munkaköri leírás módosítása


Kovács_Béla_Sándor # 2020.11.02. 21:24

Mit?

efi99 # 2020.11.02. 20:09

És ha nem írod alá?

drbjozsef # 2020.11.01. 16:09

Na, látod, így van, te meg ezt teheted.

Ahogy nézem a kapcsolat már elég jó ahhoz, hogy túl sokáig ne tartson... de hát te tudod, mi a cél.

drbjozsef # 2020.11.01. 08:29

Molci,

Jogszerű.

A munkakör-munkaköri leírás viszonya egy elég rugalmas valami. Ha nem tetszik, egyeztethetsz a munkáltatóval, ha nem felel meg, felmondhatsz. Az, hogy eddig kaptál erre külön pénzt, most meg nem fogsz, az sem jogellenes.

Pályázatok intézése gazdasági ügyintézőként? Hát szerintem meg belefér. A takarítás, vagy főnök autójának a megszerelése az ami biztosan nem fér bele.

De, megjegyzem, ideiglenes jelleggel, akár erre is utasíthatna a munkáltató az Mt. szerint.

Kovács_Béla_Sándor # 2020.11.01. 08:07

Lehet. Csak kettőnk között az a nagy különbség, hogy én nem kértem segítséget.

Kovács_Béla_Sándor # 2020.10.31. 20:14

Tehát olvastad- csak nem értetted. Mint ahogy a mostani válaszomat sem.

Kovács_Béla_Sándor # 2020.10.31. 18:53

A munkaköri leírást a munkáltató bármikor, egyoldalú nyilatkozattal, indoklás nélkül módosíthatja. (Ez a közalkalmazottaknál is így volt.)

Kovács_Béla_Sándor # 2008.11.19. 15:28

Ez nem egy kérdés, hanem kettő. (Legalább.)

A munkaköri leírást a munkáltató egyoldalúan módosíthatja, abba új feladatokat betehet, meglévőket abból kivehet. Ezt egészen addig teheti amíg "a mennyiség át nem csap minőségbe" - vagyis amíg a szerződésben megállapodott munkakör határait nem lépi át.

A munkavégzés összes költségét (berendezés, energia, szállítás, anyag stb.) a munkáltató viseli, azokat a munkavállalóra terhelni nem szabad. (Pláne egyoldalúan.)

A munkábajárás költsége más dolog, de az már tényleg a harmadik kérdés.

beki444 # 2008.11.19. 13:58

Kedves KBS!

Kötelezhető-e a munkavállaló arra, hogy olyan feladatokat lásson el, amely korábban nem volt benne a munkaköri leírásában, úgy, hogy mindez plusz költséget (pl utazási költség) jelent a számára, amelyet semmilyen formában nem térítenek meg neki?
Válaszát előre is köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2008.11.18. 07:42

Ezzel azt is igazolták, hogy elfogadják?
Nem. De nem is szükséges elfogadniuk, érvényes az anélkül is. (Amit nem lehet egyoldalúan módosítani, az a munkaszerződés.)

Rob1 # 2008.11.17. 23:02

Sziasztok!
Egy cég az átalakulása (beolvadás) után több mint egy évvel végre kiadta az alkalmazottak részére a módosított munkaköri leírásokat. Az átadásnál a dolgozók csak egy "dokumentum elosztási ívet" írtak alá, igazolva, hogy átvették a munkaköri leírást. Ezzel azt is igazolták, hogy elfogadják?
Szabályos-e, illetve érvényes-e, ha a munkaköri leírást csak a munkáltató részéről írják alá, a munkavállaló nem, mivel nincs is kijelölt hely az aláírásra.
Bizonyos munkakörökre egységes szövegű leírást adtak ki azzal a megjegyzéssel, hogy a munkavállalóra vonatkozó részt (terméket) a közvetlen felettes jelöli. A cég profiljába többfajta termék gyártása, kereskedelme tartozik, de a különböző termékekkel más-más alkalmazott foglalkozik. A felettes nem jelölte meg a leírásokban az akalmazottakra vonatkozó terméket. Ebben az esetben a teljes leírás vonatkozik mindegyik munkakörre vagy hiányosnak tekinthető a munkaszerződés? Befolyásolja-e ez az érvényességét? Számonkérhet-e a munkáltató a gyakorlat, illetve a régi (beolvadás előtti) munkaköri leírás alapján az "A" termékkel foglalkozó dolgozótól a "B" termékkel kapcsolatos dolgokat?

rozika4 # 2007.11.06. 07:43

Munkaköri leírással kapcsolatos lenne a kérdésem. Mi van akkor, ha valakivel olyan munkaköri leírást akarnak aláírattatni, ami tele van olyan feladatokkal, amihez a 9/1995. (II.3.) Korm. rendelet szerint a végzettsége nem megfelelő? A korm.rendelet szerint kiemelt munkaköri feladatok, úgyhogy mindenképp kell hozzá a végzettség. (Egyébként épp a munkahelyén dörgölték az orra alá néhány hónapja a jogszabályt és arra hivatkozva vettek el tőle feladatokat.)

Kála # 2007.11.06. 07:11

Írásban jelezheted, hogy a megjelölt feladatok mindeddig nem tartoztak a munkaköri feladataid közé, így szerinted ehhez munkaszerződés módosítás lenne szükséges (aztán ezt vagy megteszik, vagy nem, esetleg megpróbálhatsz béremelés kérni a plusz feladatokért). Mondjuk ennek előfeltétele, hogy az új feladatok ne csak kis mértékű módosítást jelentsenek, hanem jelentőset.

Az idézett szöveg egy "gumi" szabály nem igazán szabályos, ellenben meglehetősen gyakori. A stb. viszont finoman szólva is vicces.

eric # 2007.11.05. 13:04

Sziasztok!

Én a munkakköröm mellé anno(4 éve) nem kaptam munkakköri leírást. Most irt egyet a vezetőség és olyan feladatok is vannak benne melyek eddig extra munkának minősültek.
Kötelességem elfogadni ha eddig nem kaptam? Mit tud tenni a munkaadóm ha nem fogadom el? Elbocsájthat?

Törvényes az ilyen sor a munkakköri leírásban?
"A munkakör betöltője köteles felettese utasítása alapján további olyan feladatokat is teljesíteni, melyek jellegüknél fogva a tevékenységi körükbe tartoznak, vagy ismeretei alapján szükségszerűségből rá kell, bízzák."

Helpdeskes vagyok egy IT-n és munkaköröm nagyon sokrétű ezáltal. Igy szinte minden lehet a tevékenységi körömhöz hasonló.

Felsorolásnál írhatja a munkáltató, hogy stb?

Bogie # 2006.01.10. 20:00

Köszi szépen!

Karika # 2006.01.10. 18:34
Bogie # 2006.01.10. 16:30

Ha már a hatályos Mt. szóbakerült, van valakinek kéznél egy link a neten, ahol éppen megtalálható?

the big cat # 2006.01.10. 14:55

Vagy elfogadja az új munakört, és akkor minden okés, vagy nem. Ebben az esetben amunkáltatónál van a labda, aki vagy rendes felmondással megszünteti a munkaviszonyát, munkaerőfeleslegre hivatkozva, vagy azt küldi el, aki helyettesítette, de a választás a munkáltatóé, és nem kell indokolnia a választását.

suzye # 2006.01.10. 14:34

sziasztok!

A következő kérdésem lenne: Ha valaki 9 hónapig betegállományban van, és ezalatt más tölti be a munkakörét, (akit ki is akarnak nevezni a helyére), emellett neki másik munkakört kínálnak fel (más terület, de a juttatások nem változnak), amit nem akar elfogadni, akkor milyen lépésekre számíthat a munkáltatótól? Köteles a munkáltató visszavenni a régi munkakörébe?
Mit lehet ebben a helyzetben tenni?

Köszönöm a segítséget előre is!

blacky # 2006.01.06. 13:07

Kála értelek,nincs semmi gond!!:)))))

Lacca # 2006.01.06. 02:46

...köszönöm a segítséget! Örök hála! Ha bármi fejlemény lenne, ismét segítségeteket kérem!

Kála # 2006.01.05. 17:42

Lacca, olyan, hogy áthelyezés (ami alatt végleges új munkakört, vagy végleges új munkahelyet értek), olyan a munkajogban nincs. Olyan van, hogy munkaszerződés módosítás, ehhez viszont nyilván két ember kell, a munkáltató és a munkavállaló - magyarán, ha aláírod a szerződésed. Igaza van blackynek, egy kivétel van, ha jelenleg a munkahelyed változó munkahelyként van megjelölve a szerződésedben.

Blacky egy deka rossz szándékom nem volt, csak nem te vagy az első, aki nem hatályos Mt.-ből dolgozik - gondoltam, szólok, hogy a kiküldetéses rendelkezés nem egészen úgy van, ahogy írtad.

blacky # 2006.01.05. 16:14

ja és..Kála ,Lacca leírta hogy a tôle kért munkára miszerint buszt vezessen, megvan a képesítése,amit nyilván a munkáltató is tudott, és ezért nem a jogosítvány nélküli másik kollégát utasította más munkára.

blacky # 2006.01.05. 16:10

persze az egész storno, ha a munkaszerzôdésben a munkavégzés helye eleve változóként van bejegyezve, vagy egy címen lévô több kis objektumból álló helyen pakolják át a munkavállalót a legrosszabb helyre..

blacky # 2006.01.05. 16:08

én nem írtam azt hogy ez módosítás, csak annyit hogy köteles a munkavállaló különlegesen indokolt esetben más munkát is elvégezni,max a Mt számot írtam szarul, viszont az ídézet szó szerint volt.sôt azt is gondoltam hogy ezért nem fogja kirúgni a munkavállalót, és láss csodát úgy fest áthelyezés lesz .Áthelyezés ami viszont mivel a munkavégzés helye nem csak 5 percre fog változni,ha igazán berágott a munkáltató,a munkavégzés helye (ami ugye a szerzôdés kötelezô tartalmi eleme) Már nagy valószínìséggel szerzôdésmódosítással kell hogy járjon,mivel egy munkaügyi revizor akár ebbe bele is köthet...