Nem adtam számlát - zsarolnak


Jaffa212 # 2017.06.23. 13:27

Igazából a kérdésem arra irányult, hogy az az ÁFA fizetési kötelezettség, ami akkor keletkezik, mikor az említett számlát kiállítom nem azonnal - valamilyen elkülönített módon - kötelező kifizetni, vagy önrevízió után kerül megfizetésre, illetve jóváírásra? Ezt amiatt fontos tudnom, mert elég nagy összegű visszaigényelhető ÁFA van a folyószámlámon. Ebből akarom levonni.

Rexor # 2017.06.23. 13:06

Az áfát teljesítéskor kell (kellett volna) megfizetni. 2016-ban. Ezért kell az önellenőrzés.

Jaffa212 # 2017.06.23. 12:29

Kedves Rexor,

Ilyen esetben a számla ÁFA-ját stb. azonnal meg kell fizetni, vagy beállíthatom a soron következő időszakra?

A könyvelőm "szerencsémre" pont most ment nyaralni 10 napra... Az irodában csak egy adminisztrátor van.

Rexor # 2017.06.23. 08:12

Én a helyedben elébe mennék a dolgoknak amíg nem késő. Kiállítanám a számlát az ügyfélnek (még mindig jobb később mint soha) az áfát fizessétek be, az árbevételt könyveljétek, és a pénzt átteszed a saját zsebedből a társaság bankszámlájára... Persze az áfát valószinűleg az ügyfél majd nem akarja neked megfizetni, tehát ezzel majd lesz még néhány köröd, de még mindig jobb ez a megoldás, mintha semmit sem teszel.

Rexor # 2017.06.23. 08:07

Sok jóra nem számíthatsz: NAV ellenőrzés esetén egyrészt masszív bírság várható a számlakibocsátás elmulasztása miatt (akár 1 millió Ft is lehet számlánként) plusz áfa és társasági adóhiányt állapíthatnak meg, ráadául a társaságod adószámát is törölhetik ami kényszertörléshez vezethet - itt bizony komolyan képbe kerülhet az ügyvezető is.

Jaffa212 # 2017.06.22. 03:33

Tisztelt Fórumozók,

Tanácsot kérnék a problémám orvoslására.
Tavaly elvégeztünk egy felújítási munkát. Természetesen az ügyfél mindent számla és ÁFA nélkül akart intézni, amibe sajnos bele is mentem - KFT-vel - .
A munka elvégeztével közölte, hogy csak akkor hajlandó kifizetni a munkadíjat, ha adok írásos garancialevelet, miszerint a munkára 3 év garanciát vállalok.
Az elvégzett felújítás makulátlan, nincs vele panasza, ellenben más munkák miatt visszarángat és fenyeget, hogy mennyire kompromittálható vagyok - mert a garancialevél aláírásával elismertem, hogy számla nélkül végeztem munkát nála. Feljelent a NAV-nál és ráfázok.

Az lenne a kérdésem, hogy mi várható, ha beváltja a fenyegetéseit, mert nem hagyom magam többé ezzel zsarolni?
A könyvelőm szerint ezzel vigyázni kell, mert vagyonosodási, stb. vizsgálat lehet belőle és megüthetem a bokám. Engem ez nem is zavarna, de a cégben édesanyám az ügyvezető és nem akarom, hogy ebből problémája származzon.

Tudna valaki segíteni, mit lehet tenni ilyen esetben?
Hogyan tudok védekezni, mivel lehet kivédeni ezt?