Fórum közigazgatási jog régebbi elöl     új hozzászólás


Születés anyakönyvi kivonat

Ashley03 #   2018.05.10. 06:12

Köszönöm, akkor ezt fogják tenni.

wers # e-mail 2018.05.09. 17:37

Még egy kiegészítés. A 'külfoldi lakcím' kártyát jelezni kell, érdemes, mert nem egyértelműen automatikus.

wers # e-mail 2018.05.09. 17:27

na, megvan a legjobb válasz:

Én azt csinálnám, hogy amíg a baba megszületik, maradjon minden így. Ha megszületett a kicsi, és már megkapja az anyakönyvit meg a lakcímkártyát, akkor jelentsék be az okmányirodában (mikor amúgy is mennek a babának útlevelet/sziget csináltatni) hogy kivándorolnak Magyarországról. És akkor kapni fognak ők is olyan lakcímkártyát h Lakóhely: külföldi cím (mint az apjáé)

wers # e-mail 2018.05.09. 16:43

ha valaki
a "kint is vagyok, bent is vagyok" módszerrel ügyeskedik
az államok között szlalomozva az ellátásokkal, támogatásokkal, jogokkal.
Azaz két lovat akar egy fenékkel megülni.

Ez badarság, mert nemzetközi egyezmények szerint az EU minden állampolgára jogosult alapellátásra bármely államban. Ha nagyobb a baj (pl. baleset) visszaszállítják oda, ahol egészségbiztosított. Kell igényelni európai egészségbiztosítási kártyát.

Ashley03 #   2018.05.09. 16:05

Bocsánat nem monolet nonolet. És még annyit, hogy a ténylegesen feltett kérdésemre nem válaszolt, azt már az előző válaszadó megtette.

Ashley03 #   2018.05.09. 15:28

Kedves monolet!
Nem teljesen értem ezt a hangvételű választ. Konkrétan a lányomról van szó, aki nem akar pénzt kapni sehonnan sem, és nem ügyeskedik semmilyen módszerrel. Nem tudom Ön honnan ismeri a lányom véleményét arról, hogy ő hol lakik. Fogalmam nincs mivel szolgáltunk rá erre a gúnyos hangvételre.
Amennyiben a válasza segítő szándékkal született, azt köszönöm, bár erre semmi nem utalt.

nonolet # e-mail 2018.05.09. 13:51

A meglévő magyar "Lakóhely" címest le kell adni,
ha úgy dönt, hogy: kijelentkezik az országból.
Merthogy ő bizony "külföldön lakik" a saját véleménye szerint.

A régit ekkor leadja, de kap helyette olyat,
amin a "Külföldi lakóhely" kitétel szerepel.

Plusz esetleg egy magyar "Tartózkodási hely" is.
Ha éppenséggel van neki.

- -

Magyar állampolgárnak mindenképpen van "Személyi azonosító szám"-a.
Azt pedig a "Lakcímkártya" tartalmazza.
Ezért kell(het) a Lakcímkártya mindenképpen az itthoni ügyekhez.

Az adószám pedig akkor kell, ha
a kincstártól akar pénzt kapni!
pl. a családi ellátásokat.

- -

Igazából ezek az ügyek csak akkor zavarosak, ha valaki
a "kint is vagyok, bent is vagyok" módszerrel ügyeskedik
az államok között szlalomozva az ellátásokkal, támogatásokkal, jogokkal.
Azaz két lovat akar egy fenékkel megülni.

wers # e-mail 2018.05.09. 11:48

nem (pláne, ha nem lakik Magyarországon).
de, vagyis azt kell bejelenteni, hogy nem Magyarországon él.

Ha kérik a magyar anyakönyvezést, akkor lesz neki lakcímkártyája (magyar lakcím nélkül), mert azon van a személyi száma” ? erre nem esküdnék meg, külföldi lakóhely bejelentések le kell adni a lakcímkártyát. De végül is akár??? Meg lehet erőszakolni a rendszert.

pazs #   2018.05.09. 11:00
  1. nem (pláne, ha nem lakik Magyarországon).
  2. Ha kérik a magyar anyakönyvezést, akkor lesz neki lakcímkártyája (magyar lakcím nélkül), mert azon van a személyi száma és adókártyája is, mert azon meg az adószáma lesz.
  3. Meg kéne nézni, hogy ennek a támogatásnak nem feltétele-e a magyarországi lakóhely.
  4. Dehogynem. Nyilván a magyarországi lakóhelynek a gyerek esetében megvan az az előnye, hogy TAJ-száma is lesz és orvosi ellátásban tud ingyen részesülni Magyarországon, de nekem ízlésem ellen való emiatt okiratot hamisítani.
Ashley03 #   2018.05.09. 10:41

Tisztelt Szakértők!
Lehet, hogy nem jó helyen kérdezem, de a következőre szeretnék választ kapni.
Külföldön élő magyar pár gyermeke külföldön megszületik. Kérik az anyakönyvi kivonatot és az útlevelet is a gyereknek. Kötelesek itthon bárhol bejelenteni a gyermeket lakhely tartózkodásra? Vagyis kell neki lakcimkártya és adóigazolvány? Hiszen nem Mo-on fog élni, hanem másol az Európai Unióban. Az anyuka jelenleg un. várandóssági támogatást kap a Diákhitel Központtól. Mivel itt a szülés kiirt időpontja, a Központ kéri 60 napon belül bemutatni az anyakönyvi kivonatot, a lakcimkártyát és az adóigazolványt. Azonban ha a szülők bejelentik a gyereket, hogy itt lakik, nem fogja a hatóság keresni, pl védőnő, meg ilyenek, hogy hol a gyerek?
Köszönöm előre is a segitséget.

becenév0226 # e-mail 2011.05.19. 08:58

Tisztelt Jogtudorok!
Szeretnék válasz kapni a következő problémámra.Ez év júniusában fog megtörténni a bontóper,15 év házasság után békében elválok a férjemtől,akivel már 2 éve nem élek egy fedél alatt.Ha minden jól megy augusztusban fogok életet adni a kislányomnak,aki új kapcsolat gyümölcse.Új házasság kizárva,-egyelőre nem akarom-,és értelemszerüen nem fog eltelni 300 nap a babaszületés és a válás kimondása között.Kérdésem:ki lesz feltünteve a születési anyakönyvi kivonatban,mint a gyermek édesapja? Ha jól tudom a baba vezetékneve nem lehet más csak a volt férjemé,és majd csak 300 nap múlva tudjuk megváltoztatni.Kit illet az 5 nap rendkívüli szabadság,ki veheti igénybe-rajtam kívül -a családi adókedvezményt? Adócsalás e ha a volt férjem teszi meg? (Ha már jogértelmezés szerint ő a baba apja,ne vesszen el az összeg) Szerencsére mindannyian nyitottak vagyunk minden megoldásra,és azon vagyunk hogy a babám édesapja legyen jogilag is elismerve,(de nem szeretnék új házasságot kötni!)
Válaszukat előre is köszönöm: Mária

asgard # e-mail 2010.11.19. 23:10

Rossz helyre írtam, kérem egy moderátor törölje az előző hozzászólásomat!

asgard # e-mail 2010.11.19. 23:09

Üdvözletem!
Ma megkaptam a temetkezési vállalattól édesapám halotti anyakönyvi kivonatát (nemrég húnyt el).
Édesapám halála napja előtt kb. 10 nappal érkezett meg a válásról a jogerős levél. Viszont a halotti anyakönyvi kivonaton házastársaként szerepel az a nő, akitől elvált. Én ezt hibának értelmezem.
Szerintetek lehet kérni újat? És hol?
Már csak azért kérdem, mert jövő héten viszem a halotti anyakönyvi kivonatot a hagyatéki leltárra, és lehet, hogy ha látják benne, hogy apámnak van házastársa, akkor őt is beidézik örökösként valamire. Viszont én vagyok az egyetlen vérszerinti örököse, és a nőtől is elvált már.
Kérlek segítsetek, nem szeretném ha ebből bajom lenne.
Előre is köszönöm a válaszokat és a segítséget!

anyamaci # e-mail 2008.07.02. 22:30

Kornéliusz jól tudja. Tavaly óta a hazai anyakönyvek a BÁH-nál vannak, kivonatot is Ők pótolnak.
Ha kéred a címet, tel.számot, üfifogadási időt, holnap meg tudom adni.

A Mo.-n születettek esetében pedig az anyakönyvi kivonatot mindig az esemény helye szerinti anyakönyvi hivatalban kell kérni. Ha Budapesten születtél és Sopronban laksz, azt nem fogják tudni neked Sopronban kiállítani.

monalisa1 #   2008.07.01. 23:08

A rövid tényállás leírása mellett, vagyis külföldön született magyar állampolgárságú gyermek, a lakhely szerinti anyakönyvi hivatal tudni fogja, hogy ő jogosult-e az elveszett okirat pótlására, vagy azt hivatalból illetékes helyre továbbitania kell. (Ebben az esetben az ügyintézés ideje meghosszabbodik.)

Kornéliusz # e-mail 2008.07.01. 22:56

Köszi.

A Magyarországon születettek esetén a lakóhely szerinti önkormányzatnál kell kérni, mivel ők vezetik azanyakönyvet. Külföldön születettek esetén viszont egy központi hatóság végzi az anyakönyvezést.
Szerintem a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal lesz az.

Kornéliusz

monalisa1 #   2008.07.01. 20:57

http://www.magyarorszag.hu
A megjelenő honlap bal felső sarkában lévő: keresés a Portál ablakba írd be a "születési anyagkönyvi kívonat" kifejezést, és a 18. tételnél minden szükséges megtudható a témában.

monalisa1 #   2008.07.01. 20:26

Én legalább is ekként tudom:

monalisa1 #   2008.07.01. 20:24

Ha valaki (= bárki is) elveszti stb. a saját és/vagy a közvetlen családtag születési anyakönyvi kivonatát, az eredeti okirat kiállítása szerint illetékes önkormányzat Anyakönyvi Iroda kérésre pár ezer forint illeték ellenében néhány munkanapon belül készséggel pótolja azt - akár levélben is meg lehet tőlük kérni a pontos adatok megadásával. (Ebben az esetben előbb küldenek egy befizetési csekket.)

Kornéliusz # e-mail 2008.07.01. 19:47

Kedves fórumozók!

A kisfiam 2 éve külföldön született. A külföldi anyakönyvezés után Magyarországon is anyakönyveztettük, és elég hamar meg is kaptuk a magyar anyakönyvi kivonatot. Viszont a feleségem munkahelye nemrégiben sikeresen elvesztette ezt a magyar nyelvű iratot.

Melyik hatóságtól kérhetek újabb másolatot? Annak idején a III. kerületben, a lakóhelyünkön indítottuk el az anyakönyvi eljárást, és - talán - a kerület fővároshoz (V. kerülethez?) továbbította. Viszont úgy hallotam, hogy azóta a jogszabályok változtak.

Köszönöm.

Kornéliusz.

mindfoglalt # e-mail 2008.06.11. 20:39

Az anyakönyvi kivonatoknak nincsen lejárati idejük. Lehet akár több anyakönyvi kivonatod is, de a rosszul kiállítottat elveszik, amikor az újat kiállítják (már ha megvan).
Vannak bizonyos esetek, amikor illetékmentesen állítják ki az anyakönyvi kivonatokat (pl. személyazonosító igazolvány kiadásához). Illetékért pedig akár minden évben kérhetsz egyet :) Így lehet neked régi is és új is. A sorozatszám nem számít, csak az anyakönyvi folyószám.

anyamaci # e-mail 2008.05.21. 20:12

Hasonlítsd össze a benne szereplő személyes adataidat. Ha betűről betűre megegyeznek mindkét kivonat érvényes!

Ha nem, akkor a később kiállított érvényes az első nem.
Ennek az a magyarázata, hogy változtak az anyakönyvi jogszabályok. A kivonat kiállítása korábban írógéppel, kézzel és egyéb formákban történt. Ezért előfordulhatott olyan eset, sokat láttam ilyet, hogy pl. ha nem volt az írógépen hosszú Ó betű, egyszerűen írtak rövidet, holott az anyakönyv nem azt tartalmazta.Így lehetett egy Tóth családi nevű emberkéből Toth. Egy ideje a kivonatokat egységesen országos rendszerben állítják ki, ezek elkerülésére. Ha ilyen A/4-es formátumú kivonatod van azt lobogtasd mindenütt!!! Ennél hitelesebb nincs. Persze a régi is jó!

Nem értem a hozzászólót, hogyan lehetne ezzel visszaélni?

Cathy!
Az a szám amit írsz, a biankó nyomtatvány sorszáma.
A lényeg a kivonat jobb felső sarkában található ún. folyószám, ha megnézed az biztosan mindkét kivonaton ugyanaz. Ez a lényeg!!!!
A személyigazolvány számod is változhat, a személyi számod nem. A folyószám, az anyakönyvben azonosít Téged, azt jelzi, hogy adott évben a Te anyakönyvi eseményed hanyadik volt a sorban, hanyadikként került oda bejegyzésre.

nandy #   2008.05.16. 09:41

Hihetetlen... ezzel simán vissza lehet élni. :)

Cathy27 # e-mail 2008.05.16. 06:31

képzeljétek, megkérdeztem az anyakönyvi hivatalt is, azt mondták, mind a kettő érvényes, gyakorlatilag azt használom, amelyiket akarom. tegyem el őket, hátha megint elhagyom az egyiket:) közben pedig a bankban, ahová kellett végülis azt mondták, hoyg inkább az elsőt, mertha megvan az első annak van nagyobb súlya...:) szóval ez van..mind érvényes :D aztán egyszercsak nehogy kiderüljön, hoyg mégis csak az utóbbi...

nandy #   2008.05.15. 11:42

Elvilet a másodjára kiállított példány érvényteleníti az elsőt (mivel ez elveszett). Kettő nem lehet érvényes. Jó is lenne...