Fórum adózás, illeték és pénzügyek régebbi elöl     új hozzászólás


ingatlanszerzési illeték

drbjozsef # e-mail 2018.10.30. 19:11

Szerintem a másodjára eladottat csak, legalábbis a törvény szövege szerint. Ha előtte is adtál volna el, meg utána is adtál volna el, akkor lehetne a kettő közül a kedvezőbb illetékalapot választani.

1990. évi XCIII. törvény az illetékekről
...
(4) * Ha a magánszemély több lakástulajdont cserél, illetve a vásárlást megelőző három éven belül vagy a vásárlást követő egy éven belül több lakástulajdont vásárol, értékesít, az illeték alapját képező értékkülönbözet megállapításánál minden egyes lakáscserével, lakásvásárlással szemben - a szerzést közvetlenül megelőző vagy követő, azonos jogcímű - a fizetésre kötelezett számára kedvezőbb illetékalapot eredményező egyetlen cserét, értékesítést lehet figyelembe venni. Ha a magánszemély a további lakáscseréivel, lakásvásárlásaival szemben az előbbi feltételeknek megfelelő, további lakáscserét, lakásértékesítést nem tud igazolni, e lakáscserék, lakásszerzések illetékkötelezettsége az általános szabályok szerint alakul.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Bence78 # e-mail 2018.10.30. 17:20

Üdvözlözlök minden hozzáértőt, elakadtam egy kérdésben.

Egy évben belül egymás után eladtam két lakásomat, majd azután, de még ugyanebben az adóévben vásároltam is egy lakást.

A vásárolt lakásnál (a B400-ason) bármelyik eladott lakásom illetékkedvezményét (a 4%-os vagyonszerzési illeték) felhasználhatom, vagy pedig csak a másodjára (utóljára) eladott ingatlanomét tudom felhasználni?

drbjozsef # e-mail 2018.10.27. 19:37

Egy hét fős családnak azért az nem olyan óriási luxus a mai ingatlanárak mellett, ahol egy másfél szobás kőbányai panel is 25 millió felett van...

Topius,

Igen, van lehetőség kérelmezni. Kérni bármit lehet, de tényleg nem jellemző ekkora értékű ingatlannál a mérséklés, legfeljebb a részletfizetés, még akkor is, ha hitelből van az egész. De egy próbát mégér.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2018.10.27. 07:46

43 milliós új lakás és veszélyeztetett megélhetés...

www.kbs-ugyved.hu

Topius # e-mail 2018.10.26. 18:22

Tisztelt Szakértő!
A feleségemmel mindketten 40 év felettiek vagyunk. Eddig Önkörmányzati bérlakásban éltünk, mint bérlők. Idén nyáron onnan költöztünk el az általunk 10+10 CSOK-al vásárolt újépítésű 43 milliós ingatlanba, amely az első lakás, ahol tulajdonosok lettünk.
A NAV-tól a mai napon mindketten megkaptuk a Viszterhes Vagyonátruházási illetékfizetési meghagyást - Fejenként 660.000 Ft-ról

A házat teljes egészében kölcsönből vásároltuk, az Önrészre is személyi kölcsönt vettünk fel.

Jól tudjuk-e, hogy van lehetőség arra, hogy méltányossági kérelem benyújtása mellett a kirótt illetéket eltöröljék, csökkentsék, vagy részletfizetési kedvezményt adjanak - a megélhetést veszélyeztető indokokra és az eltartott 5 kiskorú gyermekünkre való tekintettel?

Ha igen, hova kell a kérelmet benyújtanom?

Mennyi az illetéke? - 2200Ft, vagy a fellebbezés esetén fizetendő fejenkénti 26400 Ft?

Az okiratminták között talált erre vonatkozó 2009-es nyomtatvány hatályos-e még? http://www.ingatlanjog.hu/iratminta/24

Köszönettel várom válaszát!

holicse # e-mail 2018.09.05. 15:04

Viszont a további eladás kell ahhoz, hogy elegendő pénz legyen az újabb vásárláshoz...De értem, hogy ez csak gazdasági összefüggés, ne jogi.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2018.09.04. 20:42

A további eladás nem feltétele a kedvezmény igénybe vételének. Csak a vásárlás.

www.kbs-ugyved.hu

holicse # e-mail 2018.09.04. 20:09

"három évig élhetsz vele."

Csak hát akkor el kell adnom ezt az ingatlan, melyre nem vettem igénybe az illeték csökkentés lehetőségét, és helyette kell vennem egy másikat a maradék durván 2 évben, hogy arra igénybe vehessem...

Köszi.
h

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2018.09.04. 15:23

Az illetéket kirovó fizetési meghagyás jogerőre emelkedése előtt lehet bejelenteni az igényt a kedvezményre. (De hogy jót is mondjak: nem egy, hanem három évig élhetsz vele.)

www.kbs-ugyved.hu

holicse # e-mail 2018.09.04. 15:15

Tisztelt hozzáértők!

2017-ben eladott családi ház után vásároltam egy másik, kis értékű családi házat, melyre nem kértem illetékmentességet (megfizettem), tervezve mellette egy másik, nagyobb értékű családi ház vásárlását is. Az élet mást hozott, nem lesz már vásárlás. (más felhasználása lesz a pénznek)

Napjainkban még nem telt el az egy év (az adásvételi szerződés kelte letelt, de a több ütemű kifizetés és birtokba adás időpontjához még nem...).
Kérdés, van lehetőség utólag élni az illeték mentességgel, azaz a már megfizetett illeték visszaigénylésére?

Köszönöm: h

drbjozsef # e-mail 2018.08.11. 09:04

oszeszter, ez ket kulon kedvezmeny. Vagy a forgalmi ertekek kulonbozete, vagy az uj epitesuekre vonatkozo kedvezmeny szerint fizetsz illeteket. A ketto nem vonhato ossze. Az elobbinel 11.2M, az utobbinal 13.8M lenne az illetekalap, ugyhogy vasarlaskor celszeru az elobbit valasztani, es bejelolni az adatlapon, hogy adtal el lakast.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

oszeszter # e-mail 2018.08.10. 21:57

Kedves Fórumozók!
Tisztelt Szakértők!

Segítséget szeretnék kérni ingatlant érintő visszterhes vagyonátruházási illeték tárgyában. (Remélem jól fogalmaztam, kicsit bizonytalan vagyok)A lényeg, hogy szeretném tudni mennyi illeték fizetési kötelezettségre számíthatok, ha ebben az évben eladtam a lakásomat 17,6 M forint értékben és most szeretnék venni egy új építésű ikerházfelet 28,8 M forint értékben. (1/1 tulajdon) Azt olvastam, hogy új építésű ingatlan esetében 15 M forintig illetékmentesség áll fenn, de az én esetemben akkor a 11,2 M forint után kell fizetnem a 4 %-ot? vagy nem kell fizetnem mert az illeték alapom 11,2 M forintot tesz ki ami nem haladja meg a 15 M forintot.

A megtisztelő válaszokat előre is köszönöm.

nonolet # e-mail 2018.07.04. 22:43

Bele van írva a levélbe!!!

Igen,
valami ilyesmi megfogalmazással van benne...

Magyarul van, csaktán megérted.
HA mégsem akkor meg add egy írástudó kezébe.

kerteszberni #   2018.07.04. 22:13
elképzelhető hogy a határidő az átvételtől vett-
  • tehát hogy átvettem a levelet attól a naptól 15 nap?
SaireyVMK #   2018.07.04. 18:04

Vagyis közös tulajdonnál is tudnátok élni ezzel. Csak előtte át kell variálni a tulajdoni hányadokat,csereberélni,hogy az egyik a tiéd a másik a másiké legyen,majd ezt követően intézni az eladás(oka)t és illetékkedvezmény igénylés(eke)t az új ingatlan vételére.

Ennek az a hátránya,hogy több papírmunkával jár ami több ügyvédi költséget és földhivatali bejegyzések árát jelenti. Illetve némi illeték itt is felmerülhet,ha nem vagytok egyenesági rokonok. Aztán a friss tulajdoni szerzési dátum miatt adófizetési kötelezettségetek is keletkezhet az eladás után,ha drágábban adjátok el az ingatlanokat mint azok értéke.

A lényeg,hogy forduljatok ügyvédhez,az majd kiokoskodja hogyan lehetne a legjobb. De ne csak az illeték fizetési kötelezettségen járjon az agyatok,mert ahogy írtam az ilyen megkerülő eljárások díja és az esetleges következmények pluszköltséget jelentenek.

Önkéntes sokkoló, oksokodó dokkoló. Amúgy meg csak egy laiKuss. Kedvenc könyve: Lakatos István: Dobozváros

SaireyVMK #   2018.07.04. 17:47

Egy ingatlan eladás csak egy darab ingatlan vétel illetékének csökkentéséhez vehető figyelembe. Ott is csak meghatározott ideig(1 illetve 3év).

Tehát hiába adtok el két házat,nem lehet mindkettő árát levonni az új ingatlan vételárából az illetékcsökkentés érdekében. Csak az egyiket! Érdemes azt amelyiket drágábban el tudjátok adni.

Viszont van egy csavar. Ha a két ingatlan külön-külön tulajdonotok (tehát az egyik teljes mértékben a tiéd, a másik teljes mértékben a Párodé/akárkié),akkor külön külön is le lehet vonni az új ingatlan értékéből. Viszont ennek feltétele,hogy mindketten legyetek az új ingatlanban tulajként. Illetve fejenként csak annyi vonható le,amennyi a tulajdoni hányad arányában keletkezik.

Példa:
Te eladod a te házad 10millióért , a feleséged (vagy akárkid) 15millióért az övét. Vesztek közösen 20millióért egy új házat. Akkor az új ingatlanban te minimum 5, de legfeljebb 10millió értékben részesülhetsz a tulajdoni hányad arányában(vagyis 25-50%-ban), a másik fél pedig a maradékban ahhoz,hogy biztos mindketten illetékmentesen szerezhessétek az új ingatlant.(Bár biztos olyan nincs. Az illetékalap eltérhet ezért célszerű egy közép állást belőni,ha már
a két eladási érték úgyis meghaladja a vételárat. Tehát az említett példában a 7,5millió(37,5%) illetve 12,5millió forint(62,5% tulajdoni hányad) a legbiztonságosabb)

Persze ha mindkét ingatlan közös tulajdon az szívás,mert akkor nem tudtok élni ezzel a lehetőséggel. Ugyanis fejenként csak egy ingatlan eladás tulajdoni hányadnak megfelelő értékét vonhatjátok le az új ingatlanban szerzett tulajdoni hányadotok szerinti részéből.

Önkéntes sokkoló, oksokodó dokkoló. Amúgy meg csak egy laiKuss. Kedvenc könyve: Lakatos István: Dobozváros

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2018.07.04. 17:17

Ja, hogy mindkét eladni kívánt ingatlan közös tulajdon?

www.kbs-ugyved.hu

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2018.07.04. 17:15

Nem a "vagyunk" számít itt, hanem a "leszünk".

www.kbs-ugyved.hu

hazvetel # e-mail 2018.07.04. 14:40

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Tehát elképzelhető, hogy mivel ketten vagyunk tulajdonosok, ezért a 2 lakás értékét veszik alapul az illeték megállapításánál? Amennyiben az egyik - kisebb értékű - lakás értéke nem adható hozzá, azt terheli-e valamilyen adó/illeték?
Köszönöm válaszát!

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2018.07.04. 14:04

Egy lakásingatlan eladását lehet figyelembe venni az ún. cserepótló vétel kedvezményénél. (Bár az is igaz, hogy vevőnként egyet.)

www.kbs-ugyved.hu

hazvetel # e-mail 2018.07.04. 13:55

Tisztelt Ügyvéd Asszony/ Ügyvéd Úr!
Házat szeretnénk venni 2019. május körül. Két lakást adnánk el. A ház értéke valószínűleg nagyobb lesz, mint a két lakásé együtt. A két lakás már 5 évnél régebben a tulajdonunk. Milyen mértékű illeték megfizetésére kötelezhetnek minket? Mi van abban az esetben, ha az egyik lakást még 2018-ban eladjuk (szeptember-október körül)?
Köszönöm válaszát!

krisztike86 # e-mail 2018.07.04. 10:52

A helyzetet bonyolítja, hogy a pénzem lakástakarékban van, amelyet lakásvásárlásra akarok felhasználni. így muszáj a visszterhes szerződést megcsinálni, hiszen bizonyítanom kell, hogy megvettem...Ekkor pedig jön az illeték is.

Ez alapján nincs ajándékozás...

nonolet # e-mail 2018.07.04. 10:42

Házassági vagyonjogi megállapodás.

nonolet # e-mail 2018.07.04. 10:41

Ajándékozás

krisztike86 # e-mail 2018.07.04. 10:21

Tisztelt Fórumozók!

Ingatlan árverésem vettem egy házat 3.200.000 forintért. A végrehajtótól kaptam egy B400-as nyomtatványt, hogy töltsem ki és vigyem vissza.

A kedvezményekkel kapcsolatban szeretnék érdeklődni:

  1. még nem vagyok 35 éves, de már egy másik háztulajdon 1/4 része a nevemre került öröklés útján. Jól tudom, hogy így már nem jár a kedvezmény?
  2. A párom (nem férjem) regisztrált az árverési rendszerben, a ház az ő nevére kerül. Azonban az 50%-ét szeretném tőle megvásárolni. Vonatkozik ez a kedvezmény ránk?:

22. Lakástulajdon (lakástulajdonhoz kapcsolódó vagyoni értékű jog) magánszemély általi cseréjének és vásárlásának az Itv. 26. § (1) bekezdés y) pontja szerinti illetékmentessége, ha a magánszemély a másik lakástulajdonát (lakástulajdonhoz kapcsolódó vagyoni értékű jogát) a vásárlást megelőző három éven belül vagy a vásárlást követő egy éven belül eladja, és a szerzett lakástulajdon (lakástulajdonhoz kapcsolódó vagyoni értékű jog) forgalmi értéke az elcserélt, eladott lakástulajdon (lakástulajdonhoz kapcsolódó vagyoni értékű jog) forgalmi értékénél kisebb

Lehet, hogy ez teljesen már ügy, csak nem tudom, hogy el tudjuk-e kerülni az illeték fizetését kétszer, hiszen egyszer kell akkor amikor az övé lesz a ház és egyszer majd akkor, amikor én a felét megvásárolom.

Van valakinek egyéb ötlete?

Köszönöm a segítséget.