Közbeszerzési kötelezettség?


oligaliga # 2018.10.16. 08:15

Az adott információk alapján nem.

barrerra # 2018.10.16. 08:15

Ja, és köszönöm a válaszodat! :)

barrerra # 2018.10.16. 08:14

Értem, akkor közbeszerzési kötelezettség nem volt. Voltak egyébként elég gyanús kiadások a vb-n és nagyon deficites volt a buli, a MÖSZ mínuszba is került (úgy, hogy kiemelt sportágként van kezelve, és már több, mint 1 mrd Ft-tal támogatta meg az állam). Pl. fény- és világítástechnikára 120 millió Ft-ot adtak ki egy olyan cégnek, amely egy nappal később került bejegyzésre, mint ahogy meghozták a Korm. határozatot a támogatásról úgy, hogy közben más cég 30 millió Ft-ért biztosította volna a hang- és fénytechnikát. A cég tulajdonosai és ügyvezetője a MÖSZ dolgozói is egyben (az egyik kommunikációs igazgató, a másik pedig válogatott edző). Emellett nagyon elszálltak a költségek úgy, hogy rengeteg helyen lehetett volna spórolni (pl. a győri csarnokban ingyen megrendezhették volna a VB-t, ehelyett a Duna Arénában rendezték meg 68 M Ft bérleti díj ellenében, az In-Kal Sec. Kft. tök olcsón ellátta volna a biztonsági szolgáltatásokat, ehelyett a Valtont bízták meg elég vaskos pénzért, stb.) Na, mindegy, ez már nem a közbeszerzés témájához tartozik. A lényeg, hogy nem volt a MÖSZ-nek közbeszerzési kötelezettsége.

oligaliga # 2018.10.16. 07:56

Pontosítok: a szolgáltatásokat egyenként kell figyelembe venni, és ha azok nem érik el a 40.000.000,- Ft-ot (nettó értéken), akkor nincs közbeszerzési kötelezettség.

oligaliga # 2018.10.16. 07:54

Ennyi információ alapján úgy tűnik, hogy nem volt közbeszerzési kötelezettség. A kormányhatározat szerint a 200.000 CHF-et a jogdíjra adták, szóval azt nem kell figyelembe venni. A rendezési költség sok mindent takarhat, kezdve a személyi jellegű kiadásoktól (pl. bírók, zsűrik, takarítók, stb. bére) a terembérleten át a biztonság technikára, fényre, egyéb dologi jellegű kiadásokra (pl. jegyértékesítési tevékenység, a versenyzők elszállásolása, stb.) amire a 233.081.980,- Ft nem túl nagy összeg. Főleg, hogy vb-ről van szó. A támogatás forrása nem passzírozható bele egyik (3) bekezdés szerinti kategóriába sem.

barrerra # 2018.10.16. 07:37

Jelen esetben a Junior Amatőr Ökölvívó Világbajnokság szervezéséről van szó. A Magyar Ökölvívó Szakszövetség rendezte, ezt a rendezvényt a Kormány a 1231/2018. (IV. 25.) Korm. határozat alapján megtámogatta 200.000 CHF-fel, valamint 233 081 980,- Ft összeggel. Szerintem ez alapján a Kbt. 5. § (3) bek. szerint közbeszerzési kötelezettsége lett volna a Magyar Ökölvívó Szakszövetségnek a fény- és hangtechnika, a biztonsági szolgáltatások és egyéb megrendelések vonatkozásában külsős cégek bevonásához. Ehelyett közbeszerzési eljárás nélkül kötött szerződést külsős cégekkel. Lehet, hogy jogszerű volt az egész, mondom, annyira nem vagyok otthon közbeszerzésben...

oligaliga # 2018.10.16. 07:17

A Kbt. 5.§ (1) bekezdése meghatározza, hogy mely szervezetek kötelesek közbeszerzési eljárás lefolytatására, függetlenül annak tárgyától.

A (2) bekezdés szerint azok a szervezetek, amelyek nem tartoznak az (1) bekezdés hatálya alá (vagyis alapból nem lennének kötelesek közbeszerzésre), bizonyos építési beruházásokra vagy azokhoz kapcsolódó szolgáltatásokra kötelesek közbeszerzési eljárást lefolytatni, ha arra legalább a közbeszerzési értékhatár 75%-át meghaladó támogatást kapnak az (1) bekezdés szerinti szervezettől. Pl. a sportszövetség 45 millió forintot kap valamelyik minisztériumtól sportpálya építésére.

A (3) bekezdés a közbeszerzési kötelezettséget a támogatás forrása szerint határozza meg.

Ezen túlmenően a szervezet saját döntést is hozhat arról, hogy közbeszerzést folytat le akkor is, ha egyébként nem kötelező.

A kérdésedre visszatérve: egy sportrendezvény megszervezésébe sok minden beletartozhat, de nem minden tevékenység esetén kell közbeszerzést lefolytatni.

barrerra # 2018.10.16. 06:51

Sziasztok!

Aziránt szeretnék érdeklődni, hogy egy országos sportszövetségnek pl. egy nemzetközi verseny megrendezése vonatkozásában (amelyet állami támogatásból szervez) külső partnerek leszerződése kapcsán (biztonsági szolgálat, hang- és fénytechnika biztosítása, stb.) kötelezett-e közbeszerzés lefolytatásra a Kbt. 5. §-a alapján? Amennyiben igen és ezen kötelezettségét elmulasztja, haver cégekkel szerződik le közbeszerzési eljárás lefolytatása nélkül, annak milyen következményei lehetnek?

Ne haragudjatok, ha nagyon bugyuta a kérdés, a Kbt.-vel nem igazán vagyok képben és még soha nem dolgoztam ilyen területen, viszont érdekelne a kérdés. A Kbt. 5. § (3) bek. a) pontja alapján szerintem egy olyan országos sportszövetség, amely korm. rendelet alapján kapott finanszírozást egy világverseny megrendezésére szerintem kötelezett. Ha nem tesz eleget a közbeszerzési kötelezettségének, úgy annak milyen következményei lehetnek?