Fórum közigazgatási jog régebbi elöl     új hozzászólás


védelembe vétel, gyh eljárás

Beryl21 #   2017.03.18. 07:19

Tordesillas, koszonom a valaszodat es a segitsegedet!

Beryl 21

Tordesillas # e-mail 2017.03.08. 11:56

Beryl21

A jogorvoslati lehetőségről való tájékoztatás benne van a határozat rendelkező részének legvégén, közvetlenül az indokolás előtt.
Ha még nincs kezében a határozat, akkor fellebbezésre van lehetőség, a határozat kézhezvételét követő 15 napon belül, melyet indoklással kell ellátni és a másodfokú hatóságnak kell címezni, de az első fokon eljárt hatóságánál kell benyújtani. A fellebbezés illetékmentes.

A védelembe vételt elrendelő határozat a jogerőre emelkedés napján lép hatályba. Ha megfellebbezik, akkor nem emelkedik jogerőre 15 napon belül, hanem sokmindentől függ a jogerőre emelkedés ideje (pl. 1. fokon eljáró hatóság saját hatáskörben a fellebbezésben foglaltaknak megfelelően módosít, visszavon, vagy nem, azt megfellebbezi-e más ügyfél,ha nem ad neki helyt az 1 fokon eljáró hatóság, vagy megfellebbezi a másik fél, akkor fel kell terjeszteni másodfokra a fellebbezési határidő leteltét követő 8 napon belül, aztán a másodfokon mit dönt: helybenhagy, megváltoztat, új eljárásra utasít, egyéb bizonyítást rendel el, stb.

Látom más fórumban is nagyon rajta van a védelembe vételi témán, a jogorvoslattal kapcsolatosan figyelmesen olvasgassa a 2004. évi CXL. tv. 95-110. § közötti rendelkezéseit.

Beryl21 #   2017.02.27. 06:50

T. Jogaszok! Kerdesem az lenne, hogy milyen jogorvoslat van a vedelembe veteli eljaras soran hozott gyamugyi hatarozatra es a hatalyba lepes milyen? Koszonom valaszukat!

Beryl 21

Babu72 # e-mail 2015.06.11. 10:26

S.O.S. Családsegítő minap felkeresett bennüket azzal, hogy valaki valakit feljelentt a családból, elmondta, hogy majd lesz egy meghallgatás a járási hivatalnál. Ez nem így lett ,most kedden állítólag(azonosítás nem volt)a gyámügytől kijött váratlanul 2 nő azzal , hogy a 16 éves fiamat beviszik az önkrmányzathoz kihallgatni mivel ott tudják kinyomtatni a jegyző könyvet(mint kiderült ez nem volt igaz)Majd délután a másik településre járó 8 éves leányunkat a hazainduló buszról szedték le kikérdezni, mindenféle más idegen szeme füle hallatára egyik szülő sem volt vele. Jegyző könyvet nem hagytak . A védelembe helyezésről ma kaptunk levelet , eddig nem is tudtuk, hogy ilyet akarnak, ráadásul engem mint anyát felakarnak jelenteni a rendőrségen , ezt a fiam mondta miután elmentek, hogy az önkormányzatnál mondták neki, mivel valaki az ő nevébe írt 1 e-mail-t. ezt tagadta erre azt mondták "mindegy hogy ki volt akkor is fel jelentjük anyádat". Ezzel az a gond 1 alaptalan a vád, 2 rendőrségi eljárás során , mivel apa börtönőr jelentés kell írnia, ami miatt felfüggesztik jó esetbe 50szézalékos fizetéssel. Ez így nem kerek szerintem itt eljárási hiba van.

iboly4 # e-mail 2015.05.09. 13:23

Lényeges, de nem jogász, csak gyerekjólétis munkatárs szúrta ki. Viszont az eljárást meg lehet szüntetettni eljárási hibára hivatkozva, de legalábbis újra lehet tárgyaltatni. Vagy fellebezni. Címszavakat, lényeget elmondta, de pongyola a fogalmazás sztem.

Kelvin (törölt felhasználó) #   2015.05.09. 13:01

Ha már az ismerős szakember kiszúrta az állítólagos hibát, akkor nyilván ő lenne ebben a leggyorsabb, aki tudna segíteni. Főleg úgy, hogy hétvége is van... Másrészről kérdés, hogy a hiba lényeges-e az eljárás szempontjából.

iboly4 # e-mail 2015.05.09. 12:40

Pénteken délben lett biztos, hogy itt nagyot hibázott a hivatal és hétfőn reggel le kellene adnom (tény, saját hülyeségem, mert későn tűnt fel és nem is nekem, hanem megmutattam a jegyzőkönyvet egy ismerős szakembernek, aki elolvasta, az mondta, hogy ez így nagyon nem jó)

iboly4 # e-mail 2015.05.09. 12:36

Szükségem lenne segítségre, megfogalmazni egy fellebbezést/észrevételt a gyámhivatal felé. Sürgős az ügy, sajnos későn vettem észre egy hatalmas hibát az idézés és a ténylegesen megtartott tárgyalás (jegyzőkönyv ) között.

Tudna nekem ebben valaki segíteni esetleg? Hogy tartalmilag, formailag, szakmailag megfeleljen és ne lehessen belekötni?

Előre is köszönöm.

mikkamasa # e-mail 2015.04.01. 23:06

Van egy 3 éves kislányom és egy 7 éves kisfiam . Mind két gyermek egészséges , értelmes , ügyes, jól táplált ,a kislány szeptemberben megy oviba , mert óvoda képes és nem hord már pelust . Tud önállóan enni aranyos és nagyon jó kedvű , sokat játszik mind kettő rendszeresen séta és nagyi . Rengeteg játékuk van , mert játékból sosem elég . Mint apuka imádom a gyermekeimet és a feleségem ,szinte a családomnak élek , rendszeresen sütök főzök , és mindig meg beszéljük , hogy mi legyen a menü . Legtöbbször a gyermekeim szájíze szerint főzöm . Nos az a problémám , hogy pár rendes kedves MEGBÍÍZHATÓ jóakaró írígy szomszédom , bosszúbol feljelentett a gyermekjóléti szolgálatnál , mindenféle hazug történetet kitalálva , hogy én rendszeresen verem a családom és a feleségemet összeveretem , hogy a fiam rugdossa az anyját, és 5 naponta látogatjuk a nagyit pedig szinte minden nap . Meg folyamatosan ordibálok . Az ügy ott tart , hogy kinn volt a gyermek jóléti és mindent rendben talált. 1 hét mulva ismét ki jöttek , de teljesen ismeretlen gyámügyisel , persze akkor már semmi sem volt rendben mert lakossági bejelentés ( szomszéd ) volt szerintük igaz , és védelembevételi eljárást indítottak ellenünk . Kérdem én hol itt az igazság . Elég pár rossz indulatú irigy gátlástalan ember és puff oda minden . Kérek minden jó embert , hogy segítsenek

briell #   2014.01.31. 12:50

Csak ül a jó fizetésért a fenekén. Neki hivatalból könnyebb lenne megkeresni az átmeneti otthonokat.

briell #   2014.01.31. 12:40

Már bocs... ki mondta, hogy vigyen haza? neki a kötelessége segíteni...

gabriella7 # e-mail 2014.01.31. 12:05

briell

Igen indítható, de kérdés, hogy akkor most milyen ellátásban részesültök? Alapellátás, vagy már védelembe is van véve a gyerek? A családgondozó nem fogja megoldani a problémádat, azt neked kell megtenned, ő abban segít hogyan juss el a megoldáshoz, ennek persze több eszköze is lehetséges

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2014.01.31. 11:55

Igen.
Azért haza nem vihet.

www.kbs-ugyved.hu

gabriella7 # e-mail 2014.01.31. 11:33

Kedves Valopapa

Ha a gyermekjóléti szolgálat alapellátásban gondozza a gyermeket, akkor is készül gondozási terv, amit az un. macis lapon rögzítenek, szülővel, ha már olyan korú a gyermek, vele is egyeztetnek és aláíratnak. gondozási tervet fél évente felül kell vizsgálni és változtatni, ha szükséges. Védelembe vételt akkor lehet kezdeményezni, ha az alapellátás nem vezet eredményre. A szolgálat családgondozója számára fontos, hogyha a gyermeket veszélyeztető körülményeket észlelünk, azt jelezzük!! A családgondozó a védelembe vételt a jelzésekre és a saját tapasztalataira alapozza, hiszen a védelembe vételi tárgyaláson bizonyítani kell a gyermek olyan szintű veszélyeztetettségét, ami ezt az eljárást indokolttá teszi.

üdvözlettel: gyermekjólétis családgondozó

briell #   2014.01.31. 11:10

Jó napot kívánok! Két kérdésem van.
Egyik, lakossági névtelen bejelentés alapján indítható valóban védelembe vételi eljárás?
A másik, hogy a lakhatás megoldásában nem segít abszolút a gyermekvédelmis, pedig eddig is védelem alatt állt elvileg a kicsi fiunk éppen az anyagi helyzet miatt. De folyton csak azt halljuk tőle, oldjuk meg a gondokat, pedig azt egy ismerős családsegítő mondta, másik körzetből, hogy ő elhelyezett egy családot átmeneti otthonba.
Amikor ezt felhozom szóba, akkor ez a hölgy engem mindig leráz, aki a mi "kirendelte gyermekvédelmisünk".
Hogy van ez akkor, a törvény nem köti őket arra, hogy segítsenek ahogy tudnak, csak követeljenek? Én írtam több helyre, de el lettem utasítva (átmeneti otthonok) talán pedig ha hivatalból keresték volna őket, akkor lett volna hely.

valoapa #   2011.11.25. 14:55

Sziasztok!

A gyámhatóság a védelembe vételi eljárás ügyében hozott határozatában megállapította a gyermekek veszélyeztetettségét, de mivel a szülők családsegítő szolgálattal való együttműködésétől a veszélyeztetettség elhárítását remélte, ezért alapellátás keretében történő segítségnyújtásról döntött.

Azóta az egyik szülő a védelembe vételi tárgyaláson tett szóbeli ígéretét megszegte, a másik szülővel a családsegítő szolgálatnál írásba foglalt megállapodását több ízben bizonyíthatóan felrúgta, a fenti kérdésekben a családgondozót bizonyíthatóan félrevezette.

Milyen mérlegelési lehetősége van a gyámhatóságnak ilyenkor? Automatikusan megtörténik-e a védelembe vétel, ha a gyámhatóság a fenti tényekről értesül, vagy határozhatnak úgy, hogy további esélyt adnak a szülőnek a viselkedése megváltoztatására, az alapellátásban történő együttműködésre?

Köszönöm!

  • laikus fórumlátogató

Mano2011 # e-mail 2011.10.29. 14:15

A gyámhivatal szerintem nem mer nagyon lépni. Ugyanis sok helyen anyapártiak. Pedig az ilyen nem anya...

Mano2011 # e-mail 2011.10.29. 14:13

Sziasztok. A mi családunkba most zárult le egy gyermekelhelyezés, gyermektartási. A pert a férjem nyerte a volt élettársával szemben. A gyermek az anyánál lett elhelyezve. Tavaly a 2. tárgyalás után kiadott a bíróság egy ideiglenes intézkedést, miszerint minden páros hétvégén jár neki az 5 éves kislány. A perben most született ítélet, ami nem jogerős még. A baj az, hogy az anyuka a gyermeket nem akarja adni, már lassan 1,5 éve a gyermek nálunk nem volt, különböző kifogások mennek, hogy pl. a gyermek nem akar menni az apjához, most épp beteg. Ezzel az a probléma, hogy készült igazságügyi szakértői vélemény is, amely átlagos apukának hozta ki a férjem. Ellenben a következőket írták az anyukáról: "Laza felelősségvállalás, erős saját érdekérvényesítő képesség. Nevelési képessége átlagosnál alacsonyabb fokú". A kislánnyal is elbeszélgettek, és róla ezt írták: "Az anyai környezet által az apa ellen nevelt, befolyásolt gyermek. Az apához érzelmileg kötődik tőle nem fél, nem szorong. Normális apa-lánya kapcsolat." Ez ellen az anyuka 2x lebezett fel, pedig a perben a vizsgálatot ő kérte, 3x is. A gyámhivatal 2 hetente ma már 60.000,- forintra bírságolgatja, és ott ki is kijelentette, hogy nem is fogja adni a gyermeket. Persze a gyerektartást kapja, az kell, és még visszamenőleg is megkapta. Bár mi szívesen adjuk a gyermeknek, de legalább adná. Kérdésem az lenne, hogy ilyen papírokkal el lehet-e perelni a gyermeket tőle. Van-e esély arra, hogy megnyerjük a pert, és hozzánk kerüljön a gyermek, aki maga is elmondta a szakértőnél, hogy amikor az apja megy érte, bent kell maradni a házba és csendbe kell lenni. A gyámhivatal mondott olyasmit is, hogy ha van jogerős ítélet, akkor fel lehet jelenteni a rendőrségen kiskorú veszélyeztetettsége miatt, illetve védelembe lehet venni.

rotu # e-mail 2011.09.07. 15:22

A védelembe vételről a települési önkormányzat jegyzője dönt, nem a gyámhivatal.

végrehajtó1 # e-mail 2011.06.30. 18:24

Akkor tegyél feljelentést kiskorú veszélyeztetése büntette miatt.

A védelembe vételről a gyámhivatal dönt.
Nem olyan gyors és egyszerű ez...

valoapa #   2011.06.30. 17:31

Sziasztok!

Gyermekelhelyezési kereset be van adva, de a bíróság még a füle botját sem mozdította, ellenben alá tudom támasztani a gyermekek veszélyeztetettségét a különköltöző szülőnél. Lehet-e védelembe vételt kérni, mi kell hozzá, mennyi idő, stb. Hogyan tudom megvédeni a gyerekeket?

Köszönöm!

  • laikus fórumlátogató

KapcsAd #   2010.05.20. 12:11

ÚJ!!!

Ha ismersz vagy ismertél olyan gyermeket aki csak ritkán találkozhat(ott) valamelyik szülőjével, kérjük keresd fel a

„KAPCSOLATTARTÁS“

közösségi oldalt a facebook-on, csatlakozz és hívd ismerőseidet is! Köszönjük!

facebook keresés: "KAPCSOLATTARTÁS" www.facebook.com/kapcsolattartas

szomorú anya # e-mail 2010.04.16. 13:06

Sziasztok!

Van egy 17 éves lányom, és most épp intézetben van, átmeneti gondozásban, mert nem járt suliba. Sajna rossz társaságba keveredett, és senkire nem hallgatott, csak a barátjára. Egyedül nevelem Őt, apuka nem foglalkozik vele már 14 éve. Tartásdíjat is anyósom szokta küldeni.
A kérdésem az lenne: ha a gyerek intézetben van, akkor nekem nem jár a gyerektartás?
A családi pótlékot megvonták, erről kaptam hivatalos értesítést. Azt az intézet kapja meg most. Valószínű apuka is megkapta, ahogy az összes papírt. Felhívtam anyósomat és megkérdeztem hogy most miért nem küldte a pénzt? Állítólag apuka kapott olyan levelet amiben azt írták hogy most nem kell fizetnie a tartásdíjat Én nem kaptam semmi ilyent. De a gyerek akkor is az enyém, megyek hozzá, viszek neki ételt, cigarettát (sajna bagózik), vennem kell neki cipőt, ruhát. Az intézet ezt nem ad neki. Tehát a kiadásaim megvannak. Most még több mint amikor itthon van. Arról nem is beszélve hogy súlyos pénzbüntetéseket is kaptam.

Válaszotokat előre is köszönöm!

justizmord #   2010.02.18. 11:21

Kaméleon, én javasolnám neked, nektek, hogy anyuka adja be a politikai menedékjog kérelmét, esetleg apukával együtt vagy 10 darab nagykövetségre, hogy a magyar hatóságok el akarják rabolni a gyerekét.

Amíg nem fogja ezt megtenni vagy 10 szülő, mármint a védelembe vétel miatt politikai menedékjog, addig nem állítják le a gyámhivatalosokat.

Nem feltédtlenül kell kiutazni ténylegesen majd abba a 10 országba, de lenne visszhangja, és leállítanák a gyámhivatalost, meg éenne ellene fegyelmi eljárás rögtön.

Iniuria non excusat iniuriam

Zotyika # e-mail 2010.02.18. 09:52

Természetesen a pótlás egy joga a gyermekednek melyet jogszabály is tartalmaz. De nincs aki végrehajtsa. Igaz a jogszabály alapján a gyámhivatalnak kellene, de ha ezt megtenné a másik, ellenérdekelt fél azért fellebbezne mert ez nincs a szabályozásban és milyen alapon változtatja meg azt a gyámhivatal.

Igaz, elgondolkodtató az is, egy szülő miért ellenérdekű fél a gyermek jogainak érvényesítésekor.

Igaz, ezen a gyámhivatal és az SZMM munkatársai tudnának változtatni.