Kizárólagos lakáshasználat - birtokvédelem


lemon # 2018.12.22. 06:40

Ha válás során felek megállapodtak,hogy Anya a gyerekekkel a lakásban marad, kizárólagos lakáshasználattal férj használati díjat nem kért.Most megtudta,hogy a lakásban lakik a nő pasija is.A feleség lecseréltette a zárat.Most férj mit tud tenni? Feleség jogosan cserélt zárat? Az ingatlannal kapcsolatban mit,ha nem mehet be?Ha penzt akar a ferj a lakasból, akkor mit tehet?

iboly4 # 2016.12.27. 15:41

Konkrét kérdések:

hogy lehet elérni, hogy ex átvegye a házat és viselje a költségeket?
vagy azt elérni, hogy kiadhassuk a házat, felezni a bevételt?
ki lesz a felelős az állagromlásért?
Vagy én kerüljek birtokon belülre és csinálhassak a házzal, amit akarok, amíg a vagyonmegosztás le nem zárul? (én kiadnám, akár karbantartásért cserébe, ne álljon üresen)
Esetleg eladni, ügyvédi letétbe helyezni a pénzt a vagyonmegosztás végéig?

Szóval milyen lehetőségek vannak egyáltalán és azokat milyen úton lehet elérni?

iboly4 # 2016.12.27. 15:36

Sajnálom, ha terjengős a tényállás, de nem tudom rövidebben leírni, mivel nem vagyok jogász és nem egy szálon futnak az események.

Akkor röviden:
2013 áprilisában én elköltöztem a 4 gyerekkel, albérletbe
kértem a kizárólagos lakáshasználtot, többször is, de nem kaptam meg, másodfok is elutasított (többször leírták: per jelenlegi szakaszában nem indokolt a lakás helyzet rendezése)
elvileg férj maradt a házban, gyakorlailag alig jelent meg ott - tanukkal igazoltam többször is a bíróságon
2015 nyarán családi segítséggel, hitellel vettünk egy házat
2015 októberében férj teljesen kiürítette a közös házat, minden mozdíthatót elvitt (rendőrség, jegyzőkönyv, fényképek, tanuk)
2015 novemberében egy ismerős karbantartásért cserében beköltözött, fizette a rezsit
2015 novembere: férj birtokvédelmet kért, mondván, hogy én kizártam , elutasították, másodfokon is
2016 január: férj pert indít , lakáshasználati ellenérték, birtokba visszakerülés miatt , amit májusra tűznek ki, de elhalasztják
2016 június : válás kimondása, exférj kapja a kizárólagos lakáshasználatot (ezt senki nem fellebbezte meg, tehát jogerőre emelkedik)
2016 augusztus: ügyvédi letétbe helyeztem a kulcsot, ügyvéd felvette a kapcsolatot ex ügyvédjével
2016 szeptember: ex által indított lakáshasználati per, első tárgyalás, megpróbáltuk a kulcsot ott átadni, nem vette át, ez jegyzőkönyvbe került... bíróság ajánlatára ex a pert szünetelteti
2016 október: ex bejárást akar a házban, 2 időpontban ki is ment az ügyvéd, hogy meglegyen a bejárás,átadja a kulcsot, senki nem jelent meg (se ex, se az ügyvédje)
Kulcs azóta is ügyvédi letétben, nem hajlandó átvenni,
Én fizetem a rezsit , minden költséget ami a háznál van, de jogom nincs már bemenni pl.

2016 december: vagyonmegosztási per beadva, évek kérdése...

Ennél rövidebben ezt én nem tudom leírni.

A kérdés az, hogy mit lehet tenni, lehet-e egyáltalán valamit?

iboly4 # 2016.12.27. 15:24

A volt férj úgy kaphatott kizárólagos lakáshasználatot - bár nálam vannak a gyerekek-, hogy én a családom segítségével vettem egy házat időközben (mivel majd 4 évig tartott a per és addig hiába kértem, nem kaptam meg a kizárólagos lakáshasználatoto, így több millió forintot költöttem albérletre). A bírónő kérdésére, hogy szándékozom-e visszaköltözni a házba, nemmel válaszoltam , így a volt férj kapta meg a kizárólagos használatot, mert ő meg albérletben lakik.

( Ez se egyszerű ám, mert az ig. pszich azt írta a gyerekeknek állandóság kell, vagyis egy újabb költözés nem lett volna nekik jó.Ezt külön kihangsúlyozta a véleményében. Ráadásul akkor fizetnék egy hitelt - ahol most lakunk és a közös ház minden költségét. Ja, most is ezt csinálom :( )

Immaculata # 2016.12.26. 20:00

iboly4

Ha a gyerekek nálad vannak, akkor a férj, hogy kaphatott kizárólagos használatot a házra?

Kovács_Béla_Sándor # 2016.12.26. 15:40

Talán mert a terjengős és széteső tényállásodból az sem derül ki, hogy mit akarsz kérdezni. (Túl azon, hogy a tényállás is zavaros.)

iboly4 # 2016.12.26. 15:17

Valaki esetleg?
Közben több idézés, végzés érkezett, teljesen más ügyekben (láthatás másodfok, vagyon beadva, céges ügyek - nem egy szálon) , szóval nem ez az egyetlen, nyilván nem megy ögyvéd nélkül.

De a lenti konkrét helyzettel egyszerűen senki nem tudott semmit mondani (konkrétan SENKI)

iboly4 # 2016.12.26. 15:17

Valaki esetleg?
Közben több idézés, végzés érkezett, teljesen más ügyekben (láthatás másodfok, vagyon beadva, céges ügyek - nem egy szálon) , szóval nem ez az egyetlen, nyilván nem megy ögyvéd nélkül.

De a lenti konkrét helyzettel egyszerűen senki nem tudott semmit mondani (konkrétan SENKI)

iboly4 # 2016.12.11. 21:43

Kedves Hozzáértők,

próbálom röviden, a tényeket.
2013 áprilisában elköltöztem a 4 kiskorú gyerekekemmel albérletbe (nem teljesen önként, de a bíróság ezt nem fogadta el... CSBE és anyós odaköltözteése is volt, mindegy is már) . A férj maradt a házban, papíron, kb 2 hónap után anyós hazamnet, férj sem lakott ott, viszont bekamerázta a házat. Ha megjelentem, jött ő is, cirkuszolt, így visszaköltözni esélyem sem volt. A ház állaga teljesen leromlott, gyakorlatilag csak a láthatások alatt volt ott (több szomszéd tanusította többször) és bár sokszor kértem, mégsem kaptam meg a kizárólagos lakáshasználatot. Mi továbbra is albérletben voltunk a gyerekekkel.
2015 nyarán családi segítséggel és sok hitellel vettünk egy házat. Ezt a férj megtudta, nyilván...

2015 októberében szólt aszomszéd, hog 2 teherautó áll a ház előtt, menjek ki. Férj mindent elvitt a házból (szó szerint, a szappantartót is leszerelte a csempéről, radiátort, összes csillárt, gyerekek és az én személyes holmimat is, mindent... kb a csempét nem szedte fel, de a belső net hálózatot kihúzkodta a falból). Hívtam a rendőrséget, felvették a jegyzőkönyvet, majd kb gratuláltak férjnek, hogy ő volt a gyorsabb.
Ezután ott álltam egy lecsupaszított házzal, amiben padlófűtés van, ergo rezsit fizetni kell. Egy ismerős beköltözött, fizette a rezsit, ezt-azt helyreállított.
Ügyvéd írt az ő ügyvédjének, hogy mit képzel, elvitt mindent, több százezres közüzemi tartozást halmozott fel (időközben törlesztettem ezeket) ... Válasz, én vittem el a dolgokat (??) Ott volt a rendőrség, jegyzőkönyv, velem 3 független tanú.

Férj birtokvédelmet kért közben a jegyzőtől, hogy én kizártam. Elutasították, másodfokon is.

Erre pert indított, hogy albérleti díjat kér (~2MFT ) és vissza kíván kerülni a birtokon belülre .

Ezt a tárgyalást 2016 májusra tűzték ki, de elhalasztották.

Közben a válóper ezen része végett ért, azzal az indoklással, hogy én megoldottam a lakhatásomat, ő meg albérletben lakik, megkapta a kizárólagos lakáshasználatot.
És itt jön a csavar.

Ismerős kiköltözött a házból, én augusztus elején ügyvédi letétbe helyeztema kulcsot, amit nem hajlandó átvenni.
Közben volt a tárgyalás az őálta índított perben, amit a bíró tanácsára felfüggesztettek. Ott is át akartuk adni a kulcsot, nem volt hajlandó átvenni.
Bejárást akar.
Eddig 2 időpontban egyezttünk meg, egyikre sem jött el. Nem hajlandó átvenni a birtokot, mindenféle kifogást hoz fel, nagyon változatosan.

A rezsit ugye továbbra is fizetni kell - nyilván nekem,mert ha szétfagy a ház, az nekem nem érdekem. (Ismét csavar: az ő nevén van pl a gáz, a tavalyi 60.000 túlfizetést szívfájdalom nélkül átvette. Bediktálósra nem tudom tenni, mert az ő nevén van) 4 gyereket nevelek, egyedül. Nem tudom évekig fizetni a 2 ház rezsiét.

Szóval várok tanácsot, hogy lehetne ezt megoldani?
Neki nem kell a ház, csak azért kérte, hogy ne legyen az enyém... (50-50 % papíron, ténylegesen olyan 73-27% az én javamra, öröklés-hiteltörlesztés, előző lakás, miegymás) , így egyre romlik az állaga. Nekem nincs jogom odamenni, hiszen őkapta akizárólagos használatot, de ez így nem maradhat.
Vagyonper beadva, de mivel nem csak a ház van, hanem cégek is, röpke 4-6 évet jósolnak..
Egyáltalán, hallott már valaki ilyet, van rá precedens, hogy kéri a birtokot és nem hajlandó átvenni?

matthiasi # 2016.01.17. 17:46

Érdekes eset ( baj2016 ) !

volt férjemnek van -e joga barátnőjét a házba hozni, ahol az nem megoldható, hogy csak az ő kizárólagos használatában lévő szobában tartózkodjon, illetve lényeges sérelem -e , ha kiskorú gyermekem előtt engem a barátnő bántalmazott mivel ezt megpróbáltam megakadályozni.
Ad 1 igen van joga,
ad 2 nem megoldható, hogy csak a kizárólagos használatban lévő helyiségben tartózkodjon,
ad 3 így természetesen használhatja a közös használatú helyiségeket,
ad 4 vajon mit jelent az ,hogy "próbáltam megakadályozni" valószinű rátámadtam
ezért így jártam.

groszfater@gmail.com # 2016.01.17. 15:59

Ha van nyoma a bántalmazásnak futás az orvoshoz, látlelettel pedig a rendőrségre.Persze csak akkor ha tudod bizonyítani , hogy Ő tette.
Azt ne-felejtsd el megemlíteni a rendőrségen, hogy mindez a kiskorú gyermeked előtt történt.

baj2016 # 2016.01.17. 14:57

Tisztelt Fórumozók !

Volt férjemmel válás óta közös tulajdonban lévő házunkban élünk, korábbi közös megegyezésünk alapján kiskorú gyermekem és én 1,5, volt férjem 1 szoba kizárólagos használója, közös helységek (konyha, fürdő, stb.) közösen használjuk. A kérdésem a következő: volt férjemnek van -e joga barátnőjét a házba hozni, ahol az nem megoldható, hogy csak az ő kizárólagos használatában lévő szobában tartózkodjon, illetve lényeges sérelem -e , ha kiskorú gyermekem előtt engem a barátnő bántalmazott mivel ezt megpróbáltam megakadályozni.
Egyébként nem titkolt célja, hogy lehetetlen helyzetbe hozzon, és akár albérletbe üldözzön saját ingatlanomból.

Válaszokat köszönöm

Zsóka71 # 2011.11.29. 19:05

Sziasztok!

Tanácsot szeretnék kérni. 3 éve elváltam. A ház közös tulajdonban van. 3 szoba van, a bíróság 1 szobát a volt férjemnek ítélt. Volt férjemmel szóban megegyeztünk, hogy használhatom az ő számára megítélt szobát, mivel 2 gyereket nevelek, és ő egyébként sem akar velünk együtt élni. Azóta újra nősült, a házban évek óta nem járt, még a kapun sem lépett be. A nyáron megjelent, és követelt egy lakáskulcsot, melyet én rendőr jelenlétében át is adtam. A rendőrnek kijelentette, hogy ő semmilyen körülmények között nem akar a házba beköltözni, még a kapun sem akar belépni. (hogy mi értelme volt akkor a kulcsot elkérni, nem tudom) Most viszont jegyzői hatáskörbe tartozó birtokvédelmet jelentett be, és azt állítja hogy én nem engedem be a lakásba, ill. a lakásba jutást is meggátolom. Hogy ezt mire alapozza nem tudom, számomra ugyanis semmilyen formában nem jelezte, hogy be szeretne jutni a házba valamilyen oknál fogva. A házban neki semmilyen ingó tárgya nincs. Minden számlát én fizetek, és mivel az ő számára megítélt szobában a fiam van, ennek a szobának a fűtéséről is én gondoskodom. (megérzésem szerint csupán arra megy ki a játék, hogy rúgjon rajtam egyet, mivel volt egy "csekélyke" gyerektartásdíj elmaradása - 160 ezer -) Én viszont szeretnék pontot tenni a dolog végére.
Kérdésem: Érdemes-e beadnom a kizárólagos lakáshasználatra az igényt úgy, hogy meggyőződésem, hogy a volt férjem nem egyezik bele, és igényt tart a szobára? Nem akarok feleslegesen bíróságra járni, viszont kezd elfogyni a türelmem. Várom a javaslatokat. Előre is köszönöm!

Whisper # 2011.05.26. 12:16

Ja és még egy, a birtokvédelem megilleti ugyan a volt férjet is, csak az nem a jegyzői, hanem a bírósági birtokvédelem (petitorius), mert - ha jól értem - a tulajdonjogra alapozza az igényét és nem arra a tényre, hogy az ingatlant birtokolta és abban megzavarták.

üdv.

Whisper # 2011.05.26. 11:56

Igazából én onnan közelíteném meg a kérdést, hogy melyik birtokvédelemben akarsz eljárni: jegyzői vagy bírósági?

Gondolom, ha ebben a témakörben tetted fel a kérdést, akkor a jegyzőire gondolsz, nos ebben az esetben mindenféle jogcímet hagyj figyelmen kívül, teljesen irreleváns.
Annyi a releváns kérdés, hogy ténylegesen ki lakik az ingatlanban (possessorius birtokvédelem) és ki az aki a ténykérdésen alapuló birtoklást (még a jogalap nélkülit is) akadályozza, zavarja. Ha v.ki ezt teszi, el kell tiltani tőle.
Ha v.ki is jogkérdésre alapozza a birtokvédelmi kérelmét, és nem a birtoklás tényére akkor utasítsd el, mert bíróságra tartozik az ügy.

Üdv.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.05.18. 09:41

Csak annyiban illeti meg a birtokvédelem a kizárólagos használóval szemben, amennyiben abban akadályozzák, hogy mint tulajdonos ellenőrizze a használat rendeltetésszerűségét. [Ptk. 161. §] Ez az ellenőrzési jog távolról sem jelenti, hogy tetszőleges időpontban és időtartamban jogosult bejutni az ingatlanba és ott tartózkodni.

danmar # 2011.05.18. 09:23

Sziasztok!

Megerősítést szeretnék kérni. Adott egy elvált házaspár, ahol az ingatlan közös tulajdonban van.
A válás után a felek megegyezését a bíróság jóváhagyta, mely szerint a volt feleséget kizárólagos lakáshasználati jog illeti meg.
Vagyonmegosztás még nem történt. A volt férjet azonban a volt feleség nem engedi be a közös tulajdonú lakásba a kizárólagos használatra hivatkozva.
Az ügyvédje javasolta neki, hogy adjon be birtokvédelmi kérelmet, mert a volt feleség köteles beengedni.
Szerintetek eltilthatom a volt feleséget a további birtoksértéstől? A volt feleség ügyvédje arra hivatkozik, hogy a kizárólagos lakáshasználat a feleségé, így a volt férjet birtokvédelem sem illeti meg.
Szerintem megilleti, csak a gyakorlatban nem megy vele semmire. Jól gondolom?