építményadó


Szomorú örökös # 2022.04.11. 04:49

Mano55

kell e èpitmènyadót fizetni nyaraló lakóházzá törtènő minősitêse után?......egy kis gipszkarton lemezekből nyári konyha kèszült a telken, legalább 40 ève, jogos e hogy ezután is èpitmênyadót számolnak fel?

Ha logikusan gondolkodsz, akkor minek neveznéd ezt a két épületet?
Ugye, hogy építménynek? Ezek után nem is értem a kérdésedet.

De hogy hivatalos válasz is legyen, olvasgass egy kicsit:

minden olyan ingatlan – akár lakás célú, akár nem, ideértve az egyéb épületrészeket is – ami az önkormányzat illetékességi területe alá esik, az adóköteles.

A mértékéről és kiszabásáról általában a helyi önkormányzat az illetékes döntéshozó.

Mano55 # 2022.04.10. 13:40

Üdv mindenkinek.!
Azt szeretnêm kèrdezni hogy kell e èpitmènyadót fizetni nyaraló lakóházzá törtènő minősitêse után?
Szüleim már több mint 20 ève lakóházzá nyilvánitatták.
A másik kèrdèsem, egy kis gipszkarton lemezekből nyári konyha kèszült a telken, legalább 40 ève, jogos e hogy ezután is èpitmênyadót számolnak fel?

csubuka # 2022.02.10. 15:32

Kedves Fórumozók,

Ha egy telken a lakóépület mellett van egy “garázs”, ami a tulajdoni lapon “gazdasági épület”-ként szerepel, akkor azon épület “gépjármű tárolásra alkalmas épület”-ként építményadó mentes nem? Már hogyha azadott kerületben a magáncélú gépjármű tárolók adómentesek... ami úgy van nálunk.

Ez aztán teljesen csak magáncélra használt épület... csak ugye az lehet gond, hogy a tulajdoni lapon gazdasági épületként van jelen...

Ámde ugye az épület pinceszintje a gépjárműtárolásra szolgáló rész, rámpás megoldással. A földszintje semi extra, gyakorlatilag én használom lakáscélra, amikor meglátogatom a szülőket éppen. Ilyen helyzetben minek minősülne vajon?

A Htv.52.§ 48. pont; lakáshoz, üdülőhöz tartozó gépjárműtároló: a lakóépületben lévő épületrész, vagy a lakóépület elhelyezésére szolgáló telken álló épület, amely kialakításánál fogva gépjármű tárolására alkalmas, függetlenül attól, hogy az épület vagy az épületrész az ingatlannyilvántartásban önálló ingatlanként szerepel;

Valószínű, hogy a fentiek alapján így adómentes nem?

wers # 2021.12.14. 07:53

az ingatlan nyilvántartásban "kivett gazdasági épület, udvar" besorolás szerepel, ezért álláspontjuk szerint nem állapítható meg az épület rendeltetése

És az is közlik, hogy minek kellene ott szerepelnie? Továbbá ha másnak kellene ott szerepelnie, akkor ezt miért nem a működési engedély kiadásakor nehezményezték? Szerintem nekik kell átminősíteni, és visszamenőleges hatállyal, amikortól érvényes a működési engedélyetek.

De majd jár erre nálam okosabb is. Remélem.

Delaw # 2021.12.13. 15:43

Üdvözletem!

Egy építményadóval kapcsolatos anomáliában szeretnék egy kis segítséget kérni, hátha valakinek lenne releváns tapasztalata a témában. A cégünk egy terménytároló telepet üzemeltet több éve. Mivel a terménytároló mentes az építményadó alól, azt az önkormányzat nem is vetette ki, egészen mostanáig. Előzmény nélkül küldtek egy határozatot az építményadó 5 évre visszamenőleg történő megfizetésére vonatkozóan, arra hivatkozással, hogy mivel az ingatlan nyilvántartásban "kivett gazdasági épület, udvar" besorolás szerepel, ezért álláspontjuk szerint nem állapítható meg az épület rendeltetése. Annak ellenére sem, hogy a telep működési engedélyét is az önkormányzat adta ki. Hivatkoznak a BH 2015.3.83-ra amiben sajnos a Kúria helyt adott egy hasonló ügyben ennek a nyakatekert érvelésnek. Senki és semmi nem kötelez rá, hogy pontosan meghatározásra kerüljön az épület rendeltetése az ingatlan-nyilvántartásban, a kivett gazdasági épület egy olyan gyűjtőfogalom, amibe beletartoznak a terménytárolók is. Főleg annak tükrében érdekes az érvelés, hogy irodák esetében, pont hogy nem veszik figyelembe az önkormányzatok a "lakás" megjelölést, simán kivetik az adót arra hivatkozással, hogy ténylegesen iroda működik az ingatlanban. Ha valaki találkozott hasonló üggyel és esetleg talált megoldást a problémára, kérem, ossza meg tapasztalatait.
Előre is köszönöm.

Kincses71 # 2021.06.07. 21:47

Udv!

2001ben vettem egy ipari ingatlan.
Építmény adót nem fizettem mert nem is tudtam róla. Könyvelő meg nem szolt.
Szóval most jött a 19 kerület kispesti önkormányzattól a levél, hogy tudomásuk szerint nem fizettem azonnal vegyem fel velük a kapcsolatot! Ezen a közel 800nm területén edzotermet működtetett. Mire számíthatók? Meddig lehet visszamenőleg pénzt követelni és vajon mennyit kell majd fizetnem? 1 éve zárva vagyok a covi miatt es mar ki se tudok nyitni. Bar gondolom ez senkit nem fog érdekelni. Köszönöm szépen a segítséget vagy a tanácsot! Üdv L

molgab # 2021.01.28. 09:33

Adott egy új építésű ikerház fele, melyre megszereztük a lakhatási engedélyt.

Az ikerház másik fele félkész állapotban van, nem mi vagyunk a tulajdonosai.
A földhivatal a még el nem készült ikerház fél miatt nem minősítette át a telket, az továbbra is kivett, beépítetlen területként szerepel az ingatlan nyilvántartásban.
Kérdés, hogy ez alapján telekadó, vagy építményadó fizetési kötelezettség áll -e fenn?

Gitta01 # 2020.06.29. 09:03

Bt. tulajdonában volt vandéglátóegység tulajdoni lap szerint, a vállalkozás nem működött 5 éve az önkormányzat visszavonta a múküdási engedélyz az 5 évre követelheti-e az építményadót, 1 éve kényszertörölték a Bt.-t a nyitvaálló 60 napban a közzététel időszakában nem jelezte az önkormányzat a követekésétKöszönöm Gitta01

közös # 2020.01.20. 18:18

Ez az építményadó nekem nagyon necces. Ha a helyi adókról szóló tv.-t nézem, akkor az adókötelezettség az épület valamennyi helyiségére kiterjed annak rendeltetésétől, illetőleg hasznosításától függetlenül.
A legtöbb önkormányzati rendelet csak a lakások esetében ad mentességet.
A lakás fogalmába viszont egyetlen jogszabály szerint se tartozik bele a társasházakban levőszemétledobó-, vagy szárítóhelyiség, a közös tároló, a szerelőszint, az elektromos kapcsolóhelyiség, a sótároló stb. Ezek után kell építményadót fizetni?

alfateam # 2019.09.09. 11:43

zsbalogh76!
Dehogyis "Matt", hiszen leírták nincs a birtokukban csak az előző tulaj kérelme. A kérelemre kiadtak egy határozatot ami valószínű az előző tulaj nevére szól, ő viszont már árkon-bokron túl jár. Kéred ennek a határozatnak a felülvizsgálatát és megszüntetését.

zsbalogh76 # 2019.09.09. 11:04

Kedves Fórumozók!

Az alábbi ügyben kérem segítsetek, hogy tudom kibogozni ezt a gordiuszi csomót? Mit tegyek a továbbiakban?

A történet röviden:

  • 2018.08.31-én megvásároltunk egy lakóingatlant (családi ház), aminek az egyik helységében (volt garázs, 15 m2 helység) egy lottózót üzemeltetett a volt tulajdonos. A helység nem hasonlított garázsra, ablak és bejárati ajtó volt rajta. Az adásvétel alapján a lottózót, mint üzletet, nem vettük meg. Nem lettünk az üzlet új tulajdonosai, a lottózó nem üzemelt fizikailag tovább a helységben.
  • A tulaj annak rendje módja szerint összepakolt, kipakolt, megszüntette a vállalkozást, az ingatlant teljesen üresen vettük birtokba. A volt üzlethelység is úgy nézett ki, mint egy szoba.
  • Alaprajzot, dokumentumokat nem kaptunk az idős tulajdonostól, amiből az épület előélete kiderült volna.
  • A tulajdoni lapon sem volt semmi különös, sem bejegyzés az üzletről, esetleges gazdasági épületről, etc. 2018.09.04-én rákerültünk, mint új tulajdonosok. Berendeztük, beköltöztünk, elkezdtük életünket.

Majd a napokban kaptam egy levelet a helyi önkormányzattól, hogy az ingatlan 15m2-es helysége, ami 1995-ben át lett alakítva garázsból üzlethelyiséggé adóköteles és az 1990.évi C törvény 1.§ (1) bekezdése alapján, valamint a 2014.01.01-től hatályos 45/2013.(XI.28) Önk. rendelet alapján építményadóra vagyok köteles. Ki is szabták annak rendje és módja alapján a bírságot is.

Voltam bent személyesen az önkormányzatnál és jeleztem fenti indokaimat, jegyzőkönyvbe vették, majd kaptam egy határozatot, melyben közölték a tényeket, hogy a rendelkezésükre álló hivatalos dokumentumok alapján ez továbbra is üzlethelyiség. - Bár leírták azt is, hogy az ingatlannal kapcsolatban az irattárukban nem lelhető fel dokumentum, - csak ez az egy - a volt tulaj 1995 kérelme. Én pedig nem tudom hitelt érdemlően igazolni, hogy ez nem üzlethelyiség. Matt.

Most tanácstalan vagyok.

öcsike2 # 2019.03.18. 11:28

Tisztelt hozzáértők!
Azt szeretném megkérdezni, hogy az iparűzési adó fizetése befolyásolja-e az építményadó kivetését?
Valahol olvastam, hogy egyszerre ez a két adó nem vethető ki.Igaz ez?

nonolet # 2018.08.05. 12:22

A helyi adó törvény szerint....

11. §
(1) Adóköteles az önkormányzat illetékességi területén lévő építmények közül

  • a lakás

és

  • a nem lakás

céljára szolgáló épület, épületrész
(a továbbiakban együtt: építmény).

(3) Az adókötelezettség az építmény
valamennyi!!!! helyiségére kiterjed,
annak rendeltetésétől, illetőleg hasznosításától
függetlenül!!!!

-

13. § Mentes az adó alól:

  1. a szükséglakás,
  2. a kizárólag az önálló orvosi tevékenységről ...
  3. az atomenergiáról szóló ...

használt építmény,

  1. az ingatlan-nyilvántartási állapot szerint állattartásra ... feltéve, hogy az építményt az adóalany rendeltetésszerűen állattartási, növénytermesztési tevékenységéhez kapcsolódóan használja.

...és a műemlék felújítási témák.

-

Tehát
a lakás ALAPBAN bizony adótárgy
és
a törvényi kivétel téged (gondolom) nem érint.

- -

További mentességet vagy kedvezményt
az önkormányzati rendelt állapíthat meg !!!

Az idézett önkormányzati rendeletrész ad mentességet a LAKÁSRA!

DE csak akkor... HA !!!! a lakás:
"vállalkozónak nem minősülő magánszemély"
tulajdonában van.

Vagyis ha te lakás

  • tulajdonosa vagy

és

  • vállalkozó vagy

Akkor neked EZ az önkormányzat nem ad mentességet.
Akkor sem, ha máshol van a vállalkozásod székhelye.

Beus18 # 2018.08.05. 07:19

Kedves Nonolet!
Nem olyan egyértelmű ez. Értem én, hogy adóköteles
valamennyi vállalkozási célra használt építmény, az építményadót minden esetben a vállalkozási célt szolgáló ingatlan – abban az esetben is, ha azt bérlik – tulajdonosának kell megfizetnie. Akkor, ha az épület üzlet, műhely vagy iroda, egyértelmű a fizetési kötelezettség, amennyiben viszont lakás céljára használják az ingatlant, attól függ a bevallási kötelezettség, hogy az ingatlan-nyilvántartásban lakásként szereplő épületben zajlik-e tényleges vállalkozási tevékenység, és a vállalkozó számol-e el a lakásra költséget. Annak a vállalkozónak, aki a lakására nem számol el költséget és nem a bejelentett székhelyén végzi a vállalkozási tevékenységét, nem kell fizetnie építményadót. Értelmezésem szerint...
Arra voltam kíváncsi, hogy jól értelmezem-e ezt egyéni vállalkozás esetére is?

nonolet # 2018.08.04. 16:08

Mi nem érthető ebből a rendeletből?

Magad írod, hogy: főállású egyéni vállalkozó vagy...

Azaz nem vagy mentes.

Beus18 # 2018.08.04. 15:32

Ha van egy házam (ahol életvitelszerűen élek) X-helyen, egyéni vállalkozásom (főállású katás) székhelye másik városban van, kell-e építményadót fizetnem X helyen?

Az önkormányzati rendeletben ez szerepel:
„A helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény (a továbbiakban: Htv.) 13. § - ában foglaltakon kívül mentes az adó alól:
….
Az a Htv. 52. § 26. pontja szerinti vállalkozónak nem minősülő magánszemély tulajdonában lévő lakás, amelyet a tulajdonos, vagy haszonélvező, vagy azok – a Ptk. szerinti - közeli hozzátartozója legalább egy éve lakás céljára használ, és a lakás használata nem rendszertelen nem idényjellegű, nem pihenés, üdülés célját szolgálja, és a lakás rendszeres, éven át tartó használata közüzemi számlákkal alátámasztható.
Köszönettel előre is a hozzáértő válaszokért!

Rexor # 2015.03.10. 10:14

Nem évült el, hiszen elévülési időn belül felszólítottak arra, hogy fizess. Az építményadó alanya az, aki a naptári év elején az ingatlan tulajdonosa (egész évben). Az hogy hol van a székhely teljesen irreleváns, az adót a tulajdonos fizeti.

meli27 # 2015.03.09. 21:06

Tisztelt fórumozók,jogi tanácsadók!
Szeretnék segítséget kérni,abban hogy a cégünk (mely már évek óta nem végez tevékenységet)egy rokonhoz volt bejelentve székhely gyanánt a 6.kerületben. Nagyon sok hasonló történetet olvastam itt is, és átböngésztem az önkormányzat erről szóló rendeletét is..Értem is, magamban annyit firtatok hogy miért nem voltak képesek belátható időn belül felszólítani hogy fizessünk. A cég 2008.05.15-től van bejelentve a rokon lakására, és 2009.01.01-től kérik az építményadót..mindezt 2014. 05.16. ai keltezésű határozatban közlik..Kérdésem nem évült még el a követelésük?? Eltelt 5 év, akkor hogy hogy kérhetik?Egyenlőre ott tartunk, hogy apósom (merthogy igaziból övé a cég, én csak névleg vagyok az ügyvezetője) írt egy kérelmet a tartozás elengedésére, de tudtommal "csak" mérsékelték 640ezerről 480ezerre (bár erről határozatot még nem láttam,mert a rokon akinek a lakása a székhely-még nem adta át)
Amennyiben nem évült el és jogos a követelés, szeretném tudni hogy ha február 20.tól már máshol van a székhely akkor erre az évre még kell fizetnünk a 6.kerületnek építményadót?vagy csak az 1. félévre? Erről hogy székhelyet módosítottunk kell őket hivatalosan értesítenem?
Előre is nagyon köszönöm!!!

Zoli1970 # 2015.02.27. 17:05

Tisztelt Adó szakértő !

Kérdésem,testvéremmel ,egy ingatlan tulajdonosai vagyunk,50-50 % ba. Eddig minden évben fizettük az össz .építményadót 72.000Ft, fele-fele arányba. Testvérem ,bejelentett állandó lakos lett 2015-évtöl ,részére átírták az adót,kommunális adóra,részemről pedig maradt a 36.000Ft építményadó. Kérdésem ,kétféle adót kivethetnek ,egy ingatlanra ? Vagy jogos-e ,hogy az én részemet meghagyták.
Előre is köszönöm válaszát.

Üdvözlettel : Zoli1970

vroy777 # 2014.06.27. 10:00

Tiszteletem!

Idén májusban vásároltam meg első lakásomat, melyet csak a héten jegyzett be a helyi földhivatal. Tegnap már levelet kaptam az önkormányzattól, építményadó bejelentésének elmulasztása miatt. Nem vagyok otthon ilyen témában, nem tudtam, ezt is kötelességem bejelenteni, számomra ez az építményadó önmagában újdonság (eddig mindig csak albérlő voltam) és ahogy olvasgatok róla, nem tudom, rám most már vonatkozik-e? A legtöbb helyen azt látom, azt kötelezi az éves díj befizetése, aki az adott év első napján a lakás tulajdonosa. Én most vásároltam az ingatlant, így nekem újból meg kell fizetnem az éves díjat? Vagy a korábbi tulajdonos nem fizette? A bevallási nyomtatványt esetleg elbírálják és ha látják, hogy új keltezésű a vásárlás, akkor nem kell fizetnem? Vagy ilyenkor "átszáll" a fizetési kötelezettség és az önkormányzat újra beszedheti a pénzt?
Valaki hozzáértő fel tudna világosítani e témában?
Köszönettel:
Zsolt

Bonzokam15 # 2014.06.13. 06:28

Tisztelt Címzett,

Szeretném megtudni, ha a Földhivatalban nem jegyezték be (4 évvel később tudtam meg hogy a bejegyzési kérelmemet elutasították) a III. kerületi teremgarázsomat köteles vagyok-e ettől függetlenül a Földhivatali bejegyzést megelőző időre építményadót fizetni.

Válaszukat köszönöm

iroda13 # 2014.04.09. 06:38

Köszönöm a választ.
BKJ

luck-666 # 2014.04.08. 07:57

a helyi önkormányzati rendeletben kell megnézni

iroda13 # 2014.04.08. 06:53

Tisztelt Címzett!

Ezúton szeretném megtudni, hogy az építményadó mértéke különbözik-e, amennyiben ugyanazon épület magánszemély vagy cég tulajdonában van.

Köszönettel:

BKJ

Rexor # 2014.01.30. 09:25

Nem vagy mentes. Az építményadóhoz (ha erre gondolsz az ingatlanadónál) semmi köze nincs a kettős adóztatási egyezményeknek.