Öröklés kijátszása


drbjozsef # 2019.12.27. 12:14

Molci,

a drága testvérem igazat mondott-e?
Ja. Hát ez nem jogi kérdés.

És az, hogy eltitkolta?
Mert eltitkolta? Honnan tudod? Lehet, ő sem tudott róla.
Egyébként az ingatlanokat hivatalból megnézi a közjegyző, inkább ő hibázott, mint a testvéred. Nem is értem, egyáltalán hogyan maradhatott ki.

De az, hogy az is normális, hogy minden amit tud lenyúl (a nagyi halála után) az is okés? Miközben a testvéreit kisemmizi?
Nem, nem okés. Ott lehet bűncselekmény. De bizonyítani neked kellene. Megvan neked az eltűnt ingóságok tételes listája? Tudod bizonyítani róla egyesével, hogy a nagymamád halálakor még megvolt? Tudod bizonyítani, hogy a testvéredhez került? Tudod bizonyítani hogy ő azokat eladta?

Lehet, hogy igazad van. De hogy nem fogsz vele semmire menni, az szinte biztos.

drbjozsef # 2019.12.26. 20:23

Molci,

Az első kérdésem az lenne, hogy valahogy azt meg lehet tudni, hogy a nagyi mikor és mit örökölt pontosan a rokontól?
Attól függ ki volt az a rokon, más rokonát, örökösét esetleg ismered-e, meg tudod-e kérdezni. Egyébként, hivatalos úton neked nem nagyon.
Amúgy ha ez pénz volt, akkor nem is igen számít. Életében a pénzével, vagyonával mindenki azt csinál amit akar. Elköltheti, elajándékozhatja, elégetheti. Bármit. Azt már elbuktad.

Ő ezt honnan tudhatta meg? Mi volt az ingatlanokkal ezzel a 4 évben? Kinél lehet a kulcs? Lehet az, hogy a testvérem csak azért várt eddig, hogy minden ami mozdítható azt eladja? Ezeket hogyan lehetne kideríteni? Mit tudok én csinálni? Feljelentés? Hol és kinek?
Megkérdezed. Máshogy sehogy. Ezek feltételezések, igen lehet, hogy így volt, de lehet, hogy nem.
Feljelentés? Nincs ezek között látszólag se bűncselekmény.

Kérdezd meg a hagyatéki tárgyaláson tőle.

Ha jól értelek, nem nagyon ismerted a nagymamádat, nem törödtél nagyon vele. Ha volt ingóság, azokkal már semmit nem tudsz kezdeni, ha eladták, eladták. Az ingóságok általában azé, aki birtokba veszi. Ez a hajó is elment.

Az ingatlanok, mivel nyilvántartásban vannak, nem nyúlható le olyan könnyen, meg fogod örökölni feltehetőleg, legalábbis részben.

drbjozsef # 2019.12.08. 14:14

bolyav,

Szóban? 17 évvel ezelőtt? Valóban?
Hát, ez egy elég kellemetlen tanulópénz.

Sajnos ez a hajó elment. Az egyetlen esély a megegyezés, ha a testvéred lánya elismeri, és neked ajándékozza az ingatlant, de hát ennek te tudod mennyi az esélye. Rákényszeríteni már nem fog menni.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.12.08. 12:31

Ingatlan tulajdonjogáról nem lehet szóban megállapodni. (Ha lehetne, akkor sem tudnád bizonyítani a megállapodásnak még a létrejöttét sem, nem hogy a tartalmát.)

Kicsit későn kérdeztél. 2002-ben kellett volna.

bolyav # 2019.12.08. 11:18

Tisztelt Jogi Fórum!

Szüleim 30 éve elváltak. Ketten voltunk testvérek.
Szüleim külön házba költöztek.
2002-ben édesanyánk elhunyt, utána maradt a háza, ami felől szóban a testvéremmel úgy állapodtam meg, hogy lemondok édesanyánk házának arról a részéről, ami örökség szerint nekem járt volna. Cserébe szóban abban egyeztünk meg, hogy édesapánk háza viszont az én tulajdonomba kerül majd a halála után.
Édesapám 2003-ban meghalt, én ekkor külföldön éltem.
A testvéremnek megengedtem, hogy édesapám házában lakjon, mert anyánk házát időközben eladta. A testvérem a lányával ketten élt ebben a házban.
Múlt hónapban váratlanul meghalt a testvérem.
Az édesapám után maradt ingatlan tulajdoni lapját megnézve azzal szembesültem, hogy a testvérem az egyedüli tulajdonos. Mivel ő meghalt, és nem lettem feltüntetve sehol a tulajdoni lapon (el lettem titkolva mint kizárólagos örökös), az ingatlant a testvérem egyetlen lánya fogja örökölni.
Kérdésem az, hogy lehet-e kérni az illetékes bíróságot, hogy bírálják felül a tulajdonjogot, és az ingatlan teljes egészében visszakerülhessen az én tulajdonomba, hiszen a szóbeli megállapodás szerint engem illet.

Válaszukat előre is köszönöm, tisztelettel: Mihály

shade3 # 2015.10.29. 15:11

Nagyon köszönöm a válaszokat. A lényeg akkor, hogy amennyiben nincs vmi a nevén, akkor az esélytelen.
Sikerült utánajárni a bankszámlának és kiderült, hogy az a mindkettejük (nagynéném és az élettárs)nevén van. Ezek szerint a nagynéném halálakor rajta szerepelő összeg fele örökségnek számít, igaz?

Kovács_Béla_Sándor # 2015.10.18. 14:45

Ilyenkor póthagyatéki eljárást kell indítani a közjegyzőnél, nem bíróság előtti tulajdoni igényre pert.
A közjegyző póthagyatéki eljárásban sem ad át olyan vagyontárgyat, aminek még a létezése vagy a tulajdonjoga vitás.
A póthagyatéki eljárás a gyakorlatban olyan vagyontárgyak átadására szolgál, amelyeket nyilvántartanak (ingatlan, gépjármű, hajó, repülő, műtárgy), de valami miatt mégis kimaradtak a leltárból. Ez a mai központi számítógépes rendszer mellett leginkább úgy fordulhat elő, hogy ez a bizonyos vagyontárgy olyan valakinek a nevén maradt, akinek az örökhagyó örököse volt. (Mert arra természetesen a hagyatéki leltár készítő ügyintéző nem keres.)

Immaculata # 2015.10.18. 13:46

Ha tehát az elhunyt házasságban élt, akkor jó eséllyel van házastársi közös vagyon (ha mégoly csekély is), tehát aki nemleges nyilatkozatot ad ("bemondás"), az jó valószínűséggel vagyon elleni bűncselekményt követ el.

Ennyire nem sötét a helyzet.
Ha az örökhagyó nevén nem volt vagyon, akkor jogszerű a nemleges nyilatkozat. Amit leggyakrabban eltitkolnak, az a számlapénz.
Meg kell vizsgálni, hogy az örökhagyónak miért nincs a nevén vagyon. (közszerzeményi, vagyonelkülönítő, ajándékozás)

A törvényes örökös, ha tulajdoni igény miatt pert indít, akkor bizonyítania kell, hogy az örökhagyó nyilvántartáson kívüli tulajdonos volt.
Ha örökhagyó elajándékozta vagyonát, és a törvényes örökös kötelesrésze nem került kiadásra, akkor kötelesrészi igénnyel lehet fellépni a megajándékozottal szemben. Ezért kell ügyvéd, mert interneten nem tanulható.

Ha valaki eltitkolja a hagyaték egy részét, összeghatártól függően szabálysértés, vagy bűncselekmény. A rendőrség megindítja a nyomozást.
Ilyenkor póthagyatéki eljárást kell indítani a közjegyzőnél, nem bíróság előtti tulajdoni igényre pert.

brünhilda92 # 2015.10.18. 12:54

Uramisten Zsóka! Te tudod mit beszélsz??

Kovács_Béla_Sándor # 2015.10.18. 11:30

Akkor, hogy érvényesül a házassági közös vagyon?
Mint azt már tucatszor mondtuk: perrel. De te nem perelhetsz, csak az, aki a néhainak örököse.

brünhilda92 # 2015.10.18. 11:11

Kedves Imma! "A gyámhatóságot kérd, hogy rendeljen ki eseti gyámot és rendelje oda a hagyatéki tárgyalásra."
Kértem, de mivel a halált követő egy hónap múlva nagykorú lett a testvérem kisebb gyereke, elhajtott a gyámhatóság.A hagyatéki már lezajlott,- a gyerekek nem örököltek-, novemberben lesz egy éve, hogy meghalt a testvérem. Sajnálom a gyerekeket, akik nem fogják fel, hogy az anyjuk kijátssza őket.

Immaculata # 2015.10.18. 11:01

7:63. §
(1) Ha leszármazó és házastárs nincs vagy nem örökölhet, az örökhagyó szülői örökölnek fejenként egyenlő részben.
(2) Az öröklésből kiesett szülő helyén ennek leszármazói örökölnek olyan módon, mint a gyermek helyén annak leszármazói.
” Itt jössz be Te (örökhagyó testvére)

Jogod van bejelenteni, hogy ez és ez az ingatlan, üdülő, telek, gépkocsi, ingóságok a házassági közös vagyonba tartoznak. Ha a házastárs a közjegyző előtt nem ismeri el ezeket a házassági vagyon közös részének, akkor bíróság előtt pert kell indítani.

A gyámhatóságot kérd, hogy rendeljen ki eseti gyámot és rendelje oda a hagyatéki tárgyalásra.

brünhilda92 # 2015.10.18. 10:50

A közjegyzőtől tudtam meg, hogy minden kizárólag a feleség nevén volt. De mindent a házasságuk alatt szereztek. Akkor, hogy érvényesül a házassági közös vagyon? Imma, megnéztem az új PTK-t és ott mint az elhunyt testvére, nem szerepelek mint "kiesett örökös", akkor is tájékoztatnia kell a közjegyzőnek engem, ha kérem, hogy tájékoztasson, hogy az ismert hagyaték miért nem lett a gyerekeké?

Kovács_Béla_Sándor # 2015.10.18. 08:14

Mert azt hittem, hogy Brünhildának adott a válaszomat kifogásoltad.
Dehogy is!

Immaculata # 2015.10.18. 08:07

SzemeZsóka miatt elszabadulnak az indulatok.

Immaculata # 2015.10.18. 08:02

Mert azt hittem, hogy Brünhildának adott a válaszomat kifogásoltad.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.10.18. 07:59

Ezt most minek kellett? Eddig azt hittem, te érted.

Immaculata # 2015.10.18. 07:49

2010. évi XXXVIII. törvény
a hagyatéki eljárásról
21. §
(2) A leltározást a közjegyző végzi, ha a leltár felvételének vagy kiegészítésének szükségessége a jegyző vagy a jegyző által megbízott ügyintéző eljárása után merült fel. A közjegyző a leltár felvétele vagy kiegészítése céljából az illetékes jegyzőt is megkeresheti.
22.
(2) Ha a hagyatéki leltárt a közjegyző maga készíti el, azt a hagyatéki tárgyalási jegyzőkönyvbe is foglalhatja.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.10.18. 07:35

"Akkor járna el jogsértő módon..." Bocsánat.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.10.18. 07:34

Azt próbáljátok már megérteni, hogy a hagyatéki leltárt készítő személy (a hagyatéki ügyintéző a jegyző hatáskörében eljárva - és nem a közjegyző) minden esetben megvizsgálja az ingatlan-nyilvántartást. Amely ingatlan a nyilvántartás szerint az örökhagyó tulajdona, azt beleveszi a leltárba, ami a nyilvántartás szerint nem az örökhagyó tulajdona, azt nem veszi bele. Nem veheti bele.
Nincs semmi jelentősége annak, hogy ki mit "mond be".

Éppenséggel akkor járna el az ügyintéző, ha azt csinálná, amit ti szeretnétek: hogy tudni illik, olyan ingatlant vegyen be a leltárba, amely a telekkönyv szerint nem az örökhagyóé. Na, az lenne "bemondásra"!

Immaculata # 2015.10.18. 07:17

A közjegyző meg azt közölte velem, hogy én mint az elhunyt testvére, mivel nem vagyok örökös nincs közöm a hagyatékhoz.

Mint hozzátartozó, az öröklésben érdekelt vagy, ún. kiesési örökös. Nyugodtan jelentsd be az általad ismert hagyatékot.

Kérni kell a gyámhatóságot, hogy eseti gyámot rendeljen ki a kiskorú érdekében, mert érdekellentét áll fenn a gyermek és és törvényes képviselője között. Jelentős vagyon tulajdoni igényét kell érvényesíteni.

brünhilda92 # 2015.10.18. 06:28

Kedves Immaculata! Én felhívtam a gyámhatóságot és a közjegyzőt is. A gyámhatóság azt mondta, hogy mivel a kisebbik a gyerek 1 hónap múlva nagykorú nem foglalkozik vele, különben is a közjegyző felelőssége. A közjegyző meg azt közölte velem, hogy én mint az elhunyt testvére, mivel nem vagyok örökös nincs közöm a hagyatékhoz. Akkor ha írásban is bejelentem a közösen szerzett ingatlanokat,lehet, hogy örökölnek a gyerekek?

Immaculata # 2015.10.18. 06:08

Hagyjuk már ezt a bemondást. Ha valaki írásban nyilatkozik a hatóságnak és eltitkolja a hagyatéki vagyont, az vagyon elleni bűncselekményt követ el. Feljelentést lehet ellene tenni.

A közjegyzőnél is be lehet jelenteni a hagyatékot bárkinek, ezen kívül a közjegyző megkereséseket is végez közhiteles nyilvántartásokban.

Ha az elhunyt hagyatéka, közhiteles nyilvántartáson kívüli, de a házastársi közös vagyon része, azt bizonyítani kell bíróság előtt, tulajdoni igényre kell a pert megindítani.

SzemeZsoka

Tovább kellene fejlesztened a pszichológiai tudásodat, mert ez a féltudás jelen állapotában nagyon-nagyon veszélyes, mert manipulatív. Nem tudsz uralkodni felette.

brünhilda92 # 2015.10.17. 20:24

A házastársi közös vagyon feltüntetése című topikban már áprilisban leírtam a történetemet. De ezen kívül is tudok a olyan esetet, hogy a közjegyző bemondás alapján intézte a hagyatékot.

Immaculata # 2015.10.17. 16:23

.....meg azt sem szeretném, hogy egy hosszas kifejtésem után annyit mondj, hogy egyetértek veled.
Nem akarok közös nevezőre jutni veled.