Telekadó


5.senki # 2011.12.05. 18:08

még egy kis példa a sok közül: fiduszos önkormányzati vezetők az Azuri szigetekre mentek kicsit nyaralni adónkból ! na ezt sem mentőautókra költötték!

5.senki # 2011.09.27. 18:55

egy kis önkénykormányzati idiótizmus:

telekadó kivetésének indoklása:
a telekadó kivetésével kívánjuk ösztönözni a tulajdonost, az építési telek beépítésére!

lóóógikus nem?? elszedjük a pénzét és akkor tud építkezni! ne marha magyar erre varjál gombot!

5.senki # 2011.09.26. 06:10

újra itt a szeptember a sárga csekkek hónapja! fosztogató bandák fejik a népet! többek között megint kérik a levegőadót is! hajrá magyarok irány a semmi!!!!

bizmutkása # 2011.07.26. 18:10

A telekadó ún. vagyoni típusú adó. Az Alkotmánybíróságnak van egy határozata, amiben kimondta, hogy nem "büntető" jellegű adó, azaz nem azért kell fizetni, mert nem építették be (mert nem is tudták).

Azért kell fizetni, mert van egy üres (vagy részben beépített) belterületi telke valakinek. Általában nem a telek értékét kell szorozni az adókulccsal, hanem a területét m2-ben. Ha az önkormányzat m2 szerint adóztat, akkor nem számít, hogy a telek húszezer forintot ér, vagy húszmilliót. Rossz hír, de ez van.

Az önkormányzat ügyintézőjének lehet magánvéleménye, akár az ügyféllel egyet is értve, hogy igazságtalan az adórendszer. Azonban a helyi adókról szóló törvényt és az adott önkormányzat képviselő-testülete által alkotott helyi adórendeletet kötelező alkalmaznia, azokat nem bírálhatja felül!

Az ügyfél, ha megélhetési gondjai vannak, méltányosságot vagy részletfizetést kérelmezhet.

bizmutkása # 2011.07.26. 17:58

Buldozer:

Te adtál be adóbevallást?

Ha 1/2 tulajdoni hányadot írtál be, annyi után is kell fizetned.

Kivéve, ha a feleségedre eső részt is magadra vállaltad. Erről külön kell a bevallásban nyilatkozni, írásos megállapodás formájában.

Ha ez anno így történt, akkor az egész után te fizetsz.

Az ügyintéző helyesen tájékoztatott, ha volt ilyen megállapodás.
Bevallásodat módosítanod kell és 2006-ig visszamenőlegesen kérheted a másik 1/2-re eső adó törlését.

A méltányosság, részletfizetés külön téma. Az akkor van, ha a bevallásod jó úgy ahogy van, a fizetendő adó is helyesen van kiszámítva, csak te az anyagi helyzeted miatt nem tudod kifizetni azt.
Erre kérelmet kell benyújtani, eljárási illetéke 2.200 ft. A kérelemhez ki kell tölteni egy adatlapot (általában), igazolásokat kell csatolni. Környezettanulmányra is kimehetnek hozzátok.

buldozer # 2011.06.28. 13:32

Tisztelt fórumozók.
Egy kis jogi segítségre lenne szükségem az alábbiakhoz.
Tulajdonomban van egy családi hár fele részben,másik fele a feleségem tulajdona,aki elköltözött.
Az önkormányzat a nyugdíjamból levonta az ingatlan után járó adót,mivel hátralékban voltam.
Az lenne a tisztelet teljes kérdésem.
Miért kell olyan ingatlan után fizetnem adót aminek csak felerészben vagyok a tulajdonosa.A fele résszel egyetértek ,de a másik fele nem az enyém.
Kérésemre az önkormányzat azt a választ adta:töltsek ki egy új vagyon nyilatkozatot és majd eldöntik mi legyen.
Nem tudom miért kellene a vagyon nyilatkozat amikor a vagyoni helyzetben változás nem állt be.Én egyedül nevelem a 14 éves fiam.Sem családi pótlékot sem semmiféle támogatást nem kapok,annak ellenére,hogy erős cukorbeteg,valamint pánikbeteg vagyok,amire naponta 100egység inzulint és 3x4 tabletta gyógyszert szedek.most a gyógyszert sem tudom megvenni,ami azt jelenti,hogy 6 óra és köszöntek.Egyszeri segélyt kértem,helyette kaptam a levonást.
Kérem aki tud adjon tanácsot van e mód panasszal élnem és ha igen milyen törvény szakaszra hivatkozhatok.
Köszönöm előre is további szép napot mindenkinek.

csopke1956 # 2011.05.04. 15:34

5.SENKI

Folyamatosan azon töröm a fejem, mi a megoldás problémánkra. Mit szólnál hozzá, ha Orbán Viktor
facebook oldalára írnánk egy nyílt levelet?
Vagy esetleg valami újságcikk? Te mit gondolsz?
Üdv.

5.senki # 2011.04.19. 21:12

Gabicsek
Köszönöm válaszod!
közben rádöbbentem,hogy gödör vagy a hegy esetén rosszabbul is járnék, az alapterület növekedése miatt még többet is kellene fizetni:) megyek gyorsan elegyengetem a területet mielőtt megmérik:) vagy már én is meghülyülök?

Gabicsek # 2011.04.19. 20:11

Kedves nandy!

Ezt találtam egy önkormányzat honlapján az építmény fogalmáról:
Az építmény fogalma:
Építmény minden lakás és nem lakás céljára szolgáló épület, amelyet 3 évnél hosszabb időre létesítettek, a földdel szilárd összeköttetésben áll, a külső tértől épületszerkezettel részben vagy egészben elválasztják és az így alkotott tér állandó vagy időszakos tartózkodásra alkalmas, illetőleg a használat feltételeit biztosítja.

5.senki!
Hiába ásol gödröt, attól még a föld ki van mérve, és ugyanúgy teleknek minősül:) Mert ha odahordasz egy rakás földet és hegyet csinálsz, tulajdonképpen hegyadó sincs:)
Sajna ez van, az adózott jövedelmünkből mindenre tovább adózunk.

5.senki # 2011.04.16. 15:40

kérdezném a hozzáértőket, hogy ha kiásnám a telket, gödröt csinálnék a helyén, akkor is kell adót fizetnem? mert tudtommal gödöradó még nincs! vagy van?

5.senki # 2011.04.15. 12:45

csopke1956!
sajnos nem sokat tehetünk az önkénykormányzatok diktatúrája ellen! nem tudom hányan lehetünk adó adójának adójával kifosztottak megmozdulás szervezéséhez? sajnos aki nem fizet az jó magyar szokás szerint le...ja a dolgot! aki meg részesül belőle az helyesnek tartja! bízzunk benne, hogy egyre többen egymásra találunk, hátha tudunk valamit tenni közösen!
addig is csak tíltakozni tudunk minden fórumon amíg még van szólásszabadság! Hajrá magyarok! irány a semmi!

csopke1956 # 2011.04.12. 17:03

Senki!

Nem tudom mit lehetne tenni a telekadó
igazságosabbá tétele érdekében. Mi olyan
"szántó" után fizetünk öt éve telekadót,
amit az elmaradott falu azért beltelkesí-
tett, hogy telekadót róhasson ki rá.
Nincs közmű, út csak a térképen.
Eladhatatlan, senkinek nem kell.
Ötödik éve évi 300.000. A Polgármester
kiröhög, belőlünk él a falu.
Új játszótér, focicsapat, falunap,
testvérfalu találkozó stb. Útra nincs
pénz. Ameddig nem tudjuk eladni, addig
eltartjuk őket. Már nincs olyan fórum,
minisztérium, kormányablak stb. ahol
nem voltunk, semmi.
Tanácsot kérnék ha tud valaki. Üdv.

Rexor # 2011.04.12. 08:10

Nandy, a telekadó helyett ilyenkor építményadó van (általában). Építményadót pedig az azt követő évtől kell fizetni, amiklor megvan a használatbavételi engedély az épületre (de nem biztos hogy minden épületre!). Addig pedig tejelni kell a telekadót (fő szabály szerint, kivéve ha valami kivételt említ a helyi rendelet).

nandy # 2011.04.12. 07:57

Telekadóval kapcsolatban kérdezném, hogy mi számít építménynek?
Ha a telek kerítéssel van körbevéve, de a kerítésnek nincs betonlábazata, csak betonoszlopokkal van lerakva, az építménynek számít?
A helyi rendelet szerint mentes az a telek az adó alól, amin van bármilyen építmény.

5.senki # 2011.04.08. 20:19

egy másik fórumban írta meg valaki az igazságot: " hasonló felkapott helyeken a telekadó célja, hogy a hatalomban politikusként tevékenykedők, akik ugyanakkor magánéletben befektetők, így akarnak hozzájutni újabb telkekhez, hogy azokat a szegényeket megpróbálják a telkek eladására rábírni a telekadóval, akik valamikor megvették a telket de nem volt még pénzük rá építeni.

Csóró vagy építeni, de van egy telked? Add el, és húzzál el innen, majd mi megvesszük a telked."

hozzá tenném még, hogy az adó adójának adóját miért is fizetjük? csak nem a túlburjánzott világbajnok létszámú önkénykormányzatok túlköltekezése, székükbe kapaszkodó nagyfizetésű kártékony bürokraták bérére, fosztogató rendeleteket hozó képviselők halmazára, ellopkodott vagyonok , elherdált hitelek törlesztése, korrupció stb fedezetére?

hát kimondhatjuk, hogy nem szívesen!!!!

és akkor még a telkünket is lenyúlják a végén!!!

5.senki # 2011.03.23. 22:41

Rexor
lehet, hogy a bérek is?

Rexor # 2011.03.22. 16:31

Kedves Senki: hacsak nem a Holdra vagy a Marsra akarsz költözni, akkor majdnem biztos, hogy találkozni fogsz telekadóval akárhova mész is. Igaz kicsit magasabbal, mint nálunk, de legalább a magyar fosztogató uralkodó osztály hoppon marad...

5.senki # 2011.03.22. 16:09

kedves editmami
Egyébként a pécsi önkormányzat is bajban van. Megszűntek a bányák, az ipari nagy termelők, emiatt csökkent az iparűzési adó, a tartalékok elfogynak. Miből tartsák fenn a várost?
én inkább aggódnék a sok munkanélküliért, hogy miből fogják családjukat eltartani? főleg, ha még ráadásnak a kiesett helyi adókat is rájuk terhelik!

5.senki # 2011.03.20. 22:07

valamikor örültünk a teleknek, de már elmúlt! aszem igazatok van, így 56 évesen el kell adni (ha van aki megveszi) aztán menekülni innen minél előbb!
editmami
igazad van, tényleg sikk az adók elcsalása, korrupcióval, osztogatás-fosztogatás, túlköltekezés stb módszerekkel nagyrészét lenyúlják (ha így értetted)

Rexor # 2011.03.18. 19:38

Igen kedves senki, ez bizony demagógia. Örülj neki, hogy van vagyonod, ha meg nem tetszik add el a telket, az ellenértéket tedd be a bankba, és máris neked fognak fizetni. Egyébként ha be lenne építve a telked a magasabb összegű építményadót fizetnéd...

editmami # 2011.03.18. 18:22

5.Senkinek

Pécsett építményadó van a beépített ingatlanokra. Külön a garázsra, külön a 80 m2 feletti lakásra, vagy a 100 m2 feletti házra. Tehát nem csak a telkekre vezették be az adót.
A közművesített ingatlanok után pedig 10 évig hozzájárulást kell fizetni, nem is keveset, kb 30 éve így megy.

Egyébként a pécsi önkormányzat is bajban van. Megszűntek a bányák, az ipari nagy termelők, emiatt csökkent az iparűzési adó, a tartalékok elfogynak. Miből tartsák fenn a várost?

Az a baj, hogy itt MO-on sikk az adó elcsalása. A vagyon kötelezettségekkel is jár, tudomásul kell venni, és fizetni. Vagy túl kell adni rajta.

5.senki # 2011.03.18. 16:15

elnézést, nem akart megjelenni a hozzászólás, többször rákattintottam, törölni meg nem tudom

5.senki # 2011.03.17. 23:15
  1. igen kivétel vagyok! mert csak a be nem épített telkekre vetették ki a nagyösszegű telekadót - diszkrimináció!
  2. nem szívesen fizetünk aránytalanul nagy adót korrupcióra, gátlástalan pénzszórásra, lopkodásra,túlburjánzott államaparátusra, elherdált hitelekre, világbajnok létszámú önkormányzatokra stb.

"Ideje volna, hogy az állampolgári jogok biztosa hivatala mellett az állampolgári kötelességek hivatalát is felállítsák…"
az lenne az ÁVH? diktatúrát a népnek! elszedni mindenét! házát,lovát, gatyáját! hajrá magyarok irány a semmi!
ha a mindenkori uralkodó osztály kifosztja népét, saját maga is nyomorba kerül! (kivétel,ha már kimentette lenyúlt vagyonát, ami a befizetett adókból lett pl:Ciprusra)
de ez már demagógia nem?

5.senki # 2011.03.17. 23:14
  1. igen kivétel vagyok! mert csak a be nem épített telkekre vetették ki a nagyösszegű telekadót - diszkrimináció!
  2. nem szívesen fizetünk aránytalanul nagy adót korrupcióra, gátlástalan pénzszórásra, lopkodásra,túlburjánzott államaparátusra, elherdált hitelekre, világbajnok létszámú önkormányzatokra stb.

"Ideje volna, hogy az állampolgári jogok biztosa hivatala mellett az állampolgári kötelességek hivatalát is felállítsák…"
az lenne az ÁVH? diktatúrát a népnek! elszedni mindenét! házát,lovát, gatyáját! hajrá magyarok irány a semmi!
ha a mindenkori uralkodó osztály kifosztja népét, saját maga is nyomorba kerül! (kivétel,ha már kimentette lenyúlt vagyonát, ami a befizetett adókból lett pl:Ciprusra)
de ez már demagógia nem?

5.senki # 2011.03.17. 23:11
  1. igen kivétel vagyok! mert csak a be nem épített telkekre vetették ki a nagyösszegű telekadót - diszkrimináció!
  2. nem szívesen fizetünk aránytalanul nagy adót korrupcióra, gátlástalan pénzszórásra, lopkodásra,túlburjánzott államaparátusra, elherdált hitelekre, világbajnok létszámú önkormányzatokra stb.

"Ideje volna, hogy az állampolgári jogok biztosa hivatala mellett az állampolgári kötelességek hivatalát is felállítsák…"
az lenne az ÁVH? diktatúrát a népnek! elszedni mindenét! házát,lovát, gatyáját! hajrá magyarok irány a semmi!
ha a mindenkori uralkodó osztály kifosztja népét, saját maga is nyomorba kerül! (kivétel,ha már kimentette lenyúlt vagyonát, ami a befizetett adókból lett pl:Ciprusra)
de ez már demagógia nem?