Mire NEM használható a lakcímkártya?


Egyjogász # 2014.11.06. 03:40

Tudom, hogy hülye ötlet, de ha engem az érdekel, hogy a gyerekem iskolája mit miért csinál,akkor felhívom az iskolát és megkérdezem....tudom, egy baromság....

Persze biztos sokkal logikusabb ezen a remek Fórumon vadidegenektől érdeklődni, hogy a Lófütty utcai Általános Iskolában Rózsika, a konyhásnéni mit miért csinál...:)))

gerbera317 # 2014.11.05. 20:56

papír, nyomtató festék

Ugyammá. Ezeknél a cuccoknál a méretre vágás és a laminálás a neuralgikus pont. Az iskolatitkár ingyé' nem köteles vállalni, pénzt meg nem szedhet érte. Marad a munka kiszervezése, ami fájóan megdrágítja egy ilyen kártya árát.

Keked-kukac napocskák egyébként Ámerikában, meg Japánban is vannak, meg a svédeknél is, csak ők annyiban jobbak, hogy nem nálunk rontják a levegőt...

nanemaaa # 2014.11.05. 08:28

Ha csak egy vonalkód kell, azt a legegyszerűbb nyomtatón is ki lehet nyomtatni egy papírra, ami azért legalább egy hónapig kihúzná szakadás nélkül a legtöbb gyereknél.

Ebben igazad van. Amivel viszont valószínűleg nem számoltál, hogy egyrészt ezeket a fecniket rendszerint pótolni kellene, másrészt ennek is van előállítási költsége (papír, nyomtató festék) amihez pénzt az iskolák nem kapnak, hiába is KLIKK-elnének.
De szerintem rövid időn belül ez a probléma is meg fog szűnni, ha másképp nem, a diákétkeztetés megszüntetésével.

GNapocska # 2014.11.05. 07:30

Nanemaa: alighanem igazad van, mindazonáltal megjegyezném, hogy a másik gyerekem iskolájában tudják használni a diákigazolványt ugyanerre a célra, azzal együtt, hogy pl. az én gyerekem valamikor februárban vagy márciusban kapta meg az előző évben a júniusi beiratkozáskor megigényelt diákigazolványt. Ha csak egy vonalkód kell, azt a legegyszerűbb nyomtatón is ki lehet nyomtatni egy papírra, ami azért legalább egy hónapig kihúzná szakadás nélkül a legtöbb gyereknél. Meg ezzel az indokkal eljutunk odáig, hogy ne legyen külön személyi szám, adószám, TAJ, sőt, rengeteg bankszámlaszám is felesleges lenne, elég lenne a tulajdonoshoz hozzárendelni a számlát.

nanemaaa # 2014.10.28. 07:54

GNapocska
A válasz szerintem tök prózai. Gondolom alapból a diákigazolvány lenne erre a célra hivatott dokumentum. Mivel azonban az új diákigazolványok kiadása általában meglehetősen késedelmes szok lenni, átmenetileg a mindenkénél kötelezően meglévő egyéb hivatalos okiratot használják. Tisztán költség kímélés céljából. Mert nyilván megoldás lenne az is, hogy az iskola csináltasson vonalkódos plasztikkártyát az ebédeltetéshez, de alighanem ennek költségeit nem díjaznák a szülők és az iskola fenntartója sem.

GNapocska # 2014.10.22. 09:41

Akkor most ismételten megkérlek, hogy ne magadból indulj ki. Ezen felül ne tegyél ismeretlen emberekre sértő leszólásokat úgy, hogy nem tudsz semmit róla és nincs rá okod.

gerbera317 # 2014.10.21. 14:29

Gerbera: ne magadból indulj ki, kérlek.

:-))) Hót komolyan vette. Bexarás....

gerbera317 # 2014.10.21. 14:28

Ttipnek igaza van: ha a diákigazolványon is van vonalkód, akkor inkább használnák azt. Bár, fenntartom, hogy a rendszernek nem valami extra, kielemezhető adatra van szüksége, hanem egy mindenki másétól különböző vonalkódra. Ebből a szempontból a gyerekeket joghátrány nem éri. Aki meg összeesküvés-elméleteken szocializálódott, annak a diaákigazolvány felhasználása is sérelmes.

ttip # 2014.10.21. 11:08

Ha az iskola már beruházott egy vonalkódleolvasós infrastruktúrába, akkor a vonalkódok papírra nyomtatása talán belefért volna. Egy A4-es lapra elég sok vonalkód ráfér. Sőt, vonalkód helyett RFID-kártyát is használhatnának (100 Ft/db, de a diákigazolványban ingyen benne van, és jogszerűen használható, pont erre találták ki).

Sherlock # 2014.10.21. 10:19

Micsoda komoly jogsértések történnek egy menzán. De ha 20 Ft-ot kellene fizetni egy vonalkódért, akkor másik 50 szülő pattogna, hogy akkor mirefel fizetik a vagyonokat... A legtanulságosabb az egészben, hogy épkézláb érved nincs a "csak"-on kívül ellene, de azért zavar.

ttip # 2014.10.21. 10:13

Használhatnák az adókártyát is, vagy a TAJ-számot, meg még ki tudja, mit, az is milyen praktikus lenne már.

Bagatellnek tűnik a dolog, de a válasz a kérdésre akkor is az, hogy a személyazonosító jel ilyen célra nem használható (Nytv. 37. §).

Meddig tartana kinyomtatni egy vonalkódot minden tanulónak, akkor legalább azt hagyná el, nem a lakcímkártyát.

GNapocska # 2014.10.21. 10:04

Köszönöm mindenkinek a hozzászólást, különösen ttipnek.

Kbs: igaz, hogy praktikusabb, mint a papírfecnik, ezt aláírom, épp csak ugyanerre jó lenne a diákigazolvány is, tényleg nem hiszem, hogy a lakcímkártyát célszerű erre használni. És de, a befizetést magát is igazoltatják vele, nem csak az aznapi "használatot".

Gerbera: ne magadból indulj ki, kérlek.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.10.20. 13:38

Hadd fejtsem ki ismét azt a véleményemet, hogy egy alapos szőnyegbombázás nem képes olyan súlyos és olyan nehezen helyrehozható károkat okozni, mint amilyet a lila, ködevő emberjogászok tevékenysége végbevitt az elmúlt cca. 25 évben.
Ez a rovat is ezt illusztrálja.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.10.20. 13:35

Szerintem nem a befizetést igazoltatják vele, hanem azt, hogy aznap még nem ment egy kört. Nekem praktikusabbnak tűnik, mint a mindenféle, egyszer használatos papírfecnik.

ttip # 2014.10.20. 13:29

A lakcímkártyán a vonalkód a személyazonosító jelet tartalmazza. A személyazonosító jelet csak az arra feljogosított szervek használhatják. A menza nincs ezek között.

gerbera317 # 2014.10.20. 13:25

Az ebéd megfizetését többnyire ebédjeggyel szokás igazolni: akinek van jegye, az fizetett, akinek nincs jegye, az meg nem fizetett. Ezt váltották ki a menzátokon egy olyan azonosító okmánnyal, ami 1) mindenkinek van (gyereknek is), 2) mindenki magánál hordja, 3) mindenki a sajátját hordja magánál, 4) van rajta vonalkód, 5) nem kell külön előállítani, mert eleve van. A rendszer egyszeri regisztrálással használhatóvá válik: lehúzzák a vonalkódot, a rendszert megtanítják, hogy ez a vonalkód Napocska porontyáé, az a vonalkód Holdacska porontyáé, amaz pedig Szellőcske porontyáé, stb. A rendszer elméletileg nem a lakcímkártyát használja, hanem a vonalkódot, mert abból – ugyebár – nincs két egyforma. A rendszer nyilvántartja, ki fizetett és ki nem, és eszerint világít a tálalókonyha ablakánál a zöld vagy a piros lámpa. A rendszer nyilván arra is ügyel, hogy egy nap csak egyszer lehessen lehúzni a kártyát. Ismerjük el, nem volt hülye, aki kitalálta: olcsó, gyors és hatékony ellenőrzőrendszert állítottak fel. Gondoljuk mi. Gyakorlatilag viszont az történik, hogy a rendszer össze van kötve a KEKKH, a NAV, a bűnügyi nyilvántartás, de az Interpol, az FBI, a CIA, a KGB, de még a Moszad és az Al-Khaida adatbáziásval is, ahol elemzők hada foglalkozik nap mint nap azzal, vajon Napocska porontya rendszeresen jár-e étkezni, vagy sem. Szerintem ne fogd vissza magad, jelents fel mindenkit, vessz össze mindenkivel, ha kell, menj el a legfelsőbb fórumig is, mert nehogymá'...

GNapocska # 2014.10.20. 11:55

Aminthogy elvileg az is szabályozva van, hogy a lakcímkártyát mire van jogosultságuk használni, legalábbis az én munkahelyemen (közintézmény) nem lenne szabályos ez a húzás, itt világosan tudnám azt is, hogy mire alapozva tiltakoznék.

GNapocska # 2014.10.20. 11:51

Feltételezem, hogy az ujjlenyomatát - mint biometriai azonosítót - kifejezetten nincs jogosultsága tárolni az intézménynek.

groszfater@gmail.com # 2014.10.20. 10:23

Ha az ujjlenyomatát használnák azonosításra az tetszene ?

GNapocska # 2014.10.20. 10:01

Kedves Fórumozók!

Elnézést, ha szerepelt már a kérdés, a "nem" miatt elég nehéz rákeresni, ezért nyitottam új témát.

Lányom iskolájában a menzán a lakcímkártyával, pontosabban annak vonalkódjával kell igazolnia magát/a tárgyhavi befizetést a gyereknek, arra kap ebédet. Ez így elfogadható? Engem kissé zavar a dolog, de nem tudom, hogy jogi háttere is van-e annak, hogy zavar.