Taj tartozás nav gépjármű lefoglalás


runningman # 2015.12.01. 00:46

Vegye vissza nem közeli hozzátartozód árverésen a kocsit. Amikor (ha egyáltalán) beszállítják már nem is biztos, hogy minden alkatrésze hiánytalanul meglesz, lehet, hogy egy jóbarátod átjött és elvitte meggusztálni az akkut, kulcsokat, egy-két kisebb - és ha nincs meg akkor rohadtul zavaró - dolgot. Az árverésen vszleg nem lesz rá más érdeklődő, a hiányosságok miatt alacsony lesz a becsérték, 35%-on elviheti a nem közeli hozzátartozód. Ki tudja, utána talán a haver is visszahozza az elvitt alkatrészeket, te meg boldog üzembentartóként hajthatod tovább... - De ez hülyeség, mert:

Az átírási nyűgöket, vagyonszerzésit, stb ki kell majd fizetni, maga a becsérték egy lepukkadt, üzemképtelen kocsinál néhány tízezer lehet, annak harmada mondjuk 20.000 Ft - mindennel együtt talán 100.000 alatt megvan. De ér e annyit egyáltalán?

Sok régi kocsit még ma is úgy adnak el, hogy az új vevő csak üzembentartóként jegyezteti be magát. Így a kocsival kapcsolatos felelősségek őt terhelik, de a tulajdonjog az eladóé marad. Ha olyan költség jön, amit a tulajnak kell fizetni, és az üzembentartó nem akarja kifizetni (ilyen talán a teljesítményadó), a volt tulaj nyomást gyakorolhat az üzembentartóra (nem lesz többé üzembentartó, forgalomból kivonás) hogy azt fizetésre bírja. A vevő (azaz papíron csak üzembentartó) kockázatot vállal, mert a tulaj eladhatja a kocsit, vagy lefoglalhatják, stb. Ezért szoktak egy adásvételit is írni ami nem feltétlenül véd meg bármitől is, de vitaindító alap, ill büntethetnek az adásvétel bejelentésének elmulasztásáért. Mindkét fél vállal egy kis rizikót.

Esetleg egy ilyen öreg autót is megérheti "megvenni" néhány tízezerért.

tamas876 # 2015.11.21. 23:21

Sziasztok.
Több éve nem fizetem a taj járulékomat és mellete nincs munkahelyem.
400e tartozásnál küldtek egy levelet, hogy lefoglálták a gépjárművem ami papíron az egyetlen tulajdonom és 26 éves. Azonnal kértem részletfizetést és fizetési könnyítést. Egyedül lakok egy az anyósomtol kölcsön kapott lakásban (cserébe a 0-ról felépítettem) bejelentett jövedelmem nincs és nem kapok semmilyen támogatást sem. Fél éves levelezgetés után úgy döntött a nav, hogy szerintük nem vagyok szegény és kitudnám fizetni a semmiből a 400 ezret ha akarnám, így el akarják venni az autót. Fél év alatt rájöttem, hogy igazsággal nem nyerhetek. Így javaslatokat várnék van e valami alternatív megoldás a problémámra. Nyilván ha nem lett volna megterhelő a 7 ezer havonta akkor fizettem volna így a tartozás befizetése jelen esetben tényleg nem opció.

Előre is köszönöm