Áfás számla hiteles másolat


vi555555 # 2017.04.13. 12:58

Nem utaltam, hanem személyesen készpénzzel fizettem,és egy táblagépen kellett aláírnom az e-számlát.Amikor megkérdeztem, hogy nem kaphatnék-e igazolást arról, hogy befizettem az összeget, azt válaszolták, hogy ez így bekerült a rendszerbe,és az online-webfelületükön tudom megtekinteni. De az a baj, hogy az online-webfelület napok óta nem működik...

pazs # 2017.04.13. 12:32

Hát de az e-számlákat átutalással fizetted, nem? Akkor a bankod is tudja igazolni az átutalást (milyen bankszámlára mennyi pénzt mikor milyen közleménnyel). Az nem jó igazolásnak?

vi555555 # 2017.04.13. 12:11

Hát csak azért,mert szerencsémre eltettem a régi befizetést igazoló csekkjeimet,és így igazolni tudtam, hogy nem tartozom a felszólító levélben közölt összeggel....

pazs # 2017.04.13. 11:35

A számla nem a befizetést igazolja. Szerződést nem csak írásban, hanem szóban és ráutaló magatartással is lehet kötni. Egy betű elírása nem hozza magával a szerződés érvénytelenségét.
Tulajdonképpen mi a probléma, amire megoldást keresel?

vi555555 # 2017.04.13. 10:42

Hol nézhetem meg a befizetett e-számlákat, ha a szolgáltató webes felülete már hetek óta nem működik? Kérhetek-e erre hivatkozva legközelebb papír alapú bizonylatot a befizetésemről? A másik kérdésem, hogy érvényes-e az a szerződés ami utólag lett elküldve az e-mail címemre az aláírásom nélkül,és a szerződésben a vezetéknevemet egy betűvel elírták?Köszönöm a választ!

drbjozsef # 2017.03.31. 17:55

n.lili,

nem igazán világos teljesen nekem sem.

Most az a problémád, hogy a számítógépre és/vagy az oprendszerre elszámolt ÉCS-t, és visszaigényelte utána az ÁFÁT?

Vagy az, hogy mondjuk könyvelt a géppel, és az egész tevékenysége, minden kibocsátott számla, meg a mittudmém m után, a gépen számolt ÉCS is mind szabálytalan?

Ha az előbbi, akkor a számítógép után, ha kifizette, akkor elszámolhat mindent, mert használhatta. Mondjuk ingyenes oprendszerrel is használhatta (volna, de ez tökmindegy).
A meg nem vett oprendszer után persze nem számolhatott el semmit.

Ha utóbbi, az önmagában butaság, ilyen nincs, akkor a pék is csal az összes kenyérrel, ha feketén vett egy keverőkanalat a dagasztógépbe? Nem.

n.lili # 2017.03.31. 17:23

intézmény palyazi pénzből közbeszerzés keretein belül megvasárolt, nagyértékű számítógépet melyhez nem vásárolt op.rendszert. Jogalap nélküli liszenszelés alá tartozó op.rendszert (szándékosan nem írom) használva dolgozik az adott pályázaton.

Régebben volt akkori "APEH"-nek erre allaspontja...

Dr.Attika # 2017.03.31. 16:35

Rexor!
Pontosabban üzletszerűen személy fuvarozása.

Rexor # 2017.03.31. 11:12

Attila: tulajdonképpen mi az az üzletszerű személy? :)

Rexor # 2017.03.31. 11:09

"az lenne a kérdésem, ha egy vállalozás v. közintézmény Nem jogszerűen használja a számítógépén az operációs rendszert, akkor adócsalást követ-e el, ha az ÉCS-t elszámolja v. ÁFA-t igényel vissza?"

Két kérdés + 1 megjegyzés:

  1. Van erről a vállalkozás / közintézmény nevére szóló számla?
    • feltételezem nincs, mert kalózszoftverről van szó.
  2. Ha nincs mégis mi alapján tudna áfát levonni/vagy écs-t elszámolni?
  3. Én nem adócsalás miatt aggódnék...
Kovács_Béla_Sándor # 2017.03.31. 10:12

Mi van?

Dr.Attika # 2017.03.31. 10:10

Tessen elmélyedni az Adózásrendjéről szóló törvény bevezető rendelkezéseiben.Ön logikája alapján egy lopott gépkocsival történő üzletszerű személy fuvarozása sem lenne adóztatható.

n.lili # 2017.03.31. 10:01

az lenne a kérdésem, ha egy vállalozás v. közintézmény Nem jogszerűen használja a számítógépén az operációs rendszert, akkor adócsalást követ-e el, ha az ÉCS-t elszámolja v. ÁFA-t igényel vissza?
Itt kifejezetten az operációs rendszer jogtisztasága a kérdés, hiszen ha nem rendelkezik jogosultsággal, akkor nem is vegezhet vele munkát és így nem számolhatja el?

Z

Szomorú örökös # 2017.03.19. 14:41

tamás1234

Egyébként ha félreérthető volt, akkor bocsika.
Leírtam, hogy amikor jótállási jegyet adnak, akkor amellé szokták fénymásolni a számlát vagy a blokkot és ott érdekes módon az elég, hiszen a bolt nem véletlen csinálja így. Nyilván ez az általad vázolt helyzet arra vonatkozik, amikor csakis a blokk vagy a számla a garancia vagy jótállás alapja. Bár én akkor sem értek egyet vele, hiszen a másolat nyilván az eredetiről készült. Itt egy kis segítség:


...csak a számla másolatával rendelkezik...

A fogyasztói szerződés keretében érvényesített szavatossági és jótállási igények intézéséről szóló 49/2003. (VII. 30.) GKM rendelet 2. §-a szerint a fogyasztói szerződés megkötését bizonyítottnak kell tekinteni, ha a fogyasztó bemutatja az ellenérték megfizetését igazoló bizonylatot.

A kereskedõnek tehát akkor kötelezõ foglalkoznia a vásárló minõségi kifogásával, ha az valamilyen dokumentummal (eredeti blokk, jótállási jegy) tudja igazolni azt, hogy a szóban forgó terméket a kereskedőtől vette. A számla fénymásolatának elfogadhatóságával kapcsolatban még nincs kialakult bírói gyakorlat, a kereskedő hozzáállásán is múlik a jogok érvényesíthetősége. A vállalkozásnak azonban lehetősége van visszaellenőriznie azt, hogy a fogyasztó által bemutatott másolati számlán szereplő adatok egyeznek-e az eredeti számla tartalmával, ha annak valóságtartalmával kapcsolatban kétségei vannak.

Forrás: http://mno.hu/…lott-1198000

Tehát a kereskedőnek adott a lehetőség, csak sokan tojnak rá, hogy foglalkozzanak vele. Könnyebb lepasszolni a vásárlói panaszt, mint utána járni kicsit a dolgoknak.

Szomorú örökös # 2017.03.19. 11:01

tamás1234

Nem követelheti továbbra sem a szerviz az eredeti számlát, ha neked arról másolatod van, azt is kutya kötelesek elfogadni. Azon is szerepel minden fontos adata az eladó boltnak, ráadásul a vásárlás dátuma, ami a garancia - vagy nevezzük bárminek - alapja.

Szomorú örökös # 2017.03.19. 09:37

tamás1234

Én megértem, hogy a blokk vagy számla a garancia alapja, de akkor is elég kell legyen róla egy fénymásolat.

nonolet

Valóban a Lidl-ben nagyon sok árura mondják, hogy a blokk a garancia alapja, mindegy, hogy ezt hogy hívjuk. 3 napon belül a bolt intézkedik és cserél, ha elromlik vagy eleve rossz volt, utána pedig a szervizet kell felkeresni, aki eldönti, hogy javítható vagy csere szükséges.

Ha mondjuk máshol vásárolok, ahol adnak jótállási jegyet és én special számlát kérek róla, akkor azt az intelligensebb ügyfélszolgálatok alapból lemásolják és a jótállási jegy mellé tűzik.

Kovács_Béla_Sándor # 2017.03.19. 08:29

Kötelező a jótállási jegy. Anélkül forgalomba se lehet hozni a cuccot Magyarországon.

Szomorú örökös # 2017.03.19. 07:04

Vasutas

Ez hülyeség, hogy az eredeti számla vagy blokk kell legyen a garancia levél mellett.
Sok helyen szimplán lefénymásolják és mellé tűzik a garanciajegynek, az is elég kell legyen hozzá.
Minden szerepel rajta, ami a garancia vagy a szavatosság érvényesítéséhez szükséges.

Dr.Attika # 2017.03.18. 10:51

Tisztelt Vasutas!
Javaslom, váltson könyvelőt. A könyvelő a számlát lekönyveli és visszaadja a vállalkozásnak. A vállalkozás saját maga iratai között tartja nyilván és magánál. Digitálisan a könyvelő ne küldözgessen, hanem a digitális változatot tartsa magánál.

Vasutas # 2017.03.18. 10:14

Tisztelt szakértők!

A következő kérdésemmel fordulok önökhöz.

Egy elektronikai áruházban vásároltam nagyobb értékű elektronikai cikket. Erről Áfás számlát kértem cég névre. A termék "blokk garanciás", én a könyvelőmnek leadom a számlát, de ha a készülék meghibásodik, és élni szeretnék a garanciával, mivel igazolom hogy onnan vettem a terméket? Próbáltam hiteles másolatot kérni a számláról, de sajnos egyből rám förmedt a vevőszolgálat, hogy mit képzelek én... Ebben az esetben mi a teendő? A könyvelő is digitálisan küldi vissza a számlákat ha kérem.. Van valami jogi útja ennek, hogy nekem is legyen egy számlám róla ami hiteles?

Előre is nagyon köszönöm!