Fizetési hajlandóság


Eraboo # 2016.03.20. 21:19

Tisztelt Fórumozók!

Tanácsot szeretnék kérni NAV hátralék rendezésének ügymenetével kapcsolatban.

Pénteken kaptam egy felhívást, melyben az adószámlámon mutatkozó hátralék soron kívüli rendezésére szólítanak és előrevetítik a végrehajtási eljárás megindulását.

Az egyik régebbi fórumhozzászólásban NAV hátralék - végrehajtás témakörben a következő tanácsot olvastam gerbera317 'klaviatúrájából':

Az okos adózó ilyenkor nem vár, hanem azonnal fizetési hajlandóságot mutat, és ezt tényleges befizetéssel is alátámasztja.

Szeretném a hátralékomat rendezni, azonban egy összegben jelenleg nem tudom.

Tudom, hogy lehet élni részletfizetési kérelemmel, viszont az adatlapot az imént néztem át - az esetemben nem célravezető, mert több ponton bonyolult a helyzet. Nagyon röviden összegezve: teljes családi csődöt (otthonunk értékesítése CHF hitel miatt, munkahely csődje, egészségi helyzet) követően messze újrakezdés - ennek minden gyötrelmével, lehetetlen(nek tűnő) küzdelmével és azért nem tagadhatóan olykor szépségeivel.
Az adatlapot több ponton nem tudnám megfelelően/értelmesnek - életszerűnek tűnően kitölteni (még ha az is lenne a valóság amit beírok), ezzel pedig a most szépen lassan felfelé induló kivezető utunk is nehezebbé válna vagy akár el is lehetetlenülne. Kisgyermekes újrakezdő családként ezt nem kockáztathatjuk.

Túlfizetésem is keletkezett más adónemen, ezt a 17-es nyomtatványon átvezettetem, így a teljes hátralék (régi ingatlanvásárlási illeték fennmaradt része + késedelmi pótlék) 500 eFt alá csökken.

Az átvezetést elindítom ügyfélkapun.

828-as adónemen egy kisebb összegű hátralékot látok még.

A lényeg az lenne, hogy szeretnénk elkerülni a végrehajtást, és szeretnénk néhány részletben néhány hónapon belül teljesíteni az elmaradást.

Szeretnék a túlfizetés átvezettetésén kívül befizetni egy részt a hátralékba - egyrészt a fizetési hajlandóságom bizonyítására, másrészt így már csökkenne is egyből a hátralék összege.

A kérdéseim

  1. A hátralék egy részének befizetése kedvezően hat az ügymenetre? Mekkora részlet lenne az aminek már pozitív hatása lehet?
  2. A hátralék egy részét arra a számlaszámra fizessem be amelyik ebben a levélben szerepel (1003200001601037 letéti számla) vagy adónem szerint keressem meg, hogy milyen számlaszám tartozik az adott adónemhez? Értem ezalatt, hogy a 828-as esetén lehet más a beszedési számlaszám mint az illetékeknél.
  3. A NAV letéti számlára rá lehet fizetni közvetlenül (mint amikor bankban számlaszámra fizet be az ember) vagy csak átutalással lehet befizetni?
  4. A befizetésnél jelöljem meg, hogy a 828-as adónemre kérem jóváírni - ezt figyelembe veszik?
  5. Az átvezettetéssel és a befizetéssel kapcsolatban hívjam fel a felhíváson feltüntetett ügyintézőt? Jelezzem előre vagy utólag?
  6. Az átvezetés elindítása és a befizetés gyorsítja a folyamatot? Előfordulhat, hogy a végrehajtási cselekmények ennek következtében gyorsabban/előbb megindulnak?
  7. Az ügyintézővel történő kapcsolatfelvétel előmozdítja/gyorsítja a végrehajtási cselekmények elindulását vagy a kapcsolatfelvétel 'jó pont'?
  8. 500 eFt alatti hátralék esetén a családunk otthona a végrehajtási cselekmény alól mentesül? ...internet-információ - ezért szeretnék megerősítést.

A válaszokat előre is köszönöm!