SEPA átutalás, BitCoin és a pénzmosás elleni törvény


tacsa # 2017.12.20. 21:02

Idén keltette fel az érdeklődésem a BitCoin, és úgy gondoltam, spórolt pénzem egy részét (1-2 millió Ft) befektetem a jövő valutájába. Mivel a jogalkotás nem igazán követte még le az elég dinamikusan fejlődő és szaporodó kriptovalutákat, így pár dolog homályos számomra eleinte, de mára sikerült utána nézni az adózásnak is, így már csak egyetlen dolog maradt, amivel kapcsolatban kérdőjelek vannak bennem. Ez pedig a magyarországi bankom és a külföldi (de EU-n belüli) BitCoin bróker közti utalás. SEPA tranzakcióval próbálkoztam először, sikerült is átküldenem 200000 Ft-nak megfelelő eurót, azonban többet nem mertem átutalni.

Közeli ismerősöktől hallottam, akik nagyobb összegeket váltottak pénzváltókban (eurót, dollárt, tehát rendes, készpénz devizát), hogy 300000 Ft fölött bekérik a személyes adataikat, majd átvilágításnak vetik őket alá a 2017. évi LIII., a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása megelőzéséről és megakadályozásáról szóló törvény értelmében. Az ismerősömet konkrétan meg is keresték a NAV-tól, az említett átvilágítás céljából, miután felvették az adatait és mindenféle kérdéseket tettek fel neki a pénzváltásával kapcsolatban. Én viszont, tekintettel arra, hogy nem vagyok jogász, se bankár, így úgy láttam jónak, hogy először megkérdezek hozzáértőket. Nem szeretném ugyanis, hogy az adóhatóságnál, vagy a rendőrségnél, vagy bárhol "fókuszban" legyek. Nem, nem azért, mert adócsaló vagyok és nem azért, mert terroristákat akarok támogatni, pláne hogy a BitCoin-ra átváltani kívánt spórolt pénzem 100% leadózott munkabérből származik. Egyszerűen azért nem, mert mindenki hallott már különféle korrupt hivatalnokokról, hivatali visszaélésekről, szőrszálhasogató ellenőrökről és megmondom őszintén, egyiket se kívánom a nyakamba.

Az alábbi kérdésekre keresek választ.

  • SEPA (belföldi forintszámláról külföldi eurószámlára) átutalásra vonatkozik-e a 300 000 Ft-os összeghatár, amely felett a 2017. évi LIII. törvény értelmében a pénzintézet köteles-e külön bejelentést tenni, esetleg átvilágítást kezdeményezni? Ha nem köteles, előírja-e bármi, hogy ezt érdemes vagy ajánlott megtennie.
  • Meggyanúsíthatnak-e terrorizmus támogatásával, vagy felkerülhetek-e bármilyen, a hatóságok, titkosszolgálatok által vezetett szürke vagy fekete listára annak okán, hogy BitCoin brókernek utalok? Ahonnét ugye ki tudja hová megy tovább a pénz, ha a brókertől privát BTC tárcákra is tovább lehet passzolni a kriptopénzt.

Köszönöm szépen előre is, a segítséget.