Autó forgalomból való kivonása


Fabyen82 # 2015.03.30. 19:15

Kedves Angelicasol!

A tulaj nem hajlandó új forgalmit csináltatni, mivel akkor ő lenne a felelős a kocsi további sorsáért, de ez nem érdeke. Mivel a kocsi már azt sem tudjuk, hol van, így fogalmunk sincs, hogyan lehetne kiszállni az ügyből.

Angelicasol # 2014.12.17. 10:44

Bocs, de mit fizetett neked ki? Hisz nem vagy tulajdonos, nem?
A kölcsönszerződésben mit írtatok le és milyen határidővel? Mit értesz azon, hogy rég lejárt?

Másrészt meg egy általad kitöltött üzembentartó lemondási nyilatkozattal a tulaj igényeljen egy új, a tulajdonos nevére kiállított forgalmi engedélyt.

Fabyen82 # 2014.12.17. 10:32

És az nem gond, hogy kifizette az autót? Papír nincs róla, de kifizette, a rendőrség ezért nem foglalkozik vele. A kölcsönadási már lejárt régen.

Angelicasol # 2014.12.17. 10:32

A tilosban parkolásért szerintem ne fizess, hanem írj a szabsértési hatóságnak, hogy nem te vezettél, hanem a kölcsönszerződés alapján a kölcsönbevevő.
Ez nem objektív körös szabsértés, szóval az elkövetőt bírságolják és nem az működik, hogy végső soron az üzembentartót veszik elő.

De egyéb esetben az objektív felelősségű szabsértéseknél is az érvényesül, hogy az üzembentartó és a gépjárművet használatra átvevő személy is felel azért, hogy gépjárművel egyes közlekedési szabályok betartásra kerüljenek. Tehát szerintem a kölcsönszerződés bemutatása mellett mentesülsz adott esetben a bírságok alól.

Egyébként a tulajdonos miért nem jár el a saját autóját illetően? Szabályosan értesítheted, hogy a kölcsönszerződést felmondod, és x határnappal kéred vissza az autót. Ha a határnapra nem hozza, akkor pedig be lehet jelenteni, hogy az autót mondjuk ellopták.

nanemaaa # 2014.12.17. 08:29

Ha kölcsön adtad az autót, akkor azt vissza is kérheted. A kölcsön holmi nem keletkeztet tulajdonjogot. Nyilvánvalóan, ha a szerződésben nincs határidő, akkor az nyilván visszavonásig érvényes. Vissza kell vonni, oszt jónapot.

Fabyen82 # 2014.12.16. 17:47

Kedves Fórumozók!

Nagy bajba kerültünk, a saját hülyeségünk miatt és már nem látunk kiutat előle, aki tud, kérem segítsen sos!
Van egy autó, aminek üzembentartója vagyok. A kocsit nyáron tovább adtam egy illetőnek, megbeszéltük, hogy mivel a tulajjal egy városban lakik, az adás vételi szerződést majd vele megírják, mivel én, mint üzembentartó nem írhatok adásvételit. Sajnos csak egy kölcsönadási szerződést írtunk, hogy el tudjon jutni vele haza, de persze nyár óta nem kereste meg a tulajdonost, egyértelmű, hogy átírni nem akarja az autót,de használja, sajnos még februárig van rá biztosításom. A rendőrségen segíteni nem tudnak,az okmányirodában azt mondták, vonassa ki a tulaj a forgalomól,de a tulaj nem akarja kivonatni, mert akkor utána, ha használják, a tulajt büntetik meg. Patt helyzet. Viszont már megkaptuk az első csekket, tilosban parkolásért, és nyilván, ez csak az első...

Immaculata (törölt felhasználó) # 2014.12.02. 12:49

Ha választani kell a kettő közül, egyértelműen a második. :)

A biztonsági őr meg kérjen kölcsön az egyesülettől, amíg nem szedi össze a pénzt.

ius latratus # 2014.12.02. 11:20

Senki?
Hogy megelőzzem a totális lebőgést, ügyvédet kérdeztem meg. Illetve kettőt, de az egyik "mondd meg neki, hogy ki kell fizetni!" - tette helyre a kérdezőt (s persze engem), az másik azt mondta, hogy az egyesület várja meg a határozatot, s fellebbezze meg azt.

Engem meg már nem csak a biztonsági őr miatt érdekel ez, hanem egyébként is.
Csak hogy okosodjak.
;)

ius latratus # 2014.12.01. 19:30

Hülye telefon.
Helyesen: irgum-burgum
:))

ius latratus # 2014.12.01. 19:29

Biztonsági őr

Azért itt válaszolok - s nem a postafiókomban - a ma már háromszor (ingó-burgum) feltett kérdésedre, mert talán lesz, aki segíteni tud.
Én megnéztem a rendőrség által adott dokumentumot, hát azon kerek-perec az van, amit mondtam. Hogy ti. adók módjára hajtja be a NAV, s tényleg ott van az is (igen, látom!), hogy a hatóság - a bírság meg nem fizetése esetén - a gépjárművet esetleges forgalmi ellenőrzés esetén visszatarthatja.

Ezt már én kérdem a kedves fórumtársaktól: ez tényleg így van?

ius latratus # 2014.12.01. 13:16

Magunk között: a rendszer őre lehetett volna elnézőbb is egy polgárőrrel, de hát a teljesítménykényszer, ugye...
:(

ius latratus # 2014.12.01. 13:11

Hát nem lettem okosabb. Értem én - igen, megkaptam a privát üzeneted -, hogy te vezetted, s hogy a tulajdonos, s az üzembentartó is az egyesület, de hogy ilyenkor vajon tényleg kezdeményezi-e (s ha igen, akkor vajon jogosan?) a hatóság a gépjármű forgalomból történő kivonását, nos, nem tudom.
Talán majd más...

ius latratus # 2014.12.01. 12:48

Ki az üzembentartó? Az biztos, hogy ha nem fizeted ki, akkor a NAV behajtja. Rajtad. Nem az egyesületen.
Ha az egyesület az üzembentartó, akkor én most nem is tudok neked csípőből válaszolni.
Visszatérek.

biztonsági # 2014.12.01. 11:18

Sziasztok!

Egy polgárőr egyesület tagjaként, a polgárőrség kocsiját vezetve, okt. 31-én helyszíni elismerés után 10.000 Ft. közigazgatási bírságot kaptam. (biztonsági öv) Nem tudom, nem tudtam kifizetni még mindig, azonban elolvasva a tájékoztatót, azt írják, hogy a kocsit, ha nem fizeti be az illető a bírságot, akkor a hatóság visszatarthatja.
Azt tudom, hogy adók módjára a NAV behajtja.
Azt nem értem, hogy ha nem az enyém a gépjármű, akkor is kivonja a hatóság a forgalomból? mMert akkor leszek igazán bajban, ha miattam vonják ki az egyesület kocsiját.
Ki fogom fizetni, meg is bántam én ezt már, kérem, olyan válaszoljon, aki nem akar még egy pofont adni, kapok mostanában eleget..
Tényleg kivonják?
Köszönöm mindenkinek előre is a választ!!

gerbera317 # 2014.10.31. 16:01

A bírság nem növekszik. Az viszont kicsit sem lényegtelen, hogy a bírságrot emlegető "levél" csak kilátásba helyezi a bírságot, vagy ő maga a bírság kiszabásáról szóló határozat.

A navos ügyintéző dehogy telefonálgatott. Megnézte, rendben van-e a tértivevény, és részéről elintézett volt a kérdés. A kivonó határozat mindmáig jogerős és végrehajtható, a mulasztás pedig bírságolható, amitől a közigazgatási hatóság méltányosságból eltekinthet, de ez nagyon kétesélyes.

Továbbra sem szabad a navos ügyintézőben bízni. Személyesen el kell menni hozzá az iratért, és személyesen kell kézbesíteni az okmányirodának, ahol egyúttal óvatosan lehet érdeklődni, van-e lehetőség a jogkövetkezmény mellőzésére.

Tyusiii # 2014.10.31. 13:14

Köszönöm a gyors választ, nagyon remélem ha így cselekszünk, akkor történni fog valami.
Arra gondolsz, hogy miért nem adta le a tulaj a rendszámot és a forgalmi engedélyt? Azért, mert tudott arról a hivatalos levélről, amiben a NAV kéri az okmányirodát az autó forgalomba visszahelyezésére. Egyébként ebben az utolsó levélben, már 20 ezer ft-os bírságról is szó van. A NAV-os ügyintéző hölgy azt mondta, hogy ő már mindenhová telefonálgatott ezzel kapcsolatban, de az okmányiroda nem találja a levelet. Közben telik az idő és a bírság meg növekszik.

huntah # 2014.10.30. 11:36

Írj egy levelet, hogy az elveszett levél hiteles másolatát a nav küldje át újra az okmányirodának. Küldd meg párhuzamosan mindkét hivatalnak, a levélben jelezd, hogy mindketten megkapják.

Egyébként miért cselekedtél az utoljára kézhez vett határozattól eltérően?

Tyusiii # 2014.10.30. 11:16

Üdvözletem! Adott egy forint hiteles autó. Az autó tulajdonosának egy bt-ből adódóan adótartozása van. (Ami csak részben igaz, mert a tartozás fele már ki volt egyenlítve, de a nav nem könyvelte a megfelelő adónemre) A Nav végrehajtási osztálya értesíti az okmányirodát, hogy vonja ki a forgalomból az autót, mivel az adótartozást a tulajdonos nem fizeti. Ezzel egyidőben a tulajdonos halasztást kér , hogy havi részletekben ki tudja fizetni az autót. A NAV a részletfizetést engedélyezi. A tulajdonos ír egy hivatalos levelet a NAV-nak, hogy miután tartozásának felét rendezte, a másik felére részletfizetést kapott, helyezze vissza a forgalomba az autót. Erre a nav ír egy hivatalos levelet az okmányirodának, hogy helyezzék vissza forgalomba az autót, erről a tulaj nem kap értesítést. Eltelik lassan egy év majdnem, és újból jön az okmányirodától levél, hogy a tulaj adja le a rendszámot és a forgalmit, mert egy éve ki van a forgalomból vonva. Hozzáteszem ez idő alatt mind súlyadót, mind biztosítást fizet a tulaj. A tulaj újból ír levelet a nav végrehajtási osztályára és beszél az ügyintézővel, aki közli, hogy ő már egy évvel ezelőtt írt levelet az okmányirodába, hogy helyezzék vissza a forgalomba az autót, mégegyszer nem teheti. Persze, az okmányirodában nem találnak semmiféle levelet. Ebben az esetben mit lehet tenni? Kérem szíves tájékoztatását, vagy hogy kihez lehet fordulni? Köszönettel: BSK