Adomány - Nonprofit szervezetnek


Immaculata # 2016.04.08. 18:36

Hmm. Tanfolyami szolgáltatást kapsz cserébe. Eldöntheted, hogy mész, akkor adományozol, vagy nem mész. Nem vagy átverve sehogyan se, nemhogy pénzügyileg. A nonprofit társaság is végezhet gazdasági tevékenységet, csak nem nyereségszerzőt.

zhori # 2016.04.08. 15:52

Tisztelt Szakértők!

Nonprofit (vallási) tevékenységet végző szervezet tanfolyamokat tart különböző területeken.
A tanfolyamra a szervezet honlapján lehet jelentkezni telefonon. Ezt követően kap az ember egy e-mailt, amiben a tanfolyam díja szerepel a következő szövegkörnyezetben (szó szerint így):
"Költsége: 20.000 Ft, melyet adományként fogadunk el."

A kérdésem az, hogy ha adományként fogadják el, akkor elvileg nem kötelező kifizetni, ugye? Viszont, ha nem engednek be ingyen (hiszen az adomány önkéntes, én döntöm el, hogy adok-e), akkor az már nem adomány, és valamiféle bizonylat járna a befizetett pénzért, függetlenül attól, hogy a szervezet adóköteles körbe tartozik-e, vagy nem.

A szervezet nyilvános honlapján a tanfolyamok díjai nem szerepelnek, az csak a visszaigazoló e-mailben van benne.

Feltételezem, hogy ha egy szervezet tisztességesen jár el a bevételei kapcsán, akkor nem jelentene neki problémát a tanfolyamok díjait feltüntetni, hiszen mondjuk úgyis adómentes körbe tartozik, úgysem kell az államnak megfizetnie semmit a bevételei után.
Mivel viszont a jelen szövegkörnyezet magában hordozza azt az ellentmondást, hogy adomány vs. költség, így a dolog nem tűnik teljesen tisztának.
Köteles lenne a szervezet bizonylatot adni?
Vagy csak kérésre?

Záró kérdésem, hogy egy ilyen vallási-nonprofit szervezet működését melyik hatóság jogosult ellenőrizni, az állampolgár kihez fordulhat, ha úgy érzi, pénzügyileg átverik, vagy tisztességtelenül járnak el vele szemben?

Köszönet és Üdv!