Rendszeres gyermekvédelmi támogatás


Rexor # 2018.03.06. 13:06

Nem.

Erzsike 24 # 2018.03.06. 11:21

Tisztelt Jogászok, Fórumozók!

Remélem még valaki olvassa a fórumot és tud válaszolni.
Valaki megtudná mondani, hogy gyermekvédelmi igénylésnél vagyonnak tekinthető e ha üzembetartóija vagyok egy autónak a mi nem az én tulajdonomba van?
Válaszokat előre is köszönöm!!

Lajesz33 # 2011.03.02. 11:35

Kedves Csibiri,

Én megfellebbeztem az önkormányzat határozatát, és telefonon beszéltem is a másodfokú hatósággal. Azt mondták, hogy kb. 2 hónap lesz mire válaszolnak, mert "csak" a NAV válasza kb. 1 hónap lesz. Addig nem kapom a támogatást, mert az egyből felfüggesztették.
Ez is érdekes, hogy egy nem jogerős első fokú végzés miatt azonnal elrendelik a pénz visszatartást! Joguk van ehhez? És ha igazam lesz, akkor addig miből fizessem a villanyt, meg a gázt, meg a kenyeret?!?

Tényleg vicc.

csibiri # 2011.03.01. 12:23

Kedves Lajesz33,

én is ugyan ebben a "cipőben járok".
a gk értékbecslését bekérik a NAV-tól )évjárat és tip. függvényében)
a többi része már engem is érdekelne, h lehet "vagyon" ?mert ez így egyébként tényleg vicc.

Lajesz33 # 2011.02.21. 12:51

kijavíthatóm = kijavíthatom

sorry

Lajesz33 # 2011.02.21. 12:48

T. jogászok, ügyvédek,

Lentebb olvastam, hogy a járművet akkor is "vagyon"-nak tekintik, ha konkrétan nagyobb a rajta lévő teher, mint az érintett autó jelenlegi értéke (ez egyébként vicc).
A "hasznosítható" jelző ebben a törvényben nem terjed ki a járműre és a vagyoni értékű jogra? A vessző "értelmileg" is elválasztja a szavakat (javakat) egymástól? Hogyan lehet "vagyon" egy semmit sem érő, azaz nem hasznosítható autó? Főleg, mivel elidegenítési korlátozás is van rajta, azaz addig nem tudom eladni, amíg ki nem fizetem a hátralékot, de ahhoz meg hitelt kellene felvennem, amit meg azért nem kapok, mert nincs munkám...

A fentiekből kiindulva azt szeretném megtudni, hogy ha a nyilatkozatomban 900.000.-Ft-ot írtam be a jármű értékének (nem tudtam ezt a min. nyugdíj x 30-as határt, ami 855.000.-Ft) és emiatt elutasították a kérelmemet, akkor:

  • a fellebbezésben ezt kijavíthatóm-e (módosítom-e a nyilatkozatomat) pl. 850.000.-Ft-ra? Nem vagyok autókereskedő, hogy pontosan meg tudjam ítélni a jármű jelenlegi értékét...
  • és ha e miatt az önkormányzat megvizsgálja az autót, Ők mi alapján határozzák meg annak értékét? Van valami elérhető "értékmeghatározó" táblázat vagy besorolás?!?
  • esetleg kéjek 2-3 autókereskedéstől hivatalos felvásárlási ajánlatot az autómra, és ha az 850.e Ft-ról - vagy kevesebbről - szól, azt el kell, hogy fogadják a fellebbezés során?

Előre is köszönöm a válaszukat.

Üdv.

tikuska # 2011.01.24. 21:24

Kedves fórumozók!
Érdeklődni szeretnék,hogy esetleg nem tudja valaki megmondani nekem, hogy igényelhetek-e gyermekvédelmi támogatást, ha bátyámmal élek és van aktív tanulói jogviszonyom?Meg valahol azt olvastam,hogy elvileg a bátyám nem az eltartóm,mivel nem a jogos gyámom,így hiába élünk egy háztartásban nem kötelező "megosztania" a jövedelmét!akkor az én egy főre jutó keresetem csak a családi pótlék?kérem segítsetek!előre is köszönöm!

ekrisztika # 2010.12.26. 13:57

Kedves fórumozók!
Érdeklődni szeretnék, hogy mi kapunk rendszeres gyermekvédelmi támogatást. De a férjem nevére lett beadva, és sajnos válni fogunk.... így ez azt jelenti, hogy akkor csak ő kaphat ingyenes jogi képviseletet, vagy én is-mert még egy család vagyunk...(és sajnos egyenlőre 200 ft-tal meghaladja a táppénzem az 1 főre jutó öregségi nyugdíj legkisebb összegét, amivel úgy is igényelhetnék...)
Nagyon várom válaszukat!!!!!!!!!!!
Köszönettel: Kriszti

Makikám # 2010.10.20. 12:00

Kedves Fórumozók!

Valaki tud abban segíteni, hogy a gyermekvédelmi támogatás folyósításának évei szolgálati időnek minősül-e? Köszi

Whisper # 2010.09.30. 07:12

Akkor elnézést, ez nem derült ki belőle számomra.

csufi99 # 2010.09.29. 21:49

Alexianak szólt a válaszom.
Joguk nincs hűtőre és másra hivatkozni, Tv és egyebek után nézelődni, környezettanulmány előtt eljárást indítanak a jövedelem vélelmezésére, szemléről -környezettanulmány- értesítést kell küldeni.Részletekbe nem megyek bele, ez itt most nem kérdés. A kérdezőnek nem volt vagyona a leírtak alapján.

Whisper # 2010.09.29. 09:30

Ha mondjuk kettőmillió felett van az autó értéke akkor sajna nem igaz, hogy rosszul jártak el, márpedig egy új(abb) autónál ez az érték valószínűleg közel áll a valósághoz.

Ezt a kérdező által leírt 3 tagú családból kiindulva írtam:

  1. pont szerint 570 eFt/fő tehát összesen: 1.710 eFt vagy
  2. pont szerint 1.995 eFt

Persze, ha 2 millió alatt van jóval az értéke, akkor van keresnivaló a fellebbezés tekintetében.

csufi99 # 2010.09.27. 19:14

Valószínű szabálytalan eljárás volt, fellebbezni kellett volna.Az 1997. évi XXXI. törvény szerint
(7) Vagyon alatt azt a hasznosítható ingatlant, járművet, továbbá vagyoni értékű jogot kell érteni, amelynek egy főre jutó értéke a gyermeket gondozó családban

  1. külön-külön számítva az öregségi nyugdíj legkisebb összegének húszszorosát, vagy
  2. együtt számítva az öregségi nyugdíj legkisebb összegének hetvenszeresét

meghaladja, azzal, hogy nem minősül vagyonnak az az ingatlan, amelyben a szülő vagy a tartásra köteles más törvényes képviselő életvitelszerűen lakik, az a vagyoni értékű jog, amely az általuk lakott ingatlanon áll fenn, továbbá a mozgáskorlátozottságra vagy tartós betegségre tekintettel fenntartott gépjármű.
A nyugdíjminimum 28.500,-Ft. A vagyon tárgy értékét pedig osztani kell a családtagok számával.
Nyugodtan lehet kérelmet beadni.

alexia # 2010.09.27. 06:59

Gyermekvédelmi támogatáshoz.

Nekem is volt ilyen problémám, jövedelem alapján én is kaphattam volna, de
- kijöttek megnézni, hogy milyen értékeink vannak. Pl.: színes tv, mosógép, hűtőszekrény, mikró stb., majd megjegyezték, hogy akár el is adhatnám őket, és az abból kapott pénz elég volna néhány hónapig, majd utána menjek megint támogatásért.
Amikor már nem maradt semmink, kaptunk a Gyermekvédelemtől mosógépet (rosszabb volt, mint az enyém), lomiztam hűtőt, tv, mikró nem kell. Na, akkor már kaptam karácsonykor élelmiszercsomagot, ingyen ebédet a közkonyhán és havi háromezer forintot, támogatásként.
Most hasonló helyzetben vagyok, de nem megyek kérni, mert nem vagyok hajlandó megint eladni azt,amim van, havi háromezerért.

Alexia

rtpvn # 2010.09.26. 12:56

Köszönöm a választ Whisper!

Whisper # 2010.09.22. 09:34

T. rtpvn!

Sajnos nincs mit tenni, a törvény nem ad lehetőséget rá, hogy a hiteles autót, mint nullás értéket vegyék figyelembe a teljes értéke helyett.

A gyvt. 19. § (7) bek. szerint csak az az ingatlan, amelyben lakik a kérelmező, illetve a mozgáskorlátozott autó nem minősül vagyonnak. Ha vagyon van és meghaladja a tv.-ben rögzített értéket, nem jár a kedvezmény.

Úgy tűnik, ilyen esetekre nem gondolt a jogalkotó :(

Gondolom az indokolta ezt a szabályozást (a jogalkotó szándéka :S), hogy akinek eladható vagyona van, az adja el és finanszírozza abból a kiadásait, persze ez ebben az esetben nem egészen így van.

üdv.

rtpvn # 2010.09.16. 06:58

Segítség!
Egyedül nevelem 2 gyermekem. Rendszeres gyermekvédelmire lennék jogosult az egyfőre jutó jövedelmem alapján. Amiért mégsem kaphatok támogatást az, hogy a "tulajdonomban" lévő autó értéke meghaladja a jogszabályban előírtakat.Azért írtam idézőjelbe a tulajdon szót, mert az autó hitellel terhelt. (Sajnos egyik napról a másikra 4 órásra csökkent az állásom jelentősen kevesebb fizetéssel.Csak a szüleim segítségével tudom fizetni a részleteket) Eladni nem tudom az autót, mert senki nem ad érte annyit amivel a bankot ki tudnám fizetni. Az sem megoldás, hogy a banknak "adjam" vissza, mert nekik is fizetnem kellene még.
A kérdésem: Léezik az hogy a "hiteles autót" is ugyan olyan értéken számítjuk mint a tehermenteset?
Van esetleg valami megoldás, hogy mégis megkaphassuk a rendszeres gyermekvédelmit?
Előre is köszönöm a választ!
Filippo

ildi12 # 2010.04.26. 12:34

Tisztelt Fórumozók!

Engem az érdekelne hogy a gyermekvédelmi támogatást ki igényelheti ugyanis én két gyermeket nevelek egyedül havi 48000 ftból és a helyi Önkormányzathoz sokféle kérelmet beadtam de soha semmi pozitív előrelépésem nem volt egyedül annyi kedvezményt kaptam hogy a 4. osztályos fiam ingyen étkezik ezen kivül azt mondták a hivatalban hogy nem jár már semmi szoc. segély embereknek csak természeti juttatás(étkeztetés.).Most is beadtam egy szoc. segély iránti kérelmet ami állitólag egyszer adható 1 évben a rászorulóknak na annak is már másfél hónapja és még semmi válasz.Tényleg nem jár semmi pénzbeni támogatás nekem? Én is nézegetek utána de ha valaki tudna akkor segithetne nekem. Köszönettel:Ildi12

Csillagos # 2010.02.22. 18:06

A rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre való jogosultság feltételeit törvény szabályozza és nem önkormányzati rendelet. A határozatban feltüntetésre kerülnek az alkalmazott jogszabályi helyek.

Mayama # 2010.02.22. 12:01

Sziasztok!
Nekem is ilyesfajta problémáim vannak...
Én igényeltem a lakásfenntartási támogatást az önkormányzattól,kértek tőlem is számlákat(villany,víz,stb.)valamint egy olyan igazoló szelvényt(bankszámla kivonat),amellyel tudom igazolni a havi jövedelmemet.Gyeden vagyok e mellé még jön a családi pótlék 2 gyerekre.A havi jövedelmem 98 ezer Ft,a kiadásom havonta 78 ezer Ft(ebben benne van a villany,a víz,a kommunális adó,lakástörlesztés).Sajnos nagyon kevés az a megmaradt 20 ezer Ft,ezért fordultam az önkormányzathoz.Havonta elbíráltak nekem 5 ezer Ft-ot lakásfenntartásra.
Nekem sem vették figyelembe a havi kiadásokat....
Az összbevételt elosztották 3 fele,de meghaladta így is az előírt egy főre jutó összeget.
Egyedül nevelek 2 gyereket és érdekelne,hogy milyen támogatást tudnék igényelni?
Köszi!
Mayama

monalisa1 # 2009.07.09. 14:38

Egy helyi rendeletet nem x vagy y kérelmező személyes adataira kihegyezve hoznak meg., meghatároznak egy bizonyos összeget és azon túl a támogatás nem adható.

A kérelem elbírálásánál a családi összbevétel ami dönt, a kiadásokat mint pl. lakbér, rezsi stb. azt csak mint informális jelleg kérik be.

Javaslom a net-en tanulmányozd át alaposan a helyi önkormányzat szociális rendelkezését - hátha más címen kaphattok mégis valamilyen támogatást.

Vélem a gyermekek iskolai ingyenes ebédeztetése és az esetleges napközi igénybevétele az rendben.

Ezen kívül kérhető pl. lakásfenntartási támogatás - igaz ez is jövedelemfüggő -, mely havi pár ezer forint az egyik vagy másik közüzemi számla kifizetésénél.

"Lisa"
laikus hozzászóló

csipkerózsika11 # 2009.07.08. 20:21

Azt szeretném megkérdezni, hogy jogos-e az önkormányzat elbírálása ebben az esetben.
Kérelmet adtam be rendszeres gyermekvédelmi támogatásra, ami annyiban segítene, hogy gyermekeim ingyen tankönyvet kapnának az iskolában. A jövedelmem és a családi pótlék együtt, 600 Ft-al meghaladja azt az összeget, amely esetben a támogatás járna. Ezt a nettó összeget osztották 3 felé. De miért kell feltünteni, hogy mennyi rezsit és lakbért fizetek, ha ezt az összeget nem vonják le a jövedelemből. Nem a levont összeget osztja el. Ha ezt figyelembe vette volna, akkor jóval a meghatározott összeg alatt lenne az egy főre jutó jövedelem. Szóval az lenne a kérdésem, hogy az elbírálásnál figyelembe kell-e venni ezeket a kiadásokat, vagy nem. Mert ha nem , akkor ez nagyon igazságtalan, és inkább fizetnék minden hónapban 600 forintot az önkormányzatnak- persze ebbe senki nem menne bele:))))