Teljesítési igazolás külföldi projekt esetén


wers # 2015.09.21. 17:45

„a termék anyaga. Na ide mi legyen írva? :)))”
:) es, mi let irva? Hogy szellemi termek, nem?

:)) na nem ilyen egyszerű, azt lehet írni, amit a törvény enged, kb. 1 évig a "műanyag" maradt. (nem csak Magyarországon, hisz ez egységes unios okmány) Na a műanyag lehet helyi értelmezés, hisz van benne fém is, sőt, a lényeg inkább fém (ill. bánat tudja minek nevezzem), de mivel az akkor használatos floppy kívülről műanyag volt, erről lehetett egyezkedni a vámosokkal (akik azon kategóriába tartoznak, akikkel nem vitatkozik az ember).

wers # 2015.09.21. 17:25

rosszul kérdeztem (bocs, tudjátok, a zavarom)

Ezt hogyan értsem:

Alkalmazási hatály

2. § E törvény alapján adót kell fizetni:

  1. adóalany által - ilyen minőségében - belföldön és ellenérték fejében teljesített termékértékesítése, szolgáltatásnyújtása,
  2. terméknek az Európai Közösségen (a továbbiakban: Közösség) belüli egyes, belföldön és ellenérték fejében teljesített beszerzése és
  3. termék importja

után.

Immaculata # 2015.09.21. 17:16

5. § (1) Adóalany: az a jogképes személy vagy szervezet, aki (amely) saját neve alatt gazdasági tevékenységet folytat, tekintet nélkül annak helyére, céljára és eredményére. Az érintett személy vagy szervezet jog- és cselekvőképességére személyes joga az irányadó, ha azonban személyes joga alapján nem lenne jog- és cselekvőképes, de a magyar jog alapján igen, akkor jog- és cselekvőképességét a magyar jog alapján kell elbírálni.
(2) Abban az esetben, ha a gazdasági tevékenység közvetlenül közös tulajdonban és közös használatban levő ingóra vagy ingatlanra, mint ellenérték fejében hasznosítandó dologra irányul, adóalany a tulajdonostársak közössége. Az adóalanyisághoz fűződő jogokat és kötelezettségeket a tulajdonostársak közössége az általa kijelölt képviselő útján gyakorolja. Kijelölés hiányában képviselő a legnagyobb tulajdoni hányaddal rendelkező tulajdonostárs, egyenlő tulajdoni hányad esetében pedig az adóhatóság által kijelölt tulajdonostárs.

wers # 2015.09.21. 17:02

Még egy tisztázandó kérdés: szerintetek a magyar áfa törvény vonatkozásában ki adóalany? Mindenki, aki a számlán szerepel?

Immaculata # 2015.09.21. 16:20

37. §49 (1) Adóalany részére nyújtott szolgáltatások esetében a teljesítés helye az a hely, ahol a szolgáltatás igénybevevője gazdasági céllal letelepedett, gazdasági célú letelepedés hiányában pedig az a hely, ahol lakóhelye vagy szokásos tartózkodási helye van.
(2) Nem adóalany részére nyújtott szolgáltatások esetében a teljesítés helye az a hely, ahol a szolgáltatás nyújtója gazdasági céllal letelepedett, gazdasági célú letelepedés hiányában pedig az a hely, ahol lakóhelye vagy szokásos tartózkodási helye van.

wers # 2015.09.21. 16:18

A szolgáltatást helyben nyújtják.” Már csak az kérdés, mi számít a teljesítés helyének (szerintem, ahol felhasználják alap esetben)

Jobb kérdés, mi is az a termék? A szellemi termék is termék. De simán egy szolgáltatás is, termék nélkül.

Úgy 1995-97 magasságában a helyi vámhivatal egy hétig gondolkodott, hogyan is töltsük ki az EV okmányt, ugyanis egy szoftvert vásároltunk, de nem úgy, mint korábban szokás volt, lemezen érkezett postán, futárral, hanem madzagon, azaz a telefon hálózaton keresztül (akkor a mostani net még álom sem volt). Az okmány egyik kötelezően kitöltendő rovata: a termék anyaga. Na ide mi legyen írva? :)))

Immaculata # 2015.09.21. 16:11

Így van, határokon átnyúló szolgáltatás. De az nem export.

Immaculata # 2015.09.21. 16:07

A szolgáltatást helyben nyújtják.

Immaculata # 2015.09.21. 15:55

:) Szolgáltatást nem lehet exportálni.

wers # 2015.09.21. 15:40

Drága! „Ki beszélt itt exportról (ami ráadásul termékértékesítéshez kötődő fogalom)

Na, én magam itt abba hagyom. Már kezdem érteni, mi a probléma. Nem, az export nem csak termékértékesítészhez köthető fogalom.

Rexor # 2015.09.21. 15:32

"Szerinted az export fordított áfás?": lehet hogy tudatzavaros vagyok, de kérlek másold már be ahol ezt írtam. Ki beszélt itt exportról (ami ráadásul termékértékesítéshez kötődő fogalom)?

wers # 2015.09.21. 15:26

előfordulhat, hogy egy osztrák cégnek magyar adószáma van, sőt olyan is van hogy egy magyar cégnek osztrák adószáma van akkor bizony be kell adnia magyar adóbevallást és vica versa (de ez nagyon messzire visz a témától).

Na, ebben egyet értünk. Előfordulhat, de itt nem erről van szó. Ezért akadtam meg a fordított áfán.

a fordított áfa azt jelenti, hogy az áfát nem a szolgáltatás nyújtója, hanem annak a megrendelője/ igénybevevője fizeti.

Mintha ugyan azt írtam volna. Hozzá téve, hogy a magyar nav részére.

Szerinted az export fordított áfás? Brr.. na ne.

Félek még mindig keversz fogalmakat” :))) na nem sokat javítottál eddig a fogalomzavarom leküzdésében. (mármint a fordított áfa fogalom terén)

Rexor # 2015.09.21. 15:11

Kedves Wers,

Félek még mindig keversz fogalmakat (remélem nem könyvelőként dolgozol):

"fordított áfa-nál mindig van az áfa törvény szerint a magyar nav-nak fizetendő adó, csak az a kérdés, hogy ki, melyik fél fizeti": túrót, a fordított áfa azt jelenti, hogy az áfát nem a szolgáltatás nyújtója, hanem annak a megrendelője/ igénybevevője fizeti.

Az hogy "nincs áfa" nagyon slampos megfogalmazás, mert az arra utalhat, hogy maga a tevékenység tárgyi mentes, ennek pedig komoly következményei vannak (pl. a bejövő áfa nem levonható).

"Olyan nincs, hogy pl. az osztrák vevő a magyar nav-nak fizet saját adóbevallása alapján, mint ahogy a magyar cég sem fizet Mehrwertsteuer-t.": ebben is tévedsz, előfordulhat, hogy egy osztrák cégnek magyar adószáma van, sőt olyan is van hogy egy magyar cégnek osztrák adószáma van akkor bizony be kell adnia magyar adóbevallást és vica versa (de ez nagyon messzire visz a témától).

wers # 2015.09.21. 14:49

huhhh, igen, az is fordított áfa. De itt nem erről van szó. A fordított áfa-nál mindig van az áfa törvény szerint a magyar nav-nak fizetendő adó, csak az a kérdés, hogy ki, melyik fél fizeti. Itt viszont az a kérdés, melyik állam részére, saját adótörvényei szerint kell-e adózni.
Olyan nincs, hogy pl. az osztrák vevő a magyar nav-nak fizet saját adóbevallása alapján, mint ahogy a magyar cég sem fizet Mehrwertsteuer-t.

Rexor # 2015.09.21. 14:11

elnézést 140.§ a) bekezdés

Rexor # 2015.09.21. 14:10

Először nézd meg az Áfa tv. 140. § (b) bekezdést az is fordított áfa :)

wers # 2015.09.21. 13:16

de itt ez mindegy

A konkrét tevékenység szoftver fejlesztés, nem tudom, hogy ennek mennyi jelentősége van.

igen, mert valóban nem egyszerű meghatározni, hol van a teljesítés, és hol adózik, MO-n, vagy külföldön. Erről a könyvelődet kérdezd.

wers # 2015.09.21. 13:13

a 142§-t olvasd, az a fordított áfa

Rexor # 2015.09.21. 12:25

"Ez most fájt, főként tőled. Az két belföldi adóalany között értelmezhető, és van áfa, csak nem a vállalkozó fizeti. Itt viszont nincs áfa."

Wers, légyszi ne írj hülyeségeket, nemcsak belföldi fordított áfa létezik.

Áfa törvény 37. § (1) bekezdés: teljesítési hely külföld, de ez nem jelenti azt, hogy "nincs áfa", hanem hogy az áfát nem Magyarországon kell fizetni, és ez nagy különbség.

hubidubi # 2015.09.21. 12:00

A konkrét tevékenység szoftver fejlesztés, nem tudom, hogy ennek mennyi jelentősége van.
Ami talán érdekesebb, hogy szerződésben munkaóra alapú elszámolás van.

wers # 2015.09.21. 11:26

Alapesetben fordított áfás történet lesz

Ez most fájt, főként tőled. Az két belföldi adóalany között értelmezhető, és van áfa, csak nem a vállalkozó fizeti. Itt viszont nincs áfa.

egy korrekt tartalmú szerződés mellett van egy formailag helyes számla, akkor kellhet-e még teljesítési igazolás is

Ha tartalmazza, mi, hogyan igazolja a teljesítést, akkor talán, de valamivel tudnod kell igazolni a teljesítést, és azt, hogy azt a megrendelő elfogadta. Már csak magadnak is egy esetleges későbbi vita esetére, nem első sorban a nav-nak.

Rexor # 2015.09.21. 10:54

Alapesetben fordított áfás történet lesz ha áfa adóalany nyújtja a tevékenységet külföldi áfa adóalanynak, ergo magyar áfát nem kell felszámítani, de jó lenne ismerni a pontos tevélenységet (mert a szellemi tevékenység elég széles kör). Teljesítési igazolás elég széles körű fogalom, de ezt inkább a szolgáltatás igénybevevőjének az oldaláról kell megközelíteni, hátha neki kell még valami a szerződésen kívül.

Rexor # 2015.09.21. 08:17

Könyvelőnek nem hívhatom, más nem jutott az eszembe.

hubidubi # 2015.09.21. 07:26

Hello

Próbálok még pontosítani. Alapvetően a tevékenység MO-ról végzett szellemi tevékenység szolgáltatás jelleggel, mely megrendelője külföldi cég (külföldön, külföldi tulajdonban).
A munka jellegéből adódóan személyes találkozás nem jellemző.
A kérdésem leginkább arra vonatkozik, hogyha egy korrekt tartalmú szerződés mellett van egy formailag helyes számla, akkor kellhet-e még teljesítési igazolás is esetemben ahhoz, hogy teljesen NAV kompatibilisen, helyesen működjek.

Ha már felmerült, erre is rákérdeznék, hogy külföldre történő számla kiállítása esetén mi a számla ÁFA tartalma? Tudtommal ez esetben 0% ÁFA van, de ezt nem bánnám, ha hozzáértők megerősítenék.

wers # 2015.09.18. 16:36

mágus? nem így hívják.