Kutyaugatás


drbjozsef # 2022.08.27. 15:17

Péter102,

Véleményes, hiszen a kutya a saját területén azt csinál amit akar, ugathat is.
Tudod, ez is olyan sajnos, hogy amíg nem történik baj, például átjön a kerítésen, addig keveset tehetsz.
Ágyút elsütni nyilván nem lehet, hiszen az mindenki mást is zavar.
Ha valami fasza ultrahangos cuccot installálsz, az beleférhet, hiszen azt a kutyán kívül más lényegében észre sem veszi. Elvégre a saját területeden te is azt csinálsz, amit akarsz. Majdnem.

Péter102 # 2022.08.27. 13:48

A Doze által bemutatott helyzethez hasonló van nálam is. Belefér a jogos önhatalomba, hogy valamilyen hangkeltő eszközzel elijesztem a kutyát a telkeket elválasztó kerítéstől, amennyiben megugat a saját ingatlanomban?

Majordomus # 2022.08.20. 19:35

Legyen itt a pont.....

Majordomus # 2022.08.10. 18:22

De minek egy portára
7 kutya?

Szomorú örökös # 2022.08.10. 17:12

miti5

ez a szomorú örökös egyszerűen sötét ,,mint az éjszaka,,minden témába csak vau vau

Te most épp ezt csinálod, ha még esetleg nem vetted volna észre.
De sebaj, majd kifizeted a bírságot, amit a behajtási tilalom megszegéséért kaptál és lenyugszol. :-)

miti5 # 2022.08.10. 17:01

Doze

Amúgy valami fejlemény lett az ügyből?? engem is érdekelne. üdv !

wers # 2022.01.12. 07:48

Valóban úgy egy éve írtam egy ilyen mondatot ... egy csomó mellett.

Én azért tartom a kutyáimat, hogy jelezzenek, ha történik valami.

Kiragadva a szövegkörnyezetből és a kérdést sem figyelembe véve. (mellesleg ez arra reagálva, hogy nem fogok sokkolót tenni kutyára, hogy kínozza/büntesse, ha ugat)

Anubis bizonyára újságíró. Ők gyártják így a híreket. Neki ennyi jött le.

A kutyáim egyébként köszönik, jól vannak. Elsőre azt hittem, ők jelentettek fel, mert volt egy kis mosolyszünet. Kinyírták a kalenjimet. A kedvencemet. Ott volt a óccsó meittoménmilyen kínai is, az nem kellett nekik. A jó ízlés nem enyhítő körülmény.

Továbbá kikérik maguknak, hogy csak az ugatásért lennének tartva. Mikor naphosszat rendezgetik a kertet. Én palántázok, ők kiszedik. Gondosan válogatnak, milyen virág lehet a kertben. A rózsametszésben is segítenek. Alig 4-5 tövet rágtak már gallyra.

Na meg a régészeti ásatások. Mikor hatalmas gödrökön fáradoznak, beterítve földdel a fél teraszt.
Itt hasznos a webkamera, mert így már a férjem is látja, melyik kutya legszorgalmasabb. Eddig nem hitte el.

nanemaaa # 2022.01.10. 11:43

OFF
Szegény wers jól megkapta a magáét, bár az aktuális (Doze által feltett) kérdéséhez hozzá sem szólt. De biztosan tanulni fog belőle. :D
ON

Anubis # 2022.01.07. 12:15

Tisztelt Wers,

Kutyát, állatot azért tartani pusztán hogy "jelezzen" nem több mint egyszerű állatkínzás. Ha tényleg így gondolja Ön (is) állatkínzó. Vegyen inkább webkamerát vagy szereljen fel riasztót. Emellett aki így áll hozzá igénytelen bunkó is, mivel nem tartja tiszteletben az együttélés szabályait és nincs tekintettel másokra akiket a tapintatlan viselkedésével zavar. Sajnos nagyon sok Önhöz hasonló van, ami jól jellemzi a magyar állattartóknak az állatokhoz - és más nem állattartókhoz - való hozzáállását. Kutyát tartani csak úgy szabadna sűrűn lakott környezetben (városban) ha azzal nem zavarják mások életét. Bécsben pl kötelező a napi sétáltatás (érdemes elolvasni: https://www.wien.gv.at/…tiere/hunde/) Nálunk nem. Itt megengedett egy nagytestű kutyát max 20m2-re bezárva tartani akár egész életén át. No comment, és nem csoda ha szegény eb ugat. Bocsánat jelez, jelzi hogy szenved és kínozzák. Állattartás felelőség, értsd aki tartja az felel érte. Jó lenne eljutni ide. Én egyébként bevezetném újra a kutyaadót (mert álltatartás össztársadalmi teherrel jár), vizsgához kötném a kutyatartást, mert az felelőség, kötelezővé tenném a kutya sétáltatását és a szociális foglalkozást vele (min naponta 2x emberrel kontakt) mert az állatnak is van joga, és listáznám a veszélyes kutyákat, ld https://de.wikipedia.org/…e:Listenhund + komondor és kuvasz), továbbá az elnéző jegyzői gyakorlaton is változtatnék. Gondolom egyetért...

Szomorú örökös # 2021.12.26. 15:58

Doze

Gondolom te is állatvédő vagy a sötétebb fajtából. Akik gyerek helyett kutyát tartanak.

Tévedsz, nem tartozom közéjük. De inkább ne találgass. Az sem megy neked. :-D

Hatósági állatorvos is jön, ugyanis sem bejelentve, sem oltva, sem chippel nincs egy kutya sem.

És te mindezt a kerítésen keresztül a vicsorgó kutyáról meg tudod állapítani? Bravó! Nem akarsz elmenni állatorvosnak? :-D

Egyébként folyamatban van az ügy, és mint birtokvédelem meg fogna állni a helyét...

Tehát mégis csak perkáltál? Ugyanis ennek illetéke van, amit az eljárás indításakor neked kell kicsengetni.

Ugyanis nem én vagyok a problémás szomszéd...innen csókoltatlak, mert még is csak megoldom

Egy ismerősöm elolvasgatta azt, amit ide írtál, majd annyit mondott, hogy inkább lehet a 7 kutyát választaná szomszédnak.
Szerintem (is) igaza van. :-D

Doze # 2021.12.26. 12:43

Szomorú örökös!

Gondolom te is állatvédő vagy a sötétebb fajtából. Akik gyerek helyett kutyát tartanak. Az hogy ellenséges vagy, és kiforgatod a szavakat nem segít semmit. Ugyanis nem én vagyok a problémás szomszéd, ő jött ide a 7 kutyájával együtt, 7 kutyának meg bizony követelmény vagy a tömör kerítés ha nincs megnevelve, vagy a nevelése, ebben az esetben marad a kerítés, mert nem hajlandó foglalkozni velük. Egyébként folyamatban van az ügy, és mint birtokvédelem meg fogna állni a helyét... a jegyző is mondta. Hatósági állatorvos is jön, ugyanis sem bejelentve, sem oltva, sem chippel nincs egy kutya sem. Ráadásul egymást is harapdálják a dögök.. szóval az utóbbi már BTK . Végső soron már nem is az ugatas, hanem a tartási körülmények, a problémásak... ha változtat oltás/chip stb akkor bírság, másodikra meg viszik a kutyát... innen csókoltatlak, mert még is csak megoldom..

gylab # 2021.12.08. 14:03

Csak szolok, egyre inkabb alkalmazzak is a letoltendot!

Zoltanuss # 2021.12.08. 08:49

Doze !
Vannak gyorsan ható mérgek !
Természetesen sitt járhat a használatért !

nanemaaa # 2021.12.08. 08:28

Nem akarnék a dologba beleszólni, de ha ezek a kutyák ennyire idegbetegek, az azt is jelentheti, hogy nem megfelelő a kutyák nevelése, tartása. Ergo én azért megkísérelnék jelzéssel élni az állatvédők irányába, ők sokkal jobban értenek hozzá, hogyan kell normális módon tartani kutyákat akár.
Viszont ha ők mindent rendben találnak, akkor a jegyző se lesz okosabb náluk. A birtokvédelem pedig szerintem nem fog megállni, mert a kutyák nem jönnek át a portádra, a félelem faktor szerintem nem birtokvédelmi kérdés.

Szomorú örökös # 2021.12.08. 04:48

Doze

sőt ügyvédi költséget is fizetek

No az a költség az, amit nem fogsz visszakapni, az tuti.
Csakis az eljárások költségei azok, amik visszajár(hat)nak,
ha téged hoznak ki a végén kedvezményezettnek.
De erre sem vennék azért mérget mindjárt az elején.

jegyző kötelezheti az eredeti állapot helyreállítására..

És mi az eredeti állapot szerinted? A kerítés előtte is ott volt.

azt hogy kerítéssel, kenellel a porta másik részén, esetleg más rész lekerítésével

Hát egészen konkrétan én kétlem, hogy a jegyző bármilyen fizikai egység megépítésére, kialakítására kötelezni fogja, de legyen szerencséd! Egészen konkrétan drbjozsef már leírta a legkonkrétabb és használhatóbb ötletet: „A saját területeden olyan méretű és típusú kerítést építesz, amilyet csak akarsz.” Hogy ez nem felel meg neked, az legyen a te bajod. De azért érdekes, hogy mindenféle jogi ügyre, ügyvédre hajlandó vagy áldozni pénzt, de hogy esetleg enélkül, jóval békésebb úton próbáld megoldani a fenti ötlettel, az már nem tetszik.

altatással..

Komolyan gondolod, hogy a jegyző kötelezni fogja a kutyák elaltatására?
Vajon hová költözik ilyenkor a fejedből a gondolkodó egységed? :-)

ha nem járok sikerrel akkor kölcsönösen heti 3x hajnalban fel fog kellni,
mert megrugdalom a kerítést ugyanis akkor bent döglenek a kutyák.

Sőt, heti 3x te is fel fogsz kelni hajnalban. :-D

A szomszéd meg bebujik a házba és onnan figyel... igazi idióta, érdemi kommunikáció nincs köztünk.

Hmmm...nagyon nem is csodálom, ilyen stílusban indítottál, én sem próbálnék meg veled kommunikálni,
de az, hogy ki az igazi idióta, az szerintem itt mindenki számára látszik.

Pár évig el leszünk egymással...

Izgalmas életed lesz, hajrá! :-)

Doze # 2021.12.08. 01:43

Perkálok, sőt ügyvédi költséget is fizetek de azt a kerítést akkor sem én fogom megépíteni.. jegyző kötelezheti az eredeti állapot helyreállítására.. azt hogy kerítéssel, kenellel a porta másik részén, esetleg más rész lekerítésével, altatással.. nem igazán érdekel.. azt gondolom kimeríti ez a helyzet a bírtok szabad használatára vonatkozó részt. A saját portámon a gyerekem nem mehet a kerítés közelébe, ha alszik nem mehetek ki mert meg vannak őrűlve a dögök, vagy ha én alszok a gyerekkel nem lehet kímenni. Persze a kutyások fő szlogenje az, hogy a madarcsicserges se legyen, vagy fűnyírás, flexelés, mert a kutya ugatás is olyan természetes... persze csak nem 7 kutya, meg nem instant mikor kilépek az ajtón, pusztán azért mert az idióta gazdát nem érdekeli... bár ha nem járok sikerrel akkor kölcsönösen heti 3x hajnalban fel fog kellni, mert megrugdalom a kerítést ugyanis akkor bent döglenek a kutyák. Pár évig el leszünk egymással...

Szomorú örökös # 2021.12.07. 17:09

Doze

Nem vagyok hajlandó pénzt kiadni a szomszéd kutyája miatt.

Ez esetben max. birtokvédelmi eljárást indíthatsz, ha az esemény óta nem telt el legalább egy év, de már most borítékolom, hogy a jegyző semmilyen kerítés építésére nem fogja kötelezni a szomszédodat. Sőt az eljárás illetékét is neked kell befizetni, amit ha megnyersz, akkor visszautalják. Ha bíróságra mégy, akkor is a perköltséget neked kell, mint feljelentőnek leperkálni. Szóval ha ragaszkodsz a fenti mondatodhoz, akkor egyiket sem javaslom, mert előzetesen mindkettő fizetős, ingyen egyik intézmény sem dolgozik.

drbjozsef # 2021.12.07. 14:56

Ja, hogy kinyilatkoztattál.
Akkor bocs.

Doze # 2021.12.07. 14:33

Nem vagyok hajlandó pénzt kiadni a szomszéd kutyája miatt. Megtehetném, de vicces analógiával ne a farok csóválja a kutyát. Azt gondolom érthető az a meglátás, hogy nem miattam alakult ki ez helyzet.

drbjozsef # 2021.12.07. 14:16

Doze,

A saját területeden olyan méretű és típusú kerítést építesz, amilyet csak akarsz.

Egyébként a helyi önkormányzat rendeleteiben szokott lenni állattartásra vonatkozó korlátozás az egyes övezetekre vonatkozóan.

Doze # 2021.12.07. 13:26

Kicsit felrázom a forumot: a szomszédom (csaladiházas övezet) új beköltözőként 7 nagytestű kutyát hozott ide. Ami alapvetően nem zavar, a környék agytig van kutyával, ugatnak is mint a félkegyelmű... flex fűnyírás is megy, de mivel vidéki gyerek vagyok jó tudok aludni... azonban a 7 kutyás szomszéd kicsit túlment a határon, egy 14 hónapos gyerek apjaként, meg egy 7 hónapos terhes feleséggel változott a felállás. A munkám is rendszertelen. A kutyák a szomszédban alapjáraton nem ugatnak, de abból elegem van ha a saját portámra kimegyek nekirontanak a kerítésnek agresszívan... ha 14 hós lányommal labdázunk a labda odagorul a kerítéshez a 7 kutyából 3 agresszívan át akar harapni a kerítésen. Soha nem ingereltem őket agresszív idióta kutyák akiknek kB kaját adnak semmi mást. A szomszéd meg bebujik a házba és onnan figyel... igazi idióta, érdemi kommunikáció nincs köztünk. Jegyzővel szeretném elérni hogy vagy építsen tömör kerítést önköltségen, vagy portából kerítsen le egy részt ahol tartja a kutyáit... bíróságig elmegyek, ha kell pár 100e forintot is rászánok, nem érdekel. Rendet akarok. Mint mondtam nekem nem az az alapvető bajom hogy jelez a kutya hogy kint vagyok..

Legly # 2021.03.20. 09:03

oligaliga:
Köszönöm a hozzászólását!

nanemaaa:

1. Kis termetű kutyáról van szó. A törvénynek megfelelően van eljátva vele kapcsolatba. Oltásai, rendszeres napi mozgásai, a kutyának mindene is meg van, megfelelő terület stb. Már bocsánat, de én egy állatbarát személy vagyok, aki foglalkozik a kutyájával, szóval szerintem ez a hangvételű hozzászólás nem megfelőlő.
Nem kioktatást kértem, hanem tanácsot.

2. A ház kutyabarát, ugyanis több szomszédnak is van kutyája, valamint azon a napon, amikor ide költöztünk, (szóban ugyan), de már azonnal jeleztük is a szomszédnak.

3. A hangszáll átvágás az véleméynem szerint is embertelen, ebben egyet értünk, sőt én még ezt az áramos nyakörvet is ellenzem.

4. Egy őskövületi házirend van kirakva, meg alapján ez az érvényes. Abban semmi sem tiltja se azt, hogy állatot (ebet) nem lehet tartani, illetve ha tartasz is, akkor nem ugathat. Persze a cél azaz, hogy saját kertes házba menjünk, de per pill még nem tartunk ott, hogy ez megtudjon valósulni.

Köszönöm szépen ettől a kioktató stílusú hozzászólástól függetlenül a hozzászólását!

Amit észrevettünk, hogy a kutyaugatása abból eredhet, hogy:

  • ha valaki elsétál az ajtó előtt, akkor ugat
  • ha elmegyünk akkor egy kis ideig szintén ugat
  • ha szomszédos kutyaugatást hall, akkor ugat
nanemaaa # 2021.03.17. 14:53
oligaliga # 2021.03.17. 11:07

A nyegle tanács mellé:

Ha nem tiltja a szerződésed, tarthatsz kutyát. Ebben senki nem akadályozhat meg.

Illik a szomszédokat tájékoztatni erről, de nem kötelező.

Az ugatásgátlót kutyatartóként nem javaslom, szerintem nem fair az állattal szemben. De ebben is te döntesz.

A kamera jó ötlet, azzal lehet ellenőrizni, hogy valójában mennyit és mikor ugat a kutya, így kialakíthattok olyan szokásokat, amik ezt megakadályozzák.

A közös képviselő nem sokat tud tenni, ebben nincs túl sok hatáskörük.

https://kutyabarathelyek.hu/…ncek-szamat/

Legly # 2021.03.17. 06:55

Sziasztok!

Budapesten, egy társasházban van szerett kiskutyánk (mindjárt 7 hónapos lesz).

Mikor ideköltöztünk párommal, akkor aznap jeleztük ezt a mellettónk lévő idős hölgynek, hogy még aznap megyünk a kis kutyáért.

Teltek a napok, hónapok, egyszer csak a közös képviselő a tulajdonosnak többször jelezte, hogy zavaró a kutya ugatása.
Ekkor mi megkérdeztük a közvetlen mellettünk élő idős hölgyet, hogy őt zavarja-e, a válasza az volt, hogy nem. Persze megpróbáltunk vele többet foglalkozni, de mivel párom és én is dolgozó emberek vagyunk, oda emg ugye nem vihetjük, így kénytelenek vagyunk egyedül hagyni.

Pár hete személyesen is beszélt velünk a közös képviselő. Innentől kezdve megpróbáltuk azt a megoldást, hogy egy másik helyiségbe visszük, mikor elmegyünk, így az utca frontra ugaz, ha ugat, az pedig nem zavarja már.
Ennek elegett téve, előző héten a tulajdonos keresett fel bennünket, hogy felkereste őt a közös képviselő és írta, hogy feljebb viszi.

Ma-holnap megérkezik a kutya ugatás gázló eszköz.

Mit gondoltok? Mit tud tenni a közös képviselő? Mi lehet a kimenetele?
Illetve én, mint kutya tartó mit tudok még ezügyben tenni, hogy a későbbieben, ha ugat is a kutya, akkor mi mindent megtettünk az ügy érdekébe?

Van kameránk, ha nem vagyunk itthon erről szoktuk ellenőrizni a kutyánkat.

Most így hirtelen ennyi jutott az eszembe, kíváncsi vagyok, hogy ki mit gondol, hogy látjátok ezt és hogy mit ajánlotok.

Köszönöm a válaszokat előre is!