányok és az osztalékfizetési arányok 99% beltag, 1% kültag. Szetetném tudni hogy a nyereséget milyen címen és milyen rendszerességgel tudom magamnak kifizetni, átutalni vagy felvenni. Hitelünk van és a bank követeli hogy havi rendszerességgel utaljak munkabért minimum 160.000 ft-ot.

Egy cikkben találtam ezt " Vagyis, ha év végén a kiszámlázott bevétel adófizetéssel csökkentett részéhez hozzá szeretnének jutni a tagok, akkor a katásként bejelentett tag nem fizet adót a kivét után, de a katásként be nem jelentett tag, az ő osztaléka után meg fogja fizetni a 16% személyi jövedelemadót és 450 000 forintos határig a 14% egészségügyi hozzájárulást is."

Ha ez igaz milyen címen veszem fel a pénzt, milyen dokumentumot kell róla készítenem ?
A feleségem mindezek mellet Katás egyéni vállalkozó. Ha osztalékként kifizetem neki a nyereség 1 % át akkor azt a cégnek hogyan kell bevallania?

Választ előre is köszönöm! Szép napot mindenkinek!