NAV Egeszsegbiztositasi alapot megilleto tartozas


Papiros # 2016.05.12. 07:53

Kedves KEJozsef!

Az alábbi javaslataim lennének:

  1. Adóhivatal általános call center külföldről is hívható száma: +36 (1) 250-9500 Választani egy tetszőleges irányítószámot (én hajdú-biharit ajánlanék), majd ezt követően az 1, utána az 5 vagy a 9-es ügyintézést. Itt meg tudja kérdezni, hogy a 16T1011 nyomtatványon milyen módon lehet jelölni ha ki akar jelentkezni visszamenőlegesen, (mert valószínű nem is kellett volna bejelentkezni, de itt ezt is tudja tisztázni) és ahhoz Angliából milyen igazolást kellene csatolni. Ez az igazolás sajnos nem általános EU eljárás, így érdemes ezt tisztázni, mielőtt még bármilyen ügyintézést elindítana papír alapon.
  2. Kér egy telefonos ügyfélazonosító-számot. Ezt a TEL nevű nyomtatvány benyújtásával kérheti. Ez papír alapon is beküldhető, viszont csak akkor tud ilyet kérni, ha van magyar adóazonosító jele (adókártyaszám). A kérelem papír alapú benyújtása esetén biztonsági, ún. „bélelt” borítékban, ajánlott küldeményként postázza az adóhatóság kizárólag belföldi címre a "telefonos PIN kódot". Elektronikusan is tudja intézni, de csak akkor, ha van ügyfélkapus belépési lehetősége. Ha megvan az ügyfélazonosító-szám, akkor tudja intézni telefonon keresztül a saját személyes, már folyamatban lévő ügyét a +36 (1) 441-9600 számon.
  3. Ad egy eseti meghatalmazást pl. a szülők részére:

http://www.nav.gov.hu/…atalmaz.html Az ügyhöz beírja a vélhetően egészségügyi szolgáltatási járulékkal és késedelmi pótlékkal, esetleg ezek végrehajtásával (ha már ebben a szakaszban van) kapcsolatos ügyintézést. Így személyesen ők is kaphatnak felvilágosítást a teendőkről.

Ha lehet inkább az első két lehetőség közül válasszon, mert ön van a legjobban tisztában azzal, hogy ott ahol most él, milyen igazolás beszerzésére van lehetősége, ezzel rövidítheti a folyamatot.
Én is egyetértek a szülői aggodalommal, mindenképp intézni kell.

KEJozsef # 2016.05.11. 13:28

Kedves Papiros!

Az emlitett 16T1011 nyomtatvanyon visszamenolegesen jelentkeztem ki. Magyar lakcimem nincs - lakcimakartyan 'kulfodli cim' szerepel, csupan tartozkodasi cimemnek van megadva magyar lakcim, melyre a jogositvany meghosszabbitasa miatt volt szukseg. (Tovabbiakban nincs szukseg ra.)

Szuleim felelme inditott el, hogy leirjam tortenetem es segitseget kerjek. Folyamatosan kuldik a leveleket a NAV-tol, szuleim pedig felnek, mert a level vegrehajtas elinditasat is felemliti, tartozas megnemfizetese eseten.

Papiros # 2016.05.11. 08:51

Tisztelt KEJozsef!
Feltett kérdése további kérdést generál: a beadott 16T1011 nyomtatványon visszamenőleges bejelentést tett vagy kijelentkezett egy korábbi bejelentése alapján?
Van-e magyar lakcíme, ha igen, erre szüksége van-e?

KEJozsef # 2016.05.10. 10:55

Tisztelt forumozok,

Segitsegeteket kerem.

  • 2011 ota elek es dolgozom Nagy-Britanniaban
  • 2014-ben jeleztem az OEP-nek es az Adohivatalnak, hogy kijelentkezem (90 napon belul koteles lettem volna)
  • 2014-ben erkezett az elso level, melyben 300ezer forint tartozas befizetesere szolitanak fel
  • 2014-ben megirtam nekik, hogy kulfoldon elek, dolgozom, fizetem adokotelezettsegeim es elkuldtem nekik a 16T1011 adatlapot kitoltve, az itteni adohivataltol - HMRevenue - kapott igazolast, mely tartalmazza evekre lebontva adozasom (Nem mellekesen, semmilyen mas igazolast nem kuldenek maganszemelyeknek. Elmondasuk szerint, a magyar adohivatalnak kell felvenniuk veluk a kapcsolatot, amennyiben reszletesebb informaciora lenne szukseguk.)
  • 2015-ben ujra irtak, s valaszom hasonlo volt, megtamogatva az HMRevenue igazolasaval es a 16T1011 adatlap ujboli kiteltesevel
  • 2016-ban uj levelet hozott a postas, most mar kesedelmi dijjal megfejelve.

Mit tudok/kellene/szokas ilyenkor tenni? Ugy gondolom, semmivel nem tartozom az adohivatalnak.

Mindenfele informacionak, illetve segitsegnek orulok!
Koszonettel!

Jozsef