Lakhatási engedély megkérése


nanemaaa # 2023.01.17. 08:22

drbjozsef
Igazad van, tartalmilag nem volt pontos a "valamint" használata.

drbjozsef # 2023.01.16. 11:25

nanemaaa,

Igen, én ezt írtam, szerintem viszont te a '"valamint" szó használatával (ami "és"-t, vagy "emelett"-et jelent) nem ezt. Hanem azt, hogy kell ez is és az is.

nanemaaa # 2023.01.16. 08:39

Ha van képezve cím a központi regiszterben, akkor oda tud létesíteni állandó lakcímet. Akkor is, ha az egy cipősdoboz az út közepén.
Ha van. De ha nincs, akkor újonnan már nem állapítanak meg olyan telekre címet, ahol nincs lakható épület. Korábban nem volt ilyen szabály, most van.

Majordomus # 2023.01.12. 20:42

Valószinűleg nem állandó lakásnak használná?
Hétvégi bungalónak meg elmegy.

drbjozsef # 2023.01.12. 10:56

Ha van képezve cím a központi regiszterben, akkor oda tud létesíteni állandó lakcímet. Akkor is, ha az egy cipősdoboz az út közepén.

Lakókocsit meg a múltkor átrágtuk, ha nincs letelepítve és közművekre kötve, akkor az ott szabadon elhelyezhető, és akár lakhat is benne. Legalábbis ez rémlik a polémia végéről.
Legfeljebb vödörben viszi be a vizet, és pottyantósba ürít a telek sarkában.

nanemaaa # 2023.01.12. 09:04

David2023
Ha tudsz hozzá produkálni egy, az építésügyi hatóság által kiállított, lakóépületre vonatkozó használatbavételi engedélyt, valamint az ingatlan szerepel a központi lakcímnyilvántartásban, akkor minden további nélkül.
Ellenkező esetben sanszos, hogy nem.

David2023 # 2023.01.11. 20:01

Üdvözlöm.Vásároltam egy 800nm-es, A terület földhivatali besorolása szerint zártkert, mely nincs kivonva művelés alól, megnevezése gyümölcsös.! Érdeklődnék, hogy ÉLETVITEL szerűen lakhatok e rajta egy lakókocsiban? Kaphatok e ilyen "felállsában" lakcímkártyát az ottan önkormányzattól? Kell e bármihez is engedély? Vagy elég csak "megszerezni" a lakcímkártyát?! Sajnos nem vagyok tisztába ezekkel a dolgokkal, ezért kérem a segítséget! Előre is köszönöm.

email: hrcgdavid@gmail.com

nanemaaa # 2022.10.03. 08:07

vini66
A hatáskör a megyei kormányhivataloknál működő építésfelügyeleti hatóságnál van. Hogy miért nem foglalkoznak vele? Majd elmondják, hogy kevesen vannak, nagy a terület, a sürgős feladtok elvégzésére sincs sem ember, sem idő. Ráadásul rossz az optikája annak, hogy egy, a kormányt képviselő szervezet vegzálja az álompolgárokat.

Majordomus # 2022.10.01. 19:17

Mindenen lehet segíteni.

Zöldövezeti11 # 2022.10.01. 08:07

vini66 !
Vannak egyenlők és vannak még egyenlőbbek !

Majordomus # 2022.09.30. 19:45

A másik topicban választ kaptál.

vini66 # 2022.09.30. 16:44

Üdvözletem!
Szeretnék egy hozzáértő véleményét kérni. Zártkertes övezetben lakunk. A lakóházunk ki van véve a zárt kertből az adásvételi szerint is, mivel ahogy utána néztem nem lehet építeni zártkertes övezetben lakóházat. Viszont a szomszéd pár éve fogta magát és felhúzott egy két szobás 80 m2-es lakóépületet, mellé egy 12 m2-es melléképülettel. Most jártunk utána hogy nincs építési engedélye, csak egy kis gazdasági épületre , nincs lakhatási engedélye sem. Az önkormányzat elküldött a megyei építészeti hivatalba, azok visszapasszoltak az önkormányzathoz. Kérdem én mitől függ hogy egyesek építhetnek bárhova, bármit, a nyakunkba kaptuk a házukat, 10 méter alig van a mi házunk és az ő házuk között, magán életünk sincs, mivel az ablakuk az udvarunkra nyílik. Hogyan lehetséges az hogy senki nem foglalkozik hivatalból sem evvel? Nekünk mindenre engedélyt kellett kérnünk nem kevés illetékért, nekik semmit. Hova tudnánk még fordulni hogy legalább az udvarunkra néző ablakukat meg tudjuk szüntetni? A tulajdonosokkal nem lehet egyezkedni.

nanemaaa # 2021.11.08. 08:46

Másik megoldás, ha az adásvétel és a jogutódlás előtt fogadsz egy építési és egy közigazgatási szakértőt, vizsgálják felül a teljes építkezést, a tervszerűséget, a szakszerűséget, állékonyságot, miegymást. Ha szerintük minden rendben, akkor belevághatsz a jogutódlásba és a használatbavétel megszerzésébe. Persze ez sem lesz olcsóbb, mint az előző megoldás.

nanemaaa # 2021.11.08. 08:41

Az azt jelenti, hogy a használatbavétel előtt jogutódolnod kell az építési engedélyt, vagy az egyszerű bejelentést, ami alapján az épület épül. Ez magyarul annyit tesz, hogy innentől téged terhel minden szabály betartása, a kivitelezés szakszerűségének és állékonyságának minden következménye. Például, ha szabálytalan helyen, vagy módon épült az épület, akkor vagy neked kell fennmaradási engedélyt kérned és az építésügyi bírságot megfizetned, szélsőséges esetben az egész épületet lebontatnod. Persze, ha nem a te építtetői időszakjodban keletkezett a szabálytalanság, utána beperelheted az eladó építtetőt, de ez már nem sokat segít majd rajtad.
Szóval szerintem inkább vedd meg kész lakásként, mint beépítetlen építési telekként. Még ha így el is bukod az átírási illetéket. Annál a 4%-nál sokkal többet veszíthetsz. Az eladó kérje meg a használatbavételt, és gondoskodjon az épület feltüntetéséről az ingatlan-nyilvántartásban. Ez számodra nagyobb biztonságot jelent, mint megvenni azt amiről nem tudod, hogy micsoda. Persze vannak, akik szeretnek veszélyesen élni. Nekik így is megéri.

gordonka # 2021.11.05. 21:54

Üdvözletem!
Új építésű családi házat szeretnénk vásárolni, a kivitelező azt mondja, hogy a használatbavételi engedélyt már nem kéri meg ő, intézzük mi.
Milyen kockázata van ennek számunkra?
köszönöm

nanemaaa # 2021.08.27. 09:22

Demeter Bela
Használatbavételi engedélyt csak abban az esetben kell kérni, ha az eljárásba szakhatóságot is be kell vonni. Ellenkező esetben használatbavétel tudomásulvételét kell kérni.
Már ha volt építési engedély az épületre, és annak megfelelően is épült meg, illetve az építési engedélyben elő is volt írva a használatbavételi engedély megkérése.

Keresd a területileg illetékes kormányhivatalnál működő építésügyi hatóságot! Ők majd utána néznek és tájékoztatnak. Kívülálló ebbe nem lát bele.

Demeter Bela # 2021.08.26. 18:21

Üdvözlöm 100 négyzetméteres ház 2001 ben épült és osztatlan közös tulajdonú teken van a 320 négyzetméter telekrésszel mi a megoldás és hova kellene mennem a lakhatási engedély megkéréséhez ami bíztos.
A telkenmég van egy lakás ami rendben van 560 négyzetméter telekel.110 négyzetméteres házzal .
17 ker.
Köszönöm szépen a választ

nanemaaa # 2021.05.31. 08:54

Uzsu
A tulajdonos mindenképpen kikérheti. Ha létezik irat.
A kérelmet a kormányhivatal berkeiben működő építésügyi hatósághoz kell benyújtani,. ők döntenek arról, hogy kinek engednek betekintést a lezárt iratokba, vagy adnak róla másolatot.

Uzsu # 2021.05.27. 08:25

Tisztelt Tagok!

Jelenleg még folyamatban van a szóban forgó ingatlan adás-vétele.
Az ingatlan belterületi kivett ház és udvar.
Maga a ház egy régi vályogház, az eladó hölgy ’87 óta a tulajdonos.
Állítása szerint nincsenek vagy nem is voltak meg a ház papírjai.
Sem a használatbavételi sem a lakhatási sem semmi,
A ház építésének pontos idejét sem tudjuk, a méretét is csak a „néni bemondás alapján“
A térképen fel van tüntetve a ház, így az ügyvéd szerint az adás-vételnek nincs akadálya.
Az ingatlan egyébként összközműves.
Felmerült bennünk, hogy a vázrajz valószínűleg nem egyezik a jelenlegi állapottal, azt majd rendeznünk kell.
Az lenne a kérdésem, hogy a tényleges tulajdonszerzés előtt van e lehetőségünk kikérni a
Használatbavételi engedély illetve a lakhatási engedély másolatát?
Amennyiben igen, hol tudjuk? A járási hatóságnál vagy a területi önkormányzatnál? Pilis, Monori járás.
Ha nincsenek meg az iratok akkor, lehet- e problémánk (bontatás, bírság) az engedélyek kikérésekor?

A segítséget előre is köszönöm!

infodomi # 2021.05.25. 17:32

Tisztelt Tagok, Szakértők!

Használatbavételi engedéllyel kapcsolatban lenne 2 kérdésem:

Újépítésű, több lakásos társasház használatbavételi engedélyezési eljárása során milyen állapotban (készültségi fokon) kell lennie a lakásoknak a hatósági szemle pillanatában; milyen munkafázisoknak kell addigra megvalósulnia a lakásokban (a kivitelezés és a beépítés tekintetében)?

Kaphat e használatbavételi engedélyt az újépítésű társasház, ha nincs minden lakás az előírásoknak megfelelő állapotban a hatósági eljárás (szemle) alkalmára?

Nagyon szépen köszönöm a segítséget!

blekk21 # 2021.04.13. 09:50

drbjozsef, nanemaaa, wers

Köszönöm a válaszokat.

nanemaaa # 2021.04.12. 10:32

wers
Előfordult már, hogy elfogadta a műszaki vezető nyilatkozatát a lakás elkészültétől, ha betekintési jogot kap az e-naplóba.
De bankja válogatja.

wers # 2021.04.09. 09:34

A lakásvásárlások nagy része banki hitellel valósul meg. A bank kötve hiszem, hogy olyan szerződéssel adott volna hitelt, ami alapján ő, a bank az utolsó hitelrész folyósítását nem a használatbavételi engedélyhez köthetné.

nanemaaa # 2021.04.09. 09:12

blekk21
Elvileg az építésügyi és az építésfelügyeleti hatóság megtilthatná, de nem hinném hogy foglalkozna vele.
Ugyanakkor nem árt tudni, hogy használatbavételi engedély előtt a telek építési munkaterületnek, még pedig veszélyes üzemnek minősül, ahol illetéktelen személyek (a kivitelezésben nem dolgozók) nem tartózkodhatnak, a dolgozók is csak akkor, ha igazoltan munkavédelmi és balesetvédelmi oktatásban részesültek. Ennek megsértése esetén a Munkavédelmi Felügyelőség komoly bírsággal sújthatja a kivitelezőt és az elkövetőt is.
A fentiekből adódik, hogy bár kérheti a kivitelező a teljes vételár megfizetését, de jogalapja nem sok lehet, ha a szerződésben kész lakás átvételével van párosítva a végső kifizetés. Majd akkor lesz készen, ha lesz rá használatbavételi engedély, vagy használatbavételt a hatóság tudomásul vette.

De polgári jogi szerződésekben egészen extrém dolgok is szerepelhetnek, amiket nyilván teljesítened kell. Ennek alapján elvileg kérheti a kivitelező, hogy kifizesd.

drbjozsef # 2021.04.09. 08:51

Használatbavételi engedély megadása előtt be lehet-e költözni egy társashbázba?

Hogy lehet-e? Hogyne. Egy feldöntött hordóba is be lehet költözni, legfeljebb kényelmetlen.

Használatbavételi engedély megadása előtt az építtető kötelezhet-e arra, hogy vegyem át a lakást, és fizessem ki az utolsó részletet?

Szerződésetek szerint.