Fórum adózás, illeték és pénzügyek régebbi elöl     új hozzászólás


Családtagok közötti ingatlan ajándékozás, adásvétel

drbjozsef # e-mail 2018.07.06. 15:14

HajniB,

csak egyenes ági rokonok között illetékmentesek az ügyletek (ajándékozás is, adásvétel is), a testvérek nem azok.

De mindkét gyerek ajándékozhatja az apjának, és az apa fordítva visszaadhatja a gyerekeinek. Ez négy szerződés, költségesebb a szerződések elkészítése, de mindenkinek illetékmentes egyébként.

Ajándékozás akkor zavarhat be, ha gyaníthatóan fedezetelvonó jelleggel, rosszhiszeműen történik. Ha MOST nincs tartozása a testvérnek, akkor szó se lehet fedezetelvonásról, tehát nincs mitől félnetek. Ha később eladósodna, az az előtti ügyleteit nyilván nem vonhatják bele a rendezésébe.

Utolsó mondatod kicsit kevered.
Ha ajándékozás van, akkor nincs jövedelem nincs adó, nincs szja (szja=adó). Ha a testvérek csinálják, akkor illeték van, de nincs különbözet, mindkettő után a teljes értéke után kell fizetni.
Ha adás-vétel van, akkor mindkét oldalon lesz jövedelem, ennek 25%-a az adó, de illetéket csak a különbözet után kell fizetni.
Általában a két módozatban az összes fizetendő kb. hasonló nagyságrendre jön ki.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

drbjozsef # e-mail 2018.07.06. 14:53

mici-mackó,

jellemzően ilyesmi miatt szoktak hasonlót csinálni, ezt is sejtettem, de el kell keserítselek : ez nem biztosíték semmire. Pár százezres tartozás talán menni fog levonással is, kicsi az esélye, hogy piszkálják az ingatlant, de nem lehetetlen, de ez ellen az ajándékozás mit sem ér. Ha a végrehajtó szerint fedezetelvonó jellegű az ügylet - és ez elég messziről, fél szemmel is az -, akkor kérheti bíróságon, hogy a megajándékozottnak tűrnie kelljen a végrehajtást az ingatlanon is.

Csak emiatt nem érdemes ezzel próbálkozni. Fizessétek valahogy vissza a tartozást, az menti meg biztosan az ingatlant.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

HajniB # e-mail 2018.07.06. 10:14

Nonolet köszönöm a választ! Egyik ingatlan sincs 5 éve tulajdonban,szóval elkerülhetetlen az illetékfizetes. Sima adásvétel esetén is, csereadásvétel esetén is, bár akkor ha jól tudom a különbözet után fizet aki a nagyobb értékű ingatlant kapja. Jovoheten megyünk fogadoorara ügyvédhez, úgy fogunk tisztán látni ha ezt személyesen átbeszeljuk egy illetékesel. Köszönöm a gyors válaszát! Szép hétvégét kívánok!

nonolet # e-mail 2018.07.06. 01:12

HajniB

A biztonságos mód az, ha: adjátok-veszitek.

5 évnél régebbi tulajdonjog esetén adó ár nincs.
Csak az árkülönbség illetéke játszik.

mici-mackó # e-mail 2018.07.06. 00:27

drbjozsef

Köszönöm a választ.
Van egy párszázezres tartozás, amit nem tudok fizetni. Kikerülném, hogy a VH szemet vessen az otthonunkra. Elégedjen meg a fizetés letiltásával meg az inkasszóval.
Még nem tartunk itt, de, mivel nem tudom úgy fizetni, ahogyan várják, ez lenne a vége.

HajniB # e-mail 2018.07.05. 20:34

Adott 2 ingatlan(Győr-Moson-Sopron megyében) a páromé és a tesójáé (mindketten apukától kapták) Mi elkoltoztunk Bács-Kiskun megyébe, így apuka úgy döntött hogy a fiúk ajándékozás jogcímen cserélek meg az ingatlanokat,mert szerinte az illetékmentes, én úgy tudom csak egyenesági rokonaoknál van így. Nincs még semmiféle szerződés stb.
Párom háza 17m ft ért lett vásárolva, forgalmi értéke jelenleg kB 22m ft, tesója háza 5m ft-ért, jelenleg kB 13 m ftot ér. Próbáltam utána olvasni és azt bogoztam ki, hogy ha nem ugyanolyan értékű a 2 ingatlan akkor fizetni kell a különbözet után, bár ez úgysem minket érint.
Viszont ami aggaszt, hogy az ajándékozott ingatlan visszakovetelheto, tehát ha mi eladjuk az ottani ingatlant, vásárolunk itt, és idő közben a tesó pl eladosodik, jelzálog bármi miatt veszélybe kerül a megélhetése akkor a mi házunkat jogos úton ki tudja venni a fenekünk alól? Jól gondolom ugye hogy ez egy oltári rizikós dolog? Még az érdekelne hgy ha mégis ajándékozás lesz mekkora szja kötelezettség van, illetve ha adasvetelként történik a "csere" akkor milyen mértékű az adó. Köszönöm a segítséget!

drbjozsef # e-mail 2018.06.26. 21:09

Nem. Ajándékozás esetén nincs elővásárlási jog.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

zsirafzsu # e-mail 2018.06.26. 16:56

Üdv Mindenkinek ! Az lenne a kérdésem, ha osztatlan közös tulajdonu telkemet, oda ajándékoznám az asszonynak, kell-e a 2 tulajdonostárs lemondó nyilatkozat hozzá? Vagy bár mi?
Köszönöm a választ.

Lábnyom # e-mail 2018.06.25. 16:09

Köszönöm válaszát drbjozsef

drbjozsef # e-mail 2018.06.25. 11:07

Elég jól vannak kitalálva a jogszabályok, hogy nagyon ne lehessen ilyennel játszani. Az illeték 4%, az ajándékozással szerzett eladás utáni adó 25%x15%, vagyis 3,75%. Nincsenek nagy különbségek.

Tehát, ha neked ajándékozza, és az évben vagy a következőben eladod, akkor az eladása után kb. 700.000.-es adót fizetsz.
Ezután a vett lakásnál 35-17 után kell illetéket fizetni, kb. ugyanennyit. Minden ügyintézéssel, szerződéssel együtt ez kb. akkor 1,5 milla kiadás.

Ha eladja édesapád és 5 évnél reégebben a tulajdonosa most), akkor nem fizet adót, illetékmentesen tietek a pénz. Viszont a teljes 35millió után illeték lesz, kb. 1,4M, plusz az ügyintézés, ez is kb. masfél millió.

Mindegy, hogyan csináljátok. Talán az utóbbi egyszerűbb. De ha konkrét a szándék, keress egy ügyvédet, a szerződésekhez úgyis kötelező, és beszéld meg vele. Hátha tévedek valamiben.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Lábnyom # e-mail 2018.06.25. 10:14

Drbjozsef

Köszönöm válaszát! Apám lakása 15-17 M körül van. Mi ennek kb a duplájáért vennénk lakást, max. 35 M-ért.
Segítségét köszönöm.

drbjozsef # e-mail 2018.06.25. 08:38

mici-mackó,

gyermekednek illetékmentesen ajándékozol, keresel egy ügyvédi irodát, ahol ingatlan szerződéseket is szerkesztenek, ők megírják, a haszonélvezetet is, és a földhivatalba is beadják. Az ingatlan értékének 0,5%-tól, min. kb. 50.000.- Ft-tól indul (a haszonélvezet miatt inkább több lesz ez).

Ha a GYEREK később eladja az ingatlant, akkor az eladási ár 25%-ának a 15%-át fizeti adóba (illetve ezt csökkenti a haszonélvezet értéke, de ha azt is megszüntetitek rajta, mert idegennek adjátok el, akkor az után is kell adózni, szóvla ugyanott vagytok) az eladási és a következő évben, aztán sávosan csökken, az ötödik évtől már nem kell adót fizetni.

Ha olcsóbb ingatlant vesztek ennek eladása után 3 éven belül, akkor nem kell illetéket fizetni (ha ugyanúgy a gyerek nevére kerül).

De tényleg igen ritka esetben van értelme haszonélvezettel kavarni valamit, bonyolít, de általában meg nem old problémát, viszont generál pár újat. Miért olyan sürgős ez?

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

nonolet # e-mail 2018.06.25. 01:20

"de kösd hozzá magad a haszonélvezettel"

Helyesen:

de NE!!! kösd hozzá magad a haszonélvezettel

nonolet # e-mail 2018.06.25. 01:18

Miért bonyolítod?! túl az ügyet.

Miért szúrsz ki vele egy olyan ajándékkal
amit ő nem használhat-hasznosíthat szabadon.
ÉS
Amit nélküled eladni sem tud normálisan!

Ha neki akarod adni akkor add neki, de kösd hozzá magad a haszonélvezettel, mert így valójában csak kibaszol vele.

Adsz is meg nem is.

-

HA nemsokára úgyis elakarjátok adni,
akkor meg
nem mindegy, hogy kié az eladáskor?!

- -

Mi lenne a valódi cél amit elakarsz érni?

mici-mackó # e-mail 2018.06.24. 23:52

Szeretnék segítséget kérni. Gyermekemnek ajándékoznám az ingatlant. Ebben én élnék tovább, mint haszonélvező. Ezt hogyan és hol kell intézni? Milyen költséggel jár?
Sürgős lenne ezt elintézni, de később eladnánk a lakást, kisebbet vennénk. Ez milyen költséggel járna majd a gyermekre nézve?
Köszönöm a válaszokat

drbjozsef # e-mail 2018.06.24. 21:21

Ha ajándékozza nektek, akkor nem kell adót fizetnie, neked meg illetéket nem kell, mert egyenes ági rokon vagy.
Viszont ha eladod, akkor neked az eladási ár 25%-ának 15%-át fogod adóba fizetni. Az új, drágább lakás vételekor viszont csak a különbözet után kell illetéket fizetnetek.

Ha eladja, lehet, hogy adót kell fizetnie (ha 5 évnél régebben az övé, akkor nem kell). A pénzt neked illetékmentesen ajándékozhatja. Ha ebből vesztek új lakást, akkor a teljes illetéket kell kifizetnetek utána.

Mint látható, az, hogy melyik a jobb, az ingatlanok értékétől függ, meg esetleg dátumoktól is. Tudsz legalább kb. nagyságrendeket ezekre?

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Lábnyom # e-mail 2018.06.24. 20:17

Tiszteletem!

Segítségüket kérném ingatlan-üggyel kapcsolatban. Édesapám hozzánk költözik egészsége megromlása miatt. Lakása kihasználatlansága miatt be szeretnénk forgatni a lakás értékét gyermekünk lakásvételébe (saját nevemre vennénk). Melyik megoldással járnánk pénzügyileg a legjobban, ha elajándékozná nekem a lakását, majd azt eladnánk, és utána vennénk egy másik, értékesebb ingatlant; vagy ha eladná apám a lakását, a kapott összeget elajándékozná nekem, és abból + kiegészítéssel vennénk más lakást? Illetékek, adók és egyéb költségek terén melyik a legjobb megoldás? Válaszukat köszönöm

SaireyVMK #   2018.06.23. 20:49

Illetékmentes lesz, csak épp az ugyvedi koltseget es a foldhivatali bejegyzés árát kell megfizetni ha minden igaz (ami az én esetemben sosem biztos :D)

Önkéntes sokkoló, oksokodó dokkoló. Amúgy meg csak egy laiKuss. Kedvenc könyve: Lakatos István: Dobozváros

tulipan1111 # e-mail 2018.06.14. 19:07

Természetesen nagykorú,25 éves. Annak idején beleegyezésével történt az ajándékozás. Akkor az volt az egyetlen megoldás. Azóta elhárult a probléma, így visszaajándékozná nekem. Lehetséges akkor ez így illetékmentesen? 2 év telt el.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2018.06.14. 18:55

Persze. Nagykorú?

www.kbs-ugyved.hu

tulipan1111 # e-mail 2018.06.14. 18:53

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Két évvel ezelőtt családi ügyek miatt közös megállapodás alapján gyermekemnek ajándékoztam 1/1 tulajdoni hányadban levő saját ingatlanomat. Mivel egyenesági családtagok között az ajándékozás illetékmentes. Mostanra megoldódott a probléma, és az lenne a kérdésem, hogy a lányom visszajándékozhatja illetékmentesen e ugyanugy részemre?
Köszönettel várom megtisztelő válaszát.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2018.05.02. 14:20

Ki mondta, hogy csak egyenesági rokonok ajándékozhatnak egymásnak?

www.kbs-ugyved.hu

drbjozsef # e-mail 2018.05.02. 13:21

Szerintem, édesapád bármikor most is neked ajándékozhatja a tulajdonrészét - egyenes ági rokonok között ez illetékmentes.
Édesapád felesége meg sehogy sem ajándékozhatja neked, mert nem egyenesági rokonod, és a házassággal sem lesz az.

Ha arra gondolsz, hogy házasság után édesapád felesége előbb édesapádnak ajándékozza - házastársak között is illetékmentes ez -, majd Ő neked, akkor a válasz nem, nincs ilyen kikötés határidőre. Házasság után másnap mehet az ajándékozás.

Ugyanakkor a közteher elkerülésére irányuló jogügylet(ek) nem feltétlenül fog tetszeni a NAV-nak. Bár elvi kifogásuk nemigen lehet.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

greenpeace #   2018.05.02. 12:32

Köszönöm!

Attól tartanak, hogy ha megházasodnának, akkor csak bizonyos idő után lehetne ajándékozni.

Nem találtam erre vonatkozólag sehol leírást, hogy ha elvenné feleségül, akkor mennyi időnek kell eltelni a házasságkötéstől számítva hogy a családon belüli ajándékozás megvalósulhasson?
Vagy ez nincs meghatározva?

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2018.05.02. 09:56

Színlelt szerződést kötni csak látszólag okos dolog.

www.kbs-ugyved.hu