Fórum adózás, illeték és pénzügyek régebbi elöl     új hozzászólás


Családtagok közötti ingatlan ajándékozás, adásvétel

Vadsuhanc #   2017.12.11. 17:15

Köszönöm kedves Rexor !

Amit leírtál az alapján külön hagyatéki eljárást kell kezdeményezni a tulajdonos halála miatt Magyarországon és azt a német örökösök a kinti hagyatéki eljárásban nem tudják érvényesíteni a magyarországi ingatlanrész vonatkozásában?

Rexor # e-mail 2017.12.11. 17:06

"Egy magyar és egy német állampolgárnak közös tulajdonú ingatlanja van. A német állampolgár elhalálozik ( örökösei ott vannak és szintén német állampolgárok) akkor melyik örökösödési törvény vonatkozik a magyarországi ingatlanra."

Ingatlan esetében az ingatlan fekvésésnek helye az irányadó magyar joghatóság van, magyar közjegyző előtt magyar jogszabályi előírások alapján.

"Amennyiben a német örökösök ( egyébként unokatestvérek ) az ingatlanrészüket a magyar tulajdonosnak akarják ajándékozni milyen jogszabályok szerint tehetik meg és milyen illetéktörvény vonatkozhat rájuk."

Magyar illetéktörvény az irányadó (2. § (2) bekezdés)

Vadsuhanc #   2017.12.11. 16:51

Tisztelt lajcsó!

A kérdésem elméleti és őszintén bevallom, hogy egy mondatig nem néztem utána és így nem is kérem, hogy mindenre kiterjedő választ szeretnék, de az esetleges válaszod és iránymutatásod, hogy hol keresgessek tisztelettel megköszönném.

Egy magyar és egy német állampolgárnak közös tulajdonú ingatlanja van. A német állampolgár elhalálozik ( örökösei ott vannak és szintén német állampolgárok) akkor melyik örökösödési törvény vonatkozik a magyarországi ingatlanra.

Amennyiben a német örökösök ( egyébként unokatestvérek ) az ingatlanrészüket a magyar tulajdonosnak akarják ajándékozni milyen jogszabályok szerint tehetik meg és milyen illetéktörvény vonatkozhat rájuk.

Köszönöm, ha esetlegesen foglalkozol a kérdésemmel.

lajcsó # e-mail 2017.12.11. 15:10

Alapesetben, a személyes okmányain kívül nem kell más.

Dr. Szücs Lajos
Ügyvéd

H.Zsuzsa # e-mail 2017.12.11. 13:54

Magyar állampolgárságú apa német állampolgárságú lányának egy ingatlan(családi ház)részt szeretne ajándékozni. Az ajándékozási szerződés megkötéséhez a német állampolgárságú lánynak milyen okiratokat kell benyújtani? Természetesen személyi okmányain kívül.

Comenius # e-mail 2017.11.25. 21:41

drbjozsef

Köszönöm a választ:)

drbjozsef # e-mail 2017.11.25. 19:55

Comenius,

a sorok (na jó, szavak) között ott van a válasz lajcsó hozzászólásában : az itteni ügyvéd urak egy része szerint közteher elkerülésére irányuló ügylet ha az ajándékozások célja ez, de impicite semmilyen szabály nem tiltja konkrétan. Tehát járható út, illetékmentes, de a megítélése vegyes. Persze, az itteni vélemények kevéssé számítanak, a NAV véleménye az ügyletről annál inkább, de ehhez elvileg elég, ha nem egy napon, egy szerződésben történik az egész.

Várjatok egy-két hónapot a két ügylet között, és jegyezd meg, hogy amikor édesanyátoknak ajándékozzák a részüket a testvérek, akkor egyáltalán nincs szó illetékről, ők "tényleg" neki akarják adni a részüket. És nem érdekli őket, hogy utána mit csinál vele.

Comenius # e-mail 2017.11.25. 13:33

"Az ötletet nem minősítem, de valóban illetékmentes."

:))) Nem is ügyvédi pénztárca és "erkölcsi" szempontjából kérdeztem..hanem praktikussági okokból:)

Comenius # e-mail 2017.11.25. 13:31

"És ha anyuka köszöni szépen az ajándékot, és azzal annyi? Vagy ha eladja ugyan az egyik gyereknek, de a vételárat megtartja magának?"

Nem olyan az én drága anyósom:)) ..ha meg mégis..ez legyen a gyermekei problémája..

Én csak annyit kérdeztem,hogy ez az út járható-e..?

lajcsó # e-mail 2017.11.25. 13:13

"Szerintetek ez jóötlet és tényleg illetékmentes?"
Az ötletet nem minősítem, de valóban illetékmentes.

Dr. Szücs Lajos
Ügyvéd

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2017.11.25. 13:02

És ha anyuka köszöni szépen az ajándékot, és azzal annyi?
Vagy ha eladja ugyan az egyik gyereknek, de a vételárat megtartja magának?

www.kbs-ugyved.hu

Comenius # e-mail 2017.11.25. 12:59

Tiszteletem!

Abban a kérdésben kérem a segítségeteket, hogy : a párom ésa testvérei (2 testvére van) végrendeleti örökléssel örökölte egy 50 nm-es (műszakilag nem megosztható) lakás 1/3-át. Sajnos a hagyatéki tárgyaláson nem tudtak /nem akartak?/ megegyezni, ezért a tulajdonjogot 1/3 -1/3-1/-ad aránybanbejegyezte a földhivatal. Idővel megjött az eszük..és meg tudtak egyezni..Azt találták ki,hogy az egyik testvér megvásárolja amásik kettő tulajdonrészét..DE! /illeték takarékosság végett/ ezt úgy oldanák meg,hogy 2 testvér az édesanyjának ajándékozná a saját 1/3-1/3 részét..majd az édesanyjuk az ingatlant megvásárolni szándékozó gyermekénekajándékozná azt..

Egyenes ági rokonok között illetékmentes az ajándékozás..Szerintetek ez jóötlet és tényleg illetékmentes?

nonolet # e-mail 2017.11.24. 21:39

Azért az örökösi körnek mintha lenne egyértelmű definíciója a PTK-ban...

Amik közül itt egyik eset sem áll fenn.

Így az örökös szó használata indokolatlan a NAV részéről.
Mert nem vagy nevezhető "más örökösnek", szerintem.

tick-tack # e-mail 2017.11.24. 18:06

Pontosan! A kedves NAV főoszt.vez a 10§-sal indokolta az ajándék, örökösödési illetékét! Meg azt, hogy lényegében mindenki örökösnek számít aki az örökségből valahogy részt szerez :) Ezek szerint, ha apám felindulásból a közjegyző takarítónőjének ajándékozza az örökrészét, akkor ő is örökös és nen ajándékozási, hanem örökösödési illetéket fizet?! Mondván mert hagyatéki eljáráson történt az aktus!?

drbjozsef # e-mail 2017.11.24. 16:48

A különbség kettőtö között, hogy Te beírtad a hagyatéki pontos szövegét, ami alapján akár jogos is lehet a kifogásod. deepspace viszont nem írta be, úgyhogy neki akár jogos is lehet az illeték.

Örökösödési illeték köteles az ajándékozás? Hm.

tick-tack # e-mail 2017.11.24. 16:21

deepspace9
Hasonló cipőben járunk!
A NAV ez alapján szabta ki az illetéket gondolom :
10. § (1) 43 Annak a terhére, aki a megnyílt hagyatékból rá eső örökséget vagy egy részét a hagyatéki eljárás során más örökösnek ingyen átengedi, az átengedett rész után öröklési illetéket kiszabni nem lehet. Az így átengedett örökséget vagy egy részét megszerző más örökös úgy fizeti az öröklési illetéket, mintha a hagyaték közvetlenül az örökhagyóról szállt volna rá."
Azt csodálom hogy a közjegyződ ragaszkodik ahhoz, hogy jól csinált mindent! A enyém egyenesen letagadta, állította, felvilágosított bennünket az illeték fizetésről! Vezető közjegyző pedig azt mondta azért illeték köteles(örökösödési) az ajándékozás, mert hagyatéki eljárás során történt! Egyébként meg nem kötelessége a közjegyzőnek felhívni a figyelmét az ügyfeleknek arra, hogy amit kérnek tőle az ill. fizzel jár!!

drbjozsef # e-mail 2017.11.17. 07:24

(szerintem ez csak a királyi többes a család problémájára)

lajcsó # e-mail 2017.11.16. 16:01

Valami nem stimmel!

"A probléma itt kezdődik, a NAV kirótta az örökösödési illetéket a barátnőmre (több szézezres tétel, nem gazdag család)."
Ez így nyilvánvalóan a barátnő problémája.

"Most majd leülök az ügyvédemmel és beszélek vele, hogy szerinte mit kellene tenni."
Ebből meg úgy tűnik, hogy a kérdező problémája.

Dr. Szücs Lajos
Ügyvéd

nonolet # e-mail 2017.11.16. 10:50

"Én az ügyet írtam le, mely szerint is a NAV azt állítja, hogy a közjegyző rosszul írta meg az okiratot, a közjegyző meg azt, hogy jól."

Vazze! nem fogja a szűk agyad,
hogy
az ügy megoldása a közjegyzői okiratban rejlik.

CSAK annak ismertében lehet tovább lépni.

Addig hiába rinyálsz!!!!
Hisz mindkét fél azt állítja: igaza van.

Tehát:
meg kell nézni az okiratot
és
kiderül, hogy ki téved.

Ennyi.

  • * -

Ha te fizetsz, akkor lenni kell nálad
példánynak az okiratból is, hisz érdekelt fél vagy.

lajcsó # e-mail 2017.11.16. 07:58

Azzal bizonyára te is egyetértesz, hogy a közjegyzői okirat tartalmának ismeretében mi is többet tudnánk segíteni neked.

Dr. Szücs Lajos
Ügyvéd

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2017.11.16. 07:30

hanem az üggyel kapcsolatban voltam kiváncsi mások véleményére.
Tegnap 13:15-kor teljes körű tájékoztatást kaptál a vonatkozó jogi szabályozásról.

www.kbs-ugyved.hu

deepspace9 # e-mail 2017.11.16. 02:47

A kérdező nem nagy bölcsen titkolja el a közjegyzői okirat tartalmát, ugyanis semmi érdeke nincsen abban és haszna sem származik abból, hogy ezt tegye. Tehát nem titkolok én semmit.

Én nem a közjegyzői okirat tartalmáról kívántam polémiát indítani, hanem az üggyel kapcsolatban voltam kiváncsi mások véleményére.

A közjegyzői okirat nincsen nálam, nem tudom mi áll benne, ezért is írtam azt, hogy vagy a közjegyző hibázott vagy a földhivatal/NAV.

Én az ügyet írtam le, mely szerint is a NAV azt állítja, hogy a közjegyző rosszul írta meg az okiratot, a közjegyző meg azt, hogy jól.

Azt is leírtam, hogy nem írtam semmit sem a közjegyzőnek, hogy mit tegyen, vagy ne tegyen, eddig csak szkennelgettem neki iratokat. Amit ő kért, ki tudja miért, ugyanis teles mértékig nem érdekelte, hogy a Fiz. meghagyásban mi szerepel. Utána is azt mondta, amit előtte.

Senkinek semmi baja nem lenne, ha először a szülők megörökölik a lakást és a nevükre kerül, majd utána elajándékozzák. A közjegyző is, kétszer kaphatott volna pénzt, mindenki jobban jár.
A közjegyző úgy gondolta, hogy ezt egy papíron meg lehet oldani (nem vitatom, hogy nem lehet), a NAV meg nem így gondolja.

Valaki, valamit, valahol azért valljuk be hogy elrontott, mert nem a kívánt végeredmény állt elő.

lajcsó # e-mail 2017.11.15. 21:05

"Az valamiért titok mindeddig."
Éppen ezt akartam szóvá tenni. A kérdező nagy bölcsen titkolja előttünk a közjegyzői okirat tartalmát. Ugyanis ez az egész ügy alfája és omegája.

Dr. Szücs Lajos
Ügyvéd

nonolet # e-mail 2017.11.15. 20:46

Csakhátugye még épp csak azt nem tudjuk, hogy :

Végül is MI VAN az okiratba foglalva?!!! konkrétan.
Az valamiért titok mindeddig.

lajcsó # e-mail 2017.11.15. 20:01

"Elvileg még a földhivatal is hibázhatott."
Bizony ez is benne van a pakliban.
A földhivatalnak a lány tulajdonjogának bejegyzését a szülők közbenső tulajdonszerzésének hiányára tekintettel el kellett volna utasítania. (Feltéve, ha a közjegyzői okirat tartalmazza az öröklést és az utána történő ajándékozást.)

Dr. Szücs Lajos
Ügyvéd