hatzáridő hosszabítás


nanemaaa # 2014.07.24. 12:39

Mellesleg egy nyilatkozat megtételéhez miféle iratok kellenek? Az ügyfél nyilatkozik, mert egyrészt van szája, másrészt tud írni. (Ha mondjuk közben balesetet szenved és mindkettő lehetősége átmenetileg megszűnik, akkor jogos, hogy nem tud nyilatkozni. Ellenkező esetben..... ???)
Az más kérdés, hogy az ügyfél egyéb iratok csatolásával is alá akarja támasztani a nyilatkozatát. Ez már az egyéb bizonyítékok körébe tartozik, és elvileg csak akkor vonatkozik rá az alap kötelezettség, ha ennek kötelezettsége már az alap iratban megállapításra került.

nanemaaa # 2014.07.24. 12:34

A Ket szerint is, ha hiánypótlásra kell felhívni az ügyfelet, akkor a teljesítésre megfelelő határidőt kell megállapítani. Ha arra egyéb nem látható oknál fogva utólag derül fény, hogy a megadott határidőn belül az előírtak nem teljesíthetők, akkor rosszul volt megállapítva az alap határidő, ergó új határidő szabható.

Mellesleg a Ket ismeri a határidő hosszabbításának jogintézményét, még ha nem is közvetlen rámutatással.
Ket. 31. § (2) A hatóság az eljárást megszüntetheti, ha az ügyfél a kérelmére indult eljárásban a hiánypótlásra való felhívásnak nem tett eleget, és az erre megállapított határidő meghosszabbítását sem kérte, illetve nyilatkozattételének elmaradása megakadályozta a tényállás tisztázását.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.07.23. 10:18

Mi ez a jogszabály-fétisizmus? Az a lényeg, hogy meghosszabbíthatja. Nem mindegy az ügyfélnek, hogy mi alapján?

peteka # 2014.07.23. 09:24

Közig szerv nyilatkozat megtételére határidőt biztosított ügyfél részére. Ügyfél kérte ennek meghosszabbítását arra hivatkozással, hogy ennyi idő alatt a szükséges iratokat enm tudja beszerezni.
Kérdés az lenne, hogy a KET mely rendelkezése alapján jogosult a közig hatóság meghosszabbítani a határidőt?

Én a Ket-ben csak a hatóság ügyintézési határidejének meghosszabbítására vonatkozó rendelkezést találtam.