kényszerkijelentés


Kovács_Béla_Sándor # 2018.10.09. 10:22

Ja, röviden...

Furikake # 2018.10.09. 10:02

Kedves Mindenki,
leírnám röviden a történetem/történetünk, hogy miként jutottam el erre a fórumra.

Van nekem egy nagyon szorgalmas édesanyám és egy lumper apám, mindez 40 évre nyúlik vissza. A szorgalmas anyám kapott az apjátó egy telket ahol végül nagynehezen a lumper apámmal építettek egy házat, de mivel apámnak mindig kétes ügyei voltak, anyám féltette a házat, rávette, hogy a gyerekekre (én és az öcsém) nevére írassanak 1-1 negyed részt, ha bajt csinálna ne rántsa ki azonnal a család alol az egész házat.
A történet úgy folytatódik, hogy a lumper apámtól anyám megszabadúlt kivásárlással, elváltak.

Viszont, jó gyerek módjára öcsém apám nyomdokaiba lépett, sőt túlszárnyalta. Lumper, drogfüggő, bünöző és mindennek tetejébe a ma 37 éves öcsike, köszönhetően a 22 évnyi drogozásnak elmebajban is szenved. Sajnos kezeletlen, mert betegségtudata 0. Mivel a rendszer őt védi, várjuk, hogy történjen valami tragédia, hátha bekerül a hatóság látókörébe mint elmebeteg, mert mind drogos/drogárús már tudnak róla.

Ennek fényében anyám rettegve, hogy egyszer a végrehajtók, bank és hitelezők kihúzzák a házat alolunk (mivel már sorban is álltak) rávette, hogy írassa vissza édesanyámra a ház negyedrészét. Ez valami csoda folytán sikerült is. DE folytatja az életvitelét, megkeserítve a mi életünket, ott tartja a 70 kilós kutyáját ami történetesen rámtámadt (ime egy kis tragédia ízelítő) és mindkét kezemen műtendő sérüléseket ejtett.
Ekkor hivatalból bevitték az Illatos útra az ebet, ahol közölték, hogy a kutya elképesztően vad és veszélyes, de ki kell adniuk a tulajdonosnak, mert a tulajdonjog mindenek felett.
Közöltük öcsivel, hogy a kutyát nem hozhatja haza, mert féltjük a családot, gyerek is van. Mondtuk, hogy ha haza hozza, akkor kijelettetjük a házból.

Na itt érkeztünk el a mához, a kutya a kertben van. Mit tehetünk? Hogyan jelentessük ki, hogy a kutya se lehessen a kertünkben? Bejeletett lakcíme a házhoz szól, de nem tudom milyen jogcímen.

Segítségüket előre is köszönöm.

drbjozsef # 2018.05.09. 13:08

Pedig egyszerű : amikor megengeded neki, hogy ott lakjon, jogokat adsz neki. Ennyi. Akár szerződés, írás nélkül is.

Ha nem akarsz bizonyos jogokat adni, akkor vagy nem engeded be a lakásba, vagy eleve körülbástyázod magad iratokkal (pl. közjegyző előtti kiköltözési nyilatkozat).

Előre kell okosnak lenni sajnos.

wers # 2018.05.09. 11:38

Aztán ha tényleg elköltözött, és nem jelentkezik ki a lakcímről, akkor lehet kényszerkijelenteni, és töröltetni a címét onnan.

Miután felszólítottátok, hogy költözzön el, és letelik a határidő, én beadnám a fiktiválási kérelmet. Sanszos, hogy el fogják utasítani, de be fogják idézni a jóembert. Ha nem jelenik meg, nem tudja azt nyilatkozni, ott lakik, akkor fiktiválják. Attól persze sokkal jobb nem lesz a tulajdonosnak, mert a kényszerkijelentés nem keletkeztet egyéb jogokat. Marad a per.

PeterPal4 # 2018.05.08. 16:01

Sziasztok! Köszönöm a megtisztelő választ, beszéltem a lakás haszonélvezőjével, sajnos nem tudja milyen jogcímen lett bejelentve. Semmiféle szerződés nincs, a tulajdonjog a lányánál van, neki a barazjárol van szó, aki mellesleg ukran allampolgar! Remélem igy tiszta a kep, nem is ertem miert nem lehet a csalad ingatlanabol, relitens eletvezezese, es kapcsolat felbomlada eseten kiteni! De koszönom a valaszt, igy jarunk el! Tovabbi Szep Napot mindenkinek!

drbjozsef # 2018.05.08. 05:55

Semmiképpen "kényszerkijelentéssel".

Milyen jogcímen lakik az ingatlanban a kirakandó illető? Feltételezem, hogy szívességi lakáshasználat jogcímen (vagy van valami papírja is? Bérleti szerződés? Haszonélvezeti jog?).

Ez esetben a tulajdonos igazolhatóan - mondjuk két tanú jelenlétében - adjon át neki írásban egy szívességi lakáshasználat felmondásról egy papírt, benne, hogy 8 napon belül költözzön ki. Egy két mondat, nem kell túlcifrázni. Esetleg bele lehet írni, hogy ha nem költözik ki határidőre, onnantól lakáshasználati díjra tart igényt, és jelöljetek meg egy (nem irreális) összeget is erre. Vetesse alá egy másodpéldányon az illető aláírásával, ha erre nem hajlandó, ezt írjátok az aljára, és írja alá a két tanú, és kerüljön rá a tanúk neve és címe olvashatóan is.

Ha nem költözik ki határidőre, akkor feltehetőleg neked kell majd lakáskiürítési pert indítanod.

Aztán ha tényleg elköltözött, és nem jelentkezik ki a lakcímről, akkor lehet kényszerkijelenteni, és töröltetni a címét onnan.

PeterPal4 # 2018.05.08. 04:54

Sziasztok!
Kérek szépen tanácsot az alábbiakhoz:
Egy közeli rokonom barátja, gyerek is van, nem hajlando kiköltözni a rokonom tulajdonában lévő lakásból! Csak aludni jár haza, részeges, a költségekhez cdak kis mértékben járul hozzá, rokonságat aki agressziv a többi családtagommal, beengedi a lakásba, allando problémák vannak.
Szeretnénk kiralni, mi a teendő?
Köszönöm!

technokolrapid # 2008.12.07. 23:27

Sziasztok!
Elég nagy a problémánk, remélem tud vki segíteni.Az alkoholista és agresszív apámat szeretnénk kijelenteni a házunkból. Magától nem megy el, máshogy viszont eddig nem tudtuk eltávolítani. Most hallottam erről a lehetőségről(jól tudom, hogy ha sikerül kijelenteni, akkor elviheti innen a rendőr?) A ház egyik fele anyukám öröksége, a másik a nagymamám nevén van, tehát apám nevén semmi sincs, de több mint 20 éve házasok, és közösen építettek hozzá a házhoz még régen. Ez, vagy az a tény, hogy még nem váltak el lehet akadálya a kényszerkijelentésnek? Anyu még nem mert bemenni az önkormányzathoz, mert mindenki ismeri őt is, és apámat is(ott dolgozott egy ideig), azért gondoltam h megérdeklődöm a részleteket, hogy biztosra menjünk.
Az agresszióról annyit, hogy tettlegességig még nem fajult el(MÉG!),erre nem lehet hivatkozni de állandóan részegen vezet és a 8 éves hugomat is volt hogy magával vitte, mikor anyu nem tudott róla. Ez mondjuk kimeríti a kiskorú veszélyeztetését? Lehet vmit tenni? Előre is köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2007.03.21. 12:33

Nem, hacsak nincs haszonélvezete.

Gabesz84 # 2007.03.21. 07:13

Köszi K.B.S.!

Remélhetőleg az nem bonyolítja a dolgot, hogy az illető az anyám.....

Kovács_Béla_Sándor # 2007.03.20. 19:49

Bemész a jegyzőhöz, és közlöd vele, hogy a lakásodba be van jelentve valaki, aki valójában nem lakik ott, csak elfelejtett kijelentkezni. A jegyző ad neked egy igazolást, amivel az okmányirodán kérheted a lakcím törlését.

Gabesz84 # 2007.03.20. 19:46

Kicsit bővebben is kifejtenéd, ezt a rövid, de velős mondatot.

köszi

Gabesz

Kovács_Béla_Sándor # 2007.03.20. 16:41

Ki. Jegyző, aztán okmányiroda.

Gabesz84 # 2007.03.20. 16:01

Üdv fórumozók!

Lenne egy ágas-bogas kérdésem. Van egy lakásom, 1/1 tulajdonos vagyok. Édesanyám is itt lakott anno 2000-2002-ig. Be is jelentette ezt a címet álandó lakcímnek. Azonban 2002 végén megromlott a viszonyunk és elköltözött. Pontosabban teleszedte magát adósságokkal és nem volt más választása. Ez ugye már 5 éve történt. Azóta az összes bank a felszólító leveleket erre a címre a küldi, amiből már nagyon elegem van.Hiába hívom fel őket, hogy nem lakik itt, csak azért is. Kérdés az, hogy nélküle ki tudom e őt jelentetni a címről, és hogyan?

Segítseéget előre is köszönöm

the big cat # 2007.01.21. 06:49

Mint mondtam polgári jogi kötelmni szempontból semmiféle különbség nincs a bejelentések között, sőt semmiféle jogot nem keletkeztet. A lakcímbejelentés kizárólag a választási éa hatósági eljárással kapcsoltosan határoz meg illetékességeket.

marigó # 2007.01.21. 04:01

Még két kérdésem lenne.Mi a külömbség a két bejelenkezés között,ha valaki családtagként be van jelentve állandóra, és az élltárs tartókodással.Vagy hogyan zajlik egy ilyen főbérlet eladása,legáliasan.
Bocs a (lakásostájjal)

marigó # 2007.01.21. 03:49

Köszönöm a segítséget! de további kérdésem lenne.Igen van a birtokomban egy megállapodás sk. két tanu,van egy meghatalmazásom melyben felkér, hogy a megromlott egészsége miatt ügyeiben eljárjak.Van a lakásosztájjal egy megállapodásom,ha az összes feltételt biztosítom, abban az esetben utalják csak ki a főbérletet a részére.Mindezen felül hozzá teszem, az ügyintézés másfél évig húzódott,nem hiában a nyocadik ker,mindenben másként és szigúbban jár el.Tehát hiába lobogtatom én a meghatalmazásokat.Salynos az ügy kezd komollyá válni, mert egy élettárs került a képben aki,igyekszik kiforgatni,rokonomat a lakásból.

the big cat # 2007.01.20. 05:11

A lakcímbejelentés nem alapoz meg semmyilen polgári jogviszonyt, így az nem is vagyoni értékű jog.

Ebből több dolog következik: a leírtak szerint zálogként, szerződési biztosítékként alkalmatlan, nem alapoz meg semmiylen birtoklási, használati jogot, és bármikor visszavonható, de ha nem vonja vissza, akkro is nyugodtan kizárhat a lakásból a bejelntésre hivatkozva nem mehetsz vissza, ha ez történne. És persze eladhatja.

Kelett volna, vagy kellene egy szerződést kötni amiben a pénzért cserébe lakáshasználati jogot kap, ezt bejegyeztetni az ingatlannyilvántartásba. A bejelentés fabatkát sem ér.

marigó # 2007.01.20. 03:05

Szeretnék egy kérdést tisztázni,tudtom nélkül, kényszerkijelenthet e a főbérlő?Igaz nem lakom életvitelszerüen a lakásban, mert nem engednek be.Korábbi megállapodásunk úgyszólt,hogy mint családtag adóság fejében be jelentett a lakásban.Később ezt vissza akarta vonni,értesitettek ugyan a dologról, és engem is meghallgattak. Én nem szeretnék ki jelentkezni addig, amig a pénzemhez nem jutok hozzá.Ugyan is ha ezt az összeget nem adom a rokonomnak, akkor ő nem kerül a bérleményben,mint főbérlö,csak jóhiszemü jogcimnélküli marad, és engem sem jelenhetett volna be. A másik kérdésem,eladhatja e a főbérleti jogát?nélkülem.Meg köszönöm a segítséget.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.01.11. 08:08

Vica versa... esetleg vice. Ezt a kettőt mindig keverem; sose tudom, hogy a Cecey lány vagy az alházmester...

guba # 2007.01.10. 22:43

Nem mindenáron akarlak meggyőzni, szerintem a te nézeteddel is lehet egészségesen élni!

Bár jogászként...nem biztos :)))

(Remélem nem vetted komolyan!)

Kovács_Béla_Sándor # 2007.01.10. 21:56

Az egy dolog, hogy a végrehajtó hogyan dönt, dönthet úgy is, hogy hisz annak, aki azt állítja, hogy az adós - a bejelentés ellenére -nem lakik ott. Amiről én beszélek az az, hogy nem köteles hinni.
Természetesen nem áll a törvények felett, azt, hogy a foglaláshoz akár dolog elleni erőszakot is igénybe vegyen, a törvény teszi lehetővé számára.

guba # 2007.01.10. 21:18

Nem tűnik életszerűnek az egész szituáció sem: Adósunk nem rendelkezik semmilyen bankbetéttel, nincs jövedelme sem ill. munkabéréből sem lehet az adósságot behajtani, ezen kívül nincs sem ingatlan sem ingóság a nevén. Ha a feltételezett végrehajtó-terminátor be is jutna abba a lakásba, ahol feltételezése szerint – de a tulajdonos nyilatkozatával ellentétben – az adós mégis lakik, és még igaza is lenne, akkor nem házimozi rendszert találna ott, hanem egy asztalt meg három hokedlit. És ez magyarázatot is ad arra, hogy az ilyen jellegű ingófoglalások eredményessége miért a nullához tendál. Azon túl, hogy a végrehajtó nem törvények felett álló személy, hogy bárkinek a lakásába jsz felhatalmazása nélkül bemehessen (a rendőr sem), tudja azt ő nagyon jól, hogy semmi értelme sem lenne annak sem, ha éppen be is tudna menni.

guba # 2007.01.10. 11:49

Véleményem szerint ez tévedés, újra citálnám a harmadik személynél történő foglalásról szóló szakaszt, ill. amit az adós bejelentett lakóhelyéről korábban leírtam.

Most kezdem majd tanulni, eddig csak belenézegettem.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.01.10. 10:15

Úgy, hogy a törvény feljogosítja a foglalásra az adós bejelentett lakóhelyén - amihez rendőri biztosítást is igénybe vehet. (HOgy egy klasszikust parafrazáljak: tetszett volna időben kijelenteni az illetőt...)

OFF
Tanulod már az Európa-jogot?
ON