Fórum közigazgatási jog régebbi elöl     új hozzászólás


Lakhatási engedély megkérése

TT45 # e-mail 2018.02.16. 17:35

Köszönöm szépen a gyors válaszokat!!

nonolet # e-mail 2018.02.16. 10:38

"A gáz nincs bent a házban az engedély szempontjából ez nem jelent problémát?"

Nem jelent, de a gyakorlatban hiányozni fog... a kényelem.
Nomeg olcsóbb se igen lesz a fűtés a kandallóval.

- -

Építési engedéllyel épül?
Mert csak akkor kell használatba vételi eljárás.

Ami így működik...
http://kormanyablak.hu/…9/JEGYZ00008
https://epitesijog.hu/…eli-engedely

-

HA viszont egyszerű bejelentéses eljárással épül.
Akkor csak a használatba vétel tudomásul vétele kérelem kell.
Ami más eljárás más szabályokkal.

http://kormanyablak.hu/…9/JEGYZ00009

TT45 # e-mail 2018.02.16. 09:31

Kedves fórumozók!

Köszönöm szépen a válaszokat!
Ez a ház majdnem kulcsra kész,hiányoznak a burkolatok, a ház külső szigetelése,és így jelen állapotában venném meg (legalábbis gondolkozom rajta).
A házban van vízteres kandalló,ezért nem vezették be a gázt.

A ház külső szigetelésén kívül van más kritérium ami miatt nem kapná meg a ház a lakhatási engedélyt?
A gáz nincs bent a házban az engedély szempontjából ez nem jelent problémát?

nonolet # e-mail 2018.02.15. 12:17

TT45

Köss "ELŐVÉTELI" szerződést a majdan elkészülő
és MÁR lakhatási engedéllyel bíró ingatlanra.

Ez csak a kb. a biztos út.

De ennél is figyelni kell NAGGGGGYON,
hogy
a pénzednek MINDEN PILLANATBAN
legyen meg az általad BIZTONSÁGGAL
hozzáférhető fedezete!!!!!

Akárki-akármi módon akar is ügyeskedni-átverni valami trükkel.

- -

Persze megveheted most menetközben is.
Csak akkor nem mindegy, hogy ki a fedezetként használat joga éppen.
(általában a vállalkozóé/építtetőé és a bank kezében van a jog MÁR)

nanemaaa # e-mail 2018.02.15. 10:43

TT45
Nyugi, át leszel. A kérdés, hogy mennyire. :D

A kérdés, hogy mit veszel? Tulajdoni hányadot és egy lakás lehetőségét azzal, ha építtetővé válsz, vagy egy majdan elkészülő kulcsra kész lakást? Az utóbbi ügy tisztább, legfeljebb a minőségi kritériumokról, teljesítési határidőkről és az ezzel összefüggő kötbérről nem szabad megfeledkezni.

Ha az első lehetőséget választod, akkor az azt jelenti, hogy minden olyan kötöttséget magadra vállalsz, amit egyébként az eredeti építtető (vállalkozó) vállalt eredetileg magára egy építési engedély reményében. Plusz azokat az eltéréseket, minőségi hibákat, amikben már az építés során eltért az engedélyes tervektől. De kifoghatsz egy probléma mentes beruházást is, elvégre a lottón is van, hogy nyer valaki.

TT45 # e-mail 2018.02.14. 17:29

Kedves Fórumozók!

Segítségeteket szeretném kérni. Olyan házat szeretnék megvásárolni, ami új építésű, a munkálatok jelenleg is zajlanak, és nincs még meg a lakhatási engedély.
Mi szükséges egy lakhatási engedély kiállításához, és mire kell figyelni ilyenkor, hogy a végén ne legyek átverve?

nonolet # e-mail 2017.11.19. 10:19

Na várjunk csak!
Most látom ezt, hogy:

"hatósági bizonyítványt kell kérnünk

Ki is akkor az építtető?!!!

Ti hárman lennétek?
Milyen jogviszonyban is történik az építés?

Mert lehet, hogy nem is a kivitelező a hunyó...

Azaz lehet hogy: nem is az ő dolga megoldani,
hogy
a szomszéd nyugiba kerüljön, hanem a tiétek.

Netti77 # e-mail 2017.11.19. 10:00

Kedves Nonolet!

Nem beszélnek már egymással, nagyon feszült a helyzet, már a pereskedésen gondolkodnak.
Mivel így is a kivitelező azért hogy tudjon haladni az építkezés megelőlegezett nekik dolgokat, amiről meg a vevő/tulaj azt állítja kifizetett.... szóval elég gáz a helyzet.

nonolet # e-mail 2017.11.18. 23:00

Vegyétek rá a kivitelezőt, hogy teljesítse a szomszéd igényét...

Netti77 # e-mail 2017.11.18. 21:38

Kedves Fórumozók!

Segítségüket szeretném kérni egy eljárás kapcsán.

Háromlakásos lakóépület vagyunk.
A kivitelező egyszerű bejelentéssel indította az építkezést.
Azt már tudjuk hogy a lakhatáshoz esetünkben hatósági bizonyítványt kell kérnünk egyszerű bejelentéssel.

Azt is tudjuk, hogy mivel az egész épületre lett indítva bejelentéssel az építkezés, így a hatósági bizonyítvány is egyben az egész épületre adható ki.

Milyen lehetőségünk van akkor ha a három lakásból ketten teljesen megelégedve a kivitelezővel aláírtuk a terület visszaadási dokumentumot -mivel minden elkészült-, kvázi a mi lakásainkra lezárt az e-napló, de a harmadik lakás tulajdonosa konfliktusba keveredett a kivitelezővel, az levonult tőle úgy hogy csak a járdát és a kerítést nem fejezte be és ezért ez a tulajdonos a szóban forgó dokumentumot nem hajlandó aláírni.
Mi ketten már rég készen vagyunk, de a hatósági engedély megigénylése ezen szomszéd miatt nem indítható el mivel Ő nem hajlandó aláírni a terület visszaadásról szóló dokumentumot.

Ilyen esetben hogyan tudnánk mégis eljárni, hogy mi akiknek már lezárta a kivitelező a Műszaki vezetővel az enaplóját mégis elindíthassuk a hatósági bizonyítvány megkérését és az kiállítható legyen lakásonként is?

​Teljesen patt helyzetbe kerültünk és elkeseredve keressük a kiutat.

Mentos35 # e-mail 2017.11.14. 22:09

Kedves "nanemaaa" ! Köszönöm szépen, mi is ezen gondolkodtunk, csak attól féltünk, hogy veszítünk, mert nem a megfelelő helyen írta alá a dokumentumot, és ez a magyar jogállam néha nem az ártatlannak ad igazat.

nanemaaa # e-mail 2017.11.02. 15:21

Mentos35
Hibás teljesítés...bíróság.
Hogy a napló pótolható-e és hogyan, majd megmondja az építésfelügyelet. Az tény, hogy napló és abban az építési terület visszaadására vonatkozó bejegyzés hiányában használatbavételi engedély nem adható.

Mentos35 # e-mail 2017.10.29. 20:15

Tisztelt Fórumozók!

Sajnos nem sikerült visszakérni a felelős műszaki vezetőtől az elcsalt díjat. Azt állította, hogy nem kell használatbavételi engedély, mert annyira csekély (14 m2) a bővítés.
Egy másik megkérdezett becsületes építész szerint az elmaradt E-naplót már nem lehet pótolni, és szükséges lenne a lakhatási engedély, nagyon szeretnénk megkapni, hiszen mi becsületesen betartottunk mindent, nem gondoltuk, hogy hátunk mögött nem tölti fel a haladási naplót.
Hogyan lehetne megkapni mégis a használatbavételi engedélyt? Milyen módon lehetne felelősségre vonni a műszaki vezetőt. Fel kell jelenteni? Vagy milyen egyéb módon lehet visszakövetelni az összeget? Még egy nagy probléma van, visszanézve a szerződést a felelős műszaki vezető aláírásának helyét kihagyta, csak saját kézzel írva az összeg átvételét ismerte el.

Köszönettel.

Mentos35 # e-mail 2017.09.20. 23:36

Nagyon szépen köszönöm a válaszokat.

nanemaaa # e-mail 2017.09.20. 15:39

Alighanem rosszul olvastad el az építési engedélyt. Az engedély alapján az építést 3 éven belül lehet elkezdeni, és a kezdéstől számított 5 évig lehet végezni.
E-napló hiánya sok gondot fog okozni, mert az építésfelügyelet ezért meg fogja büntetni a kivitelezőt, a műszaki vezetőt és az építtetőt is.
Ha nincs e-napló és ezáltal nem lehet abban munkaterület átadására-átvételére vonatkozó állapot, akkor a jogszabály szerint az épületre nem lehet használatbavételi engedélyt adni.
A jogszabály szerint a naplóban a munkaterület átadásának állapota szükséges, óva intenélek attól, hogy le is legyen zárva, különben más, esetleges befejező, vagy a hatóság által előírt munkák elvégzését majd nem lehet bejegyezni, megvalósulási tervet nem lehet feltölteni.... stb.

alfateam # e-mail 2017.09.20. 11:55

Szorongassátok a felelős műszaki vezetőt,

FELELŐS MŰSZAKI VEZETŐI NYILATKOZAT
a használatbavételi engedély iránti kérelemhez
(a 191/2009. (IX. 15.) Korm. rendelet 14.§-a szerint)

Mentos35 # e-mail 2017.09.20. 11:38

Tisztelt Fórumozók!

Segítséget szeretnék kérni. 2014-ben kezdtünk építési engedéllyel építkezni, melyet 3 évre kaptunk. A tervező volt egyben a felelős műszaki vezető is, a szerződést megírtuk, a díjat felvette.
A terveken más szerepelt, mint készítő, ráadásul az építkezésen is csak az alap kitűzéséig jutott el, ezután nem láttuk. Kérésünk felé annyi volt, hogy vezesse az E-naplót.
Az építési határidő lejárta előtt 2 hónappal kértük, bár az első évben kész volt a bővítés, hogy szeretnénk beadni a lakhatási engedély kérelmét. Szabadkozott, hogy még nem készült el, de még nincs késő, feltölti interneten.
A határidő lejárta előtt kértünk energetikai tanúsítványt végző szakembert, aki jelezte, hogy nincs visszaadva az építési terület, nincs lezárva az építési napló.
Jelenleg határidő lejárta után, nem tudom, mit lehetne tenni ez ügyben, hogy megkaphassuk a használatbavételi engedélyt E-napló hiányában.
Kérem, segítsenek.
Tisztelettel

nanemaaa # e-mail 2017.08.07. 10:14

Berni70

Építési napló a kivitelezőnél van, azt akkor fogja átadni, ha a kivitelezés befejezéseként a munkaterületet visszaadja a megrendelőnek. A közművek nyilatkozatait, a felelős műszaki vezető nyilatkozatát az építési naplóhoz kell csatolni, a napló összesítő lapját és az energetikai tanúsítványt a használatbavételi kérelemhez kell benyújtani.
Ha nem tudod, hogy ki volt a kivitelező, műszaki vezető, akkor ezt elvileg megtudhatod az építésügyi, vagy az építésfelügyeleti hatóságtól - a kezdés időpontjától függően - mert a kezdést be kellett abban az időben jelenteni. Napló nélkül nem fogsz tudni boldogulni.
Jó lenne, ha megtudnád, hogy az építési engedély szerint te építtető voltál-e, mert csak az építtető (vagy annak jogutódja) tud majd használatbavételi engedélyt kérni.
Ha a ház nincs a terveknek megfelelően szigetelve, akkor az energetikai tanúsítással gondok lesznek. Tovább halogatni viszont nem érdemes, mert 2018-tól már sokkal szigorúbb hőtechnikai előírások lesznek, amiket végképp nem fogsz tudni teljesíteni.

Közműveket be kell kötni, az eddigi szívességi megosztások nem lesznek alkalmasak.

Berni70 # e-mail 2017.07.19. 13:36

Köszönöm szépen a választ nonolet! :)

nonolet # e-mail 2017.07.17. 18:45

berni70

A közműnyilatkozat beszerzése a TERVEZŐ feladta lesz.

Közmű ügyekben járd végig a közműcégeket, hogy mit lehet.
Ez nem függ az építkezéstől hisz CSAK TELEK szintű kérdés.

Azonban a célszerűség a KÜLÖN, önááló közmű bekötés!!!

Mondhatni butaság másként megoldani... mégha lehet is.
Hisz ki tudja mit hoz még a jövő (eladás, harag, bármi).

A közmű bekötés idén Július 1.-től jóval olcsóbb és gyorsabb lett, elvben. A kormány "ingyenes bekötés"-i rendelete miatt.

Az önálló közműveket szerintem oldd meg az építkezéstől függetlenül, előre. Ami készen van azzal már nem lesz gond alapon.

-

Mivel már
minden lehetséges engedély hosszabbítási határidőt
RÉGES-RÉG túl léptél, így számodra
a fennmaradási és tovább építési eljárás a megoldás.

Ehhez kell... egy építész tervezőt megbíznod és készül

  • egy mérnöki felmérés a jelen állapotról
  • egy új terv, ami alapján átépíted az új előírások szerintire (2018-tól szigorú ENERGETIKA!!!!! jön)
  • elindul hatósági eljárás >> engedélyt kapsz
  • elindul az építkezés >> e-naplóval
  • amikor kész használatba vételi eljárás

Mindez (első saccra)
úgy 400-800 eFt-ba fog fájni
a szükséges tervektől függően.

  • *-

Mivel anno ENGEDÉLLYEL indult az építkezés
így alapban büntire nem kell számítanod.
Ha nem történt egyébként érdemi szabálytalanság...

nonolet # e-mail 2017.07.17. 18:26

"Sajnos a csok igénylésnél senki az ég világon nem mondta el nekünk ezeket,"

Miért mondta volna?!%

Annyira alap dolog, hogy tudják az emberek maguktól is.

  • *-

A Mérnöki Kamara vezeti a szakértői névjegyzéket.
Abból válassz statikust.

De kétlem, hogy statikai szakvélemény kéne neked.
Hisz nem az épület szerkezeti megfelelősége a kérdéses.
(ez statikus hatásköre)

Hanem egyáltalán a lakás mivolta !!!

Lakás pedig akkor lesz a bank szemében,
ha
MEGFELEL a lakás minimum követelményeinek.
(szoba méretek,fűtés, komfort fokozat, stb.)

-

Szerintem az, hogy
ÉPPEN felújítás alatt áll nem kéne,
hogy gond legyen a banknak.

Hisz: ettől még HIVATALOSAN >> LAKÁS!!
Amin kizárólag (ugye?! így van)
engedély nélkül IS végezhető felújítás
illetve átalakítás folyik.

Megj: BŐVÍTÉSRŐL nem lehet szó!
Azaz az épület TÉRFOGATA nem nőhet meg.

Szóval, fordulj
a bank back-office-hoz (Jogi Osztály) írásban.

Írd le mi a pontos helyzet és kérd az állásfoglalásukat.

Berni70 # e-mail 2017.07.17. 17:23

Szép napot! A következőben szeretnék segítséget kérni:
1992 decemberében készült lakóházunk tervrajza, de nem kezdtünk el azonnal építkezni, évekkel később 2000. 01.10-én kaptuk meg rá az építési engedélyt. Az épület 3 szintes, 78.72 m2 pince, 77.41 m2 földszint és 56.49 m2 tetőtér. Ahogy a tervet nézem, a szobák burkolata eltér a terv szerintitől (hajópadló helyett járólapok vannak) a földszinten egy nyílászáróval több lett, illetve a tetőtér a mai napig nem készült el. (Azt sajnos nem tudom, hogy más eltérés is van-e.) Az építkezést önerőből, kölcsön nélkül kezdtük el, de férjem megbetegedett, és sajnos 5 éve meg is halt, így itt maradtam a gyermekemmel és a félig-meddig befejezetlen házzal, ahova - használatba vételi engedély nélkül - költöztünk be. Mostanra sikerült anyagilag kicsit összeszedni magam, és szeretném megkérni az engedélyt, de sajnos nem tudom, hogy pontosan mit kell tennem. Az internet segítségével annyit sikerült kiderítenem, hogy kellenek a közműnyilatkozatok, és itt merültek fel az újabb gondok.  A telken -  ahova építkeztünk, már állt édesanyámék háza - ezért az meg kellett osztani, de a víz illetve áramellátást a mai napig onnan kapjuk, nincs saját mérőóránk. Egyedül a gáz lett külön bevezetve.
Az alábbi kérdésekre szeretnék választ kapni:
Mely lépéseket kell megtennem, milyen sorrendben és milyen engedélyekre lesz szükségem a lakhatásihoz? (Hol lehet azokat beszerezni?)
Milyen bírságra számíthatok, mekkora lesz annak költsége?
Okozhat-e problémát, hogy nincs építési naplója a háznak? (Sehol nem találtam.) Ha a tetőteret egyelőre anyagi okok miatt nem tudom befejezni, illetve a külső szigetelés hiányzik (a ház vakolt, fehérre festett), attól még kaphatok-e lakhatási engedélyt?
Be kell külön köttetnem az áramot/vizet vagy maradhat a másik helyrajzi számú telekkel közös mérőóra? (Az a telek is az én nevemen van.) Esetleg létezik-e valamilyen megosztásos megoldás? (ikeróra?)
A közműnyilatkozatokon kívül mire lesz még szükségem? (A Főgáz szerint 2017.01.01-től nekik már ezt sem kell kiadni.) Szükség lesz az energetikai tanúsítvány is?

A válaszokat előre is köszönöm! :)

nanemaaa # e-mail 2017.05.10. 10:12

Guru23
Jobb, ha a folyósító bankhoz fordulsz a kérdéseddel. Az első kézből kapott információ mindig biztosabb, mint a közvetítőkön keresztül érkező.

Guru23 # e-mail 2017.05.05. 22:33

CSOK-ot igényeltünk, de ennek során elkezdtük a lakást “bontani” mivel fel akarjuk újítani. A tulaj bele egyezett kaptunk is kulcsot,stb..

Az ingatlanbecslő elmondása szerint a lakásra nem fogjuk megkapni az engedélyt, mert “nem lakható”…A jogszabályban olvastam, hogy ha elutasítja a bank a kérelmet, akkor statikai szakvéleménnyel még nyerhető a dolog. Kérdésem, hogy ezt kitől lehet igényelni? Mennyi időn belül? Van-e lehetőség arra, hogy alkalmas állapotba hozzam a lakást? Illetve mi a konkrét szabály, hogy milyennek kell lenni? Víz,villany,gáz használható, csak nincsen kád, csap,mosdó.. Esetleg olyan megoldás, hogy a folyamatban lévő csok kérelmet lemondom, majd visszaállítom elfogadható állapotra a lakást, majd újból beadom az igényt a csokra, Egyéb más ötlet? Sajnos a csok igénylésnél senki az ég világon nem mondta el nekünk ezeket, és most nagyon el vagyunk keseredve….

email: mozesg18@gmail.com

Immaculata # e-mail 2017.02.13. 12:29

Naa, két szakértő! Ez az álláspontom sem téves.