Ideiglenes tartózkodás bejelentése


pazs # 2014.01.20. 10:19

Mondjuk szívességi használó.

lorine20 # 2014.01.20. 07:42

Kedves Felhasználók!

A segítségeteket szeretném kérni. Szeretném a tartózkodási helyemet bejelenteni ideigleness lakcímmel Pesten, viszont nem bérlésről van szó, hanem barátilag vagyok a lakásban, kvázi nincs bérleti díj, csak a rezsit kell fizetnem. Ebben az esetben milyen lehetőségem van, milyen jogcím alatt tudom magam bejelenteni, hogy az hivatalosan is megfeleljen mindennek?

Segítségeteket köszönöm!

babikaa # 2009.05.20. 20:15

Lisa köszönöm szépen!

monalisa1 # 2009.05.19. 22:54

Akár hivatalos egy levél akár magánjellegű, az oda megy (= oda lesz kézbesítve) ami címet a hívatalnak ill. az illetőnek megadsz. (Ha időközben máshová költözöl, a saját érdeked, hogy az uj postacímedet minden érintettel időben tudasd.)

Ettől függetlenül a lakhely szerinti kézbesítési postahivatalban ki lehet tölteni egy "kézbesítési cím" formanyomtatványt, és a rákövetkező 24 órán belül bárhonnan is vársz levelet, azt a posta már erre a megadott címre kézbesíti. Havi 1.250 Ft - vagy nagyjából ennyi. 6 hónapig okés ez, két havonta ismételve a hosszabítást. (Közben meg csak átszoknak erre az uj címedre - persze és ismét: ha minden érintettel előzetesen tájékoztatsz.)

"Lisa"
laikus hozzászóló

babikaa # 2009.05.19. 19:45

Kedves Fórumozók!

Szeretnék segítséget kérni: ha az állandó lakcím megszűnt és lett helyette CSAK egy tartózkodási hely, a hivatalos levelek automatikusan mennek a tart. címre (fontos lenne hogy megkapja az illető) vagy ezt is be kell jelenteni valahol?
Ha később lesz a tart. hely mellett egy állandó lakcím is, akkor (azután hogy ezt újra bejelentik) hova mennek majd a küldemények?
Köszönöm a segítséget!

Holden Caulfield # 2008.08.30. 10:12

218/1999. (XII. 28.) Korm. rendelet
az egyes szabálysértésekről

Lakcímbejelentési kötelesség elmulasztása

29. § (1) Aki a lakcímbejelentésre előírt rendelkezéseknek (*) nem tesz eleget,
harmincezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott szabálysértés miatt a rendőrség, valamint a helyi önkormányzat képviselő-testülete hivatalának erre felhatalmazott ügyintézője helyszíni bírságot szabhat ki.

(*) 1992. évi LXVI. törvény a polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásáról

A lakcím bejelentése és nyilvántartása

26. § (1) A Magyar Köztársaság területén élő, e törvény hatálya alá tartozó polgár [4. § (1) bekezdés] köteles beköltözés vagy kiköltözés után három munkanapon belül lakóhelyének, illetve tartózkodási helyének címét a települési önkormányzat jegyzőjének nyilvántartásba vétel céljából bejelenteni (a továbbiakban együtt: lakcímbejelentés).

[...]

(3) A lakcímbejelentéshez a lakás tulajdonosának vagy a lakás használatára egyéb jogcímen jogosultnak a hozzájárulása szükséges.

(4) A lakcímbejelentés ténye önmagában a lakás használatához fűződő, valamint egyéb vagyoni jogot nem keletkeztet, és nem szüntet meg. Érvénytelen a bejelentett lakcímadat, ha a polgárnak a lakás használatára vonatkozó joga jogerős bírósági vagy hatósági határozat alapján megszűnt és a határozatot végrehajtották, továbbá, ha az illetékes települési önkormányzat jegyzője megállapította, hogy a polgár bejelentett lakcímadata nem valós.

[...]

27. § (1) A tartózkodási hely létesítését, illetve megszűnését a tartózkodási hely szerint illetékes jegyzőnél kell bejelenteni.

(2) A polgár tartózkodási helyének megszűnését a lakóhelye szerint illetékes jegyzőnél is bejelentheti.

(3) A tartózkodási helyet - annak bejelentésétől számított öt éven belül - a tartózkodási hely szerint illetékes jegyzőnél ismét be kell jelenteni. Az ismételt bejelentés hiányában az érintett tartózkodási helye e törvény erejénél fogva megszűnik.

[...]

Ebből én azt vettem ki, hogy vagy a bérlő jelentkezik ki a lakásból, vagy pedig a tuljadonosnak kell megkísérelnie, hogy a jegyzőnél (okmányirodán) kijelentesse a bérlőt (illetve rendelkezésre áll a bírósági út is).

Holden Caulfield # 2008.08.30. 09:40

Kedves Zoltanuss!

Köszönöm a hozzászólásodat.

Az igaz, hogy a tartózkodás bejelentése semmiféle jogot nem keletkeztet a bérlő számára, jogilag így helyes.

A valóságban azonban problémák adódhatnak abból, ha a bérlő nem hajlandó elhagyni a lakást és oda be van jelentve. Ebben a helyzetben számomra a legkézenfekvőbb, hogy kihívom a rendőrséget és karhatalmi erővel távolíttatom el, ha nem hajlandó önszántából elhagyni többszöri felszólításra sem a bérleményt. Igen ám! De a rendőrnek megmutatja, hogy be van oda ideiglenesen jelentve, akkor bölcs, hidegvérű jogász legyen a talpán, aki egy (törzs/főtörzs)őrmesternek, vagy jobbik esetben egy zászlósnak elmagyarázza, hogy ettől még nem jogosult a lakásban tartózkodni, mert a bérleti jogviszonya megszűnt...

Az ötletet, hogy a szerződéskötés előtt egyezzenek meg és a bérleti jogviszony megszűnése után a kaució visszaadásának feltételévé tegyék a kijelentkezést, nagyon produktívnak találtam. Köszönet érte!

Zoltanuss # 2008.08.29. 16:00

Üdv !
Ebben nem vagyok biztos , hogy kötelessége, vagy sem.
Viszont csak úgy tud bejelentkezni, ha a tulaj megengedi, azaz aláírja a bejelentőjét.
Ezt általában a bérbevevés előtt kell tisztázni. Előállhat az a helyzet, hogy nem kap aláírást , és ? és elmehet - senki nem tartja vissza !

Más helyeken többen elmondták, hogy semmi külön jogot nem indikál egy sima tartózkodási dokumentálás !

A legegyszerűbb a bejelentekező később kijelentekezik. Ezt egyébként a kaució visszadásának egyik feltételéül lehet szabni - sok más mellett.
Ha viszont elmulasztja - lehet kérni a jegyzőnél/okmányirodánál/illetáékes helyen :

Z.

Holden Caulfield # 2008.08.29. 15:20

Tisztelt Fórumozók!

Nemrég a következő probléma merült fel a családunkban.

Az egyik lakásba, amely egy rokonunk tulajdonában van, be szeretne jelentkezni a bérlő. Én úgy tudom, hogy ez nem csak lehetőség, hanem a bérlőnek kötelessége is 3 munkanapon belül (ha nem teszi, szabálysértést követ el).

A kérdésem az, hogy az ilyen bejelentkezett bérlőt a későbbiekben hogyan lehet onnan kijelenteni?

Köszönettel,

ifj. Sipos László