Születés anyakönyvi kivonat


becenév0226 # 2011.05.19. 06:58

Tisztelt Jogtudorok!
Szeretnék válasz kapni a következő problémámra.Ez év júniusában fog megtörténni a bontóper,15 év házasság után békében elválok a férjemtől,akivel már 2 éve nem élek egy fedél alatt.Ha minden jól megy augusztusban fogok életet adni a kislányomnak,aki új kapcsolat gyümölcse.Új házasság kizárva,-egyelőre nem akarom-,és értelemszerüen nem fog eltelni 300 nap a babaszületés és a válás kimondása között.Kérdésem:ki lesz feltünteve a születési anyakönyvi kivonatban,mint a gyermek édesapja? Ha jól tudom a baba vezetékneve nem lehet más csak a volt férjemé,és majd csak 300 nap múlva tudjuk megváltoztatni.Kit illet az 5 nap rendkívüli szabadság,ki veheti igénybe-rajtam kívül -a családi adókedvezményt? Adócsalás e ha a volt férjem teszi meg? (Ha már jogértelmezés szerint ő a baba apja,ne vesszen el az összeg) Szerencsére mindannyian nyitottak vagyunk minden megoldásra,és azon vagyunk hogy a babám édesapja legyen jogilag is elismerve,(de nem szeretnék új házasságot kötni!)
Válaszukat előre is köszönöm: Mária

asgard # 2010.11.19. 22:10

Rossz helyre írtam, kérem egy moderátor törölje az előző hozzászólásomat!

asgard # 2010.11.19. 22:09

Üdvözletem!
Ma megkaptam a temetkezési vállalattól édesapám halotti anyakönyvi kivonatát (nemrég húnyt el).
Édesapám halála napja előtt kb. 10 nappal érkezett meg a válásról a jogerős levél. Viszont a halotti anyakönyvi kivonaton házastársaként szerepel az a nő, akitől elvált. Én ezt hibának értelmezem.
Szerintetek lehet kérni újat? És hol?
Már csak azért kérdem, mert jövő héten viszem a halotti anyakönyvi kivonatot a hagyatéki leltárra, és lehet, hogy ha látják benne, hogy apámnak van házastársa, akkor őt is beidézik örökösként valamire. Viszont én vagyok az egyetlen vérszerinti örököse, és a nőtől is elvált már.
Kérlek segítsetek, nem szeretném ha ebből bajom lenne.
Előre is köszönöm a válaszokat és a segítséget!

anyamaci # 2008.07.02. 20:30

Kornéliusz jól tudja. Tavaly óta a hazai anyakönyvek a BÁH-nál vannak, kivonatot is Ők pótolnak.
Ha kéred a címet, tel.számot, üfifogadási időt, holnap meg tudom adni.

A Mo.-n születettek esetében pedig az anyakönyvi kivonatot mindig az esemény helye szerinti anyakönyvi hivatalban kell kérni. Ha Budapesten születtél és Sopronban laksz, azt nem fogják tudni neked Sopronban kiállítani.

monalisa1 # 2008.07.01. 21:08

A rövid tényállás leírása mellett, vagyis külföldön született magyar állampolgárságú gyermek, a lakhely szerinti anyakönyvi hivatal tudni fogja, hogy ő jogosult-e az elveszett okirat pótlására, vagy azt hivatalból illetékes helyre továbbitania kell. (Ebben az esetben az ügyintézés ideje meghosszabbodik.)

Kornéliusz # 2008.07.01. 20:56

Köszi.

A Magyarországon születettek esetén a lakóhely szerinti önkormányzatnál kell kérni, mivel ők vezetik azanyakönyvet. Külföldön születettek esetén viszont egy központi hatóság végzi az anyakönyvezést.
Szerintem a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal lesz az.

Kornéliusz

monalisa1 # 2008.07.01. 18:57

http://www.magyarorszag.hu
A megjelenő honlap bal felső sarkában lévő: keresés a Portál ablakba írd be a "születési anyagkönyvi kívonat" kifejezést, és a 18. tételnél minden szükséges megtudható a témában.

monalisa1 # 2008.07.01. 18:26

Én legalább is ekként tudom:

monalisa1 # 2008.07.01. 18:24

Ha valaki (= bárki is) elveszti stb. a saját és/vagy a közvetlen családtag születési anyakönyvi kivonatát, az eredeti okirat kiállítása szerint illetékes önkormányzat Anyakönyvi Iroda kérésre pár ezer forint illeték ellenében néhány munkanapon belül készséggel pótolja azt - akár levélben is meg lehet tőlük kérni a pontos adatok megadásával. (Ebben az esetben előbb küldenek egy befizetési csekket.)

Kornéliusz # 2008.07.01. 17:47

Kedves fórumozók!

A kisfiam 2 éve külföldön született. A külföldi anyakönyvezés után Magyarországon is anyakönyveztettük, és elég hamar meg is kaptuk a magyar anyakönyvi kivonatot. Viszont a feleségem munkahelye nemrégiben sikeresen elvesztette ezt a magyar nyelvű iratot.

Melyik hatóságtól kérhetek újabb másolatot? Annak idején a III. kerületben, a lakóhelyünkön indítottuk el az anyakönyvi eljárást, és - talán - a kerület fővároshoz (V. kerülethez?) továbbította. Viszont úgy hallotam, hogy azóta a jogszabályok változtak.

Köszönöm.

Kornéliusz.

mindfoglalt # 2008.06.11. 18:39

Az anyakönyvi kivonatoknak nincsen lejárati idejük. Lehet akár több anyakönyvi kivonatod is, de a rosszul kiállítottat elveszik, amikor az újat kiállítják (már ha megvan).
Vannak bizonyos esetek, amikor illetékmentesen állítják ki az anyakönyvi kivonatokat (pl. személyazonosító igazolvány kiadásához). Illetékért pedig akár minden évben kérhetsz egyet :) Így lehet neked régi is és új is. A sorozatszám nem számít, csak az anyakönyvi folyószám.

anyamaci # 2008.05.21. 18:12

Hasonlítsd össze a benne szereplő személyes adataidat. Ha betűről betűre megegyeznek mindkét kivonat érvényes!

Ha nem, akkor a később kiállított érvényes az első nem.
Ennek az a magyarázata, hogy változtak az anyakönyvi jogszabályok. A kivonat kiállítása korábban írógéppel, kézzel és egyéb formákban történt. Ezért előfordulhatott olyan eset, sokat láttam ilyet, hogy pl. ha nem volt az írógépen hosszú Ó betű, egyszerűen írtak rövidet, holott az anyakönyv nem azt tartalmazta.Így lehetett egy Tóth családi nevű emberkéből Toth. Egy ideje a kivonatokat egységesen országos rendszerben állítják ki, ezek elkerülésére. Ha ilyen A/4-es formátumú kivonatod van azt lobogtasd mindenütt!!! Ennél hitelesebb nincs. Persze a régi is jó!

Nem értem a hozzászólót, hogyan lehetne ezzel visszaélni?

Cathy!
Az a szám amit írsz, a biankó nyomtatvány sorszáma.
A lényeg a kivonat jobb felső sarkában található ún. folyószám, ha megnézed az biztosan mindkét kivonaton ugyanaz. Ez a lényeg!!!!
A személyigazolvány számod is változhat, a személyi számod nem. A folyószám, az anyakönyvben azonosít Téged, azt jelzi, hogy adott évben a Te anyakönyvi eseményed hanyadik volt a sorban, hanyadikként került oda bejegyzésre.

nandy # 2008.05.16. 07:41

Hihetetlen... ezzel simán vissza lehet élni. :)

Cathy27 # 2008.05.16. 04:31

képzeljétek, megkérdeztem az anyakönyvi hivatalt is, azt mondták, mind a kettő érvényes, gyakorlatilag azt használom, amelyiket akarom. tegyem el őket, hátha megint elhagyom az egyiket:) közben pedig a bankban, ahová kellett végülis azt mondták, hoyg inkább az elsőt, mertha megvan az első annak van nagyobb súlya...:) szóval ez van..mind érvényes :D aztán egyszercsak nehogy kiderüljön, hoyg mégis csak az utóbbi...

nandy # 2008.05.15. 09:42

Elvilet a másodjára kiállított példány érvényteleníti az elsőt (mivel ez elveszett). Kettő nem lehet érvényes. Jó is lenne...

kismukk # 2008.05.15. 09:19

Mindkettö érvényes, szvsz. Persze, ha a benne lévő adatok stimmelnek.

nandy # 2008.05.15. 08:29

Szerintem a másolat. Mindenesetre menj el az illetékes anyakönyvi Hivatalba, vidd mindkét ak-kivonatot. Majd ők intézkednek.

Cathy27 # 2008.05.15. 07:47

Üdvözlet!

Tudna nekem segíteni valaki abban, hogy ha a születéskor kaptunke gy születési anyakönyvi kivonatot, aminek van egy bizonyos sorszáma, aztán az eltűnt, és kértem hivatalosan egy másikat, aminek természetesen más a sorszáma, de nemrég az eredeti is meglett, akkor melyik az érvényes? mert így kettő van...két sorszámmal...ha kérik hivatalos helyen melyik az érvényes születési anyakönyvi kivonat?

Köszönöm a segítséget!

Kata

nanemaaa # 2008.04.07. 14:29

Még nem.... van még 24! ;-)

gitron # 2008.04.07. 12:24

Dehogy felesleges, mostanában telt el az első kétezer év.

nanemaaa # 2008.04.07. 12:13

Szerintem friss születési anyakönyvi kivonatot csak abban az esetben kérhet a temetkezési vállaklozó, ha fennáll annak a veszélye, hogy az elhantolni szánt delikvens - akiről egyébként a halotti anyakönyvi kivonatot is kiállították - harmadnapra feltámadott. Tekintettel arra, azonban, hogy iylen eset kétezer évente max egyszer fordul elő, a vállalkozó aggodalmaskodása feleslegesnek tűnik.

:-)

monalisa1 # 2008.03.22. 10:17

Is.

kismukk # 2008.03.22. 08:33

Temetéshez nem inkább halotti anyakönyvi kivonat kellene?

monalisa1 # 2008.03.21. 21:15

Elvileg a születéstől a halálig az eredetileg kiállított születési anyakönyvi kivonat végig kisérheti az embert, azonban előfordulhat, hogy egy sok évtizedes okirat már szakadozott és/vagy nehezen olvasható, ezért ESETLEG kérhetik annak aktuális pótlását - pár ezer forint a költség csupán.

Vagy egy másik temetkezési vállalkozót kell felkérni.

Zoltanuss # 2008.03.21. 19:23

Kérdésem : meddig érvényes egy szül. anyakönyvi kivonat ?
Szerintem mindig. Nem úgy egy mohó temetkezési vállalkozó - neki friss, 2 hónapnál nem régebbi kell .
Jogszerű ?
Z.