építményadó


csak én # 2012.01.31. 17:13

Sorházakból álló utcában lakom, mivel ezek a házak egyforma nagyságúak, 2010.-ben, meglepetésként ért, hogy míg én, 120 négyzetméter után fizetem az adót, addig az utca 85% 100 négyzetméter alatti lakást jelentett le, és ennek megfelelően fizet 15 éve, míg én a valóságnak megfelelő, az építési engedélyen feltüntetett négyzetméter után fizetem a kommunális adót 15 éve.
Az utcában nincs, 120 négyzetméter alatti lakás kommunális adó szempontjából, a fizetendő adónak is azonosnak kell lennie. Az érték Ft-ban kb. 50%, pedig a lakás ugyan olyan 14.440Ft ill.7.920Ft.
Így tavaly, 2010.márciusban jeleztem, én is ennyit kívánok fizetni, mint a többi lakástulajdonos, így is történt. Építményadó, Magánszemélyek kommunális adóját, 2011 évre nem fizettem be. Részemre 2011évre kihozták tartozásként a különbözetet, kamattal!
Az Adóügyi osztályvezető, ezt a tény, mások kevesebbet fizetnek, nem tagadta, azt kérdezte: Miért jó nekem, hogy ha többiek is ennyit fizetnek, mint én?
Én is kérdeztem: Ő, hogy végezte eddig a munkáját, miért jó Neki hogy én szinte a dupláját fizettem, ugyan annyi négyzetméterért, mint más éveken keresztül? Ez idő alatt rendes adófizető voltam, elmaradásom, tartozásom soha nem volt. Az utca túlnyomó része mai napig nem a valós négyzetméter után fizet!
Velem szemben végrehajtási eljárást kezdeményezett a nyugdíjfolyósítónál, a jegyző és az adóosztály vezetője, figyelmen kívül hagyva a 1994 évi LIII. 74§-át, valamint jelezve, hogy fizetési felszólítást küldött, határidő letelte után, mely nem igaz!! A nyugdíjfolyósítónál nem vonták le az összeget!
2011 évre azért nem fizettem be az adót, mert ha én is, azt az összeget fizethetem, mint a többi lakástulajdonos, mai napig túlfizetésben vagyok, mivel öt évre visszamenőleg érvényesíthető, a túlfizetés!
A kérdésem az lenne, ha továbbra sem fizetem ki, mivel egyeseknek ez a fajta adócsalás továbbra is engedélyezett, milyen intézkedésre számíthatok a hivatal részéről?
Az elmaradt összeg kb.:33 ezer, a rokkantnyugdíjam: 42610.Ft

Rexor # 2012.01.06. 06:53

Attól függ melyik önkormányzat, milyen építmény. Főszabály szerint a tulajdonos fizeti az építményadót.

timikee # 2012.01.05. 11:07

Sziasztok!

A 2012-ben önkormnyzatnak fizetendő építményadóról lenne kérdésem.
A műhely minek számít, illetve kinek kell adózni utána? A tulajdonosának, vagy a vállalkozónak?
Eddig mennyi pénzt kellett érte fizetni, illetve most mennyit kell majd?

köszönöm

fazikali # 2011.12.19. 09:18

Sziasztok!

Az előző kérdésem függvényében hogyan értelmezhető a rendeletnek ez a pontja:

"Valamennyi tulajdonos által írásban megkötött és az adóhatósághoz benyújtott megállapodásban a tulajdonosok az adóalanyisággal kapcsolatos jogokkal és kötelezettségekkel egy tulajdonost is felruházhatnak."

A tulajdonos (az igazi) + a haszonélvező, akiket együttesen "tulajdonos"-ként definiál a rendelet (az előző hozzászólásomban idézett pontban), köthetnek egy ilyen megállapodást, hogy egyiküket ruházzák fel a jogokkal és kötelezettségekkel?

fazikali # 2011.12.17. 21:31

Sziasztok!

Ti hogyan értelmeznétek az alábbi idézet utolsó, zárójeles mondatát?

"Az adó alanya az, aki a naptári év első napján az építmény tulajdonosa. Több tulajdonos esetén a tulajdonosok tulajdoni hányadaik arányában adóalanyok. Amennyiben az építményt az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett vagyoni értékű jog terheli, az annak gyakorlására jogosult az adó alanya. (A tulajdonos, a vagyoni értékű jog jogosítottja a továbbiakban együtt: tulajdonos)."

Ez azt jelenti, hogy a rendelet szövegében a "tulajdonos" megnevezés egyaránt vonatkozik a vagyoni értékű jog jogosítottjára is, pl. egy haszonélvezőre is? Tehát pl. ha a lakásnak van egy tulajdonosa és egy haszonélvezője, akkor a megfogalmazás szerint tekinthetjük őket 2 "tulajdonosnak"?
(A szöveg egyébként egy építményadó rendeletből van, több önkormányzatnál is szó szerint így szerepel.)

Rexor # 2011.11.11. 19:40

Az adatlap kitöltésénél arra figyeljetek, hogy valós adatokat tüntessetek fel benne. A többi pedig már megy a maga útján.

Beus181 # 2011.11.10. 12:54

És ha a szülei elengedést kérnek, azon elbukhat, hogy az anyukája nevén van még egy fél lakás (az övék), akkor is ha szarul élnek, vagy csak a megélhetést nézik?

Beus181 # 2011.11.10. 12:51

Kérlek még abban segíts, hogy mire kell nagyon figyelni az adatlap kitöltésénél?

Beus181 # 2011.11.10. 12:49

A párom nevén lévő gépjárműadónál akkor valószínűleg részletet kell kérnünk, mert van jövedelme,(havi nettó 100.000) meg legfeljebb közüzemi számlákat tudunk csatolni a nevéhez, és egyszer csak valamikor kifizetjük.

De az építményadónál anyukájáé a lakás, hitel van rajta, nekik személyi kölcsönük, közösköltség-rezsi elmaradás, gyógyszerköltség, bankszámlán semmi pénz, keveset is keresnek közalakalmazottként, akkor erre reális lehet az elengedés, ugye?

Kérlek írd meg, hogy jól látom-e ezeket, és már intézzük is a papírokat.

végrehajtó1 # 2011.11.10. 12:43

ezért kértem tőletek tanácsot, nem lecseszést.

Nem cseszett le senki.Csak próbáltalak a saját hozzáállásoddal szembesíteni.

De ha be is adjátok arra nincs garancia hogy meg is kapjátok.
Ugyanis ha az adatlapot nem kellő odafigyeléssel töltitek ki akkor bukta lesz.

Valamint ha csak elengedni kéritek akkor kérhettek illeték mentességet is ha olyan rossz az anyagi helyzetetek.

Beus181 # 2011.11.10. 12:39

Végrehajtó, igen, sajnos igen, mivel még sosem voltam ilyen helyzetben mint most, ezért kértem tőletek tanácsot, nem lecseszést. Megfogadom, beadjuk, csak nagyon kétségbe vagyok esve, és próbálom megoldani a helyzetet, mellesleg nem az én saramról és lakásomról van szó, csak az emberről akit szeretek, és próbálok tudakozódni, mit lehetne csinálni...

végrehajtó1 # 2011.11.10. 12:39

A törvény szerint bármit kérhetsz.Ehhez jogod van.Még azt is hogy az ügyintéző fesse feketére a haját.:)

De!

Ha részletet kérsz akkor azt kell légalább valószinüsítened hogy van jövedelmed és kitudod később is fizetni.

Ha elengedni kéred akkor azt kell valószinüsítened hogy olyan kevés a jövedelmed és a veled együtt élők jövedeleme valamint az anyagi helyzeted olyan "siralmas" hogy nem vagy képes megfizetni az adótartozást a megélhetésetek veszélyeztetése nélkül

Mint látod a két kérelem esetében mást ás mást kell igazolnod.

Ezért nem célszerű elengedés mellett részletet kérni.

De a kérelmet az ADÓSNAK kell megírni és aláírni és POSTÁN!!!!!!!!!!!!!!!! feladni.Nem neked.

Beus181 # 2011.11.10. 12:32

Köszi, megpróbáljuk. Lehet egyben részletfizetést is kérni a mérsékléssel/elengedéssel együtt, vagy csak az egyiket? Sajnos még a csökkentett összeget sem tudjuk egy összegben befizetni.

végrehajtó1 # 2011.11.10. 12:27

Beus181

Jézusom!

Már ne haragudj de az élet egyébb dolgaiban is így intézed az ügyeidet?:(

Világosan le írtuk mit kell csinálni.

De te még mindig azzal hülye (már elnézést) ügyintézővel jössz.

Az elévült 2004-es évre vonatkozóan mi a teendőnk, hogy legalább azt ne kelljen kifizetni? Akkor is elévül egyébként. ha esetleg mégis küldtek róla levelet időközben? A 2005-ös gondolom így már biztos nem évül el dec-ben, hogy most küldték az adótartozásról a levelet...

Először kérd ki az adófolyószámládat.És ha meg van akkor gyere ide vissza és írd meg az esedékességeket és az adónemet.

De most már jó lenne ha csinálnál valamit mert be fogják hajtani rajtad.

Mi helyetted nem tudjuk megoldani...

Rexor # 2011.11.10. 11:49

Megint mondom, ne törődjetek az ügyintézővel. Postán adjátok fel az adatalapot a mérséklési kérelemmel együtt, címzett az Önkormányzat adócsoportja.

Beus181 # 2011.11.10. 11:44

Köszi, már voltunk bent ez ügyben, ki is töltöttük az adatlapot, már csak le kell adni. De sajnos állítólag az ügyintéző csak részletfizetést tud elfogadni, mást nem, és elég kellemetlen nő, nem merünk vele nagyon keménykedni, nem szeretnénk elbukni a részletfizetési lehetőséget is...Ezzel kapcsolatban mit tudsz mondani?
Az elévült 2004-es évre vonatkozóan mi a teendőnk, hogy legalább azt ne kelljen kifizetni? Akkor is elévül egyébként. ha esetleg mégis küldtek róla levelet időközben? A 2005-ös gondolom így már biztos nem évül el dec-ben, hogy most küldték az adótartozásról a levelet...

Rexor # 2011.11.10. 11:11

Kedves Beus,

A gépjárműadó csak 2004-re vonatkozóan évült el (a 2005 majd idén dec. 31-én), a többit be kell fizetni. erre is kérjetek méltányosságot (elengedést illetve mérséklést). DE! Önkormányzattal minden esetben írásban kell kommunikálni ilyen ügyekben. Tehát írjatok egy írásos kérelmet, amiben kéritek a mérséklést. Ezután kaptok majd egy adatlapot amit ki kell töltenetek a jövedelmi helyzet vonatkozásában.

Beus181 # 2011.11.10. 08:08

Sajnos én még ilyen helyzetben nem voltam, így nem értek hozzzá. A gépjárműadóval akkor mit tegyek, hivatkozzak az elévülésre, és akkor azt mondják, hogy jó, akkor nem kell kifizetni? Akkor miért küldték ki most? Elképzelhető, hogy azóta nem jött róla semmi? Sajnos nem tudom, mert mi akkor még nem is ismertük egymást, ha jött felszólítás akkor az nem szakítja meg az elévülést?

végrehajtó1 # 2011.11.09. 18:53

Párom mondta, ő volt bent, hogy az ügyintéző azt mondta, h megmondták neki, hogy mást nem fogadhat el, csak a részletfizetési kérelmet.

ilyet sem hallottam még.

De mint írtam levélben POSTÁN feladva kell eljárni az adósnak.Nem az önkormányzathoz bemászkálni és ott sületlenséget hallgatni.

Most álljunk neki balhézni, hogy de engedjék el, mert nem tudunk fizetni?

Szerintem a gyerekekben több kitartás van mint benned.
Fizesd akkor ki.

2004-ig visszamenőleg adót,hasonló finomságokkal megspékelve... Ez nem évül el idővel, vagy hogyhogy eddig nem kérték?

5 év után elévül.

De ha így állsz hozzá akkor ugyis meggyőz az ügyintéző hogy nem.

Beus181 # 2011.11.09. 18:45

Ja, a párom nevén viszont van egy autó, amire szintén kiküldtek 2004-ig visszamenőleg adót,hasonló finomságokkal megspékelve... Ez nem évül el idővel, vagy hogyhogy eddig nem kérték?

Beus181 # 2011.11.09. 18:44

Párom mondta, ő volt bent, hogy az ügyintéző azt mondta, h megmondták neki, hogy mást nem fogadhat el, csak a részletfizetési kérelmet. Most álljunk neki balhézni, hogy de engedjék el, mert nem tudunk fizetni? Félünk, hogy még a végén a részletfizetést sem adják meg. Anyukája kb nettó 80-100 között kereshet, a lakásnak, amiben ők laknak a fele az ő nevén van, autó nincs. Nem látok rá sok esélyt, hogy valahogy jól jöjjünk ki ebből...

végrehajtó1 # 2011.11.09. 16:11

Az adja be akit kötelezetk a fizetésre.

Mennyi a jövedelme?
Van -e autó a nevén?
van -e más ingatlan a nevém?

Beus181 # 2011.11.09. 16:02

2008 óta van ilyen Dunakeszin addig visszamenőleg. Mi lakunk ott, de a lakás az anyukája nevén van, akkor gondolom az ő nevében kell beadni a papírokat is nem? Vagy az számít, hogy mi lakunk ott, az ő nevén pedig van másik lakás? MOst mit kell bizonyítnai, hogy mi nem tudjuk kifizetni, plusz az oda érkező számlákkal, vagy csak a szülei írjanak egy papírt csatolva az ő számláikat?

végrehajtó1 # 2011.11.09. 15:38

Párommal ahol lakunk, kivetették a lakásra visszemnőleg évekre az építményadót kamatokkal, pótlékokkal együtt.

Hány évre visszamenőleg?

Kérheted elengedni.Indokold meg és add fel tértisen.

Beus181 # 2011.11.09. 14:04

Köszi... nem értem én sem. A elengedést mikor szokták megadni? Lehet esetleg részletfizetést és mérséklést/pótlék elengedést kérni egyszerre? Sajnos a mérsékelt összeget sem tudnánk befizetni egy összegben, nagyon nem tudom, mit tehetnénk...

A másik, hogy nem értem miért kértek olyan csekket, ami a mi/lakás címünkre jön, ha mi lakunk ott, akkor az számít, vagy hogy a szüleinek két lakása van, és az anyukája nevén van ez is? Bocs, ha nehezen érthető, de kinek a vagyoni helyzetét nézik akkor?