Lakhatási engedély megkérése


Baltazar123 # 2020.01.15. 00:35

Sziasztok,

Egy olyan kérdésem lenne, hogy egy új építésű ikerházra az építtető megkapta az egyszerűsített eljárás alapján az épülethatósági bizonyítványt, ami állítása szerint igazolja az épület használhatóságát is. (ua. használatba vételi engedély).
Az ikerház egyik lakásában azonban még se villany, se wc... Így szeretné átadni, mivel szerinte elkészült. A bank viszont azt mondja, hogy a 100% készültséget így biztosan nem éri el.

Mit igazol a hatósági bizonyítvány ebben az esetben?! Szabályosan állították-e ki?

nanemaaa # 2019.07.31. 10:34

De csak szerinted. Egyébként nem. ;)

drbjozsef # 2019.07.31. 07:26

Jogszabály szerint nem. Attól, hogy egy épület a rendeltetésének megfelelő használatra alkalmas, még nem jelenti azt, hogy lakás céljára is az.

Szerintem ha van képezve cím az ingatlanra, akkor kaphat. Akár üres telekre is. Nem számít. A magántulajdonán egy hordóban is lakhat.

nanemaaa # 2019.07.31. 06:09
  1. Jogszabály szerint nem. Attól, hogy egy épület a rendeltetésének megfelelő használatra alkalmas, még nem jelenti azt, hogy lakás céljára is az.
  2. Ha nem felel meg az építésügyi jogszabályoknak, akkor semmiképpen se tudod legalizálni. Erre csak akkor van esélyed, ha megfelelnek az építmények a szabályoknak, vagy megfelelővé alakítod őket.
  3. Még mindig a földhivatal hatásköre.
KÁJÉ85 # 2019.07.30. 14:43

1.Lakcímkártyát is kérhetek?
4.Nem lettek se terven feltüntetve, se engedélyeztetve, se semmi.Kivárom a 10 évet, aztán szeretném feszegetni, mert nem akarom hogy lebontsák.Addig pedig gyűjtöm az infót, hogy mennyi büntetés lenne.És imádkozom, hogy ne jelentsenek fel...
5.Pályázni szeretnék, tanyára most van, lehet hogy 5 év múlva is lesz, érdekel a dolog.

nanemaaa # 2019.07.29. 07:44

KÁJÉ85

  1. Már megkaptad, a használatbavételi engedélyt nevezi a nép szája lakhatási engedélynek.
  2. Az épületek 1 m-t meghaladó magasságban mért befoglaló méreteivel.
  3. Az a címadatra vonatkozik, nincs jelentősége, az országos lakcím-nyilvántartás felállításával függ össze.
  4. Nem ez a kérdés, hanem az, hogy az építmények jogszerűek és szakszerűek-e? Ha igen, akkor feszegetheted.
  5. Attól függ, hogy te mit nevezel tanyának. Egyebekben a művelési ág változás a földhivatal hatáskörébe tartozik.
KÁJÉ85 # 2019.07.24. 06:44

Sziasztok!
Pár kérdéssel zaklatnálak benneteket, ha valaki tudna segíteni, annak hálás lennék.

1. 2012-ben épült 3100 m2 külterületi zárt kert besorolású teületen gazdasági épület akkori tervek szerint, használatbavételi engedély van.Mik az alapvető feltételei annak, hogy lakhatási engedélyt kaphassunk rá?
2.Mennyire számít beépítettségbe egy nyitott garázs, ami 6x6m alapterületű térkövezett, polikarbonát tetővel?És egy műhely, ami beton alapon 3x6m, ebből maga az épület 3x3 szendvicspanel tetővel, tégla falakkal, illetve részben lemezzel van körbekerítve a további rész, és hajlított lemez a teteje?
Van még egy 3x3m-es tároló szintén beton alappal, és trapézlemez oldallal, tetővel.
3.A földhivatali ingatlan leíró adatokban a mi helyrajzi számunkon a " felülvizsgálat alatt" szerepel, ennek van jelentősége?
4. Ha a fenti 2.-es kérdésnél számít a beépítettségben, akkor 10 évig ne nagyon feszegessem a témát, ellenkező esetben nem kicsi bünti lesz a jutalmam?
5.Mi a feltétele annak, hogy tanyává minősítsem a területet?
Köszönöm szépen a megtisztelő válaszokat.

nanemaaa # 2019.04.04. 06:12

tibikat
Ha a felszámolónál nincs erre adat, akkor jó esetben magától a tulajdonostól, vagy ha van haszonélvezője, szomszédja, akkor talán tőlük. Egyéb jó ötletem nincs. Szerintem az építésügyi hatóság nem fog kiadni idegennek ilyen adatokat, legfeljebb az Ákr által szabályozott esetekben:
33. § [Az iratbetekintési jog]

(1) Az ügyfél az eljárás bármely szakaszában és annak befejezését követően is betekinthet az eljárás során keletkezett iratba.

(2) A tanú a vallomását tartalmazó iratba, a szemletárgy birtokosa a szemléről készített iratba tekinthet be.

(3) Harmadik személy akkor tekinthet be a személyes adatot vagy védett adatot tartalmazó iratba, ha igazolja, hogy az adat megismerése joga érvényesítéséhez, illetve jogszabályon, bírósági vagy hatósági határozaton alapuló kötelezettsége teljesítéséhez szükséges.

Bori Bori # 2019.04.01. 17:25

Helyi önkormányzat, építési osztály, ügyfélfogadási időben.

tibikat # 2019.04.01. 16:05

nanemaaa
Nagyon szépen köszönöm a válaszod!
Számomra még mindig nem világos,hol tudok utána járni előzetesen az engedélyeinek főleg úgy, hogy ne okozzak ezzel önkàrt. Itt egy másik topikban leszóltak, hogy hogy gondolom, hogy ilyen dokumentumok a Végrehajtónàl vannak... hogy keverem a szezont a fazonnal. Úgyhogy ebben már nem is bízom, hogy ott lesz valami.
Ez a lakóház, 10éve épült és àllítólag ez esetben nem büntetnek illetve nem is bontathatjàk el. Plusz ez utóbbit azt mondják egy másik fórumon, hogy egyébként is csak életveszély esetén lehetséges.
Sőt egyre inkább az a gyanúm, hogy mivel annó szocpolt kaptak a házra, ezért valahol csak kell lennie engedélyeknek s az állapotát tekintve egy régi lakhatási sem elképzelhetetlen. De honnan tudhatom meg lehetőleg óvatosan ezeket az infókat?
Köszi szépen ha valaki ír.

nanemaaa # 2019.04.01. 08:09

tibikat
Mindenképpen érdemes lenne ezeket a kérdéseket tisztázni, és kellene, hogy ezzel kapcsolatban a végrehajtó adattal rendelkezzen, mert az is lehet, hogy valójában nem épületet, hanem egy folyamatban lévő építkezés során eddig elkészült szerkezeteket kellene megvenned. Az pedig ha nem azonosítható be engedéllyel, és a felelős műszaki vezetővel, akkor simán magában hordozhatja egy szabálytalan építés következményeit is. Nem beszélve arról, hogy az épületet a földhivatal csak használatbevételi engedély, vagy ha egyszerű bejelentés alapján épült, akkor hatósági bizonyítvány alapján fogja feltüntetni. Mindkét esetben építtetői jogutóddá kell válni, ami viszont azt is jelenti, hogy ha valami gáz van az épülettel, akkor mint építtetőt minden téged fog terhelni. Egy ilyen ingatlant vásárolni ugyanaz, mint zsákbamacskát venni, csak ezt a játékot nagyobb pénzben játszák.

tibikat # 2019.03.30. 08:32

Sziasztok! Ne haragudjatok,de bemàsolom ide a másik topikban feltett kérdésem,mert lehet, hogy jobban ide illik, attól eltekintve, hogy az ingatlant árverés útján szerzem,a kérdéseim inkább a lakhatási engedély elérésére vonatkoznak:

"Sziasztok! Remélem jó,ha ide írok,ma már több fórumot is átolvastam itt...

Olyan kérdésem lenne, hogy a Végrehajtónàl milyen iratok lehetnek a házról illetve hogyan és mikor tudhatom meg, hogy milyen papírokkal rendelkezik? Amikor a jegyzőkönyvért megyünk, akkor szolgáltatja csak ki? Ha egyáltalán van ilyen? Vagy a licitálás alatt is lehet érdeklődni (már ha sikerül elérnem,mert eddig nem ment)?

Igazából arról lenne szó, hogy az árverés adataiban lakóház megnevezés szerepel,de a tulajdoni lapon kivett beépítetlen terület. Jó lenne tudni rendelkezik-e az ingatlan (lejàrt) építési engedéllyel, tervekkel, esetleg lakhatási engedéllyel, amit nem jegyeztek be a tulajdoni lapra.

Úgy tudom építésügyi hatóságnàl is ki lehet ezt tudni!? Viszont ha semmi engedély nincs meg rá akkor meg nem szeretném megkockáztatni, hogy esetleg elbontatjàk.
Vagy a térképmásolaton is làtszana már az építési terv is ha volt rá engedély?

Egyébként bízom abban, hogy szabàlyosan épült,mert úgy is néz ki. Nagyon szépen köszönöm,ha valaki tud tájékoztatást adni!"

Köszönöm szépen!

nanemaaa # 2019.03.27. 08:53

Dani91
nem.

Dani91 # 2019.03.25. 16:02

Üdv!
Olyan kérdésem lenne, hogy venni szeretnék egy jelenleg épülő családi házat aminek a fűtése gázzal lenne megoldva, viszont a Tigáz azt mondta, hogy csak 1,5 év múlva fogják a csonkot behozni a telekre, de szerintük sokan addig megoldják gáz palackról a fűtést egy kisebb átalakítással. A ház így valószínűleg nem fog kapni használatba vételi engedélyt. Lehet e részleges használatba vételi hozzájárulást kapni vajon addig amíg be nem kötik ténylegesen a gázt, vagy ezt hogyan lehetne orvosolni? A használatba vételi azért is lenne fontos, mert a bank csak így adna hitelt hozzá. Válaszokat előre is köszönöm.

drbjozsef # 2019.03.19. 05:53

sanytol,

Dehogy, a használatbavételi azt jelenti, hogy maga az építés megfelel(t) a szabályoknak, azt újra nem kell megszerezni, kivéve ha (engedélyköteles) átépítés, vagy hozzáépítés megtörténik.

A felújítás után nem kell újra kérni.

Mondjuk abban igazad van, hogy ellenőrizni nem árt, hátha soha nem volt engedélye. Kérj le egy tulajdoni lapot (ügyfélkapuval ingyenes), esetleg egy térképszelvényt is.
Ha előbbin szerepel a ház is (családi házaknál "Ház és udvar" vagy ilyesmi), a térképen meg úgy van a felülnézet, ahogy a valóságban, akkor biztosan van engedélye, mert mindkettőn csak így tüntetik fel (főszabályként, a kivételek elég ritkák).

sanytol # 2019.03.18. 17:42

Üdv!

A következő kérdésem lenne:
Szeretnék megvenni egy házat, amiben korábban laktak. Jelenleg nem túl jó állapotú, közművek kikötve, felújításra szorul. A kérdés az, hogy egy ilyen házra újra meg kell szerezni a használatbavételi engedélyt, vagy érvényes a régi? Illetve hol lehet utánanézni az engedély meglétének/státuszának? Átépítés nem történne, max nyílászáró csere, vakolás, kábelezés ilyesmi.

nanemaaa # 2018.10.02. 07:49

adorka84
A használatbavételi kérelemhez megfelelőséget igazoló energetikai tanúsítványt kell csatolni. Ennek hiányában a kérelmet a jogszabály szerint a hatóságnak el kell utasítania. De szerintem nem is ez lesz a legnagyobb bajod, hanem az, hogy a betervezett hőszigetelés közel sem biztos, hogy megfelel a hatályba lépett szigorúbb előírásoknak. Ha plusz szigetelés kell, akkor arra újabb engedélyt kell kérned az építési engedélytől történő eltérésre, mert az épület befoglaló méretein nem lehet engedély nélkül változtatni.

nanemaaa # 2018.10.02. 07:45

dobakadam
Ilyen szabály nincs, csak annyi, hogy két szobásnál nagyobb lakás esetén kötelező a külön wc helyiség kialakítása (ami azt jelenti, hogy nem lehet a fürdőben.
A funkciók ilyen szintű elkülönítése, amit tervezel nem okos dolog, mert akkor az egész életedet a lépcsőn fogod leélni, a le fel rohangálással. Pláne, ha rád jön a szapora. :D

adorka84 # 2018.09.30. 12:55

Tisztelt Szakértők,

Segítségre lenne szükségünk, mivel sajnos sehol nem találunk egyértelmű választ a kérdésünkre, az építésügyhöz pedig egyelőre nem szeretnénk fordulni.
2015 nyarán kaptuk meg építési engedélyünket egy teljesen új családi ház építéséhez, az építkezés 2016 tavaszán el is kezdődött. Jelenleg már csak a szigetelés hiányzik, és elkészült. Viszont használatbavételi engedélyt még nem kértünk, mivel úgy tudjuk, hogy ahhoz kell a külső szigetelés is. Sokan viszont azt állítják, hogy ez nem így van, csak az idei évtől kiadott engedélyekre igaz ez.
Tudnának segíteni, hogy mi az igazság?
Köszönjük!
Dóra

nonolet # 2018.05.31. 08:33

Rád a táblázat 1. pontja vonatkozik, szerintem.

HA!!! nem nő meg az épület befoglaló térfogata a munkálatok során.
Csak belső melóknál nem nő ...

nonolet # 2018.05.31. 08:31

Hogy mit tehetsz meg azt itt találod...

MIHEZ NEM SZÜKSÉGES ÉPÍTÉSI ENGEDÉLY?

https://epitesijog.hu/…esi-engedely

nonolet # 2018.05.31. 08:27

Két külön dolgot kavarsz egybe...

az ingatlan nyilvántartást
és
az építéshatósági eljárást

Ne tedd.
Kezeld külön őket!

Az igaz, hogy normál esetben az építéshatósági után kerül a térképre az épület.

De neked már rajta van!
Kész, ennyi.
Az ügy ezen (földhivatali) része lezárva.

Marad az építéshatósági.
Aminél, ha már 10 év eltelt a TÉNYLEGES használatba vételtől akkor a hatóság már nem tud semmit tenni.

  • nem büntethet
  • nem bontathat
  • nem alakíttathat át

Tudomásul veszi tényt és kész.
(kivétel a vagyon és életveszély, de ez most nincs)

HA nem akarsz az épületen alakítani

  • építési engedély

vagy

  • egyszerű bejelentés kötelesen

akkor nem érdekel a fennmaradási már.

HA nem kéri pl. a bank a fennmaradásit/lakhatásit akkor sem érdekel.

Avagy vélhetően nincs tennivalód...

laber # 2018.05.31. 07:04

Ezt írta a földhivetel:

"Az épület 2001-ben a térkép nyilvántartás digitalizálásakor került be az ingatlan nyilvántartásba. Ekkor lehetőség volt (törvényileg???) a meglévő épületek felmérésére, nem kellett viszgálni annak jogszerűségét (azaz törbvényileg)

Az épület nem változásvezetési eljárás során került a tulajdoni lapra. "

Akkor ez jogszerű? Nem is kell használatbavételi,ittelve hatósági bizonyítvány (10 éves így vettem kártya)?

nonolet # 2018.05.30. 12:24

Butaság megszüntetni, majd rájösz,
hogy mekkora szívás az emeletre menni állandóan
és pláne az

  • amikor sürgős
  • amikor beteg/fáradt/nyűgös vagy
  • a vendégeknek
  • stb, stb
dobakadam # 2018.05.30. 07:20

Tisztelt Jogi Fórum!

Új építésű tetőtér beépítéses házat vásároltunk mely 80% készültségi szinten van. A házba kisebb átalakítások végeznénk. A következőket: A földszinten a konyhamellet van egy wc külön helyiségbe. Mi úgy gondoljuk, hogy nincs szükségünk a földszinten wcre mivel a tetőtérbe is van a fürdőszobába, ezáltal a fölszintre tervezett mellékhelyiséget megszüntetnénk és a konyha és mellékhelyiség közötti válaszfalat eltávolítanánk így megnövelve a konyha területét. Kérdésem az lenne hogy van-e valamilyen előírás erre tekintve a használatba vételi engedélynél, hogy szintenként egy mellékhelyiségnek kell lennie? Megszüntethető-e a mellékhelyiség?

Válaszukat előre is köszönöm : Dobák Ádám