tartozás elévülése?


drbjozsef # 2020.07.21. 12:36

Okozhat.

Agneska89 # 2020.07.21. 11:58

Tisztelt Jogi Fórum.
2012 évben, keletkezett egy 65251ft-os,Avon számla, ami azóta sem került kifizetésre. 2013.06.13-án kaptam utoljára tőlük levelet, vagyis inkább fizetési felszólítást. Én akkor fel is vettem a kapcsolatot velük, de mivel nekem akkor 2héten belül kellett volna × összeget fizetnem, de anyagi okok miatt nem tudtam, ezért nem jutottam velük megállapodásra.Azóta sem kerestek. Mivel a mostani férjemmel, szeretnénk ki használni a csok ot, és házat vásárolni,okozhat e ez akadályt, illetve ha el is évül a tartozás az mikor lehetséges, illetve jelenthet ez gondot a KHR lekérdezésénél hitelbirálat során, ha én akkor más néven voltam nyilván tartva?


Tisztelt Jogi Fórum.
2012-ben keletkezett egy 65000ft-os Avon számla, ami azóta sem lett rendezve. 2013.06-hó ban kaptam t?lük egy fizetési felszólít?

PöttyösPanna # 2015.04.27. 17:57

Kedves Forum!

Szeretnem megkerdezni ,hogy az illetek visszafizeteset az adozonak megtagadhatja-e az onkormanyzat arra valo hivatkozassal, hogy van adotartozasa (sulyado, kb. 10 ezer forint ertekben)?

Ezt az informaciot is csak szemelyes erdeklodes utan tudja meg az illeto egy honap varakozas utan.

(Az illetek visszateriteset egy uj eljaras lefolytatasa miatt hatarozta meg a PMKH)

Koszonettel

Panna

mávágica # 2015.04.23. 17:16

Üdvözlet Mindenkinek!
Szeretnék tanácsot kérni. 2004.06.26-án kölcsönt vettünk fel a Provident-től!Egy darabig fizettük, azután nem bírtuk.
Azóta eltelt 11 év, mely idő alatt egyszer sem kaptunk sem levelet, sem telefont tőlük. Kb. Két hete telefonon felhívtak, hogy úgymond egyeztessünk, de én dolgoztam, meg hirtelen nem is tudtam miről van szó,és elnézést kérve letettem a telefont! Ma egy levél várt tőlük amikor hazaértem a munkából, mely szerint én a felszólításuk ellenére (ilyen nem volt) nem rendeztem a tartozásom, ezért ők felmondják a szerződést!! 11 év után???? Nem évült már ez a dolog el???
Jogos-e hogy ennyi idő után bármit is követeljenek???
A választ előre is köszönöm!

szepi21 # 2015.04.15. 14:00

Üdvözlök Mindenkit!

Segítséget szeretnék kérni abban, hogy volt 2004 ben egy autóbiztosításom ami megszűnt díjnemfizetés miatt 25822 Ft. Egy hónap múlva értékesítettem az autót egy autókereskedésnek. 2009-ben kaptam egy bírósági végzést a tartozásomról amit ugyan el is felejtettem, mivel az ügy 2004 decemberéről szól és mi 2004. december végén el is költöztünk. a tartozásomat 2012.ben letiltották a fizetésemből amit teljesen követni nem tudtam. 2012. novemberi volt az utolsó letiltásom. 2013. márciusig voltam a cégnél. Azóta senki sem keresett meg hivatalosan sem a biztosító sem a végrehajtó iroda. Ezek után most 2,5 év után zárolták a bankszámlámat, mivel állítólagosan van még tartozásom főleg a kamatok. Munkaviszonyom folyamatosan van, nem értem hogy ennyi idő után ez lehetséges???? 11 éves tartozásról van szó, és két és fél éve nem keresett senki, ezt is úgy tudtam meg, hogy zárolva van a bankártyám. Abban kérném a segítséget hogy ez így ebben a formátumban jogos-e?

agica89 # 2015.03.16. 17:45

Üdvözlök mindenkit!

Körülbelül 6 éve egyéni vállalkozó lettem (külső nyomásra...). Most egy számla jött ki 2,5 millió forintról a vállalkozás végett.
Eddig egy felszólítás nem jött, most pedig hirtelen ez, utolsó felszólítás.
Elévülhet az ügy valaha?
Én külföldön tartózkodom, így édesanyám kénytelen intézkedni, ám félek, hogy amíg a meghatalmazást megkapja, kimennek a végrehajtók.
Tehet ilyet a NAV?
Előre is köszönöm a válaszokat!

Kovács_Béla_Sándor # 2014.10.18. 04:59

Miért hivatkoznál elévülésre, ha eleve az az álláspontod, hogy a követelés nincs is? Azt hiszed, ez valami varázsszó, amitől a legvadabb behajtó is megszelídül?
Minek hivatkoznál valamire újra meg újra? Egyszer megírtad nekik, hogy nem tartozol, az sem lesz jobb, ha még hússzor megírod.

marguly # 2014.10.17. 22:36

Üdvözlet!
Bent volt a párom a T-Homenál hogy rendezni velük a féreértést, de ők nem foglalkoznak az üggyel mondván már eladták a behajtó cégnek. a behajtó cegnek az átaluk megadott mail cimre elküldtük a dokumentumokat de figyelmen kivül hagyátk mintha nem is kapták volna meg.
Ha a behajtó cégnél elévülésre hivatkozok többekközt. pontosan melyik jogszabály vagy paragrafus vonatkozik az ilyen elévülésre?
Mert amit én találtam a neten az mind csak általánosan írt 5 évet.
vagy hol keressem?

köszönöm előre is a válaszukat.
üdvözlettel:
Zoltán


Küzdeni az igazunkért!

Kovács_Béla_Sándor # 2014.10.17. 05:17

Egyrészt elévült követelést nem jogellenes követelni. Másrészt a konkrét ügyben a követelés nem elévült, hanem nincs is.

marguly # 2014.10.16. 20:34

köszönöm a választ!
Zoltán


Küzdeni az igazunkért!

pappcs # 2014.10.03. 22:55

nem jogos két év után, elévült.
a t-home un. egyetemes szolgálatató, tehát telefont mindenhol köteles szolgáltatni(erre vannak a 7 el kezdpődő gsm rll számok) tv is van mindenhol műholdon, adsl az nincs, de ahelyett meg adnka kedvezményes mobilnetet.

marguly # 2014.10.03. 22:15

Bocsánat! Így hangzik a teljes tröténet.

A T-home társaságnál volt egy vezetékes előfizetésünk, de mivel albérletben laktunk és a tulaj vissza köktözött el kellet hagynunk a lakást.
viszont olyan településre költöztünk ahol a szolgáltaltónak csak műholdas elérhetősége volt.
bementünk a szolgáltatóhóz és megbeszéltük a próblémát.Ők azt javasolták, hogy a központba küldjünk egy levelet amiben kérelmezzük a kötbér nélküli felmondást az okokra hivatkozva. Plussz rendeljük meg az új cimre a tányeros szolgáltatást. igy is tettünk. megjött a válasz: elfogadjak a kérvényünket, de fizessük be az elmaraddt csekket és adjuk le a dekódert. kifizettük a csekket és leadtuka dekódereket.2012 áprilisában mondtuk fel a szerzödést. és kötöttük meg a müholdast. erre 2014 nyarán egy behajtó cég küldött egy levelet hogy a tartózást nem rendeztük ezért ö megvette a T-home-tól. Ezért neki tartozunk tőbb mint 100ezer forinttal. A T-home meg se kereseta a két év alatt hogy valami nem stimmel. pedig tudták az állandó lakcímet, és érvényes elöfizetésunk is volt és van a mai napig nálluk. avval érveltek hogy ők küldtek .
A kérdéseim a következők lennének:
1.:Két év után jogos e a követelés?
2 ha igen akkor mit tudok tenni. én kifizettem mindent de semelyik társaságot nem érdekli. a papirok megvannak róla .
Csak annyi benne a baj hogy a dekóderek átvételét elrontották mer az új előfizető azonosítóval vették át, de rajta vannak a dekoder kódok azátvételi elismervényen.
3.: Kihez fordulhatok, mit tehetek?


Küzdeni az igazunkért!

ius latratus # 2014.10.03. 13:37

Jaaa, hogy a másikban bővebben kifejtetted. Én meg itt próbálom értelmezni ezeket a magyaros mondatokat...

ius latratus # 2014.10.03. 13:35

El is évülhetett. Akár.
Azt nem értem, hogy most akkor aktív előfizetésed van, vagy felmondtad?

marguly # 2014.10.03. 13:31

Szép napot!

T-hom szolgáltatónál volt egy szerzödésünk 2012 áprilisában kötbérezés nélkül felmondtuk. a maradék számlát kifizettük a dekódert leadtuk. a mai napig van aktiv T-home előfizetésünk. erre egx behajtó cég 2014 nyarán küldött levelet hogy megvette a T-home-ól a 2012-es tartózásunk és fizessük ki neki.
ami modóst 110 ezer körül van .
a T-home sose kereset hogy tartoznánk.
az volna a kérdésem , hogy elévül a tartózás vagy sem?


Küzdeni az igazunkért!

dsophie # 2014.09.04. 17:35

Sziasztok, jó estét!

Egy gyors kérdésem lenne.

Jelenleg 26 éves leszek (ez fontos információ! ).
2000-ben nyitottam egy junior számlát az egyik hazai banknál . A szerződést megtaláltam, semmiféle szolgáltatást nem igényeltem hozzá.

A mai napon kaptam kézhez egy 7373 Ft-ról szóló felszólítást, hogy átkerült a tartozásom a követeléskezelő részlegre.

Az elmúlt minimum 10 évben én tőlük semmiféle levelet, sem felszólítást, sem semmit nem kaptam, hogy tartozásom lenne, ellentétben emlékszem olyan levélre, hogy a junior számlámat meg kell újítani, mert túllépem a korhatárt. És bár megesküdni nem mernék rá, de úgy emlékszem, hogy ezügyben bankban is voltam, de sajnos erről a papírokat nem találom...

A csavar a történetben, hogy arra hivatkoznak, hogy téves a levelezési címem. Ami való igaz, 2006-ban megszűnt az a cím, de a nálam lévő papírokon bizony a mostani címem is meg van adva. Sőt, azóta áruhitelem is volt náluk, évekkel ezelőtt. Mivel még kiskorú voltam a megkötéskor, édesapám neve is szerepel a szerződésen, gondolom iratokat is kértek tőle, szóval az ő címe is meg kell, hogy legyen náluk, ami egyezik az én mostani címemmel. Szóval ha nagyon akartak volna, megtalálnak.

Kérdem én, jogos ez a követelés, vagy már régesrég elévült?
Amit szintén nem értek, a jelenlegi feltételek szerint sincs számlavezetési díj a junior számlákon, és tuti, hogy anno sem volt. Akkor mégis mi a fene ez a 7373 forint, ami ráadásul szerintük teljes egészében tőke. De mi a csodának a tőkéje???

Köszönöm a válaszokat!

ObudaFan # 2014.08.04. 11:27

Elévül az öt év alatt, de csak ha nem is próbálják érvényesíteni ez előtt az idő előtt. A 2014. március 15. előtti időben az elévülés megszakításához egy egyszerű felszólító levél is elegendő volt, most már szükséges legalább egy fizetési meghagyás elindítása. Ha közjegyzői okiratba van foglalva a szerződés, akkor csak végrehajtási cselekmények szakítják meg az elévülést.

Hogy az elévülés megállapítását hogyan lehet kérni, az az adott helyzettől függ. Ha közokiratba van foglalva a szerződés, és a bank végrehajtást indít, akkor a végrehajtás megszüntetése iránti perben. Egyéb esetekben elsősorban a bank által indított perben kifogás útján.

szabii # 2014.07.27. 09:19

hello
nekem van egy régi banki kölcsönöm ,nem fizettem legalább 6-7 éve ,nem is nagyon akarom külföldön éllek tehát a behajtás lehetett len számukra érdeklödnék viszont ,hogy ha el évül akkor azt hol tudom kérni ?Vagy hol tudom intézni vagy ez csak egy kamu és sose évül el esetleg szakosodot ügyvédet tud valaki ajánlani ?köszönöm válaszukat

Rexor # 2014.07.16. 13:33

Kicsi az esély arra, hogy ez elévült. Szerintem jobban jársz, ha megfizeted a tartozást.

Viktória60 # 2014.07.16. 08:43

A Provident-től több hitelt vettünk fel 2006-2007 környékén melyet fizettük is . Szerintem becsületesen,majd 2014 márciusában kaptam egy levelet hogy van egy huszonegynéhány ezer forint elmaradásunk ennél a pénzintézetnél amit nem rendeztünk.Rögtön fel is hívtam az illetékeseket mert nagyon ideges voltam a levél miatt.Beazonositottak és közölték velem a tényt hogy ennyi ,meg ennyi tartozást fizessünk meg.Jóformán meg is fenyegettek hogy amennyiben nem fizetek ,letíltsák , behajtsák, biróságra kerül a követelésük.Én ijedtemben bevállaltam osszák be fizetem ahogy tudom.A férjem 2008-ban meghalt de mivel az én nevemen van a hitel tartozás ugy is nekem kell fizetni.Kerestem itthon papirokat hátha megtalálom az igazoló kártyákat de semmi .Azután gondolkodtam hogy már eltelt öt év, az iratokat hivatalosan addig kell megőriznünk, el is évülhet ez a követelés.Mivel én a férjem halála előtt nem laktam itthonomban egy évig, utána mindent ami nem kellett elégettünk eladtunk.Új életet kezdtem.Viszont hogy felhívtam pénzintézetet ujra inditottam ezt az ügyet.Kérném ez ügyben a segitségüket mi a teendőm.Viktoria60

ObudaFan # 2014.07.14. 20:33

Éppen el is évülhet, de azért ez nem valószínű, mert alighanem azért nincs 5 éve annak, hogy ő viszont törlesztett.

száműzött # 2014.07.14. 17:54

Üdvözlöm!! Két kérdésem lenne az egyik egy nagyon régi áruvásárlási hitel ha jól emlékszem 2005-ős ami ki is lett annó fizetve most a budapest bank jogutodja a teljes összeget beakarja rajtam hajtani! írtam a végrehajtónak,hogy ez nem jogos de semmi :(A másik ma kaptam egy levelet 2007 es Provident :( eszméletlen összeget követelnek rajtam ! ha tudom a befizetéseket igazolni akkor estleg felülvizsgálják igen csak az akorri otthonomból elmenekültem semmi iratom nincs!

K. Jutka # 2014.07.07. 13:54

Üdvözlöm!

Az alábbi kérdésben kérem válaszát.

Felsőoktatásban tanulok, a 12 államilag támogatott félévet már kimerítettem, azonban annak ellenére, hogy minden félévben kitöltöm a beiratkozási nyilatkozatot, ahol megadom az eddig államilag támogatott féléveim számát (pl. 13), nem kerül kiírásra a hallgatói rendszerben a tandíj, így befizetni sem tudom. Amikor a tanulmányi ügyintézőt erről e-mailben megkérdeztem, azt mondta, ne foglalkozzak vele.

Azt már sikerült kinyomoznom, hogy ha valaki nem fizeti be a kiírt tételt (tandíjat) kétszeri felszólítás után sem, akkor eltanácsolják az intézménytől. De mi történik akkor, ha kiírásra sem kerül a tétel? Hány évig van lehetősége az intézménynek a tandíj behajtására, milyen kamatokkal? Hol tudok utánanézni ennek pontosan?

Köszönöm válaszát!

K. Judit

amigo57 # 2014.07.03. 11:17

Kölcsönösszegről van szó, szóval 2013-ban lett jogerős a tartozás, akkor 5 évente lehet hosszabbítani fizetési felszólítással? Köszönöm, így már jobb kedvre derültem.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.07.03. 11:08

Igazából e téren sok hiányosságom van.
Aláírom.